71
Следвайте ни

Замразяват местните данъци в Пловдив! Говори зам.-кметът по финансиите Величко Родопски

Няма да се вдигат такса "смет" и данък "сгради" за 2022 г.

viber icon

Пловдивчани няма да плащат по-високи местни данъци през следващата година, въпреки трудностите на Общината с връзването на бюджета за 2022 г. Това заяви в интервю за “Марица” заместник-кметът по финансите Величко Родопски.

Абонаментът за паркиране пред дома се увеличава от 60 на 150 лв. за година 

Без промяна ще е и цената на паркирането в синя зона

Натрупаните в сметките пари са целеви и няма как да бъдат пренасочени за други обекти

 

- Г-н Родопски, защо решихте да промените част от цените на услугите за граждани и фирми, при положение че в условията на пандемията на всички ни е трудно?

- В нашия проект за промяна на наредбата не предлагаме рязък скок на цените. В документа, оповестен за обществено обсъждане в сайта на Община Пловдив, това много добре се вижда. След като гражданите се запознаят с проекта, той ще бъде внесен за обсъждане в Общинския съвет и за взимане на решение. Ние сме подготвили актуализация на наредбата за услугите, тъй като правилниците за работата на общинските предприятия са променени. Европейският регламент задължава Общината да осигурява за гражданите всички услуги, които не се предлагат, и те да бъдат по-ниски от пазарните. Когато започнахме да актуализираме наредбата, установихме, че

цените на някои услуги не са пипани от 2013 г.,

а други - от предходните години и дори от 2000-а. Освен това се оказа, че някои услуги, посочени в наредбата, вече не се извършват, защото няма търсене.

- Как решихте кои цени трябва да бъдат увеличени и кои намалени?

- Възложихме на общинските предприятия да предложат как да актуализират услугите. Това са „Чистота”, „Градини и паркове”, „Радостни обреди”, „Траурна дейност”, „Паркиране и репатриране”, „Организация и контрол на транспорта”, „Дезинфекционна станция”, „Многофункционална спортна зала” (Колодрума). С промените ние не доближаваме дори и половината от разходите, които извършваме за дейността, но тъй като сме длъжни да предложим всички услуги, се стараем да следваме икономическата логика. Всички предложения са на самите предприятия,  ние ги подкрепихме с икономически анализ. 

- С 15 процента по-скъпо ще се плаща за сключване на граждански брак. Защо?

- Увеличението не е толкова голямо. Цената за изнесените сватби става 268 лева вместо 234. В другите големи градове в страната услугата струва над 300 лева. В същото време предлагаме

почти двойно по-ниска цена за сключване на брак на инвалиди.

Стараем се да не засегнем социално слабите групи, но да не забравяме, че за тези години разходите са се увеличили и бюджетът покрива разликата между общинските и пазарните цени за своя сметка.

- Защо предлагате такъв драстичен ръст на местата за паркиране за живеещите в синя зона?

- Направих си труда да изчисля и се оказа, че с увеличението от 60 на 150 лв. собствениците на автомобили ще плащат реално 40 стотинки на ден за правото да паркират пред дома си. Това изобщо не е пазарна цена. В същото време се запазва таксата от 2 лева на час за престой в синя зона.

- Започнахте ли да подготвяте бюджета за 2022 г. и дали ще се вдигат такса "смет" и данък "сгради" в Пловдив?

- За новия бюджет в момента водим разговори, но категорично мога да ви кажа, че няма да променяме такса "смет" за фирми и граждани, както и данък "сгради". Моментът не е подходящ за вдигане на данъците . Инфлацията е много  висока, цените нараснаха сериозно и ние не искаме да утежняваме живота на хората.

- Резервните сметки на Община Пловдив отново растат, въпреки че краят на годината наближава. Защо не се изпълнява планът за капиталовите разходи?

- Миналата година също имаше неизразходвани средства, които бяха прехвърлени за тази година. Те са целеви и са предназначени само за конкретни обекти. Плащанията например за двата стадиона става, след като изпълнителите представят фактури за извършените дейности и те се приемат от нашите специалисти. Натрупаните в сметките пари са целеви и няма как да бъдат пренасочени за други обекти.

- Ще предлагате ли нова актуализация на бюджета?

- Сигурно, защото до края на септември или през октомври

очакваме от държавата изравнителна субсидия в размер на над 2 млн. лв.

Ако няма указания от Министерството на финансите за какви дейности можем да ползваме тези средства, ще решава Общинският съвет.

- Прогнозите са много мрачни, задават се тежки сметки за ток и горива. Как ще си вържете следващия бюджет?

- Засега нещата вървят много добре и ние каквото можахме, направихме за облекчение на бизнеса. Очакваме и държавата да помага, ако има ново затваряне заради усложняване на ковид обстановка. Вероятно ще се наложи да актуализираме  бюджета, защото разходите за издръжката на заведенията скочиха. Надявам се, че Бюджет 2022 няма да бъде много по-различен от този, който изпълняваме сега.

 

Величко Родопски е заместник-кмет на Община Пловдив с ресори „Финанси и стопански дейности“. До назначаването си повече от 12 години той е помощник-ректор на Аграрния университет. Защитил е научна степен „доктор на икономическите науки“. Има опит в управлението и контрола на финанси в Териториалната агенция на НАП - Пловдив. Завършил е магистратура във Варненския икономически университет, специалност „Счетоводство и контрол“.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

snalex

snalex

28.09.2021 | 20:23

Моля да обърнете внимание на крещящата грешка в заглавието на статията, а именно: финансиите. Справката е лесна и достъпна във всички речници на българския език, например https://rechnik.chitanka.info/w/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8. Думата "финанси'" е само в мн.ч. и при членуване добавя окончание -те.

Отговори
0 0
Вашия Пловдив!

Вашия Пловдив!

28.09.2021 | 13:30

Питаха ли собственника на Пловдив, негово величие дали е съгласен или пак проявяват самодейности!

Отговори
2 1
Глупости на търкалета - предизборни лакърдии

Глупости на търкалета - предизборни лакърдии

28.09.2021 | 10:06

След изборите ще ви изненадат НЕприятно.

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?