Следвайте ни

Здравко Димитров: Работим в екшън план за важните проекти на Пловдив

viber icon
  • Вече имаме реални решения за подобряване на трафика и намаляване на задръстванията 
  • Съставихме добър бюджет за 2020 година, без да бъркаме реално в джоба на хората 
  • Общината ще получи кредитна линия от Европейската инвестиционна банка, само ако гражданите са съгласни
  • Нека пловдивчани не спират да ме критикуват. Разбирам какво ми казват хората и всеки ден се уча как да управлявам по-добре своя град

 

- Г-н Димитров, не получихте своите 100 дни толеранс и се наложи да влезете в управлението на Пловдив с летящ старт и много битки. Какво бе най-важното, което успяхте да свършите в първите 6 седмици като кмет?

- Оперативната работа по десетки задачи, една от друга по-важни, започна още от първия ден. Движим се от проблем в проблем. Още в предизборната кампания обещах, че ще направим анализ на финансовото състояние на общината, за да знаем откъде тръгваме и как да съставим бюджета за 2020 година. Това е свързано и с промени в редица наредби, които касаят местните данъци и такси и неданъчните приходи на общината. Прегледахме и всички проекти, по които има стартирали процедури. За много от тях се оказа, че са сключени договори с вече избрани изпълнители, без да е осигурено финансиране. При други открихме проблеми с подготовката на проектите и документацията. Наложи се да спираме поръчки и в движение да правим корекции.

Посрещнаха ни различни групи от протестиращи хора с различни каузи по проблеми, чието решаване е отлагано с години. Всеки ден провеждам десетки срещи с граждани, експерти и служителите в администрацията, за да търсим бързи и адекватни решения. Освен това се оказа, че важни отдели и дирекции в общината не са комплектувани, някои директори на общински предприятия и други ръководители на важни структура станаха районни кметове, общински съветници или сами поискаха да напуснат работата си. Открихме и много неефективни длъжности, което наложи промяна в управленската структура и търсенето на нови хора за важни позиции. Така първите 6 седмици от мандата се оказаха изключително динамични. Но аз не се оплаквам - знам какво е предизвикателството да си кмет на град като Пловдив и каква отговорност носи човекът на този пост.

Благодаря на хората от екипа, че отговориха на темпото, което налагам, и не се уплашиха от работата. Всички се сработват много добре и вече имаме първите резултати - проектът за бюджет през 2020 е готов, намерихме решения за някои сложни казуси, а хората разбраха, че имат насреща наистина диалогичен и работещ кмет и отворена администрация. Това е най-важното за първите дни.

- Получихте обаче доста критики, включително и от свои съпартийци, за големия брой зам.-кметове, който предлагате. А в предизборната кампания говорехте за оптимизация на администрацията и общинските предприятия...

- С предложената промяна в управленската структура целим точно оптимизация и подобряване на работата на администрацията и общинските предприятия, за да са ефективни и в услуга на гражданите. Настоявам за деветима заместници, защото знам, че няма как един човек да контролира всички процеси. Искам всеки да носи своята професионална отговорност и да следи ежедневно и изкъсо работата и проблемите в ресора си. Да предлага решения. Не може кметът да разбира от всичко. Десет глави мислят повече от една. Освен това в общината наистина има много натрупани проблеми, за чието решаване се иска здрава работа и съответните хора.

Пак ще кажа, че за момента екипът се справя отлично. Много бързо получихме точни анализи на състоянието на финансите, общинската икономика, транспорта, градоустройствените проблеми, обществените поръчки.

Освен това ще възразя на опонентите си, защото се спекулира със заместник-кметовете и щатовете. Да, те стават девет, но в администрацията се прави оптимизация и общият брой на служителите на управленски позиции намалява. Същото се отнася и за служителите в общинските предприятия, където също готвим оптимизация. Тук ще отбележа и друго - заплатите на кмета и заместниците му идват от републиканския бюджет по линия на делегираните дейности и не се осигуряват от местната хазна. Така че не бъркаме в джоба на пловдивчани с повечето заместници.

