Следвайте ни

Ако протестърите бяха депутати

Ражда ли се новата политическа класа?

viber icon

С инструментите на демокрацията е като със сърпа и чука - ако не ги владееш, може да ти счупят ръката и даже да ти отрежат главата

България има най-добрата конституция в Източна Европа. Тя гарантира всички човешки и  политически права на гражданите, независимост на отделните власти и върховенство на закона. Така е, поне на хартия. 

Парламентарната република,  в която партиите предлагат, а народът избира своите представители в парламента, които пък посочват премиера и състава на правителството, е най-демократичната форма на държавно управление, твърдят много от съвременните политолози.  В основния закон са предвидени и инструментите, с които гражданите могат да свалят доверието си от управляващите. И това у нас са парламентарните избори.

И тук идва големият парадокс. 

Вече 10 години българи (особено младите и интелигентните) масово са недоволни от управляващите. Всички говорят за корупция, срастване на държавата с олигархията, злоупотреби с обществените средства и европейските фондове, липса на експертиза и нашествието от калинки във властта. Свидетели сме как разни анонимници влизат в парламента и кметските кабинети богати основно на кредити, а излизат от мандатите като наследници на Рокфелер.  

Порочният модел трупа всенародно недоволство от политическата класа. 

Когато дойдат избори обаче, обикновено се повтарят едни и същи резултати, а в парламента влизат все обичайните заподозрени от недолюбваната иначе политическа класа. Така заложената по конституция многопартийна система се превръща в двупартийна (като през годините само се сменя опонентът на БСП) с един-двама балансьори, които в крайна сметка решават кой да вземе властта. Изборните резултати под индиго показват, че българите или не владеят инструментите на парламентарната демокрация, или са активни само в социалните мрежи и на улицата (от време на време), но не и когато трябва да поемат своята отговорност пред урните.

Дали тази есен или напролет, пак ще ходим на избори. Днес по площадите и телевизионните екрани виждаме все повече нови лица. Енергията на протеста безспорно е полезна, най-малкото като сигнал към управляващите, че е дошло време за профилактика.  

Засега обаче протестърите мълчат по въпроса дали са готови да станат депутати и имат ли реални идеи как да променят България към по-добро. Знаят ли как ще се справят с корупцията, как ще накарат институциите да работят в полза на гражданите и в какво точно ще се изразява толкова чаканата от всички реформа в съдебната система.

Ако българите не получат ясни отговори на тези въпроси, и след тази вълна от недоволство на повърхността ще изплува единствено поредната политическа пяна. А най-страшно ще бъде, ако парата на днешните протести отиде в двигателя на някой реакционер, в чиято глава вече се въртят мисли за промяна на политическия модел. Защото отдавна е известно, че обратното на парламентарната демокрация е диктатурата, каквато и да е титлата на диктатора.

Добре ще е, преди да пратим партиите от днешното статукво в историята при СДС, НДСВ  и Реформаторския блок, да знаем какво идва след тях. Засега протестърите мълчат по въпроса. А обратното броене до парламентарните избори вече започна. И те, а не улицата, ще решат кой ще управлява България в следващите години.   

С изборите обаче, като инструмент на демокрацията, е като със сърпа и чука - ако не ги владееш, може да ти счупят ръката и даже да ти отрежат главата.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Кико

Кико

05.08.2020 | 14:53

Марица, Тиквата пада, сменяйте резбата.

Отговори
1 2
Борислав

Борислав

31.07.2020 | 00:26

Най-добрият показател за способностите на дадена партия да управлява е избирането на нейните представители за местната власт! Там най-лесно се вижда кой колко може. Колкото по-добре се представи тя там, толкова по-лесно ще спечели и изборите за Народно събрание, а оттам и кой да направи правителство и да ръководи държавата като цяло. Нито една от тези партии които настояват за оставката не са показали това, и няма как, ако наистина бяха добри в местното управление, закономерно щеше да дойде и държавното. Остава тогава впечатлението че една сбирщина от политически неудачници и недоволни от властта, каквито винаги има във всяка една държава, искат да махнат настоящата власт защото няма по какъв друг начин да спечелят срещу тях. Следователно приказките за свободния пазар, равенството, и демокрацията са само приложими в тези случаи когато са им изгодни, в онези когато те работят срещу тях, се избират старите комунистически методи на обществен тормоз и заложничество.

Отговори
9 0
ужааааас

ужааааас

23.07.2020 | 16:08

Еййййй,че сме компетентни ,всезнаещи и всемогъщи,ей,ей, този ФБ,ни направи звезди,

Отговори
3 5
Айде бе,

Айде бе,

23.07.2020 | 13:36

Тези които протестират ли, те ли са най компетентните, хаджигенов, адвокат за който се знае че няма спечелено дело, онзи мазния бабикян който залива простолюдието с фейк "новини" дъртия каменоделец ли дето бил "скулптор" ис баща му дялкали паметници на т. Живков, тези и навъртелите се като котараци около хазната Манолова, Христо бойкикев, и тем подобни. Абе къде е лудото ленче, скри се в Брюксел и тихо си яде сиренето. Тези да не си въобразяват че дрънчат по митингите от името на мнозинството, много повече сме хората с здрав разум и знаем как се избира кой да води държавата, с избори.

