Следвайте ни

Здравко Димитров: Политическият хаос в страната забавя важни проекти на Пловдив

viber icon

Призовавам  в празничните дни хората да спазват максимална дистанция и да носят маски на открито

Околовръстното шосе, водоснабдяването от каскада "Въча" и градската железница са важни проекти, залегнали в ПИРО

Искам да помоля гражданите за още малко търпение при ремонта на улиците, правим го за добро на Пловдив

 

- Г-н  Димитров, готов ли е Пловдив да посрещне Деня на Съединението и празника на града, които за втори път ще отбележим в извънредните  условия на пандемията? 

- Подготвили сме  богата програма. Пловдивчани и гостите на града могат да се включат в редица събития на 5 и 6 септември, разбира се, при строго спазване на противоепидемичните мерки. Денят на Съединението по традиция ще започне с маратон от град Съединение до едноименния площад в града под тепетата. От 10 часа ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм „Света Богородица“, след което посмъртно ще удостоим със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Гаврил Баев Кръстевич с откриване на паметник в дворното пространство на светата обител. Програмата ще продължи с почитане паметта на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на майор Райчо Николов до Римския стадион. В 12 часа на стълбите на Каменица ще се състои концерт на Духов оркестър-Пловдив с диригент Николай Гешев. От 19 часа  на площад „Централен“ ще се проведе възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. от комитет „Родолюбие“, които са истинска атракция за зрителите.

Регионалният исторически музей е подготвил нова експозиция „Пловдив по пътя към модерния свят“, която ще открием точно преди тържествената заря-проверка по повод 136-годишнината от Съединението на България и празника на град Пловдив. Зарята започва в 20,30 часа.

 Традиционният прием на кмета, който се дава след края на тържествата, тази година

ще отпадне поради  епидемичната обстановка.

Изненадата за пловдивчани и гостите на града тази година е, че на 5 и 6 септември улица „Иван Вазов“ ще се превърне в пешеходна и там ще бъде представена тематична музикална програма, шествие с гигантски кукли на Държавен куклен театър Пловдив, както и интересна колекция от ретроавтомобили. Организацията на всички събития е съобразена с действащите наредби на здравното министерство, призоваваме хората да спазват максимална дистанция и да носят маски на открито.

  - Извън празничната атмосфера, кога ще бъде подписан договор за кредит, предвиден за инвестиции предимно за пътната инфраструктура и дали Община Пловдив има готовност да обяви обществени поръчки за избор на изпълнители? 

- Радвам се, че получихме подкрепата на общинските съветници за заем в размер на 40 млн. лева. С него ще бъдат реализирани няколко изключително важни инфраструктурни проекти за Пловдив, които не търпят отлагане. Това са пробивът под Водната палата, „Модър-Царевец”, както и реконструкциите на улиците „Царевец” и „Хаджи Димитър”.

 Пловдив вече е одобрен от Фонда за устойчиви градове за тегленото на заема, 

проектодоговорите са изпратени в Общината. В момента се извършва проверка от юристите. Веднага след нейното приключване договорите ще бъдат подписани и ще започне влагането на средствата по предназначение. За най-големия проект - пробива „Модър-Царевец”, се осигуряват 11,5 млн. лева. Проектът се изпълнява в срок, като строителните дейности по него ще приключат през 2023 г.

До 2023 г. е предвидено да завърши и реконструкцията на ул. „Царевец”, която е на стойност 4,1 млн. лева. С тези средства ще се финансира цялата  улица от пробива „Модър-Царевец“ до кръстовището с булевард „Свобода”. Третият проект е пробивът под  бул. "Цар Борис III  Обединител" до Водната палата, за който прогнозната цена е 9,3 млн. лв. За него има проектна готовност.

Четвъртият важен обект е реконструкцията на бул. „Хаджи Димитър” в район "Западен", чиято прогнозна стойност е 4,6 млн. лева. За него също има готов проект. С парите от заема ще бъдат подменени паважната и тротоарните настилки и ще се облагородят пешеходните зони между двете пътни платна на булеварда, който е в лошо състояние. Тези обекти са много важни за разтоварване на трафика в града. 

Още 10 млн. лв. от заема се заделят  за закупуване на нова техника и ремонти на базите на двете общински предприятия „Градини и паркове” и „Чистота”. Те имат огромна необходимост от обновяване на автопарка, с което значително ще се подобри и комуналното обслужване. Голяма част от машините са стари, а "Градини и паркове" трябва да имат повече автовишки, за да имат възможност по-добре да поддържат зелената система. От години поради липса на достатъчно техника  пловдивчани, подали молби за окастряне на дървета, се оплакват, че се налага дълго да чакат те да бъдат изпълнени. 

- София, Варна и други общини, сред които е и „Родопи”, изпревариха Пловдив с подготовката на плановете за интегрирано развитие /ПИРО/, които дават шанс да спечелят европейски средства. Кога Община Пловдив ще представи плана пред гражданите? 