И друго - още в първите 6 седмици всеки от новите колеги се включи много ефективно в работата на администрацията - Илия Кирчев и екипът му съставиха един добър проект за бюджет и справедлива рамка на наредбите за местни данъци и такси, Тодор Чонов вече има задълбочен анализ на трафика и транспортната схема и предлага конкретни решения, Пламен Панов се включи много силно в подготовката на културния календар за догодина и работата на фондация „Пловдив 2019“, Невена Балчева заедно до главния архитект Димитър Ахрянов работят ежедневно с екипа, който довършва новия Общ устройствен план, анализира се и състоянието на общинската собственост. Същото се отнася и до останалите зам.-кметове. Едновременно с всичко това подготвяме нови важни проекти, които съвсем скоро ще оповестим, и хората ще разберат колко много и важна работа сме свършили.

- Да, но не си позволихте да вдигнете значително данъците. В прогнозата за неданъчни приходи също няма голям оптимизъм. С какви средства ще осигурите реализирането на тези важни за развитието на Пловдив проекти?

- Като кандидат за кмет обещах, че ще осигуря развитието на Пловдив, но това няма да става само за сметка на гражданите. И държа на думата си. Търсим начини да оптимизираме работата на общинските предприятия и търговски дружества, вече пишем нови проекти, за да кандидатстваме по различни европейски програми, проучваме и възможност да осигурим изгодно външно. Разчитаме на помощ от правителството за някои важни обекти. Имаме и първите резултати - екипът работи по екшън план за усвояването на остатъка от близо 40 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“ и съм оптимист, че няма да изпуснем тези пари.

Това с вдигането на данъците беше медийна манипулация. Истината е друга. Преди да говорим за данъците, трябва да си кажем още веднъж, че общината не е в особено добро състояние. Има натрупани много проблеми, които ние наследяваме. Вече е ясно, че ще завършим годината с дефицит. Има неизпълнение в приходната част с около 30 милиона лева. Започнати са редица големи проекти, за които няма осигурено финансиране или съфинансиране. Но аз и моят екип имаме сериозната амбиция да намерим най-добрите решения за града. Именно за това се ограничихме с вдигането на местните данъци и такси - единствено се вдига данък „смет“ от 1,5 на 1,8 промила заради промени в националното законодателство и защото заварваме подписан 5-годишен договор за сметосъбиране. Той е сключен в последните месеци на предишната кметска управа и цените на услугите в него са завишени с 25% спрямо предишния период.

В същото време няма да има промяна за данък сгради, но се предлага увеличение на данъка за прехвърляне на имот - от 2,5% на 3%.

Повишение ще има на туристическия данък. Ставките за стая в хотел с една звезда се увеличават от 20 на 40 стотинки, за две звезди става 60 стотинки, за три звезди - 80 стотинки, за четири звезди 1 лев и за пет звезди 1,2 лева. Знаете, че Пловдив е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Европа и ние искаме градът да продължи да се развива в тази посока. Събраните средства от този данък се използват единствено за подобряване на туристическата инфраструктура и не излизат от джоба на пловдивчани.

Вярно е, че за момента резервите в собствените приходи не са много и затова ще разчитаме на повече привлечени средства.

- В тази връзка отнесохте тежки медийни удари под пояса и директни критики от бившия кмет Иван Тотев заради идеята Общината да договори кредитна линия с Европейската инвестиционна банка. Как ще им отговорите?

