Следвайте ни

Ако пловдивският протест загуби посока, адресът е ясен - хотел "Империал"

viber icon

Макар и загубил част от първоначалната инерция, протестът в Пловдив продължава да напомня на управляващите, че така повече не може. В последните седмици лицата на първа линия под тепетата имат нова кауза - искат промяна тук и сега, без да чакат оставката на правителството и новите избори. И това не е изненада, защото "горещият въглен" на корупцията в Пловдив е заровен съвсем плитко и отдавна гори чергата на демокрацията.

Тежката задача да поеме сериозните удари от действията (или бездействията) на своите предшественици днес се падна на Здравко Димитров и последните няколко месеца са доказателство за това. Оказа се, че "наследството" на Иван Тотев има реални последици за развитието на града, а хората искат някой да плати сметката. Хората, естествено, я търсят от съпартиеца на Тотев и негов наследник на кметския стол Здравко Димитров. Случаят с избора на управителя на КОЦ под тепетата е само върхът на айсберга.

Макар и аут от Общината, Иван Тотев явно трудно преживява липсата на пряка власт, затова и я упражнява напълно в духа на "сив кардинал" на ГЕРБ в Пловдив. Скандалното предложение на проф. Марианна Янева за нов шеф на КОЦ бе катализаторът, който промени посоката на протестите в града и ги фокусира върху градските проблеми. Това се случи с "любезното" съдействие на Тотев, който за пореден път демонстрира, че след два пълни мандата в Общината властта вече се е превърнала в самоцел, далеч по-важен от обществения и дори от партийния интерес на местната структура на ГЕРБ.

Това отключи верижна реакция в редиците на протестърите в Пловдив. Асен Костов и групата около него бързо поеха курса и извадиха на масата стари и все така нерешени проблеми - бъдещето на парка до хотел "Санкт Петербург", презастрояването, провала на Транспортния проект, парите, похарчени за инициативата "Пловдив 2019", и т.н. Всички те имат един първоизточник, защото са тръгнали от уиски бара на хотел "Империал". 

Само дни след като гръмна скандал​ът с новия шеф на пловдивското Онко, протестиращите (макар и в много по-оредял състав) превърнаха Областната управа в своя редовна крайна спирка на традиционните вече шествия в четвъртък вечер. Там възгласите срещу Борисов и кабинета отстъпиха място на регионалните проблеми и казуси. През тази седмица пък недоволните пловдивчани готвят поредната атака срещу властта, свързана с вече пословичното откриване на ЕСК през миналата година.

В най-незавидна ситуация е кметът Здравко Димитров, който няма отношение към забърканото от предшественика си, но трябва да пере пешкира. 

Енергията на гражданското общество под тепетата е все така силна. Но ако протестът загуби посоката, адресът е ясен - хотел "Империал". 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

Пенчев

Пенчев

15.10.2020 | 18:46

Страхотна снимка, историческа е някак. Единият кмет, който разори и закопа Пловдив от грабежи и политически интриги и другият, тъпоумна куха лейка, който замазва престъпленията на предишния и дозагробва окончателно града с некадърността и неадекватността си. Само отровната змия Данчето я няма, за да блести триото с пълна сила. Те погребаха Пловдив!

Отговори
10 1
ЕТО ГИ. ПОМНЕТЕ ГИ

ЕТО ГИ. ПОМНЕТЕ ГИ

15.10.2020 | 17:04

НА СНИМКАТА ВИЖДАМ ЕДИН НЕКА..ДЪРНИК И ЕДИН ВСЕЛЕНСКИ КРА..ДЕЦ. ЗАПОМНЕТЕ ГИ. ЕЙ ТИЯ ДВАМЦАТА ЕБ..АХА МАЙКАТА НА ВЕЛИКИЯ ПЛОВДИВ.И ЗАЕДНО С ТЯХ ОНАЯ , ОНАЯ ИЗМАМ..НА НЕВЕСТУЛКА. ДЕТО И ИМЕТО И ФАЛШИВО.

Отговори
4 1
бедни ми, бедни пловдив

бедни ми, бедни пловдив

15.10.2020 | 16:57

ето ги двамата разсипници на пловдив. уж се мразят , ама само за пред хората. иначе се гушкат , пият си уискито заедно и ни се смеят на акъла, че не избрахме доказано почтен кмет , а двама мошеника и една прос..титутка за областен

Отговори
4 1
даончо

даончо

03.10.2020 | 23:32

тотеви за затвора

Отговори
3 1
Хаха

Хаха

01.10.2020 | 11:04

в. Марица престанете да оправдаване некадърноста на кмета,смешни сте.

Отговори
4 1
мъка, мъка...

мъка, мъка...

01.10.2020 | 08:30

Здравко, че не беше подготвен за кмет го знае целия град. Но защо поне не си направи качествен екип, който да го издърпа, ами подреди в Общината калинка до калинка. От транспорта до социалните дейности- всичко е хаос и батак.

Отговори
9 1
Петрови

Петрови

01.10.2020 | 08:23

Мамин Ваньо, че краде като за последно, това го знае целият град. В следосвобожденската история на Пловдив няма друг кмет, който толкова да се е обогатил и необяснимо забогатял по време на мандата си. Но обективността изисква да се каже, че и Зико не си е на мястото. На какво разчита той: На късана памет на пловдивчани ли? Нали обеща по време на кампанията, че ще извади на Мамин всички зулуми, злоупотреби и кражби. За една година не извади абсолютно нищо. Нещо повече - с пълната си управленска апатия и инертност , която хората наричат неспособност да се справи с позицията си на кмет, все повече се налага извода в пловдивското общество, че неистовоно му желание да стане кмет на всяка цена, въобще не кореспондира с възможностите му. Както казват хората - оказа се, че това не е лъжица за неговата уста.

Отговори
9 2
Мека топлина огря Пловдив

Мека топлина огря Пловдив

01.10.2020 | 06:55

Марица водач на протеста и вдъхновител за революция.

Отговори
5 3
Нали

Нали

30.09.2020 | 21:01

Тотев беше най-кадърният кмет на Пловдив! За два мандата промени облика на града! От запустял провинциален град, благодарение на некадърниците Атанасов и Чомаков, успя да го преобрази в модерен и културен център с който всички се гордеем! Единственото което им остава на политическите му опоненти е да изливат редовно собствената си помия по него чрез платени статии и лъжи за кражби!

Отговори
8 11
Оффф

Оффф

01.10.2020 | 06:22

Отивай да пасеш някъде, без тва очевидно така е по-лесно...

Отговори
2 2
Вън мутрите от Пловдив!

Вън мутрите от Пловдив!

30.09.2020 | 18:47

В леговището на най-крадливата фамилия и бивш кмет, трябва веднага да влезе ДАНС, КПКОНПИ, НАП, полиция и прокуратура и да ги арестуват всички тези паразити, които за 8г станаха най-богатите хора в Пловдив а може би и в цяла България!

Отговори
13 8
0077

0077

30.09.2020 | 19:35

Въпроса е защо се правят на разсеяни??????

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?