Отговори
31 13
Шум да се вдига, панаир да се събира!

Шум да се вдига, панаир да се събира!

23.07.2020 | 10:33

Чета коментарите и не мога да разбера аз ли не съм добре, или опростачването и идиотизма на хората е тотален?! Значи, първия коментиращ решава, че има някакви гастроентерологични проблеми, и чел - недочел, искал да повръща, щото видите ли, не прави разлика между това, което е "на хартия" - както е посочил автора и това, което на практика се случва. Другият пък хубавец, веднага заподозира в слугинаж г-н Чернев, който изпълнявал заръките на "хунтата" (явно е с някакво гръко-българско потекло, че хунтата на мен като форма на преврат ми е позната от гръцката история). Неговият коментар не е лишен от логика и идеите, които дава са чудесни, но...Едно голямо НО, с което се обръщам към всички, които протестират за всичко (не само политическите протести, а за каквото и да ти дойде на ум). Не е ли логично, когато отхвърлиш нещо, да имаш адекватно предложение с какво да го заместиш. ОК - това правителство, управляващата клика са крадци, некадърници, лъжци и пр. Трябва да си ходят, защото масовия български народ живее все по-лошо, НО - кой да ги замени?! През годините след 1989 се нагледахме и наслушахме на обещания, на нови или преоблечени лица и муцуни и в крайна сметка - нищо! Ето защо, за мен е адекватно като кажа махнете Бойко ли ще е , Радев ли, всички ли - заменете ги с еди кои си... Трябва да има алтернатива. Трябва да има избирателна активност, защото седейки вкъщи и пишейки в разни форуми, стигаме дотук! Иначе олигарсите се поразтикаха, кой-къде си гледа живота и като едни съвременни Цезари, пускат по някой лев, за да разярат бика (народът) и да стане все по-кървава и ожесточена следващата корида (избори, мандат)...

Отговори
29 7
Нали

Нали

23.07.2020 | 11:33

Всъщност, откакто започна циркът, се наслушахме на клишета като мафия, мутри, корупция и т.н. а конкретни доказателства няма! Къде е тази корупция, всички "скандали" изброени от Нинова са завършили с изключване, въпреки, че повечето са завършили с оправдателни присъди или проверки констатирали, че няма нарушение на закона. Всъщност, всички т.н. скандали са генерирани от червените. Взема се нещо незначително и се раздува по платените им медии и хоп скандаааааал!

Отговори
31 10
Айде бе

Айде бе

23.07.2020 | 11:41

Вие нали саркастично го написахте, и това с дайте, дайте, дайте - еми на ви - тия са на взехме, взехме, взехме. И стига с тия червените - по-комунисти от герберастите няма.

Отговори
11 24
така е

така е

23.07.2020 | 15:18

всъщност си гламав

Отговори
1 10
шум в главата на глупака, панаири му дай на клетника селяк

шум в главата на глупака, панаири му дай на клетника селяк

23.07.2020 | 15:20

не само не си добре, проз си като буда мутрата и всички червени бекапета нещастни, всички сте за в канала и да ви зарива багера, амеби миризливи

Отговори
2 14
Коко

Коко

23.07.2020 | 20:14

Мисирките, не могат да разсъждават трезво.Не се опитвай.Не се получава.

Отговори
6 2
Лошо

Лошо

29.07.2020 | 22:06

Ти си си добре. Лошото е, че няма алтернатива. Май трябва да се извъртят едно-две поколения, за да се оправят нещата. Защото сега в която и партийна дупка да бръкнеш ла.но ще набараш.

Отговори
4 0
Тошко

Тошко

03.08.2020 | 18:00

Вие пе.ерастите сте по комунисти от "герберастите"!

Отговори
1 0
най- добрата конституция ахахахахах няма подобни лъжи дебели мазни

най- добрата конституция ахахахахах няма подобни лъжи дебели мазни

23.07.2020 | 09:33

ъъ къде ви е кошчето да повърна ,,, болшевишкия пасквил,,,марицата затвърждавате се като посткомунистически утайки, срам сте за журналистиката, не че някога сте били такива де

Отговори
7 17
Дидо

Дидо

23.07.2020 | 08:48

Руси, Руси, така ясно изпълнявате заръките на хунтата. Как е да загубиш и малкото останали читатели? Протестърите са от целия спектър и имат различни политически виждания, но са обединени от една идея: време е да се избират компетентни специалисти, личности, а не примитивни послушковци, които са само за пълнеж и далавери. Законът да се прилага. Конкурси за всяка длъжност. Малка, но ефективна администрация. Онлайн услуги. Това е нужно колкото се може по-скоро. А вие си пишете колко е незаменима една неграмотна, просташка мутра и господарите й- Шиши и Сокола, библиотекарите или който е там в сенките, а най-отзад Путин и сие.

Отговори
11 20
Могат ли

Могат ли

29.07.2020 | 22:11

А дали протестърите са способни да избират компетентни специалисти, личности.... Или само така - на площада.

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?