1553

Ало, Общината! Може ли някой да каже цялата истина за пробива под гарата?

От предишното обществено обсъждане на проекта за транспортен пробив под Централна гара в Пловдив минаха години и никой вече не помни какво точно ще представлява съоръжението и как ще го използват гражданите.

Ако въобще на някого е станало ясно каква е идеята. Техническият проект се пази като някаква държавна тайна и все още не е показан пред пловдивчани. Като по много други важни въпроси, те ще бъдат информирани последни какво предстои, макар че именно гражданите ще платят цената - буквално (чрез данъците си) и с нервите, които ще скъсат, докато строителите работят на обекта, а Общината координира действията им.

Да припомним най-общо каква е идеята.

Тунелът под гарата, който трябва да свърже район „Южен” с центъра, е дълъг 470 метра

Ще започва от ул. „Кукуш”, ще минава между автогара „Родопи” и хипермаркет „Билла” и ще влиза под коловозите. На север ще излиза на бул. „Васил Априлов”  пред училище „Св. Климент Охридски”. Тук са предвидени локални платна, за да може трафикът да се раздели - една част за тези, които ще влизат в тунела, и колите, които искат да стигнат до бул. „Христо Ботев”.

Дотук добре. Време е обаче от Общината най-после да ни обяснят как ще се изградят връзките с бъдещия пробив. Доколкото е известно, според транспортно-комуникационната схема на Общия устройствен план бул. „Христо Ботев” ще се развива като бързо трасе в посока изток-запад. Затова не е предвидено той да има директни връзки с пробива под гарата.

 

 

Това създава поне две големи предизвикателства пред градостроителите. Първото е, че голяма част от трафика, който идва от „Западен” и „Южен” по Коматевско шосе, ще трябва да се изнася в посока север по ул. „Любен „Каравелов”. Тя ще стане много важна и в другия си край. По нея ще се движат шофьорите, които идват по бул. „Руски” в посока юг и искат да влязат в бъдещия пробив.

В този смисъл е наложително реконструкцията и разширението на ул. „Любен Каравелов” в участъка от Стоматологичния факултет до бул. „В. Априлов” и премахването на синя зона, която стеснява трасето между бул. „Руски”  и бул. „В. Априлов”. Не е изключено да се наложи и нова връзка между „Руски” и „Л. Каравелов” - най-вероятно с кръгово кръстовище. По всички тези въпроси обаче Общината мълчи, а, изглежда, няма проектна готовност да реализира връзките с пробива, който отдавна е на дневен ред.

Още повече са проблемите от южната страна на тунела,

където се чакат решения, проекти и пари за разширението на ул. „Кукуш”, новата връзка с бул. „Македония” и бъдещето на Бетонния мост. 

Всичките тези въпроси отдавна трябваше да имат своите отговори, намерени след консенсус,  постигнат в широки експертни и обществени обсъждания и дебат в Общинския съвет. Вместо това този важен проект за Пловдив отново се случват на тъмно, а гражданите просто ще изчакат сервитьорът да им донесе сметката.

Докато накрая на множеството не му писне и не изгони търговците от храма на властта.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
Рут до Дидий

Рут до Дидий

06.12.2021 | 21:18

Диди , железниците да неса на ЗЗдрако бащения та да ги мести . То бива ъъпотия но мсй ти емного .

Отговори
2 0
Кольо

Кольо

15.11.2021 | 16:29

Поредната глупост на управляващите ни некадърници! 100 пъти им се каза, че ако влакът се вкара още от Тракия под земята и излезе при Прослав ще се отворят N на брой пътни артерии - както е в развития свят. Така ще се облекчи трафиът в целия град, не само на гарата.

Отговори
14 0
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

12.11.2021 | 22:12

Dig areeee slado ziimaaaa.ಠωಠಠ,_」ಠಠ∀ಠ(⌐■-■)(ಠ_ಠ)>⌐■-■⏹️⤵️✨✨⭐✌️✍️️‍‍❤️‍‍❤️‍‍❤️‍‍❤️‍‍‍❤️‍‍️️⛱️️️⛄☃️☔☔☔️️️️

Отговори
0 2
Христо Ботев

Христо Ботев

09.11.2021 | 22:53

Колко неграмотни фуражкаджии и комунисти сте се изказали тука. Дори името на квартала си не можете да напишете правилно. Пфу.

Отговори
6 17
Колега "БОТЕВ", масонско високомерие не помага

Колега "БОТЕВ", масонско високомерие не помага

11.11.2021 | 15:51

Аз може да съм скромна "фуражкаджийка" (?!А!?) но като ти чета крясъка не виждам ПО СЪЩЕСТВО никакъв принос към разговора. Кажи де, да се научим на мъдрост от Тебе! Като нямаш нишо за казване, мълчи си! Мерси, подобно =ПФУУ!

