1553

Здравко Димитров: Успях да спася Бетонния мост, досега щеше да бъде съборен

А сега заплащането се превърна в партийна хранилка - който слуша, става общински съветник, категоричен е бившият кмет

 

- Ако Бойко Борисов ми беше дал партийна власт, мандатът ми щеше да бъде друг

За четири години сме осигурили за Пловдив инвестиции за над 500 млн. лева

Заплащането на общинските съветници се превърна в партийна хранилка

..............

- За разлика от Вас, Костадин Димитров успя да си осигури мнозинство в Общинския съвет. Трапезно ли е това мнозинство, което на практика означава подкрепа срещу ръководни постове?

- (Смее се). Няма да давам оценка. Бойко Борисов добре направи, че му даде партийната власт в Пловдив. Ако я беше дал на мене, мандатът ми щеше да протече по друг начин. Получи се друго -

Иван Тотев като областен координатор дърпаше съветниците на ГЕРБ

и аз не помня един от тях да е станал на сесия и да ме е защитил, въпреки че бяхме от една партия. Опитвал съм се да се разберем, защото съм диалогичен човек, но като дойде сесия, все едно не сме говорили. И смисълът на тази контра беше да провал​и кмета. Личното его. Разсъждавал е, че така щеше да командва, да е над мене и да успее, което не е правилно.

 

-------------------------------------------------------------------

 

- Г-н Димитров, през последните години няма ремонт на улица в Пловдив, който да е бил завършен в срок, посочен в договора. Сред обектите, на които бяха забавени строителните работи, са  ул. „Даме Груев“, „Владая“, Брезовско шосе, „Дунав“, но на изпълнителите не са налагани неустойки за просрочие. Защо?

- Много от фирмите са избирани в София с решение на Върховния административен съд, след като те обжалваха класирането и избора ни на други изпълнители. Наказвали сме абсолютно всички фирми, но в моя мандат имаше обективни основания за забавяне на строителните работи. Да не забравяме, че имаше пандемия, последвана от световна икономическа криза, а след като започна войната в Украйна, рязко скочиха цените, включително на строителните материали и горива. Заради високия  ръст на инфлацията всички фирми бяха спрели да работят, чакаха индексация на обществените поръчки, а държавата закъсняваше с методиката.

Нека да бъдем реалисти. Специално искам да кажа за подлез „Модър-Царевец“, който е много труден проект, със сложна подземна инфраструктура на различни дружества - газопреносна система, водопровод, канализация, голям обходен колектор на ВиК-Пловдив, който минава под жп линията. Трябва да бъдем търпеливи, като се има предвид, че този подлез сме чакали повече от 20 години.

Не оправдавам строителите. Закъснението на ул. „Даме Груев“ е безобразно. Много критични коментари има и заради тротоара, който се качва на терасата на читалището. Да, съгласен съм, това е неудачен вариант, но така са решили проектантите, за да не се разрушава терасата. Ако бяхме поискали да се препроектира, ремонтът щеше да се забави с още шест месеца.

- Много критики има и за тези 77 пейки на алеята на бул. „Хаджи Димитър“. Защо  допуснахте това недоразумение?

-  Питайте проектанта  арх. Цветелин Цоневски (б.а. - бивш общински съветник от „Кауза Пловдив“) защо е сложил толкова много пейки. Аз не съм архитект. Според мен щеше да е по-удобно пейките да бъдат една срещу друга и хората да могат да играят например шах. Не считам, че това е фатално, защото част от пейките винаги могат да се преместят в други паркове.

По-важното е, че бул. „Хаджи Димитър“ стана хубав  - с нови подземни комуникации, осветление, настилка, удобни тротоари, велоалея и много повече зеленина, за разлика от предишната квартална улица с разбит паваж и занемарена разделителна ивица. И ул. „Даме Груев“, чийто ремонт също беше чакан няколко петилетки, днес е коренно променена.  Наблюдавам, че и другите ремонти вървят добре, подлезът „Модър-Царевец“ е на финал, на Голямоконарско и на Рогошко шосе се работи.

-  По адрес на Вашия екип има много критики от новата местна власт за забавените европейски проекти, които трябваше да бъдат финализирани до края на 2023 г. Сред тях са  ремонтите между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и „Шести септември“, 74 социални жилища, реставрацията на Небет тепе и Източната порта. Това просрочие доведе до 20 млн. лева дупка в бюджета и риск парите да не бъдат възстановени на Община Пловдив.  Защо позволихте това да се случи?

