Следвайте ни

А за онези, пуснали „Индра” да блажи, няма ли съд?

viber icon

Напълно основателно е решението на Община Пловдив да съди испанската фирма „Индра” за похарчените на вятъра 20 млн. лева за  (не)електронното таксуване в градския транспорт.  Към изпълнителя се предявява  частичен иск  за 1,5 млн. лева, след което  местната власт може да  предприеме следващата стъпка - да  търси компенсация за цялата сума. И сигурно ще спечели, стига Темида да гледа на фактите с двете си отворени очи. 

Защото  отдавна е очевидно  и за най-непосветения  пътник,  че безкондукторното таксуване претърпя  тотален провал. Според договора, подписан  между  бившия кмет Иван Тотев и „Индра Системас С.А.”  и мениджъра по продажби  Мигел Пеняс,  европейската система трябваше да бъде напълно въведена в експлоатация до 10 февруари 2016 г.  Тоест от 11 февруари същата година хората да пътуват с електронни карти и билети. 

Пет години  по-късно  кондуктори, а все по-често и шофьори  продължават да късат билетчета.  Електронните табели, макар и задействани с огромни усилия от новата местна власт,  все още  ни объркват с недотам  точна   информация,  91 автомата  за продажба на е-превозни документи  не се използват, монтираните  285   монетни апарата  в рейсовете постоянно излизат извън строя,  валидаторите, които по договор трябва да бъдат 677,  редовно блокират. Гласово известяване  в рейсовете  няма почти в нито един рейс, а   електронните дисплеи  често пребивават в сиеста.

 „Индра” си е получила на сто процента баницата, въпросът е - няма ли съд и за тези, които са й дали? За бившия ръководител на транспортния проект на обща стойност 44 млн. лева Борислав Кръстев? За  бившия кмет Иван Тотев, в чийто мандат е (не)реализиран проектът? За екипа на управляващия орган към МРРБ, който след „проверка” одобри платежните документи в полза на изпълнителя и в ущърб на града като за свършена на сто процента работа?

Обществената поръчка „Изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт” беше договорена  в края на 2014 г.  с цена 16 308 385 лева  без ДДС, или за 19 570 062 лева с включен данък.

Всички приемно-предавателни протоколи, по които е извършено разплащането с "Индра", са подписани от  Борислав Кръстев,  упълномощен да контролира  проекта от тогавашния кмет Иван Тотев. Съгласно изискванията на ОП „Регионално развитие” и договора за безвъзмездна финансова помощ ръководителите на проекти са  задължени „да приемат, ревизират, утвърждават и подписват от негово име всички приемно-предавателни протоколи, констативни протоколи, актове и писма за отчитане на извършената работа и всички съпътстващи  документи”. 

Според констативен протокол от 20 ноември 2015 г., парафиран от Борислав Кръстев (не без одобрение на кмета!), тестовите изпитания на системата  са отчетени  като успешни. На  16 декември 2015 г.  пак със същия  подпис е заверен констативният протокол за функционирането на електронната система. На 23 декември 2015 г. са одобрени исканите за възстановяване средства до прага от 90%. Одобрена е и сумата, надвишаваща 90%  безвъзмездна помощ, която се доплаща от бюджета. На 16 и 17 февруари 2016 г. е извършена  проверка на място от представители на МРРБ. На чиновниците се показва новият  Център за управление на градския транспорт, след което се организира разходка с автобус, включен в системата. По това време такива "електронни" рейсове в Пловдив се броят на пръсти. Половинчасовият воаяж обаче е достатъчен за чиновниците от въпросната комисия да си сформират мнение, че електронната система „функционира”.

Въз основа на тези становища на 22 март 2016 г. са одобрени напълно  исканите средства по договора.

След „успешното” внедряване на електронната система именно Иван Тотев като кмет  назначава Кръстев  за шеф на възловото общинско предприятие „Организация и контрол на транспорт”. А след като ценният кадър е освободен от новия градоначалник от директорския пост, приближеният кръг на бившия кмет го устройва на държавна работа във ВиК за шеф на обществени поръчки.

Още през декември 2019 г. цялата документация по електронната система е предадена на пловдивската прокуратура от кмета Здравко Димитров. Становище няма и досега.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (30)

зая

зая

26.02.2021 | 21:09

тоя тотев нали голяма работа каменица тва онова...

Отговори
1 0
нищо ново

нищо ново

26.02.2021 | 09:27

Испанските фирми са известни в цяла Европа с измамите си по европрограми .Правят слънчеви електроцентрали които продават ток на държавата по петкратно по-исоки цени и за да спечелят повече продавали слънчев ток иш през нощта .Имали монтиран генератор.Други направили с европари маслинови градини , но вместо да садят направили бутафорни дървета от картон и понеже проверяващите проверявали от самолет , за да не се разкарвт номерът минал. акрая ги хванали .Време е на нашите управници да им уври главата!

