Следвайте ни

Как леля Катерина от Лефкада надви премиера Борисов

Премиерът да изпрати родните хотелиери на спецкурс в малкото хотелче, преди да ни надъхва с плажен патриотизъм  

viber icon

Опашките на Кулата ядосаха премиера Бойко Борисов, който размаха пръст на родните хотелиери, че само мрънкали за грантове и ниски данъци, а не правели реклама, за да привличат туристи. Сигурно е прав, но само с реклама не става. Иска се акъл, отношение и усещане, че бизнесът с хотелите и капанчетата по морето е бягане по дълга писта, а не дране на кожи на принципа "ден година храни". 

Признавам, че когато става дума за кратката ми семейна ваканция, отдавна не страдам от плажен патриотизъм. От години предпочитам Гърция и в момента също имам резервация при комшиите. 

Защо ли? Ами поне по 10 причини.

ШЕЗЛОНГЪТ Е БЕЗПЛАТНА ЕКСТРА  

Там никой не ме притеснява, когато заема шезлонгите и чадъра на плажа. Ако той е безплатен към някое заведение, сервитьорът ненатрапчиво изчаква да се настаня удобно и едва тогава идва за поръчката. Да, на най-вървежните места се плаща, но цените са съвсем поносими. 

ВОДАТА 

Там тя е чиста. На повечето гръцки плажове дъното се вижда на метри дълбочина. Плуват рибки, раци... Вълшебно.

ОТНОШЕНИЕТО

Тук сравнението е като между Лом и Лондон. Мога да напиша роман. Собственичката на къщата в Лефкада, в която бях миналото лято, приготвяше лично закуска на децата, въпреки че нямаше такава в цената! Същото важеше за кафето, за лимоните и прасковите, които растяха около басейна.  

Още първата вечер леля Катерина изнесе на барбекюто узото и каза - пийте по едно след плажа. 

На раздяла покани цялото семейство на вечеря - два вида салати, домашно приготвено телешко, мусака, риби, десерти, узо, вино... Всичко прясно и приготвено с любов. Продуктите - от съседните ферми и градини.

ЦЕНИТЕ 

Девет нощувки за 4 човека при леля Катерина струваха 1560 лева. Хич не е много спрямо цените у нас, платих с кеф. 

Да, храната в Гърция е два пъти по-скъпа от нашата, цените са същите, но в евро. Но всичко е вкусно и поднесено с грижа за клиента. Всеки сам избира дали да похарчи 1000 лева по ресторантите в Гърция, или 700 за тези на Черно море.

Освен това край всеки плаж там има евтини варианти с „тайк ауей“.

ПАТРИОТ СЪМ, НО НЕ ЧАК ТОЛКОВА 

Не залитам по чужбина, защото е модно. Доскоро бях твърд почитател на „Избери българското“, когато трябваше да избера място за лятна почивка. Всъщност продължавам да имам своите любими места по нашето Черноморие. Обожавам Балчик и целия все още див север - Крапец, Тюленово, Яйлата, Шабла. И стискам палци да си остане такъв.

Стискам палци и на онова хотелче в Лозенец, на рибарите в Резово и на многото свестни хора, които се опитват да оцеляват в битката в бетона, мутрите и ресторантите „ширпотреба“, в които никога повече не искам да стъпя.  

Не съм невъзвръщенец, ако става дума за почивка по родните курорти. Но инвеститорите там трябва да се понапънат, за да ме върнат. 

А премиерът Борисов, вместо да се гневи на опашките по границата, може да направи нещо много просто - по някоя програма да отпусне специален грант на нашите хотелиери и ресторантьори и да ги прати на безплатно обучение при леля Катерина от Лефкада. Ако са схватливи и прихванат, от държавната помощ в туризма ще има реална полза. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

Пешко

Пешко

27.06.2020 | 16:30

Не ги мислете мутрите. Ако спрете да ходите на БГ морето, ще ви дойдат в къщи, да ви сменят асансьорите. После ще ви санират. След това ще ви бутнат панелките, защото са стари. Междувременно ще ви сменят няколко пъти документите, номерата на колите, ще ви накарат задължително да се застраховате за това че ви има, после да плащате огромни пенсионни застраховки за пенсии, които никога няма да получите...... Така пе, не ги мислете какво ще правят, когато опустее морето. Може би държавата ще откупи всички хотели, ше ги бутне, след което ще върне земята на бившите собственици и всичко ще започне от начало....

Отговори
23 2
Митко Илиев

Митко Илиев

25.06.2020 | 18:05

Бил съм и в Турция и в Гърция, в момента съм в Престиж Хотел и Аквапарк--Златни пясъци. Три хотела от еднаква категория.Моето мнение е,че българския по нищо не отстъпва особено на гръцкия. Чакайте на опашката при "гостоприемните гърци". Имейла ми е [email protected] abv.bg и нямам хотел на морето.

Отговори
14 8
Гена

Гена

24.06.2020 | 14:12

На бетономорието няма кой да стъпи, хак да ви е, Алчници !

Отговори
23 7
Тити

Тити

22.06.2020 | 17:09

И в БГ има добри места. Но има и друго - цените за Българи на повечето места са по високи, от тези за чужденците. Да може да почивате и в 4-5 звездни хотели на Българското Черноморие, но в сравнение с почиващите - примерно -германци, ще заплатите по-висока цена, от тази, която заплащат те. Имах възможност да почивам в такъв хотел в Св.Влас. Запознах се със германци, които бяха до нашата стая, съответно разговаряхме и стана въпрос какво им струва почивката. Хората споделиха цената на пакета си, закупен от Германия. Разликата беше двойна. Нашата цена бе два пъти по-висока. Да хотела, обслужването храната всичко бе на ниво. Нямахме забележки никакви. Но с какво германците са по-различни от нас, че ние плащаме много по висока цена???

Отговори
52 2
Иван

Иван

23.06.2020 | 00:20

Ами ти почти си дал правилния отговор, споменавайки думата "пакет". Когато германски или други туроператори купуват да речем 2000 пакета за почивка, цената е съвсем друга. Така е навсякъде, не само у нас.

Отговори
23 5
Иван

Иван

25.06.2020 | 16:22

Нормално е германци,англичани и други чужденци идващи чрез туроператор да платят по-ниско защото хотелиерът е дотгововорил с този туроператор по-ниски цени на база обема койтоп ще направи 100 нощувки с 60 стаи контингент/примерът е произволен/ и как независимо дали си българин или марсианец идваш като индивидуален турист да платиш по-малко??!??няма пазарна логика нали?

Отговори
9 0
Qwerty Yop

Qwerty Yop

22.06.2020 | 12:18

К'ъвто министъра, такъв и туризма! Кой абдал ще ходи на нашето лайноморие да се тръшка на мутрите там, които така и не се научиха как се прави бизнес!? Всичко умря с "Балкантурист" и ерата на соца, където имаше ред и туристи прииждаха от цял свят. Сега всички предпочитат Гърция, защото там няма бетон, няма намръщени сервитьори и гърците знаят как да те предразположат да си дадеш парите и да те накарат да се върнеш върнеш отново.

Отговори
51 4
Петя

Петя

21.06.2020 | 10:39

Леля ви Катерина и всички бай Ганьовци да вървят на Гърция, то там са само от софийските селяни и селата по гръцката граница! И за сведение на леля ви,,, при нас са само германци, ирландци, англичани , руснаци и др. Така че , вървете с бохчите си и лютениците си там някъде след Петрич!

Отговори
11 86
Да го духат хотелиерите

Да го духат хотелиерите

22.06.2020 | 07:33

Леля ми , баба ми или свако ми от Гърция , знаят как се прави бизнес. Българския "Бизнесмен" - Мутрафон , иска да си избие инвестицията за една година. Вечеря за четирима в Созопол - 370 лв., в Несебър - 480 лв. ! Продуктите замразени, зеленчука внос, с вкус на пластмаса. Обслужването Отврат. Гледат те като будала и се отнасят като с нищожество. Цена на стая 250 лв. на вечер или 400 лв. за апартамент. 16-18 лв. за шезлонг и още толкова за чадър. Е "ай стига" , А !!! В кой ресторант в България ще ви позволят да се настаните , но тъй като малкото ви дете е решило точно днес, че няма да яде риба , калмари, октопод , мусака , тиквичи или суфлаки, а му се яде гирос , но от съседното заведение , тъй като в това не предлагат, сервитора ще ви каже с усмивка "не е проблем"! Вземето му ме детето , щом му се яде гирос и ще донесе чиния и прибори за да си слои детето гирос при нас на масата и да се храним заедно ! "Къде в Бг., може да се случи това ? " Никъде... Да го духат Хотелиерите...

Отговори
82 4
Ре Петя

Ре Петя

22.06.2020 | 11:39

Това "НА Гърция", към коя езикова група се числи? Мангалска, румънска, македонска?! Научи правилно писмен и говорим родния си език, и чак тогава ми давай напътствия в живота. Ако въобще българският ти е майчин език, де.

Отговори
15 31
П38

П38

22.06.2020 | 15:06

А всичките твои гости.по колко пари оставят в аптеката.за да спрат разстройството на децата си ?

Отговори
26 4
Иван

Иван

23.06.2020 | 00:26

Петя, ти май имаш някое и друго хотелче, но не и от онова "сивото", как му викаха ...

Отговори
23 1
Добри

Добри

20.06.2020 | 18:20

И все по-празни ще стават нашите курорти. Това ви чака мутри алчни, нагли и ненаситни. Не се надявайте на нещо повече от пияни английски лекета, и надрусани беге синчета на нашенски олигарси, които харчат готовите пари на мама и тати, и за тях няма закони. Отврат и безумие

Отговори
108 10
ффф

ффф

19.06.2020 | 18:22

Проблема е,че дори и с пари да отидеш тук пак те обсужват като натрапник.Не съм мазохист.А и да не съм прав граничните пунктове ясно говорят

Отговори
96 5
българогрък

българогрък

19.06.2020 | 08:30

А бе хора, не може да има спор за предимствата на туризма в Гърция, но не пресолявайте манджата.И ние почиваме редовно там. Дайте ми адрес, но и снимки на тия апартаменти с по две спални за 40 евро. Айде стига глупости. Хубавото е скъпо и прескъпо за българи, а евтиното е пълна мизерия.И по нашето черноморие все още има "находки", но за да ги намериш ,трябва да избягаш от традицията да се плюе България по принцип.Хубаво лято на всички.

Отговори
39 38
Пешо

Пешо

21.06.2020 | 01:36

Има на много места , но трябва да се обиколи.Ако търсиш супер лукс , не се получава.Евтино хубаво няма.Всеки си има аршин и се съобразява с финансите.

Отговори
33 2
Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

18.06.2020 | 14:58

ИЗПИТВАНЕ НА МОЯТ ЗАЕМ, ПОЛУЧЕН ОТ ИБСИ-БАНК На вашето внимание Повече не се притеснявайте от финансовите си проблеми. Успях да получа междинен заем от 15 500 евро, който наистина ми помогна да реша проблем за кратко време. Ако в допълнение сте били разочаровани или се нуждаете от кредит, заем или инвестиция или ако сте забранени за банкиране, моля, свържете се с г-жа Violaine Michèle Agnès BERTHET с кредитора на IBSI-BANK (Международна банка за солидарност и инвестиции) наистина е призната в тази област. Свържете се с нея сега, ако се интересувате от заем или инвестиция. Имейл: [email protected] Бъди благословен

Отговори
4 58

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?