- Именно за това - правителството да помогне с тези средства - писахме писма и ходихме до София, но за съжаление, не срещнахме подкрепа. Всички тези проекти са пред завършване, за някои от тях сроковете бяха удължени по споразумения, подписани с управляващите органи, пак заради същите обективни причини - инфлацията и изчакване на индексациите.

Сигурен съм, че тези пари ще бъдат възстановени на Общината. Не само в Пловдив, в цялата държава работата беше спряна. Проектът „По крепостните стени на Филипопол“ е труден, наложи се преди реставрацията да се извърши и допълнително археологическо проучване. Да ви припомня - за разширението на Пречиствателната станция искаха да ни глобят с 19 млн. лева, но успяхме да докажем, че тези средства ни се полагат, и ги спасихме. Докато се стигне до това решение, мълчахме, защото има лоши хора в града, които щяха да направят така, че да ни наложат санкция. Този екологичен проект за 70 млн. лева беше завършен без никакви финансови корекции и приет без забележки.

- По пет други проекта глобиха Общината с 4 млн. лева. Това не е ли загуба за градския бюджет?

- В нашия мандат изпълнявахме европейски проекти за над 250 млн. лева и тези 4 милиона са далеч под допустимите 5%. Извън Пловдив на други общини са налагани корекции за 25%. Представителите на управляващите органи винаги се стараят да орежат средствата и по този начин да имат икономии. Но няма нищо фатално - общо в Пловдив за четири години сме осигурили инвестиции от различни финансови източници за над 500 милиона лева, включително в нова пътна и подземна инфраструктура, например на бул. "Христо Ботев" и "Копривщица", в "Кършияка", където обновихме близо 50 улици, в 10 детски градини, спортни, културни и археологически обекти.

В условията на криза, когато навсякъде беше спрял животът, това не е никак малко. Дано и в новия мандат да се правят инвестиции. Аз съм пловдивчанин - каквото хубаво се случи, то си остава за града. И не спирам да се чудя защо в моя мандат общинските съветници блокираха полезни решения, които ние предлагахме. Даваха ни безвъзмездно 13 млн. лева за училище, а те не гласуваха!!!  И не мога да разбера за Пловдив ли работят, или само за нечии интереси в тяхната партия. Сега Общината отново кандидатства за тези средства. Такива хора нямат място в Общинския съвет.

-  Групата на ГЕРБ ли имате предвид?

- Те си знаят кой как е гласувал. Да не говорим, че сред тях има глухонеми, които не взимат отношение по никакви теми. Не знам те какво правят в Общинския съвет!

Когато поисках да осигурим пари за довършването на зоологическата градина, пак скочиха

и не ме подкрепиха. Ако продължава така, нищо хубаво няма да се случи. Обяснявах, че лихвите по заема са 0,3-0,4 на сто, че е изгодно да вземем тези пари и че частният бизнес работи с кредити, но някои от съветниците не го разбират.

-  В новия мандат новите и старите съветници си вдигнаха възнагражденията до 3000 лева на месец. Нормално ли е според Вас?

- Не. Съветниците нито работят колкото двама-трима служители на администрацията, нито носят отговорност за това как гласуват. За мен не е редно да се дават такива заплати. Преди време съветниците са работили без пари - в полза на града. А сега заплащането се превърна в партийна хранилка - който слуша, става общински съветник и си осигурява приличен доход за четири години. Затова имената на повечето от тях не се знаят или не се помнят.

- Те пък Ви атакуват, че сте оставили след себе си лошо финансово наследство - над 100 млн. лева дългове, неизпълнение на бюджета заради планираните кухи приходи, забавени проекти. Как ще коментирате?

- Изобщо не може да става дума за лошо наследство. Няма нито един проект без осигурено финансиране и без избран изпълнител. Бюджетът за 2024 г. не е ли кух?  И сега е кух и няма как да е друг. При изготвяне на бюджета първо се гледа какви разходи трябва да се направят и въз основа на тях се пресмятат очаквани приходи, част от които трудно се изпълняват. Това не е догма, а финансов план, рамка. Бюджетът за 2023 г. беше приет на 18 септември - прецедент, какъвто досега не е имало. Много ясно е, че за два месеца няма как да се изпълни, особено приходната част. Освен това много пъти в последния момент на сесията от различни партии правеха корекции.

