Следвайте ни

Здравко Димитров: Пловдив трябва да диша

viber icon

Здравко Димитров организира в Пловдив разходка "На Младежкия с младежите". На тепето кандидатът на ГЕРБ за кмет ще разговаря с пловдивчани за качеството на въздуха, който дишаме. Здравко Димитров кани всички, изкушени от темата

 

Здравко Димитров организира в Пловдив разходка "На Младежкия с младежите". На тепето кандидатът за кмет от ГЕРБ ще разговаря с пловдивчани за качеството на въздуха, който дишаме. Здравко Димитров очаква всички, изкушени от темата, да направят своите предложения за това как да намалим вредното влияние на човешките дейности върху околната среда. Могат да го направят лице в лице с кандидата за кмет на Младежкия хълм. Еко разходката започва от 10 часа в събота, 5 октомври. Тръгването е от паркинга зад Стоматологичния факултет.  

От екипа на Вестник Марица се свързахме с кандидата на ГЕРБ за кмет на Пловдив, за да го попитаме какви са идеите му по отношение на екология в града под тепетата

Г-н Димитров, всички кандидати за кметския пост днес обещават да решат проблемите с трафика, задръстванията и чистия въздух. Как ще стане това?

Да, в изборно време всички обещават, че ще решат проблемите с трафика и задръстванията, че в Пловдив ще има чист въздух.  

За да не съм голословен, ще припомня, че на един и същ измервателен пункт „Каменица“ регистрираните дни с превишения на среднодневната норма за фини прахови частици през 2011 година са 160, а през 2018 са 78.

Това означава значително подобрение на качеството на въздуха през последните няколко години. Аз няма да спекулирам и ще ви кажа истината, защото обичам родния си град. Във всеки развит град по света има трафик, задръствания в пиковите часове, нарастващо население и много предизвикателства пред градското планиране и екологията. 

Ако по улиците и булевардите на Пловдив обаче се движат много автомобили, това значи, че тук има работа, че градът се развива и че е добро място за живеене. 

Какво предлагате за намаляването на трафика?

Всяка година в КАТ-Пловдив се регистрират 6000 нови автомобила, а бракуваните са около 1000. Това означава, че годишно се движат с 5000 коли повече, без да броим приходящите. Натискът ще расте, а с това и проблемите с качеството на въздуха. 

За да се справим, трябва да подобрим организацията на движението и да стимулираме хората да използват обществения транспорт. Това може да стане като подобрим качеството на услугата. Само така хората ще предпочетат градските автобуси и ще слязат от колите.

Когато има задръствания, транспортът вреди повече на въздуха. Затова моята задачата е да се осигури зелена вълна, да се подобри трафикът и където е възможно, да се изградят няколко важни паркинги и кръстовища на две нива. Това го гарантирам!

Г-н Димитров, подобряването на трафика изцяло ли ще реши проблема с замърсения въздух?

Не. За да има чист въздух, трябва да спрем да използваме въглища и дърва за отопление. Вместо това продължава порочната практика да се плащат помощи под формата на твърдо гориво. Необходимо е да стимулираме хората да санират жилищата си и да намаляват разходите за отопление, като използват по-ефективни уреди. Затова ще продължим и работата по санирането и през следващите 4 години. Проектът за 13 млн. лева пък, който общината спечели по програма „Околна среда“, е отлична възможност хиляди семейства да климатизират дома си по нов, щадящ природата начин.

Какви други мерки са необходими, за да диша Пловдив чист въздух?

Другите мерки за подобряване на качеството на въздуха са известни – изграждане на зелен пояс около града, строителството на още паркове, подбор на подходящи видове дървета по булевардите, редовно миене на улиците. 

В тази посока е направено много  - в последните 8 години е изцяло реновирана Цар-Симеоновата градина, изградени са 4 нови парка в отделните райони, разшири се парк „Лаута“. Аз смятам, че зелената система е изключително важна и градът ще има ландшафтен архитект и работещ отдел "Екология", а защо не и заместник-кмет с такъв ресор. Екипът в общината, експертите и гражданите в широка и отворена дискусия ще разпишат програмите за развитие на зелената система и мерките за намаляване на вредите от човешките дейности върху околната среда. Екологията обаче е и лична отговорност на всеки от нас. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?