Следвайте ни

Заразеният кмет на "Източен": Битката с COVID-19 е тежка, това не е обикновен вирус

viber icon

- Г-н Стоянов, мнозина продължават да не вярват, че има COVID-19 и че е опасен. Но ето че и вие се разболяхте. Как се чувствате?

- Вече съм по-добре. Осем дни бях на домашно лечение, но не успях да оздравея вкъщи и от 14 дни съм в "Каспела" на антибиотици. Тестът, който ми беше направен миналия петък, пак се оказа положителен, затова продължавам да се лекувам. Изпитах върху себе си, че COVID-19 съществува и че това не е обикновен вирус, тъй като вече 22 дни съм със заболяване. Молбата ми към всички хора е да не неглижират вируса и да спазват всички задължителни мерки.

- Разбрахме, че в първите дни дори сте тренирал вкъщи на бягащата пътека. Какво се случи след това, че влязохте в болница?

- В началото почувствах леко неразположение с вдигане на температура, но бързо я свалих. Дори се изненадах, когато  тестът се оказа положителен - това ли е COVID? Но се появиха симптомите - загуба на вкус и обоняние, адско главоболие, отпадналост, температура. Изкарах осем дни вкъщи в пълна изолация, когато ми се обади Иван Тотев и настоя да отида в болницата. При преглед на скенер се разбра, че имам двустранна пневмония. Персоналът полага много грижи и предприема всички мерки, за да оздравея. Старая обаче се да съм в течение на работата в района.

- Контактувате с много хора. Има ли сред тях заразени?

- Веднага, след като сутринта на 27 юли почувствах неразположение, си направих теста и накарах всички, с които общувах, да се изследват, включително и семейството ми. Това са над 40 човека, но

всички  бяха с отрицателен PСR тест.

- Преди няколко дни  дистанционно разпоредихте допълнителни противоепидемични мерки. Какви са те?

- Още в началото на епидемията бяхме взели строги мерки  срещу разпространението на COVID-19, но след като се разболях, наредих да направят два пъти дезинфекция в кметството, да  няма събиране на много хора, посетителите на кметството и администрацията да влизат от отделни входове, да има само по един човек на гише, да се мери температура, маските и дезинфекцията на ръце да са задължителни.  Миналата седмица казах на зам.-кмета Ерол Садъков да проведе среща на открито с ръководството на Шесто РУП и лидерите на всички общности в „Столипиново“, за да разяснят, че вирусът е опасен и да не се отпускат.  До този момент не допуснахме в най-големия етнически квартал в страната да пламне заразата. Включих се онлайн, защото държах  хората да  видят на скайпа, че COVID-19 не е измислен. Те слушаха сериозно думите ми и сами рязко затегнаха дисциплината.

- Изминаха повече от половин година, откакто е приет бюджетът на община Пловдив. Какво успяхте да изпълните от строителната програма на района?

- Свършихме доста неща, като се има предвид, че районът разполага със 720 000 лева за капиталови разходи и че два месеца бяхме в условията на извънредното положение. Обещанията за инфраструктурата, поети пред гражданите за тази година, са изпълнени на 90%. В междублоковото пространство между  ул. „Славянска“ 81, „Гълъбец“ и „Ст. Шишков“, което беше като след война, изградихме прекрасен паркинг за 63 автомобила с осветление и  детска площадка, а в съседство реновирахме парка. Благоустроихме до гръцките блокове  на Цариградско шосе. Гражданите, с които се срещахме по време на предизборната кампания, не вярваха, че ще удържим на думата, тъй като от 1956 г. там нищо не е пипнато. Жоро, който сега ми е приятел, ме сочеше с пръст и викаше:

Не му вярвайте, този нищо няма да свърши!

Когато започнахме  ремонт на локалното платно с паркоместа, Жоро ми каза: „Кмете, извинявай, виновен съм пред теб, сгреших“ и извади бутилка ракия.  И Катя Кумчева не вярваше, че ще благоустроим  пред  големите блокове на ул. „Преспа“ 2-12, но сега и тя ми е приятелка, тъй като асфалтирахме вътрешните улици и  паркинга за 300 коли, сложихме кашпи и пейки, преместихме контейнерите и сега монтираме огради на детските площадки. Като кмет имам виждане какво трябва да стане, чакам с нетърпение да изляза от болницата и с очите си да видя какво още може да се направи на ул. „Преспа“. Разширихме пенсионерския клуб в парк „Каменица“ и сложихме пиано, за да могат децата от самодейна група да го ползват след 18 часа за репетиции.

- Жителите на  „Гладно поле“ ще дочакат ли обещаните инвестиции?

