Следвайте ни

Здравко Димитров: Ако властта отстъпи, ни чакат страшна криза и 6 месеца застой

viber icon

- Г-н Димитров, България получава 29 млрд. евро  за справяне с кризата по време на пандемията. Какви ползи очакваме от тази финансова подкрепа  и как  тя ще се отрази на живота в страната ни?

- Ползите са безспорни, защото не само България, но и всички държави в света понесоха сериозни щети както в икономически, така и в социален план. Възстановяването на икономиката  няма да е лесно и всяка финансова подкрепа има огромно значение, за да не се спира развитието.  Видяхме, че преговорите между евролидерите бяха доста тежки . Наблюдавах внимателно дебатите, които продължиха четири дни,  премиерът Бойко Борисов  не беше спал цяла нощ и успя достойно да защити интересите на България.  С решение на Съвета на Европа получаваме с един милиард повече в сравнение със  сумата, на която се надявахме. Тепърва ще се определя  как ще се разпределят тези средства в рамките на страната и разчитам, че Пловдив също ще бъде предвиден за финансиране, както  беше досега при управлението на ГЕРБ.  И ние сме претърпели немалко щети - няма дейност, която да не е засегната от кризата.  Не само България, но и всички държави по света са ощетени от пандемията. Трудно бихме се справили сами, затова  европейските средства  са от много голямо значение.

- Парите  ще се предоставят срещу проекти, свързани със здравеопазване, образование, социална сфера, бизнеса. Готова ли е Община Пловдив да се включи с активна и успешна подготовка на проекти и кои са основните акценти при кандидатстване за финансиране?

- Задължително ще участваме с проекти, имаме достатъчно сериозен потенциал и сме наясно с проблемите,  за които е необходимо външно финансиране.   Чакаме официално да бъдат посочени условията  за кандидатстване.

- Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството,  каквито бяха прогнозите, но протестите продължават.  Ще издържи ли кабинетът „Борисов 3” до редовните избори?

-Управлението  на страната е стабилно и поредното доказателство за това е решението на лидерите в Брюксел за финансовата помощ. Нормално е млади хора  да изразяват позицията си, но на протестите не виждам реални идеи. Има стихийност, която някои  искат да яхнат. Като ги питаме какво  ще правят, ако вземат властта, те едва ли ще могат да отговорят.  Не е хубаво за държавата да се стига до служебен кабинет и предсрочни избори, когато до редовните избори остават само няколко месеца. Нормално е, когато предприемаме някакви действия, да мислим какви ще бъдат следващите ни стъпки.  Лесно е да се говори на протестите, но управлението е  голяма  отговорност. И ГЕРБ  като партия може да изкара много хора на улицата. Но това не е решение. Скоро ще има избори и там всеки, който иска да поеме управлението, трябва да представи своята програма, а гражданите  ще решат на кого да дадат своето доверие.  

- Бойко Борисов  се е отказвал от властта, преди да изтече мандатът. Какво е по-различното сега, че  не отстъпва пред протестиращите?

- Постигнати са видими успехи, но най-важното е, че ситуацията в страната и в света е много тежка, кризата, за която правителството няма вина, не е свършила.  Дотук  ГЕРБ и коалиционните партньори се справят блестящо и всяко отстъпление  може да доведе до още по-страшна криза. За ГЕРБ като партия дори е по-добре веднага да има избори, защото ние сме в най-добрата кондиция в сравнение с останалите политически сили и това се вижда  както от социологическите проучвания, така и от коментарите на повечето хора.   Но не бива  държавата да се оставя в  несигурни ръце точно в тази сложна обстановка.

- Какво толкова ще се случи, ако въпреки  гласуването в парламента  протестите надделеят и правителството подаде оставка?

- Ако  кабинетът  се оттегли от управлението, шест месеца ще има застой. Предния път, когато г-н Борисов предсрочно подаде оставка, финансирането от европейските фондове беше спряно за една година.  Нямаше  инвестиции и за цяла година Орешарски откри само един ресторант  във Виетнам. Те ли ще управляват? Да, всеки допуска грешки и трябва да  се вслушваме какво казва улицата. Но  аз не виждам нищо съзидателно и градивно, което да се дава като алтернатива на протестите. Нека реално  да гледаме - който има  и може да носи отговорност за България, той да управлява, след като бъде легитимно избран, а не под натиск. Управлението е носене на отговорност, а не носене на костюми, което малко хора разбират.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (22)

ГЛЕДАМ КАТО ДЕБИЛ, ЩОТО НЕ ЗНАМ ДАЛИ УТРЕ ЩЕ СЪМ КМЕТ

ГЛЕДАМ КАТО ДЕБИЛ, ЩОТО НЕ ЗНАМ ДАЛИ УТРЕ ЩЕ СЪМ КМЕТ

23.07.2020 | 09:40

ОСТАВКА, ЗИКИЧ!!! БУДА СКОРО Е ПЪТНИК И ЦЯЛАТА ВИ ШАЙКА ТУК Е В СЛЕДВАЩИЯ ВЛАК.

Отговори
3 1
ИВАН ТОТЕВ

ИВАН ТОТЕВ

23.07.2020 | 07:16

ТОЗИ МОЙ ТРОЛ ПОД МЕН , МАЙ ЗА МЕН ПИШЕ.ЧЕ СЪМ ПРОСТ ПРОСТ СЪМ, ЧЕ СЪМ МЕГА КРАДЕЦ, ТАКЪВ СЪМ. АМА ЗАЩО ПИШЕ ПОД ЧУЖДО ИМЕ. ГОНЯ ГО И НЯМА ДА МУ ДАМ ЗАПЛАТАТА.

