Следвайте ни

Здравко Димитров: Победа на ГЕРБ ще ускори важните проекти в Пловдив

Всеки път като водач на листата Бойко Борисов поема към града ангажименти, които изпълнява

viber icon

Следващите четири години са изключително важни за България и се нуждаем от политическа стабилност

Пловдив се разраства, защото качеството на живот тук е над средноевропейското  

- Какъв знак за ГЕРБ-Пловдив е неизменното присъствие на Бойко Борисов като водач на предизборната листа на партията?

- Преди всичко това е знак за отговорност. Г-н Борисов всеки път поема ангажименти към нашия избирателен район и ги изпълнява. Работа, работа и пак работа - това изисква и от всички нас. Затова днес в Пловдив се изпълняват инфраструктурни обекти на стойност над 200 млн. лв. Г-н Борисов е в постоянен диалог с кметове на общини  и подкрепя всеки един проект, който ще донесе положителна промяна. Тези проекти в Пловдив не биха се случили без подкрепата на правителството.

- Казват, че по време на криза с размаха на ковид пандемията най-важно е да има стабилност. Това ли е най-големият коз на ГЕРБ в предстоящите избори?

- Смятам, че в тази сложна ситуация е важно България да има силно правителство със сериозна парламентарна подкрепа. Отговорността на местната власт е много голяма и ние го чувстваме на гърба си. Но ще ни бъде по-леко, ако има стабилно и предвидимо управление.

През последните 12 години ГЕРБ доказа, че може да води страната успешно. Нека да припомня как заварихме държавата след управлението на Тройната коалиция начело с БСП. Резерв на нула, неразплатени проекти, ниски пенсии и заплати. Трябваше да бъдат преодолени последствията от икономическата криза, започнала през 2008 година, да се подготвят и реализират два програмни периода на европейските програми. Нека всеки един бъде честен със себе си и да види какво е сега - минималната работна заплата вече е 650 лева, средният осигурителен доход достигна 1150-1200 лева. Минималната пенсия е 300 лева и всяка година продължаваме индексацията по тъй нареченото „златно“ правило. Тази тенденция на увеличаване на доходите ще продължи и през следващият мандат.

- От зората на демокрацията Пловдив винаги гласува дясно. Защо обаче ГЕРБ убедително печели вота под тепетата от 10 години, докато другите десни формации събират незначителна подкрепа?

- Бих определил ГЕРБ като дясноцентристка партия, която има силна социална чувствителност. Нагледен пример за това е нашата работа за увеличаване на доходите на хората и грижата за най-уязвимите групи. Доходите не биха се повишили така осезаемо, ако не създавахме добри условия за развитие на икономиката и привличането на инвестиции в сектори, които създават устойчив бизнес с добре платени работни места. Пловдив е красноречив пример за това. За 10 години той се превърна в  индустриален център с най-бързоразвиващата се индустриална зона в България. Градът е естествен център на ареал,  в който постоянно живеят над  535 000 души и още 100 000 нерегистрирани, но живеещи и работещи в Пловдив.

Тенденцията на разрастване ще продължи, защото качеството на живот тук е над средноевропейското. За това говорят и цифрите на Националния статистически институт - Пловдив отчита положителен механичен прираст за 2019 г. от 3,1%, следван от София с 2,4%  и останалите големи градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам.

БВП на Пловдив и региона е 4,5 милиарда евро, и нараства с около 6,6% всяка година. 45 на сто от него се формира от индустрията.

Гордеем се със стотици международни компании и с новата българска индустрия, които произвеждат тук и коренно промениха облика на региона и страната. Само преди ден направихме с министъра на икономиката Лъчезар Борисов първа копка на нов завод, в който ще бъдат инвестирани над 40 милиона лева. Предстои да бъдат изградени още 5 нови завода с десетки нови работни места. Дори и по време на епидемията безработицата е на нива отпреди 2019 г. Средната работна заплата е над 1000 лв., а в  някои сектори - до 2000 лв.

Ето това са резултатите от нашата дясна политика  и затова в Пловдив избират ГЕРБ, а сега и автентичната десница в лицето на СДС.

- А каква е подкрепата, която оказва Община Пловдив на бизнеса по време на ковид кризата?

- Община Пловдив бе една от първите в страната, която още миналата година заради пандемията предприе стъпки за облекчаване на малкия и средния бизнес ​- отменена бе такса тротоарно право, намалени са наемите, а на заведенията, които са затворени - напълно опростени. Не сме спирали да подкрепяме бизнеса през този период, облекчителните мерки бяха до края на август 2020 година, като това стана с решение на Общинския съвет. За изминалата година собствениците на заведения са плащали такса тротоарно право само четири месеца и половина, което коства на Общината 800 000 лв.

В този период - от април до август, са опростени общински наеми за общо 180 000 лева, като в тази сума не влизат наеми на заведенията от шестте района на Пловдив. 

По предложение на Общината от 1 януари до 31 май тази година обектите отново са освободени от такса тротоарно право. Това ще струва на Общината близо половин милион лева, но ние сме наясно, че това е подкрепа за малкия и средния бизнес.

Предвид усложняващата се епидемична обстановка, правим анализ на приходите в бюджета и обмисляме какви допълнителни мерки за облекчаването на ползвателите на общински сгради да предложим. Очакваме, че до 15 април ще имаме яснота и ще внесем предложения в Общинския съвет.

- Какво може да спечели и загуби Пловдив според резултата от парламентарния вот?