Отговори
9 5
Далавера има в ДУПКАТА, в премостване - няма

Далавера има в ДУПКАТА, в премостване - няма

08.11.2021 | 16:37

и преди 25 коментара бяхме писали, та ни писна, че задачката е проста като колумбовото яйце. 1. Първо, Станцията бяха я разположили нашите деди далеч извън Града, та дотам се пътуваше с файтони по прашната ул. Станционна с тютюневите фабрики. Значи 2. В година 2021 МАЛОВАЖНОТО ЖП (компания, фирмичка) следваше да ЗАОБИКОЛИ Града без да ми се пречка! Ако не могат, горките, тогава 3. Връзката север-юг става най-безболезнено (доказано от десетилетната служба на Бетонния БЕЗ поддръжка!) чрез ПРЕМОСТВАНЕ с ажурни стоманени структури =решетести, мрежести, без асфалти= вместо с дълбоки като за трафик "подлези" в чорбата, които 4. опустошават огромни територии отсам и оттатък ЖПто с рампи, подпорни стени, стълбища и пикалници и ги правят непроходими. 5. Най-кротък дъждец наводнява плиткия пешеходен тунел до коловозите, а дълбоко с половин километър дължина си представяме какви гемии и световни гребни първенства стават (пазим снимки и видео под Пощата!). 6. НКЖИ плащат и извършват само ДУПКА В ИМОТА си, за развръзки / достъп до дупката Градът да си се оправя = сиреч Далаверата пакости на Града и ползва полувисшия РабФаковец ЖПеец с кокал между ушите, но с голям апетит! ПИСНА ни да възразяваме = = = те вече КОПАТ, майни!

Отговори
32 7
Далавера има в ДУПКАТА, в премостване - няма

Далавера има в ДУПКАТА, в премостване - няма

08.11.2021 | 16:48

7. замалко да пропуснем, че Работни Проекти (ПСД) нямаме налице (нито в чекмедже) но пък ДОГОВОРИТЕ СА ПОДПИСАНИ И БАКШИШИТЕ СА РАЗДАДЕНИ. 8. "ТРЕЙС" са фирма световноизвестна с батаци, лошо качество и скъпи цени

Отговори
32 5
Далавера има в ДУПКАТА, в премостване - няма

Далавера има в ДУПКАТА, в премостване - няма

08.11.2021 | 16:54

9. ГЕРБджиков след седмица като ни възседне и като ни пришпори - тогава ще се колебаете да КРИТИКУВАТЕ "Ръководството" (робовладелците)

Отговори
10 14
Далавера има в ДУПКАТА, в премостване - няма

Далавера има в ДУПКАТА, в премостване - няма

08.11.2021 | 17:04

10. "Ало, Общината!" е будалашки крясък = #КОЙ, никой от тълпата заплатаджии няма да се събуди да се занимава с реторични "въпроси" = все едно от умрял писмо да чакаш. Застани с лице пред баскетБОЛНИЯ мозъклия или съответния ЗАМ- от десетината и тогава питай и публикувай отговора, какиното!

Отговори
18 5
Соколова

Соколова

09.11.2021 | 05:10

Герджиков няма да спечеле,стига вече мафия време е да си оправим държавата и зависи от всички нас.

Отговори
18 7
Диди

Диди

08.11.2021 | 14:23

Руси нали сте и двамата от спортното у-ще питай Здравко защо не измести релсите извън града и да отпуши Пловдив. Така само ще изхарчи 250мил. За да свърже две тапи без резултат.

Отговори
38 4
100% ГЕРБ

100% ГЕРБ

08.11.2021 | 14:12

Този, който громи медиите в коментарите за "Кичюка" , 100% е от ГЕРБ - или е на хранилката, или раздава малки порции на някоя общинска или партийна служба. Говори за данъците, но едва ли си ги плаща, както правят и началниците му.

Отговори
20 6
Марица,имате вина за трагедията пловдивска

Марица,имате вина за трагедията пловдивска

08.11.2021 | 13:36

Марица....а га правихте маминия и зиката кмет....що да кажем?!За разлика от други , смятам ,че сте много добри журналя ,особено Чернев,Аршинков,Димовски,Йеремиева ,има и други..Затова греха,че ни натресохте Тотев и Здравко за кметове се приема от мислещите хора ,като предателство и геноцид към града. Много добре знаехте умственото ниво и на двамата.Знаехте,че Пловдив,не е лъжица за тяхната уста и на такива хора,като им се набута властта,първото което почват да правят е да грабят, не да крадат.Да грабят ,за себе си и аз патроните си ,разбира се под разпънат прокурорски чадър.

Отговори
44 4
До Кичюка

До Кичюка

08.11.2021 | 13:35

Ей, няма такива неграмотни ръбчакали, които знаят всичко и оправят света. Ако наистина сте от квартала, поне да бяхте научили как се пише името му - "Кючук Париж" /Малкия Париж/.

Отговори
9 17
До малкия "парижанин"

До малкия "парижанин"

08.11.2021 | 13:54

Кичук, Кючук, не е толкова важно. Важното е че медиини простаци си играят с нас и изнудват всяка власт, т. е взимат от твоето джобче, "парижанино".

Отговори
26 3
Марица, спите статия няма

Марица, спите статия няма

08.11.2021 | 13:29

Данка започна да застроява полянката до Нептуна в Кючука, честито пак да гласувате за ГЕРБ!

Отговори
35 4

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?