2374

5 месеца вятър и мъгла с въздуха в Пловдив

Близо 5 месеца няма напредък по мерките, заложени в общинската програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух, показа проверка на „Марица“. Данните в таблицата, онагледяваща изпълнението на плана, не са актуализирани от 30 декември 2021 г. Това означава, че не е настъпила промяна в отчетите на Община Пловдив, които се изпращат в РИОСВ на двуседмична база. Екоинспекцията проследява хода на плана и има право да предприема административнонаказателни действия, в случай че установи нередности. 

След като обаче през януари състави акт на кмета Здравко Димитров, по закон

няма право да го глоби повторно за същото нарушение

през същия период. Наказателното производство е по-конкретно заради констатацията, че Община Пловдив не е организирала изпълнението на 3 от мерките в общинската програма, които трябваше да бъдат изпълнени до 31 декември 2021 година, а дори не са стартирали: въвеждане на ограничения за движението на лични автомобили в централна градска част при неблагоприятни метеорологични условия и завишена концентрация на ФПЧ10 или азотен диоксид; спазване на изисквания към съдържанието на пусканите на пазара твърди горива; както и създаване на фонд/сметка за финансиране на проекти за подобряване на  качеството на атмосферния въздух. 

Разчита се на инициативата на Общината да вземе мерки за облагородяване на „калните петна“ на територията ѝ, за които твърди, че формират част от фините прахови частици, замърсяващи въздуха. Ако прецени, че мерките са неизпълними или неефективни, може да нанесе съответните корекции в зависимост от нуждите и бюджета си, които Общинският съвет да гласува, обясняват специалисти. На годишна база обаче

има подобрение в показателите на въздуха,

както се вижда и в приложената таблица.

Измерване конкретно на замърсяване вследствие на „кални петна“ няма как да се направи, но според експертите справянето с него е заложено в мярката „Ефективно почистване на уличната мрежа“, която е с продължителност до 2023 г. За да се намали то, е необходимо Общината да следи автомобилите, които са основни преносители на мръсотията, да не паркират извън обособените за това места, а от друга страна - да осигури достатъчно паркоместа, за да не се случва това. Улиците също трябва да се мият след всяко замърсяване.

От РИОСВ обясняват, че концентрациите на ФПЧ10 в атмосферния въздух се регистрират денонощно в два мониторингови пункта в рамките на града. Единият е автоматична измервателна станция (АИС) „Каменица” - градски фонов пункт, разположен в централната градска част с предимно жилищно застрояване и средна интензивност на автомобилния поток по бул. „Източен“, а вторият е АИС „Тракия“ - транспортноориентиран пункт, разположен на територията на район „Тракия“ на кръстовището на бул. „Освобождение“ и ул. „Съединение“, даващ информация за замърсяването от автомобилния транспорт в непосредствена близост до пътното платно.

Станцията, разположена в момента в район „Тракия“, до 2015 година се намираше на кръстовището до Баня „Старинна“ в центъра на града.

Местоположението на пункта беше променено

след извършен регулярен преглед на местоположението на всички пунктове в страната за установяване дали отговарят на европейските изисквания и тяхната актуализация, стартирала през 2011 година. Процедурата беше проведена от Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околна среда със сътрудничеството на РИОСВ-Пловдив и Община Пловдив. Основна причина за подмяна на местоположението на мониторинговия пункт при Баня „Старинна“ бе аргументът, че близко разположеният жилищен блок екранира замърсяването и по този начин изкривява резултатите в посока замерване на по-високи стойности. В тази връзка Общината предложи два имота в близост до натоварени пътни участъци с подходяща инфраструктура за преместване на станцията. Бяха проведени пробни измервания, в резултат на които се избра теренът, показващ по-високи концентрации на замърсители, а именно - този в район „Тракия“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
през оная работа

през оная работа

06.06.2022 | 17:03

Район Северен се хвали, че направил още един паркинг за 30 автомобила до жилищни блокове. Но пропуска да ни уведоми, че това пак се прави на място, което преди е било зелена площ. И никой не е преотредил предназначението на тази зелена площ, и тя пак се води в градоустройствения план зелена площ. Хубав асфалт са направили тъпанарите прости, а законите са им през оная работа!!!

Отговори
1 0
Дим

Дим

31.05.2022 | 17:34

Града се затапва умишлено няма грацки транспорт всичко се прави умишлено да може да им отпускат пари за безсмислени строежи от който се краде. Когато се свържат две тапи с тунела под гарата става по голяма тапа където автомобилите не се движат и работят на място същото е с прелезите към Смирненски.

Отговори
3 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

31.05.2022 | 09:07

навсякъде вОБЩИНИТЕсе краде и нищо не се подобрява

Отговори
10 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?