- Формално програмният период започна тази година, но реалното му стартиране и одобрението на оперативните програми от Брюксел тепърва предстоят. Много важно за изграждането на стратегията за ПИРО е и Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС. Ние внимателно проследяваме всички новости в работните версии на тези документи и адаптираме ПИРО към този процес. Затова и

 приемането на ПИРО  от Общински съвет Пловдив до края на годината, 

според мен, е разумен срок с оглед на така създалата се ситуация. Тъй като ПИРО очертава визията за града за следващите 10 години, за мен е важно вътре да попаднат най-належащите проекти за развитието на общината и региона: Околовръстното шосе, водоснабдяването от каскада "Въча" и градската железница. Освен това съм възложил като основни приоритети да залегнат разширяването на зелената система и социализацията на река Марица, цялостен план за устойчива градска мобилност и екологичен транспорт, развиване на веломрежата и местата за спорт и отдих.

-   Какви проекти е подготвил вашият екип за две години от мандата, с които Пловдив би могъл да получи безвъзмездна финансова помощ от ЕС в следващия програмен период?

- Както казах, към момента нямаме окончателно разписани оперативни програми. Чакаме и формирането на редовно правителство, което да договори План за възстановяване и устойчивост. Той ще е ключов елемент за финансирането на нови по-големи проекти с европейско и държавно финансиране. Ясно е, че в новия програмен период ще се търси регионален и интегриран подход, така че това е моментът, в който да се съсредоточим върху важни проекти със съседните общини „Родопи“, „Марица“, Куклен, Асеновград и с градовете, с които попадаме в един клъстер - Бургас и Стара Загора. Ще търсим възможности и по направленията „Електронно управление“ и „Зелена икономика“, където със сигурност има много какво да се направи. Един от проектите беше представен тези дни  - за реставрацията на Римския форум - юг и изток, с който за пореден път доказваме, че Пловдив умее и може да пази богатото си културно-историческо наследство.

-   Готови ли са училищата и детските градини за новата учебна година? 

- Готови са.

 Учебната година ще започне нормално, 

екипите са подготвени. Единственото, което не знаем, е каква ще бъде епидемичната обстановка и дали ще има ограничения за първия учебен ден. Това зависи от заболеваемостта в града и региона.

Плановете на Община Пловдив за осигуряване на повече места в детските градини и ясли са ясни и продължаваме да работим по новите проекти. До края на годината ще бъдат пуснати за прием три нови детски градини - на ул. „Богомил" в район "Източен", на бул. „Александър Стамболийски“  в "Южен" и ДГ „Перуника“ на ул. "Марагидик" в район "Централен",  както и едни детски ясли. Работи се по още 7 проекта за строителство и разширение на детски заведения. В детската градина на ул. „Богомил“ ще се помещават 4 групи с по 26 деца, в тази на  бул. „Александър Стамболийски“ - 8 групи с капацитет от 200 деца, а в новата сграда на ДГ „Перуника“ - 6 групи, което е с 2 повече от капацитета на старата сграда.

Градът се разширява и привлича все повече хора. Затова е нужно да бъдат осигурени проекти за нови училища и детски градини.

В ПИРО Община Пловдив ще заложи строителството на поне две нови училища -

нова сграда на ОУ „Драган Манчов“ и разширяване и основен ремонт на сградата на Математическата гимназия. 

Заданието за „Княз Александър I” е подадено за съгласуване в НИНКН. Подготвяме още и концепция за ново съвременно училище с адаптирана програма, съобразена с нуждите на местната индустрия и IT сектора.

  -   Първия учебен ден посрещаме с жесток трафик и задръствания на булевардите, където се прокарва водопровод.  Какви мерки се вземат за разтоварване на движението?

- Винаги се извинявам на гражданите за причиняването на неудобство от ремонтите, но няма как да получим нещо ново и по-хубаво, без да платим цената му. Когато правим ремонт вкъщи, също не е приятно. Опитваме се да планираме строителните дейности така, че да не блокират града. Контролираме изпълнителите да извършват строителството в срок или дори предсрочно. Такъв беше последният случай с ремонтираното северно платно на бул. „Никола Вапцаров“, който приключи един месец по-рано от планираното.

  -   Продължават жалбите за бавните ремонти в район „Северен”, където  се изпълнява проектът за воден цикъл. Няма ли начин строителите да се задължат да ускорят темповете, или хората пак ще газят кал през зимата? 

- Всички проекти, свързани с воден цикъл, са тежки за изпълнителите, за администрациите и най-вече - за гражданите. Никой не иска да се захваща с проблемите под земята, това е една от причините този проект да е толкова забавен във времето, но ние го правим, защото 

Водният цикъл е инвестиция за 50 години напред 

Сроковете за улиците около хотел „Санкт Петербург“ и „Захарна фабрика“ са определени  до края на септември, но имаме уверението на изпълнителите, че ще приключат до средата на месеца. Последната част около „Гранд хотел Пловдив“ трябва да е предадена до края на януари 2022 г. Вижда се краят, искам да помоля гражданите за още съвсем малко търпение.