- С общински средства започваме да изграждаме фитнес площадка на ул. „Радко Димитриев“ с осветление и алеи, с което ще се оформи зона за спорт  и почивка за  по-млади и за по-възрастни. Разширяваме зоната за игра в  парка с магнолиите и  ще обновим  детската площадка до паметника на ген. Радко Димитриев, по-нататък ще има и фитнес. В междублоковото пространство децата са направили нещо като вело байк писта и аз съм обещал да помогна. И гражданите ми помагат със съвети. Веднъж, както се разхождах с кучето, ме спряха двама мъже: „Какво правиш, кмете?“. Отговорих, че се оглеждам какво да измислим за възрастни, след като изградим вело байк парк за деца.  А те ми казват: „Петанк“. Свързах се с кмета на „Западен“ Димитър Колев,  защото има опит в това. Даде ми телефони и така направихме две игрища за петанк. Не струва скъпо, а за хората е още една атракция освен спортната площадка в съседство. В тази зона започнахме две разширения на локалните платна на Цариградско шосе и паркинг.  Пак с наши средства възложихме проектиране на 

реконструкция на ул. „Арх. Камен Петков“ и ул. „Славянска“

с премахване на паважната настилка  и изграждане на канализация, тротоари, осветление и озеленяване. Проект  с промяна на ПУП-а се подготвя за връзката между ул. „Удроу Уилсън“ с ул. „Бъндарица“, което ще позволи от Цариградско шосе да се стига директно до бул. „Марица юг“, без да се натоварва трафикът  в центъра. Със средствата по ОП „Региони в растеж“ тази година започна строеж на детска градина на ул. „Богомил“ 75 А и чакаме да стартира проектът за пътната инфраструктура. Една от улиците, предвидена за основен ремонт,  е  „Радко Димитриев“, но  изпълнението е спряно заради обжалване на търга. В проекта е включена рехабилитацията на ул. „Лев Толстой“ и изграждането на пътната връзка на ул. „Богомил“ с бул. „Санкт Петербург“.

- Успявате ли да се преборите със замърсяването в „Столипиново“?

- На ул. „Крайна“ започваме изграждане на детска площадка за 100 000 лева, а в съседство  изчистихме между  блоковете на ул. „Сокол“  и ще поставим две футболни врати, волейболна мрежа и пейки. Така се оформя зона за спорт и отдих, която няма как да не се пази. Ще накарам живеещите всяка седмица да правят уборка, за да се спре с изхвърлянето на боклука през прозорците. Мисля, че това е възможно, защото все повече обитатели на „Столипиново“ идват при мене с думите:

„Кмете, искаме да живеем като хората“

Много от жителите на квартала са работили в чужбина и са придобили други навици -да живеят на чисто, да ходят на почивка, децата им да са образовани. Те могат да научат и другите, затова разчитам на тях.

- В ГЕРБ сте от създаването на партията. Кой според вас ще излезе победител в тежката политическа конфронтация - Бойко Борисов или протестиращите?

- Напрежението е създадено изкуствено. Още в началото на годината, когато се взе решение за ревизия на приватизационните сделки, беше ясно, че ще има съпротива. Уж всички казваха, че трябва да се потърси  отговорност от олигарсите за разграбване на държавата, но изведнъж стана така, че те са онеправдани. Всеки има право на протест, живеем в демократично общество. И аз съм протестирал навремето  по улиците и площади. Но днес протестите са разнопосочни, без ясна визия, затова те няма как да успеят. Да искаш промяна, без да знаеш в каква посока и как да я направиш, е като да правиш нова Октомврийска революция.

Младите, излезли да протестират, нямат опит, не помнят нито  кризите, нито  тройната коалиция, нито знаят колко е опасно военен да вземе властта. Мнозина от тях се оттеглиха, когато протестите започнаха да се радикализират, и пролича, че те се дирижират от сценаристи, чиито икономически интереси са засегнати. Това  ми напомня за Костенбродската афера. За разлика от тези сценаристи  ГЕРБ е доказала, че десет години следва ясните правила и норми и че единствено верният път е Европа. Да, промяна трябва да има и тя може да стане със свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция. Партиите  и моделът на управлението се сменят на избори. Това е демократичното.  Не е демократично някои хора да използват правото на протест в името на личните икономически интереси.

ВИЗИТКА

Иван Стоянов е роден на 4 септември 1972 г. Завършил е магистратура по биология в ПУ "Паисий Хилендарски", а след това специализация "Музейно дело, ботанически и зоологически градини" в същия университет. От декември 2011 г. до местните избори през 2019 г. работи като директор на  ОП "Чистота" и напуска, след като печели мажоритарни избори за кмет на район "Източен". Председател на районната организация на ГЕРБ в същия район. Семеен, с едно дете.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Ицо

Ицо

19.08.2020 | 19:00

И този го включиха в играта с Ковид. Тук там пускат по някой големец да ни плаши.....скоро в реклама на ваксина ще го видим.