Дори и Костадин Димитров, тогава кмет на „Тракия“, още на първия бюджет стана на сесията и се опита да го промени. Така не се прави. В края на мандата вдигнаха олелия, че няма да се платят заплати, защото Общината е напът да фалира. Както се видя, и заплатите изплащахме редовно, и фалит няма. Общината и сега може да тегли заеми, да защитава проекти, да иска целеви пари от държавата, макар че в тази объркана ситуация със сглобки и разглобки става трудно.

-  В Община Пловдив имат намерение да вдигнат наемите на жилищата и цените на някои услуги и такси. Добро ли е това решение?

- Смятам го за правилно. В нашия мандат вдигнахме таксата за строителни разрешения на 5 лева на квадрат, защото тя беше смешно ниска - само левче. И сега може да се увеличи, защото строителите инвестират милиони левове, а Общината няма средства за инфраструктура. Билетчето за градския транспорт също не е пипано повече от 10 години, както и цените за паркирането. Бях предложил да въведем 40 лева платен вход в Стария град, за да ограничим безразборното влизане, но те подскочиха и не ме подкрепиха.

- Пробивът под Централна гара стига до тясната ул. „Димитър Талев“ и там ще се получи тапа, защото във Вашия мандат нито са отчуждени имотите, нито е изготвен проект за разширение на улиците „Кукуш“, „Калиакра“, „Македония“. Защо?

-  Няма как всичко да стане в един мандат. По същия начин мога да питам моите предшественици защо не са отчуждили имотите на бул. „Александър Стамболийски“ и не са изготвили проект. Южният обходен колектор можеше да мине под новото трасе или например в предвиденото разширение на Околовръстното шосе, като поеме обратните води и от съседните села, и от южните квартали на Пловдив. Не се гледа напред. Ние не позволихме колекторът да се прекарва по съществуващата ул. „Царевец“. Казахме, че ще проектираме новото трасе, по което да прекарват тръбите, без да се спира движението. Избрахме изпълнител, има и проект, може да се работи спокойно.

А във връзка с пробива под Централна гара искам да напомня, че заради същата недалновидност на тези, които управляваха преди мен, бяха отписали Бетонния мост - умишлено или не, и той щеше да бъде съборен. Спасих тази важна пътна връзка в резултат на множество разговори с НКЖИ и Министерството на транспорта.  

- Новият кмет извървя първите 100 дни от мандата. Какви са Вашите впечатления, как се справя?

- Нормално, работи се. Аз винаги пожелавам успех и ако мога да помогна с нещо, с удоволствие бих го направил. За мен градът е над всичко. За едно управление на община е важно и общинските съветници да разберат, че са избрани не само да взимат заплати, но и че трябва да вършат нещо и да носят отговорност.

- Въпреки ударите от Ваши съпартийци, пак ли Ви е мила партията ГЕРБ?

-  Аз съм участвал в създаването на ГЕРБ. Подал съм си оставката, не се бъркам, но това е като първата любов, не ми е безразлично. Аз в друга партия не съм бил.

- Липсва ли ви Общината?

- Честно казано - не. Пълни ми се сърцето, когато видя някой, с когото съм работил, или като ме спрат на улицата граждани. Аз човешки се отнасях към всички, не съм уволнявал служителите, както сега става. Това е въпрос на виждане. Най-лесно е да натресеш в администрацията партийни калинки. Кой ще работи? Най-много ме е страх от партиите, които залагат на послушковци. Живея с чиста съвест, защото с моя екип свършихме много неща за града в много трудно време и пловдивчани ще го оценят.

 

ВИЗИТКА 

Здравко Димитров е завършил бакалавърска степен по спортна педагогика, магистратура по публична администрация и по психология в ПУ „Паисий Хилендарски“, както и по финансов мениджмънт от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Преди да влезе в политиката, е състезател по баскетбол в ЦСКА и ССК „Академик“ в Пловдив, участва в националния отбор по баскетбол, оглавява баскетболен клуб „Академик“, създава собствен бизнес.  Участва в учредяването на ГЕРБ и през 2007 г. е избран за кмет на район „Западен“. Два пъти е назначаван за областен управител - през 2011 г. и 2015 г., участва в XLII и XLIII Народно събрание, през 2012-2015 г. е областен координатор на ГЕРБ. През 2019 г. печели изборите за кмет на Пловдив, а след изтичането на мандата поема управлението на църковните имоти  в Пловдивската митрополия.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 11 оценки
3.5/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
36 коментара
Сашо

Сашо

28.02.2024 | 15:11

Ха а сегашният не защитава ли собствените си интереси?!!!!