-  За трети път ще гласуваме на парламентарните избори. Как оценявате политическата ситуация в страната?

- Недобра. Неконструктивна.

 Безотговорното отношение на някои политически партии тласка страната към парламентарна криза, 

чиито мащаби вече трудно могат да се прогнозират.

-    Ремонтът на Околовръстното шосе е спрян, не се говори за възобновяването му и разширението, мълчи се и за участъка от „Скобелева майка“. Защо? Не давате ли зор на правителството и АПИ?

 - Забавянето на тези проекти е следствие от политическия хаос, който цари в страната. Няма приемственост дори за ключови проекти. Околовръстното шосе е може би най-приоритетният обект за града, а и за прилежащите общини, така че ние продължаваме да настояваме за неговото незабавно започване. Веднага щом има редовно правителство, ще поставим въпроса с настояване за сериозно обсъждане и стартиране на тези важни проекти.

 -  Г-н Димитров, броят на заразените расте. Според вас трябва ли децата да учат присъствено, а заведенията да работят? 

- Абсолютно ясно за всички е, че присъственото обучение е най-доброто за учениците от социална, психическа и образователна гледна точка. Смятам, че учебните заведения са последните, които трябва да бъдат затворени. От гледна точка на бизнеса трябва да се намерят работещи формули, които да позволяват ресторанти и кафета да работят, спазвайки мерките. Разбира се, това е национална политика и ние ще следваме разпоредбите на експертите.

ВИЗИТКА

Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 г.. Кореняк пловдивчанин от кв. "Христо Смирненски", където живее и днес.  Завършил е ПУ „Паисий Хилендарски“ като бакалавър по спортна педагогика, има магистърска степен по публична администрация и по психология в същия университет, както и по финансов мениджмънт от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов. Бил е състезател по баскетбол в ЦСКА и ССК „Академик“ в Пловдив, а също така президент на баскетболен клуб „Академик“, Пловдив.

В ГЕРБ е от учредяването на партията. От  2007 до 2011 г.  е кмет на район „Западен“ след победата на мажоритарните местни избори. На 14 ноември 2011 г. поема управлението на Пловдивска област с решение на Министерския съвет. Зад гърба си има опит на депутат в 42-рото и 43-ото Народно събрание. През есента на 2015 г. отново е назначен за областен управител. На 3 ноември 2019 г.  печели местните избори за кмет на Пловдив. През януари 2021 г. е избран за председател на Регионалния съвет за развитие в Южния централен район с мандат за четири години.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

срамноооо

срамноооо

08.09.2021 | 09:13

толкова празен образ на кмет не сме имали ....гледаш през него то няма плътност щото няма и с какво да я запълни....голяма върлина празна катуна.... горкичкия ....как по.сра.но се движеше зад баце...стига вече ........... кмет европейски с култура и познания ни трябва не пехливани............... в най древния град да сложиш това чучело за кмет си е направо обида към града и историята....

Отговори
0 0
Елементарно Уотсън, рече Шерлок Холмс

Елементарно Уотсън, рече Шерлок Холмс

04.09.2021 | 21:18

На кривата ракета космоса и пречи.Като ти е толкова тежко , оди си.Ти пари имаш, да не те мислим.Да идва друг, на който хаоса няма да пречи.

Отговори
7 0
факт

факт

04.09.2021 | 21:10

Друг кмет такова нещо не е казвал.Без значение от коя партия е.Само ти се намери хаоса да ти пречи.

Отговори
6 0
Майна

Майна

04.09.2021 | 19:03

Зике хайде майна лека-полека у дома.не е тази работа за тебе.имаш качества ама в други занаяти.

Отговори
7 0
Гепи

Гепи

04.09.2021 | 15:56

Само ГЕ"Б - геп-геп!

Отговори
9 0
Валери

Валери

04.09.2021 | 15:17

Защо ни излъга за ревизията на Тотев, бе???!затова изчегъртването ви ще продължи на следващите избори, докато дай боже някой ден паркирате в затвора, Един по един , по заслуги!!

Отговори
14 0
Славка

Славка

04.09.2021 | 15:11

Дотук нищо завършено. Само обяснение и обещава.

Отговори
11 0
Иво

Иво

04.09.2021 | 12:45

Гербавото недоразумение сипе лъжи и безумия. ;)

Отговори
14 2
Гледайте и се учете

Гледайте и се учете

04.09.2021 | 12:43

Учебникарски пример за ибрикчийство е тази статия. След като го оакаха, сега го подмиват. Евала журналистика!

Отговори
13 2
Киро

Киро

04.09.2021 | 12:41

Еб.хти града, щом аз съм му кмет.

Отговори
12 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?