Следвайте ни

Здравко Димитров: Развитието на Пловдив трябва да продължи и аз ще съм неговият двигател

viber icon

След 3 ноември всички оставаме само пловдивчани - хора, които обичат и работят за родния си град 

Ще управлявам честно и открито. За Славчо Атанасов може да е допустимо да заблуждава пловдивчани, но за мен не е!

Опонентът ми трябва да каже ясно чий партньор ще бъде в управлението - наш или на левицата 

 

- Тежка ли беше тази изборна кампания?

- Не е лека, но аз знаех това. Върху кандидатите за кмет има обществен натиск и сериозни очаквания. Като кандидат на ГЕРБ и на дясноцентристките избиратели нося огромна отговорност и тя се усещаше от първия ден, в който започнахме. Аз обичам да съм сред хора, общуването не ме изморява. Понякога човек губи малко енергия, но после се стягаш и продължаваш. Сега след първия тур съм в кондиция. Подготвям се за 4 важни години, в които ще имам много работа. Развитието на Пловдив трябва да продължи и аз ще съм неговият двигател. Никой няма да ни чака. Няма да имам политически меден месец или 100-те дни, както обикновено се смята за нормално.

- Обещахте ревизия на общината и на управлението на Иван Тотев? Ще я направите ли?

Пловдивчани се интересуват от днешния и от утрешния ден и аз усещам какво искат хората!

Ще има ревизия на състоянието на общината, на финансите и на всичко останало, защото това е важно, за да има нови 4 успешни години. Аз съм нов човек в общинската политика. Като такъв трябва да започна на чисто. “На чисто” значи да кажа ясно на хората какво е състоянието на община Пловдив в момента, в който поема управлението, ако получа доверието на хората. Така ще мога да бъда честен и открит към пловдивчани, нещо, което е най-важното - основният ми приоритет. Чрез проверката и анализа на ситуацията ще поискам от пловдивчани и обратна връзка. Хората имат право да знаят какво е състоянието на общината - какво добро е свършено, какви са пропуските и какво предстои в следващите години.

- Как четете вота на хората след първия тур на местните избори?

- В началото, преди два месеца, когато бе обявена кандидатурата ми, изследванията показваха, че основният ми опонент г-н Атанасов печели срещу мен с малко на евентуален втори тур. Той е популярна фигура в Пловдив и това беше нормално. С много работа, с поемане на ясни ангажименти и с искреност получих доверието на мнозинството пловдивчани. Разликата между мен и опонента ми е, че

той най-много иска реванш за личните си загуби и живее в собственото си политическо минало.

Аз гледам в днешния и утрешния ден. И наградата от победата ми ще бъде привилегията да работя за пловдивчани. Това доверие е спечелено, знам, че то е крехко, знам, че е в аванс и че трябва да го пазя. За разлика от опонента ми в балотажа никога няма да се извъртя, както той направи, когато беше кмет. И никога няма да предам доверието на пловдивчани.

- С кого ще управлявате, кои формации ще Ви подкрепят в Общинския съвет?

- Аз мога да създавам консенсус и съм убеден, че ще постигаме широки мнозинства по най-различни въпроси и гласувания в полза на Пловдив. Иначе основата е ясна - ново дясноцентристко управление. В него могат да участват системни политически партии с ясни ценности, например Демократична България и другите дясноцентритски формации, например “Съюз за Пловдив”, "Кауза Пловдив" и останалите. При определени обстоятелства формациите зад г-н Атанасов - ВМРО и НФСБ, които са партньор на ГЕРБ в правителството, също могат да участват в мнозинството, но не на базата на пазарлъци. Г-н Атанасов се обяви за мой основен опонент и опонент на ГЕРБ и това му печели част от привържениците на БСП и левицата.

Това не е честна позиция спрямо хората, защото ВМРО и НФСБ са част от управлението на ГЕРБ в национален мащаб!

За Славчо Атанасов може да е допустимо да заблуждава пловдивчани, но за мен не е! Затова, ако той и партиите, които го подкрепят, искат да участват в управлението на Пловдив, да са в мнозинството в Общинския съвет на Пловдив, ще трябва да ревизират част от политическите си позиции и да кажат на пловдивчани в крайна сметка, чий партньор са - наш или на левицата. Така е честно! Аз няма да допусна управление, което от самото начало е нечестно! Със сигурност не е честно да стоиш разкрачен между ГЕРБ и БСП и да заемаш само и единствено позиции, които са ти удобни.

 - Какво ще промените между първия и втория тур?

 - В сравнение с опонента ми аз съм нов човек в общинската политика. Бях областен управител, разбира се, но това не е изборна длъжност. Работата в областна управа ми помогна да видя част от недостатъците на общинската политика. Нося позитивна енергия и желание за постигане на политическо съгласие винаги когато то е възможно. В ежедневната си работа като кмет няма да деля опонентите си по политически цветове и партии, а ще се ръководя от това дали тяхната позиция по даден въпрос е полезна за Пловдив и за пловдивчани, или не е. Ако е, дори сегашният опонент може да ми бъде политически партньор. Предизборната кампания свършва. На 3 ноември и след това всички оставаме само пловдивчани - хора, които обичат и работят за родния си град.

В петте дни между двата тура на изборите съм фокусиран да обединя хората около общата ни цел -

нови 4 добри години за Пловдив. Това е по-важно от всичко останало.

Ще говоря с всички политически формации, които ще бъдат в Общинския съвет, но ще говорим по принцип. Няма да се пазаря за подкрепа. Пловдивчани са свободни хора и избират сами!

- В края на кампанията какво е по-важно за Вас - повече приемственост или повече промяна?

- Приемственост и ускоряване на развитието във всички сфери, където има свършена добра работа - продължаваме подобряването на инфраструктурата, на улиците и тротоарите. Трябва да намалим задръстванията и да подобрим организацията на движението в града. Продължаваме подобряването на грижите за децата и възрастните хора. Продължаваме да утвърждаваме Пловдив като европейско средище за култура. В образованието имаме традиции и потенциал и ще очаквам от всички заети в нея да дадат визията си за утвърждаването на Пловдив и занапред като град на образовани и знаещи хора. В областта на екологията трябва да направим сериозна промяна, в следващите години трябва да намалим замърсяването на въздуха. В сферата на спорта ще направим категорична промяна. Навсякъде, където можем, трябва да подобрим материалната база, като започнем със стадион "Пловдив".

- Кое е първото нещо, което ще направите в общината, ако бъдете избран за кмет?

- Да благодаря на всеки, който си е вършил добре работата и веднага да отворя общинското управление към пловдивчани. Ще пуснем в действие Приемна на кмета с изнесени приемни дни във всеки район. Една голяма промяна, която искам да направим, е районните кметове да имат повече свобода на действие, което значи да имат по-високи бюджети, за да могат да вършат повече работа за хората.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?