- Първо да уточним, че това на този етап това е само идея и става дума за кредитна линия, а не за заем. Предстои обществено обсъждане и консултации с политическите сили, представени в Общинския съвет. В момента сме на фаза проучване на най-добрите възможности за взаимоотношения с финансовите институции. А това е дълъг процес - обследването и договарянето на условията отнема 6 до 8 месеца. Затова съм възложил на зам.-кмета Илия Кирчев да работи в тази посока. Никой не е казал, че ще теглим заем от 120 милиона, можем да вземем 10, 20 или 50 милиона. Предложението е от банката, с която е водил разговори и предишният кмет Иван Тотев. С подобна кредитна линия София построи метрото. Условията са изключително изгодни - под 1% годишна лихва, до 7 години гратисен период до 25 г. срок за връщане на парите. Всичко ще стане след широко обществено обсъждане и дебат в Общинския съвет. Хората трябва да решат искат ли Пловдив да реализира важните си проекти и в какви срокове. Нека припомня, че в договора с Европейската банка за възстановяване и развитие за 30-милионния заем е разписано, че общината не може да поема общински дълг в размер повече от 80% от собствените си годишни приходи. Така че всичко е въпрос на сметки и ясни прогнози. Сега - ако собствените приходи се планират на 150 млн., възможната горна граница на общинския дълг ще е 120 млн., а в момента той е около 40 млн. В годините обаче намалява. Затова говорим за кредитна линия с горен праг, която може да се усвоява на части във времето и според приоритетите на общината.

Повтарям, че ще кандидатстваме за кредитната линия, ако хората са съгласни. За момента тя е само една добра новина в аванс.

- Кое е най-важното, което трябва да свършите в края на 2019-а?

- Да получим одобрение от Общинския съвет за бюджета, защото той осигурява реализирането на управленската политика, градоустройствената, социалната, идеите ни в здравеопазването, образование, спорта, културата и т.н. Вече знаем, че планираните собствени приходи са около 150 млн., а държавни трансфери - 200 млн. Тук отново виждаме стария дисбаланс между собствени приходи и държавни трансфери, което означава, че в следващите години общината ще търси възможности за увеличаване на собствените приходи.

- Вашият Топ 10 с най-важните предизвикателства пред Пловдив за 2020?

- Без да ги класирам по важност, ще изредя:

- да подобрим трафика и да намалим задръстванията в града

- да подобрим условията в градския транспорт и качеството на услугата

- да подготвим проекта за реконструкция на Хуманитарната гимназия, в който залагаме на практика изграждане на едно ново училище, какъвто ще е бъдещият учебен корпус на 3 нива, и да осигурим терен за нова Математическа гимназия

- да започнем строителството на "Модър - Царевец"

- да продължим работата по Водния цикъл и модернизацията на Пречиствателната станция

- да подготвим трасетата на транспортните връзки с бъдещия пробив под Централна гара 

- да осигурим трасето за разширението на Околовръстното шосе и завършването на ринга с отсечката от Асеновградско шосе до Скобелева майка

- да започнем строителството на поне 2 нови детски ясли и градини

- да стартираме проектите по "Региони в растеж" в района на Гладно поле и в гаровия ареал, за да не загубим парите от програмата

- Общината да се подготви с добри проекти за новия програмен период, които да гарантират подобряване на градската среда, социалните услуги и т.н.     

И да не забравяме приемната на кмета, диалога с гражданите по всички важни проблеми и проекти, както и ползотворния дебат в Общинския съвет.

- Пропускате Колежа, стадион „Пловдив“ и плувния басейн „Младост“?

- Искам да построим и трите важни за пловдивския спорт обекта, както и много други - като тренировъчната база на Локомотив Пд и трибуна „Бесика“, втория гребен канал и т.н. Но сме наясно, че няма как всичко да се случи веднага и наведнъж. Търсим финансиране и когато сме готови, ще обсъдим със спортните клубове кое как ще се случва.

- Краят на годината е време за равносметки. Каква беше вашата 2019-а?

- Противоречива. Случиха се много добри неща, но и много тъжни. Станах кмет на Пловдив, но в хода на кампанията загубих майка си, Бог да я прости. Имам нови предизвикателства, но усещам как губя от свободата си. Не ми стига време за семейството и приятелите. Пренастройвам се, правя равносметки и се надявам да намеря верния път, за да съм добър кмет, но едновременно с това добър съпруг, баща и приятел.

- Какво си пожелавате за новата 2020-а?

- Здраве, по-малко удари под пояса и повече позитивна енергия в града.

- А на пловдивчани?

- Те също да са здрави, да имат хубав живот със семействата и приятелите си и все така да обичат града си. И да не се притесняват да критикуват кмета. Той разбира какво му казват хората и всеки ден се учи как да управлява по-добре своя Пловдив.

 

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?