Следвайте ни

Александър Константинов: Новият мост над река Марица е необходимост

Пловдив закъснява в изграждането на вътрешните рингове, определени още с ОУП 2007 г., а от тях най-важен е Западният

viber icon

Община Пловдив иска да тегли банков заем до 120 млн. лева за реализирането на мащабна строителна програма. Тя е свързана с развитието на пътната мрежа и изграждането на вътрешния транспортен ринг, който да изведе трафика от центъра на града. Сред планираните обекти е и нов мост за 30 млн. лева над река Марица като продължение на бул. “Копривщица”.

„Марица“ вече публикува позицията на хидроинженера с дългогодишен опит във “Водпроект” Желю Желев. Според него, ако новият мост над Марица бъде построен, Пловдив може да кандидатства за Гинес“ в категорията „най-глупаво градоустройствено решение“. По темата обаче има и друга позиция, която е в полза на въпросното съоръжение.

Един от най важните нови проекти е мост над река Марица, изграждащ Западната тангента на града. Такъв мост е предвиден още в Общия устройствен план (ОУП), приет през 2007 година. След това в два последователни генерални плана за организация на движението (ГПОД) през 2012 г. и 2019 г. е потвърдена необходимостта от такъв мост. Последно в новия проект на ОУП, който предстои да се утвърди през 2021 година, отново експертите доказват необходимостта от този мост. Достатъчно е да се погледне ситуацията на транспортната инфраструктура в града, за да се види, че липсва връзката между район "Западен" и район "Северен". Всички сегашни мостове са изградени в центъра и източната зона на Пловдив.

Най-късият път до магистрала "Тракия" е през кръговото на Пазарджишко шосе и шосе 805. Зоната северно от река Марица и Пазарджишко шосе е с голям потенциал за развитие на града в западна посока. В анализите на експертите, разработващи План-схемата на комуникационно транспортната схема към ОУП, се вижда, че транспортните потоци юг - север са определящи и съществуващата транспортна инфраструктура не може да ги поеме. Достатъчно е да се наблюдава трафикът по мостовете в сутрешния пик, за да се разбере, че са необходими нови мостове. Специалистите планират изграждането на три нови моста над река Марица, за да се реши проблемът.

Да се спори за необходимостта от нови мостове в Пловдив, е „нонсенс”. Съвсем отделен въпрос е какъв е проектът на моста и неговите връзки с бул. "Копривщица", бул. "Марица юг", бул. "Марица север" и бул. "България". Администрацията съвсем правилно иска да убеди обществеността да я подкрепи за изграждането на моста. В сегашната ситуация е необходимо да се вземе кредит, а размерът ще бъде определен от проекта. Пловдив закъснява в изграждането на вътрешните рингове, определени още с ОУП 2007 година, а от тях най-важният е Западният ринг.

Автор: инж. Александър Константинов, бивш зам.-кмет на Община Пловдив

 

Още по темата четете по-късно в marica.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

УМЕН

УМЕН

06.01.2021 | 18:49

Браво един експерт да мисли правилно още мостове трябва да има и града да се развива както е по целия свят а тези където искат градинки и бурени между блоковете може да си купят къщи на село и да си живеят спокойно но да не пречат на останалите хора които искат да направят града по хубав за живеене .....

Отговори
1 3
Ива

Ива

06.01.2021 | 16:27

Тук няма нищо което зависи от отделна личност. Десетки експерти в продължение на 20 години са казали че трябва да има мост и сегашния кмет му се е паднало да свърши тази работа. Няма значение дали ще се казва Славчо, Иван или Здравко. И кажете на Тотев да не се крие зад глупавото "Нали".

Отговори
5 2
Нали

Нали

06.01.2021 | 17:07

Нали е също толкова глупаво име, колкото и Ива! Нали

Отговори
1 2
Пенчев

Пенчев

06.01.2021 | 13:41

Абе, Сашо, нима интелигентен мъж, като теб, не се сеща, че всичката тази ала-бала и дъра-бъра на пловдивската общинска управа е само с една цел - да се изтегли голям заем и после, по светлия пример на Тотев парите бързо да изчезнат, а обектите да останат за довършване в следващия мандат. Елементарна е схемата. Друг беше кметът, който направи големи инфраструктурни проекти в полза на града, това, поне, добре го знаеш.

Отговори
11 3
Нали

Нали

06.01.2021 | 14:34

Ама колко интелегентен мъж е Сашо? Колкото Славчо ли е интелегентен?

Отговори
3 4
...

...

06.01.2021 | 10:17

Проектът за моста е абсурден! Никакъв заем за него! Трябва да се препроектира, като се направи един общ мост автомобилен и жп.

Отговори
10 3
Арх

Арх

06.01.2021 | 09:38

Без да се реши въпросът с кръстовищата на Копривщица с Пещерско шосе, Свобода и Шести септември, където заради прелезите изброените булеварди имат предимство, мостът ще едно прахосване на пари.

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?