Отговори
6 3
Запознат

Запознат

19.08.2020 | 16:11

Предишния кмет остави на Иван Стоянов сключен действащ договор от две години за паркинги и улици за над милион с готови проекти .Тотев две години не намери за нужно да финансира изпълнението. Добре че Зико не е като Тотев и финансира изпълнението на проектите по стария договор а и помогна на Стоянов с ремонта на улици и паркинги от договора на Община Пловдив. Така че Иван Стоянов трябва да каже едно голямо благодаря на Здравко Димитров но явно трудно би го направил защото е свикнал да благодари само на Тотев.

Отговори
3 2
Граждански журналист

Граждански журналист

19.08.2020 | 15:43

То след осемте години управление на Пловдив от Иван Тотев всички квартали изглеждат като след война добре го е казал Иван Стоянов .Политиката на Иван Тотев не беше насочена към кварталите районните кметства бяха осем години лишени от средства и ето резултата който е успял Иван Стоянов да види трябва да се има предвид че във всички райони е така. Ето само един пример. На никого необходимия паметник наречен Зала Колодрума глътна 70 милиона и стой празна с по няколко мероприятия и загуби от порядъка на 300000 лева годишно. С тези 70 милиона прахосани на вятъра без никакъв ефект за града можеше във всеки район по 11 милиона да бъдат ремонтирани много паркинги вътрешно квартални улици между блокови пространства и много други.А още десетки милиони бяха похарчени за не толкова важни за Пловдив неща.. Така че правилно дава оценка Иван Стоянов за осемте години управление на неговия гуру Иван Тотев. Наистина в кварталите е като след война и причината за това е ясна. За това и Бойко Борисов сне доверието от Иван Тотев и не го издигна за трети мандат както направи с кмета на София Бургас Стара Загора и др.

Отговори
5 2
Десен

Десен

19.08.2020 | 15:10

Точно, ясно, конкретно. Няма нужда от повече приказки, кметът се отчете за работата си досега. И ясно заявява какво следващо ще прави. По делата ще ги познаете е казано в Библията. Оздравявай, Кмете. И КУРАЖ, гражданите знаем, че не ти е лесно с наследеното. Пожелавам ти здраве, търпение и упоритост.

Отговори
6 4
Оригиналът (The Original)

Оригиналът (The Original)

19.08.2020 | 16:12

Не ти е лесно, кмете! Ако чак толкова ти дотежи (дотегне) - вземи си почини малко от кметуването! И да оздравяваш!

Отговори
5 0
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

19.08.2020 | 14:52

ЗА МЕН ВСИЧКО Е ЛАЖА--ТОВА СА СИ ЛЕТНИ ВИРУСИ И ОБИКНОВЕННИ НАСТИНКИ--ИЗПИЙ ДВЕ ЛЕДЕНО СТУДЕНИ БИРИ--СПИ ГОЛ НА КЛИМАТИК--И НА ДРУГИЯ ДЕН СИ ГОТОВ СЪС СЪЩИТЕ СИМТОМИ--В НАЧАЛОТО СИ Е БИЛ УДОМА И НЕ Е БИЛ НА АНТИБИОТИЦИ--НАСТИНКАТА СЕ Е РАЗВИЛ;А -ЗАЩОТО Е ТИЧАЛ И СЕ Е ПОТИЛ--ВЕРОЯТНО Е ПИЛ И СТУДЕНИ НАПИТКИ СЛЕД ТРЕНИРОВКА--И ТАКА НАСТИНКАТА СЕ Е ЗАДАЛБОЧИЛА И Е ПРИЕТ В БОЛНИЦАТА НА АНТИБИОТИЦИ--И ДО 10 ДНИ ЩЕ Е ПРАВ И КОРАВ---ТОВА Е КОВИД 19--ЕДНА ПО-СЕРИОЗНА И ОПОРИТА НАСТИНКА ПРИ КОЯТО ПО-СЛАБИТЕ ОРГАНИЗМИ НЕИЗДЪРЖАТ--КОВИД Е И ГОЛЯМ БИЗНЕС ПОКРАЙ ЕДНА НАСТИНКА КАКТО ВИЖДАТЕ 40 ЧОВЕКА ПОКРАЙ-НЕГО СА СЕ ИЗСЛЕДВАЛИ И МУТРАТА Е УСВОИЛ ОКОЛО 5000 ЛЕВА--ЗАРАДИ ТЕЗИ ПАРИЧКИ Е ТОЗИ НАСАЙДАН СТРАХ--ВИРУСИ Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА И ВИНАГИ СА УМИРАЛИ ХОРА ОТ ТЯХ

Отговори
3 9
Ази

Ази

19.08.2020 | 14:45

Само не ми стана ясно, защо оставка на правителството ще доведе до управление на военен. Радев няма партия, а служебно правителство ще има само 2 месеца, с единствената функция да проведе относително честни избори.

Отговори
6 2
Пострадала

Пострадала

19.08.2020 | 13:17

Аз му писах още в началото да не тренира, че става по-зле!

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?