Отговори
2 1
Славчо Атанасов

Славчо Атанасов

22.07.2020 | 22:48

Аз бях най-простият кмет на Пловдив! Излъгах ги всички хаха, а най ме кефят една шепа заблудени как ми чистят пардялника по форумите. То бива заблудени офце, но то пък толкова проз добитък никъде няма!

Отговори
2 3
ПРОСТО ЕДИН ЛЪЖЕЦ!

ПРОСТО ЕДИН ЛЪЖЕЦ!

22.07.2020 | 21:01

НЕ МИ ГОВОРИ "УМНО" . РЕВИЗИЯ НА ТОТЕВ КОГА???? ОБЕЩА Я НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!!!!

Отговори
5 2
Чоната

Чоната

22.07.2020 | 17:55

Е, ти вече ни осигури една година застой, откакто стана кмет, какво толкова, ще изтърпим и още шест месеца.

Отговори
11 3
финансист

финансист

22.07.2020 | 16:52

Стига сте лъгали хората с тези 29 милиарда! Никакво постижение не е това. Напротив, България получава най-малко от всички останали държави. И не само това - едва 30 процента от парите са грантове, другите 70 процента са заеми, които ще трябва да връщаме. Ние ще ги връщаме, а не тези, които сега ще ги разпределят набързо по приятелските си кръгове и обръчи. Има и още - Европа поставя две условия за отпускането на средствата - да имаме одобрена и ясна схема за разпределението на парите, каквато схема другите страни вече са представили, а ние тепърва ще започваме да я изготвяме.. И второ, изрично се настоява за действаща и справедлива правна система. Имаме ли такава, според вас? Европа е наясно, че ние сме бандитска държава и най-вероятно голяма част от тези пари изобщо няма да ни отпуснат. И накрая едно сравнение с Гарция - те са само с два милиона души повече от нас, а получават 70 милиарда евро помощ и то по схема 50 процента грантове и 50 процента заеми. Логичен е въпросът защо нашият управник не успя да договори за нас, ако не по-добри, то поне същите условия, като за Гърция? Нали ние сме отличниците, а те са слабаците? Или май истината е съвсем друга?

Отговори
14 4
Коментатор

Коментатор

22.07.2020 | 16:41

А, нищо странно няма в атаките срещу Славчо Атанасов. Гербавите никога няма да го оставят на мира, защото това е единствената личност в Пловдив, която те не можаха да прегазят и пречупят. Той е основният им и единствен политически критик и изобличител. Винаги има свое мнение и застава на страната на истината и се бори за стъпкания интерес на хората. Такова нещо не се прощава и при всеки удобен момент се открива атака срещу него. Но, както е видно в последните 10 години, тези герберски атаки са ялови, най-вече защото са измислени, безпочвени и основани на измишльотини и лъжи. Пловдив е град, в който всичко се вижда и знае, особено за по-известните хора. Славчо е познат на всички и хората добре знаят как живее, какво притежава, как се отнася към хората и проблемите им. Това няма как да се фалшифицира. Затова гербугите го ядат непрекъснато с глупотевини, защото нямат сериозни аргументи срещу него. И се налага да измислят разни жълти и кафеви историйки, за да има какво да напишат. Елементарните същества елементарно действат.

Отговори
16 6
Ха-ха

Ха-ха

22.07.2020 | 16:28

Така е, Славчо Атанасов е виновен, че Тотев крадеше и докато спи, че новият кмет очевидно не може да се ориентира в обстановката и все още не осъзнава къде се намира, и за това Славчо е виновен. И за некадърното управление на герб в Пловдив пак той е виновен. И за далаверите на Чомака и Гърнето пак Славчо е причината. Сега успокоихте ли се, гербавите? По-леко стана ли ви? А на бай Ставри топлият дъх по врата си усещате ли вече?

Отговори
19 5
Димитров

Димитров

22.07.2020 | 16:23

Ех, Славчо, ако за всяка измислена лъжа по твой адрес получаваше по един лев, щеше сега да си по-богат и от Тотев. Да си жив и здрав, пловдивчани те подкрепяме и пак за теб ще гласуваме. Защото винаги си бил един от нас, кметът на народа, винаги на страната на обикновения човек. Такива държавници ни трябват.

Отговори
17 4
Пенчев

Пенчев

22.07.2020 | 16:16

Ха хаха, тия в герб верно са еб@ти и комиците. Целият народ се е вдигнал да ги изгони от държавата, на тях пак Славчо им проблема. Верно не могат да го преглътнат, щото толкова бой изядоха от него по изборите, че се наложи да заменят Тотев с онова нещо Зико, да направят куртизанката областен управител, да платят на прасето Гергов над 130 милиона, за да играе за тях и да навържат всичкото циганско човечество да гласува за герб. И пак едвам на косъм издрапаха. Затова го мразят Славчо Атанасов и само като си помислят за него и се задушават от злоба. Защото не могат да го елиминират. А не могат, защото пловдивчани го подкрепят. И тука е вече голямата мъка - защо хората обичат него, а не харесват наглите, високомерни, крадливи и безчовечни техни кандидати. За това е всичкото напъване срещу Атанасов, защото не е като тях.

Отговори
16 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?