Отговори
2 1
ехаа

ехаа

28.02.2024 | 06:26

Зикулай спасител на собствените си интереси

Отговори
7 0
Не/приятел

Не/приятел

27.02.2024 | 09:32

Зико, изобщо с каква смелост се появяваш отново по медиите? Ти трябва да се скриеш вдън земя. Искаше да догониш маминия, но не можа, няма как, не стигна сивото вещество. Но все пак успя да вдигнеш хотелчето за Мегенцито, за да се фука из града. Иначе нищо друго не направи, даже и това с назначенията ти беше огромна грешка. Имаше толкова много хора и от ГЕРБ, които работиха за изборите ти и те подкрепяха, но ти и на тях обърна гръб. То така работише и в кметството, и в Областната управа. Взе си старият антураж - Силвинцито, Мирко, Анести, Чончето.... все едни и същи за маса и за служби. Много слабо Зико, много. Започвам да се замислям, дали маминия не трябваше да кара и трети мандат. Защо ББ сгреши толкова много?! Чудя ти се сега, нали имаш бизнес, за какъв к...р ти требе службичката при Митрополита? Все на ясла, на готово, да си в далаверата. Всички сме отвратени от теб. Един свестен коментар не прочетох, направи си извода момче!

Отговори
27 0
Тоя абдал

Тоя абдал

27.02.2024 | 04:39

Е прочетен вестник. Не ни занимавайте с неговите глупости.

Отговори
15 0
На калпав х..

На калпав х..

26.02.2024 | 23:21

Вълната му пречи. Защо не каже колко е откраднал?

Отговори
16 1
Коко

Коко

26.02.2024 | 18:10

Най скапания кмет на Пловдив

Отговори
25 5
Тримата глупаци от село Невянин - попчето, свинарчето и генералчето

Тримата глупаци от село Невянин - попчето, свинарчето и генералчето

26.02.2024 | 16:10

Че си леке, леке си, ама набожно леке.

Отговори
24 2
Най-неспособния кмет в историята на Пловдив

Най-неспособния кмет в историята на Пловдив

26.02.2024 | 13:51

Абсолютен безсрамник, скрий се бе!

Отговори
38 3
Ники

Ники

26.02.2024 | 13:30

По голям лъжец от Здравко Димитров няма .Явно Борисов е преценил че не става за ръководител на партията в Пловдив и не му е дал партийната власт. Когато стана Кмет 2019 година Здравко Димитров не взе в екипа си нито един член на партията ,нямаше заместник кметове от ГЕРБ Пловдив както има сега в екипа на Костадин Димитров ,нямаше директори дирекции в Общината от ГЕРБ както има сега.Здравко Димитров не назначи нито един директор на голямо Общинско предприятие от ГЕРБ назначи на Чистота/ най голямото ОП / Митко Косата дето нито е специалист нито от ГЕРБ ,на Градини и паркове назначи оня Младеж Веско от на Каназирева партията .Какво реве Здравко Димитров че общинските съветници от ГЕРБ не го подкрепяли много ясно че при тази кадрова политика която предприе от началото на мандата няма как да го подкрепят .За това и Бойко Борисов изгони от ГЕРБ с 200 Здравко Димитров ,даже Бойко късно направи това. Също по цял ден в кабинета му висеше Владимир Кисьов и му даваше акъл кой да назначи и коя фирма да избере за даден обект. Много ясно е на всички че Здравко Димитров е най слабия кмет на Пловдив в новата история на града. С две думи провален мандат.

Отговори
37 5
Здравко

Здравко

26.02.2024 | 12:51

Баскетболиста стана кмет с помощта на една фирма и си плати за това с парите на пловдивчани. Подари 7 скъпи имота за терен от 50 дка и след това подписа договор за още 36 млн.лв. за още 63 дка. Позволи на своя приятел Мутрополита и Гергов да си построят частен храм на тепето, зароби общината с 120 млн. лв. кредити и задължения и си построи на жената хотел. Това е резултатът от неговото управление.

Отговори
41 6

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?