2374

А парите за собствено участие в европейските проекти откъде?

Или как Пловдив ще си търси доброволец, а не кандидат за кмет на местните избори догодина

Актуалните кредити на Пловдив ще надхвърлят 140 млн. лева, след като администрацията поеме нов общински дълг от 44 млн. за строителството на плувен комплекс „Младост” и завършването на стадионите на „Ботев” и „Локомотив”. Това признаха от екипа на кмета Здравко Димитров на сесията на Общинския съвет вчера. Сметката обаче е без кръчмар. В сумата не са включени средствата, необходими за покриване на дефицитите между местни приходи и разходите на Общината, които се трупат всяка година.

Но и това не е най-големият проблем. Той е много по-дълбок и за него днес никой не говори. 

За следващия програмен период на европейските фондове (2021-2027) Общината е заложила амбициозна програма с проекти за над 1 милиард лева, пак по обещанията на администрацията. Всички сме наясно, че в Община Пловдив по традиция се справят трудно с писането на качествени проекти, подходящи за европейско финансиране. И да отрезнеят управниците, и да посмалят оптимистичната прогноза с едни 400-500%, Пловдив все ще трябва да се пребори за европейски средства в размер на 200 млн. лева, колкото получи градът по различни донорски програми и в миналия програмен период.

Това, което в момента се премълчава, е, че от Брюксел залагат нови правила за финансиране с изискване за много по-висок интензитет на собственото участие на бенефициентите. Макар конкретните програми и наредбите за прилагането им още да не са разписани, е ясно, че от ЕС ще настояват за местно съфинансиране в рамките на 30-40%. При местните проекти то може да бъде поделено между държавата и  общината. В най-добрия случай, за да реализира проекти на обща стойност 200 млн. лева, управата на Пловдив ще трябва да осигури поне 25-30 млн. собствено участие. Както знаем, особено в турбулентни времена с поредица от избори, каквито се задават на хоризонта, сред политиците вдигането на данъците е мръсна дума.

В този смисъл няма как да очакваме значително увеличаване на местните приходи. Пак по политически причини няма да се случи и обещаваната от екипа на кмета Здравко Димитров оптимизация на администрацията и общинските предприятия, с която биха могли да се намалят разходите. Даже напротив - заплатите и средствата за издръжка растат, което означава още по-голям бюджетен дефицит. В този смисъл е съвършено ясно, че за да осигури собственото финансиране на бъдещите проекти по европейските програми, Общината ще трябва да тегли нови кредити. Въпросът е докога ще издържи хазната и кой и кога ще трябва да съобщи на пловдивчани лошата новина, че вдигането на данъците е неизбежно. 

Явно това няма да е настоящият градоначалник. Преди време заради провала на Транспортния проект, прескъпите ремонти с 30-милионния заем за улични ремонти и огромното забавяне на Водния цикъл написах, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец, а не кандидат за кмет. За жалост, живеем в дежавю. Ще търсим доброволци за стола на площад „Стефан Стамболов” 1 и догодина, ако Здравко Димитров не реши да си носи кръста още един мандат.

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?