Отговори
8 0
Стефан

Стефан

22.02.2021 | 23:09

Куче влачи рейс.....диря няма......

Отговори
4 0
Стефан

Стефан

22.02.2021 | 23:08

Куче влачи рейс.....диря няма......

Отговори
1 1
А кога

А кога

19.02.2021 | 20:46

Карловското зКПЧ Атанасов ще ходи в затвора за кражбите които извърши

Отговори
3 20
Никога некадърни мамини тролове

Никога некадърни мамини тролове

20.02.2021 | 07:34

Местен и почтен човек,като Атанасов ,защото да влиза в затвора бе Торес трол Това да не ви е маминия клептомана.

Отговори
13 2
РАЗСЛЕДВАНЕ, СЪД ЗАТВОР .....

РАЗСЛЕДВАНЕ, СЪД ЗАТВОР .....

19.02.2021 | 07:44

За престъпната шайка на сегашното ръководство, което не сертифицира системата, което намали разписанията, но запази субсидията, което забави договора, за да спести пари на превозвачите за оборудване, което представя като нови съществуващи билети и карти, за да възложи нова поръчка, и още много ........ като гафа с такситата.

Отговори
15 2
РАЗСЛЕДВАНЕ, СЪД, ЗАТВОР, А И . . .

РАЗСЛЕДВАНЕ, СЪД, ЗАТВОР, А И . . .

18.02.2021 | 22:39

ЗА ТАКА ОПИСАНАТА ДАЛАВЕРА В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ОСЪЖДАТ И КМЕТОВЕ, И ГУБЕРНАТОРИ, И ПРЕЗИДЕНТИ. ЗА ТАКА ОПИСАНАТА ДАЛАВЕРА РУСНАЦИТЕ ИМАХА "ГУЛАГ". КИТАЙЦИТЕ РАЗСТРЕЛВАТ СЪС ВЗВОД КАРАБИНИ. КОРЕЙСКИТЕ ДРУГАРИ РАЗСТРЕЛВАТ СЪС . . . ОРЪДИЕ "ГАУБИЦА" ТА НЕ ОСТАВАТ ТЛЕННИ ОСТАНКИ ЗА ПОГРЕБЕНИЕ ДАЖЕ. (СТАТИЯТА Е ГОТОВА ЗА ПРОКУРАТУРАТА, ХА ДАНО, АМА НАДАЛИ)

Отговори
19 2
Лимбо

Лимбо

18.02.2021 | 16:42

Те затуй са изборите -победителите не ги съдат. Кату гледам как изпратихте в европарламенто хора за затвор , не вервам вечи на промени , а на естествения подбор - кой не види и не цели верно , увехва.

Отговори
21 2
РАЗСЛЕДВАНЕ, СЪД, ЗАТВОР, А И имунитетче? За Мандат-ТРИ та до ДАВНОСТ?

РАЗСЛЕДВАНЕ, СЪД, ЗАТВОР, А И имунитетче? За Мандат-ТРИ та до ДАВНОСТ?

18.02.2021 | 22:51

За наказание издигаме КлептоКратът ТОТЕВ да депутатче в Парламентчето за мандатче-ТРИчки, а като му настъпи и ДАВНОСТта тогава може и на ЕВРО-ПАРЛАМЕНТ да го засилим за заслужен отдих и курорт. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПОДРЕДЕНАТА ЛИСТА НА ГЕРБ„ БУДАЛИ МАЙНИ

Отговори
20 3
А дали ....

А дали ....

18.02.2021 | 15:32

А дали ще се извини някога Марица на хората, които оплюва без никакви доказателства. Като много често афишира твърдения с очевидно невярна фактология, която се опровергава от други нейни публикации.

Отговори
6 29
Ракодов

Ракодов

18.02.2021 | 11:00

Добре написана статия ноооо доста късно,когато го хвалеше маминия по добър нямало бля-бля,а сега и прокоратурата мълчи,Зико не даде да се проверят предишните 2 мандата на маминия ,сега ще се бетонира в парламента и ще му пръднат на де....вия все отбор юнаци ( крадци ) ще се съберат там.И да се пише файда никаква както казват по старите хора, само галим клавиатурата, срамота ,срамота срамота.Но за тях няма срамота те са издигнали КРАЖБАТА в култ - крадене,крадене и пак крадене новият девиз на управляващите.

Отговори
31 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?