Следвайте ни

А как човекът в количка да стигне до кабинета на експерта

viber icon

Да се радват или не хората с увреждания, че държавата мисли за техните битовизми. По-точно - как човек в инвалидна количка ще може да преодолее няколко стъпала, за да излезе от дома си, да стигне до учреждението Х, да се качи до кабинета на експерта, който ще му обясни всичко за попълването на документите за кандидатстване по новата схема за подпомагане. И респективно - как да се прибере обратно вкъщи. 


Авторите на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност ще гракнат в един глас, че досега хората в неравностойно положение не са имали подобна подкрепа. От една страна, това е така, но от друга въпросната програма е измислена да се случи по най-сложния начин, който ще откаже от кандидатстване мнозина. Освен това по нея се правят куп разходи за проектанти, консултанти, счетоводители, нотариуси и др., които са за сметка на кандидата. И няма никаква гаранция,  че средствата ще бъдат оправдани.


Няма също логика защо ако човек с увреждане живее не в къща, а в блок, трябва непременно да кандидатства като юридическо лице, регистрирайки сдружение на собствениците. Същото бе необходимо, но напълно оправдано при кандидатстването за саниране на старите панелки. Защо е необходимо за монтирането на рампа да се прави инвестиционен проект, да се вади разрешително за строеж - все едно, че ще се вдига нова сграда? Излишни, много излишни бумащини, похарчени пари и похабени нерви.


Има много по-леки пътища за реализиране на програмата, която ако се прекрои,  държавата наистина ще бъде в услуга на хората с увреждания. Във всички районни кметства има инженери и архитекти, които след посещение на адрес могат да издадат необходимото становище. С решение на общото събрание на собствениците човекът ще се сдобие с разрешително, вместо да регистрира сдружение и да го вписва в съда.


Така ще се спестят куп разходи на кандидата, а най-вече ще може да се спази срокът за подаване на документи, който в сегашния вариант на програмата е само месец. Но като се има предвид с каква бързина действат институциите, които трябва да се обходят, за да се комплектува досието с 11 документа, камо ли да се извършат корекции в програмата, мисията за достъпна жилищна среда изглежда невъзможна.


Личната мобилност - и тя остава засега само мечта. Ако човек с индивидуални потребности няма шофьорска книжка, на какъв автомобил трябва да изкара шофьорския курс, при положение че учебните коли нямат необходимата пригодност. От програмата пък не става ясно дали промените в конструкцията на превозното средство се отнасят само за лек автомобил или може да се префасонира и мотор.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?