71

А пари за проектиране има ли заложени в бюджета на Пловдив?

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски се оплаква, че държавата дава само 5 милиона на Пловдив под формата на субсидия за капиталови разходи. Като човек, който се занимава с пари, г-н Родопски би трябвало да знае, че за всяко външно финансиране се кандидатства със съответните документи, независимо дали става дума за потребителски кредит на физически лица, бизнес кредити, средства от европейските фондове, или други донорски програми. Когато става дума за финансиране на общински обекти, освен финансовите прогнози и разчети, важно е и друго - инвестиционни и технически проекти и много важно - готови ПУП-ове и осигурени трасета, ако говорим за пътна инфраструктура.

Тези документи обаче се изготвят бавно и струват пари. А точно за такива средства в Общинския съвет и администрацията никой не говори. Вероятно защото това са инвестиции за бъдещи времена и не носят политически дивиденти или поне не на момента. Точно подготовката на важните проекти обаче гарантира развитието на града в следващите години. В този смисъл е известно, че трябва да проектираме днес, за да привличаме средства и да строим утре. Но това е въпрос на визионерски поглед, управленски умения и отговорност към бъдещите поколения, с каквито политиците ни (в частност и общинските съветници) не се отличават напоследък.   

Ако обаче постоянно търсим пари на пожар и не работим с визия за бъдещето, ще стане като с прословутото разширение на Околовръстното шосе (за което финансовият министър е готов да намери пари) и с Градската железница (за която са заложени стотици милиони в Плана за възстановяване). И когато се намерят пари за такива наистина важни обекти, винаги се оказва, че нямаме нито проекти, нито осигурени трасета, защото не сме си направили отчуждителните процедури.

Та въпросът е има ли предвидени пари за проектиране в Бюджет 2023?

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 1 оценки
3/5 от 1 оценки

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата