Следвайте ни

Зорница Славова, ИПИ: Армията от чиновници расте с 10 000 за петилетка

Само за миналата година са платени 21 милиона лева сметки за стационарни телефони

viber icon

- Госпожо Славова, проблем ли е ниската средна заплата в администрацията - у нас е 500 евро, докато в Румъния е 600, а в Унгария - 700?

- Миналата и тази година заплатите в държавния сектор растат много по-бързо от тези в останалите браншове. Това показват данните на НСИ. Друго важно нещо е, че докладите за състоянието на администрацията от 5-10 години става все по-къси. Намаляват с по 30-40 страници на петилетка! Няма никакви препоръки, отпадат някои важни раздели и не се разбира какво е подобрено. Не е ясно този доклад като излезе, какво се случва и какво се очаква като подобрение. Просто са направили доклад, който са били длъжни да направят. Надали има много хора, които да го четат ежегодно и да вникват, но се вижда, че проблемите са едни и същи и няма желание за промяна.

- Постоянно говорим за намаляване на броя на държавната администрация, а цифрите показват, че тя стабилно се увеличава. Защо?

- Последният доклад на Министерския съвет за състоянието на държавната администрация е с данни от 2016 до 2021 г. Ако преди 5 г. тя е наброявала 132 648 души, миналата година вече достига 142 613. Увеличението е със 7,5%. Щатната численост за 100 хиляди души население е скочила от 1868 на 2062 чиновници. Ако си спомним по време на кризата 2009-2010 всяка година имаше предписания от министъра на финансите и премиера, че администрацията трябва да се намали с 10%, с 15%.

Това обаче не се получава, защото има отпор от самата администрация. Първо, понеже е пряко засегната, затова се противи на тези решения. Второ, тя си измисля работа и не може един човек "от горе" да прецени кое е нужно и кое не. Тук говорим за 2000 души на 100 хиляди население, от които всеки прави нещо - има някаква специализация. Дори за шефовете на отдели и дирекции към министерствата е трудно да преценят чия работа е много нужна и коя е незаменима. И така допускаме толкова голямо разширение на администрацията.

- Излиза, че решенията се взимат от горе надолу и когато стигнат до ниските звена, намеренията за ефективност се разбиват?

- Така е. Имаме ясно предписание на министъра - трябва да се намали с 10% броят на хората - правете, струвайте! Това никога не се е случвало. Парадоксът е, че през тези години населението намалява, а администрацията се увеличава. И с всяка година имаме все повече чиновници на човек от населението. В същото време имаме и разширяване на електронните услуги, които би трябвало да намалят тази заетост, а всъщност става обратното. Показателен е примерът, който го има не за първи път в докладите, че когато администрацията изнася дейност към някаква външна фирма, тя всъщност дава част от работата си, но не намалява персонал. В доклада ясно се вижда - 25 администрации са изнесли 28 дейности извън себе си и извън прякото бюджетно финансиране и само в 3 от тях са съкратили поне един човек. При другите 22 администрации този човек започва да се занимава с нещо друго. Това го виждаме постоянно - текат обществени поръчки за такъв аутсорсинг и пак не намаляват чиновниците.

- Има ли обяснение фактът, че високият клас компютри и техника не стигат до териториалните администрации?

- Това е факт - скъпата техника е съсредоточена в централната администрация, въпреки че основният доставчик на услуги са общинските администрации. Те работят най-много с хора и им трябват бързи и качествени машини. И точно при тях по-късно достига високият клас техника. Друго важно нещо е, че администрацията масово използва стационарни телефони, които струват скъпо. За миналата година са платени 21 милиона лева за тях. В много администрации няма общ план, за да се постигнат по-изгодни условия. В самия доклад се посочва да се мине към мобилни услуги и да се търсят някакви групови пакети. Само телефонните разговори може да намалят разходите с милиони. Плащанията идват от данъкоплатеца и някак си няма никакъв стремеж за оптимизация. Както се случва с числеността, така се случва и с малките разходи, които виждаме да се правят. И разходите се трупат. Същото е и с изнасянето на дейности и несъкращаването на персонал - няма стремеж към оптимизация.

- Защо новоназначените служители не минават и през задължителното обучение?

- В доклада за последната година се вижда, че само една трета от новоназначените са били обучавани. А това е задължително по Закона за държавния служител. Има и едно друго задължение - висшите държавни служители да минават периодични курсове. И виждаме, че само 10% от тях са преминали през такива. Става въпрос за кратко и съвсем не тежко обучение и очевидно и това не се спазва.

- Можем ли да опишем държавната администрация като една тежка и сложна машина, която притежава своя инерция и трудно се опитомява?

- Типично е и не е само за администрацията. Трябва твърда ръка, която да оптимизира всичко това. Стигало се е до момента, когато министърът е сплашвал местни администрации: "Няма да ви дадем новите компютри, ако не премахнете тези и тези режими!". Помните ли, преди имаше едни незаконни лицензионни разрешителни режими, които се искаха от общинската администрация за някаква дейност. След като темата стана популярна, министърът им каза, че няма да си получат новите компютри, ако не ги махнат. Кой къде махна нещо, а после пак го върна, но накрая пак си взеха компютрите. Сега можем да се надяваме услугите с електронизацията да станат по-добри и по-достъпни. Но когато системата забива постоянно, защото машините им не са висок клас, тогава не може да стане нищо. Докладът показва, че нашата администрация в общи линии е технически обезпечена. И пак новите компютри отиват в централната администрация, която не работи с граждани. Машината е голяма и пак не виждаме път напред, защото няма препоръка, намерение и стремеж към ефективност.

 

Зорница Славова е старши икономист в Института за пазарна икономика. Работи в областите конкуренция, макроикономика, социална политика и пазар на труда и образование. Преди дни бе публикуван поредният годишен доклад за състоянието на държавната администрация. В централната влизат министерствата, държавните и изпълнителните агенции и държавните комисии. В териториалната администрация са областните, общинските и администрациите по райони, както и специализираните териториални администрации. За 2020 г. това са 142 613 души - с 10 хиляди повече от 2016 година.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

лимбо

лимбо

09.06.2021 | 20:07

Остава да чакаме сепуко плондерс

Отговори
1 0
Батко

Батко

09.06.2021 | 11:49

Калинките от ГЕРБ и те ядат и серат бре, защо да няма работа и за тях?

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?