- Бурното развитие на града пре​з последните години постави съвсем различни предизвикателства пред неговото управление. Необходимо е разширяване на пътната транспортна инфраструктура, изграждане на нова социалната инфраструктура ​- училища, детски градини, ясли, болници, което значи сериозни инвестиции. В момента работим по няколко големи проекта ​-довършването и разширяването на околовръстното шосе, водоснабдяване от язовир „Въча“, завършването на вътрешния ринг на града, което предполага разширяване и строителство на нови булеварди и съоръжения за подобряване на свързаността между районите, включително и на нов мост, извеждане на трафика извън центъра, каквато е европейската практика.

Работим по Водния проект, който обнови ВиК мрежата на един от градските райони и ще се изгради нова Пречиствателна станция на стойност 70 млн. лв. Първата копка ще бъде след Великден. Вече стартира и усилено се работи по изграждането на подлеза „Модър-Царевец“, който ще свърже районите „Западен“ и „Южен“. Предстои през лятото да стартира и още един мегапроект -пробивът под Централна жп гара.

С екипа обсъждаме възможности за алтернативен екологичен транспорт, за разширяване на велоалеите и  разширяване на пешеходните зони. Това са все проекти, които сме започнали с правителството и трябва да довършим. Не смятам, че при едно ново конфигуриране на властта градът ни ще бъде толкова силно във фокуса на държавата.

- Има ли нужда ГЕРБ от патерици в новия парламент и с каква формула за коалиция партията може да продължи да управлява?

- Патерицата е помощно средство. Не са ни необходими патерици, а партньори, които да споделят отговорността в управлението, да дават своя принос и да работят за доброто на България. Предстои ни нов програмен период, който трябва да бъде договорен и от който зависят изключително важни проекти за България, както реализацията на Зелената сделка за справедлив преход към екологосъобразна икономика.

Следващите четири години са изключително важни за България и се нуждаем от политическа стабилност.

- Кой е най-добрият и най-лошият сценарий за държавата след предстоящите парламентарни избори? 

- Ние от ГЕРБ не сме фаталисти. Няма да има лош сценарий, защото българите ясно виждат промяната. Говоря си с хората всеки ден и те си дават сметка, че най-опасно за държавата е да влезем в политическа криза в ситуация на пандемия и очертаваща се икономическа криза. Убеден съм в здравия разум на българите, но не и в здравия разум на някои политици и политически сили. Затова нека да мислим, като гласуваме. Важно е, защото България се нуждае от ясна перспектива  за развитие. 

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (41)

Пловдив

Пловдив

02.04.2021 | 16:02

Изтече времето на БКП-мутрата Боци Маймуната.

Отговори
5 1
намръщенЪ

намръщенЪ

02.04.2021 | 14:22

Толкова ли червени капути пишат в страницата? Интересно защо техните оплювки не се рецензират, стопират или просто са обработвани. Я тия да си спомнят какво беше при "червените" управления, изключая разбира се времето на Югов(1956-62), но честно и аз знам от разкази за него. Като изключим тези 6 години, Пловдив не е получавал толкова през никоя друга власт след края на ХІХ век

Отговори
2 4
jon bon

jon bon

02.04.2021 | 10:20

Марица, толкова ли сте безсилни да блокирате IP адреса на малоумното същество, с две думи в речника си, които пише под всеки форум?

Отговори
1 1
Браво, Здравко!

Браво, Здравко!

02.04.2021 | 10:18

Трябва ни стабилност, така е, ама и малко повече справедлиност. Дано ГЕРБ да могат да съставят правителство, че идва президента Радев с вдигнатия юмрук

Отговори
5 12
Сик

Сик

01.04.2021 | 22:41

Никой не съм чувал да говори, че ще гласува за Гроб, откъде са тия данни как щели да спечелят изборите. Опичайте си акъла и никакъв Гроб.

Отговори
26 7
Толупии

Толупии

01.04.2021 | 20:48

Времето ви изтече толупи, отивате си... Каквото и да правите всичко свърши....джипки, правоСЪДИЕ, корупция, крадене, офшорни фирми, Цацки, Цецки, КТБ- та....11 години. По всички показатели България си заминава като нация Време е да отидете на топло, моралния удар, който получи бълг.общество, няма да ви бъде простено

Отговори
29 8
намръщенЪ

намръщенЪ

02.04.2021 | 14:17

Гладни червени кокошки власт сънуват. Ще ви се, ама нЕма

Отговори
4 3
Жоро

Жоро

02.04.2021 | 18:55

НамръщенЪ, след изборите ще си Надупенъ

Отговори
3 2
Смешник

Смешник

01.04.2021 | 19:52

"Качеството на живот в Пловдив било НАД средноевропейското"....ей смешник на коя планеТа жи.ееш

Отговори
34 2
Смешник 2

Смешник 2

01.04.2021 | 23:23

Много ни е високо качеството на живот-мръсотия до шия,дупка до дупка,строшени тротоарни плочки,презастрояване и никакви паркоместа.Разходете се в Кършиака!!!А парите се преразпределят някъде и не стигат по предназначение....

Отговори
23 1
Жител  на    ,,,Тракия,,

Жител на ,,,Тракия,,

01.04.2021 | 19:37

От колко години ,,отпускахте,, пари за последната отсечка на околовръстното, но до ден днешен грамадни тирове разтърсват блоковете ни. Лъжи ,лъжи, лъжи.

Отговори
29 4
Крали марко

Крали марко

01.04.2021 | 18:28

Ако беше вкарал поне тотю в затвора, можеше и да ти се вържем за нещо, ма ся няма за Кво....

Отговори
33 4
До крали марко

До крали марко

01.04.2021 | 19:26

Него ще го вкарат други хора в зат.ора, нищо не се разминава в тоя живот

Отговори
19 1
Йоан

Йоан

01.04.2021 | 18:22

Събуди се! Пловдив! Да изметем тая крадлива сган в неделя!

Отговори
35 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?