Следвайте ни

Адв. Екимджиев разкри справедливо ли глобяват за карантината

viber icon

В периода на извънредното положение министърът на здравеопазването издаде над 200 заповеди, някои от които свързани с мерки за социална дистанция, забраняване на пътуванията и други. Половината от тях  съдържат рестрикции, а в хода на ситуацията с коронавируса някои бяха променяни, изменяни или отменяни. 

Редица граждани се оказаха сред санкционираните за нарушения на карантинния режим или защото са решили да се седнат в парка, със или без маска.  

„Като се започне от нарушенията на карантинния режим и се стигне до движение в парковете с маски и без маски – има два режима. От една страна хората могат да бъдат санкционирани по Закона за здравето, но от друга страна нарушенията на заповедите на министъра на здравеопазването представлява и престъпление по чл. 355 от НК, за което има десетки образувани досъдебни производства“, коментира за „Марица“ адвокат Михаил Екимджиев.

Според него е много трудно да се направи обобщение на случаите, но по думите му от правозащитна гледна точка е проблемно, че никой не е в състояние да запомни съдържанието на тези над 200 заповеди на министъра. 

„В края на извънредното положение никой човек не можеше да има достатъчна яснота какво точно е в сила като норма за поведение. В някой случаи се налагат санкции, независимо дали по наказателен или по административен ред, на базата на неясен закон, на базата на неясни правила за поведение. Това е генералният проблем“, каза още Екимджиев.

Според него предвидените санкции са изключително тежки. „От гледна точка на практиката на Европейския съд на правата на човека може да се окаже, че в много случаи когато нарушенията не са съществени, а са наложени тежки санкции, то те са диспропорционални“, смята той. 

Той все пак допусна, че има случаи, в които санкциите „си струват и си заслужават“. Това е когато болни от коронавирус излизат навън и застрашават живота и здравето на други хора. „Но, ако е нещо по-безобидно, някой се е прибрал отнякъде, не се е карантинирал съвсем и не е предприел съвсем строг самоконтрол,  няма данни, че е болен, тогава такива глоби могат да се окажат прекомерно тежки“, коментира още юристът. 

Екимджиев коментира и парадокса, че за едно и също нарушение могат да се налагат наказания по различна процедура.

„Един човек е изправен пред наказателен съд и му е наложено и наказание лишаване от свобода, докато друг може да мине само с глоба по Закона за здравето до 1000 лв. Така че непредвидимостта на закона и на санкциите са проблемни. От властите зависи какво наказание ще се стовари на конкретния човек. Никой не може да е наясно“, добави адвокатът. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

АлтънКапла

17.05.2020 | 08:00

Реми, научи правописа и тогава коментирай! В България има една поговорка:"Да би мирно стояло, не би чудо видяло!", ако не можеш да разбереш смисъла на карантината, попитай някой по-умен от тебе и той ще ти обясни. Не е нужно да парадираш, че си от 80-те процента.

Отговори
1 0

Рами Кремести

14.05.2020 | 08:53

Аз съм жертва на този нечовешки рекет, закона е крив и полицаите си намериха инструмент да дират кожата на хората, пренадлежи всичко за роправка, в българия даржавата е мафия

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?