Следвайте ни

Зам.-министър Михайлова: Няма грешка в теста на матурата

Апелирам тези, които излизат по-рано, да не огласяват задачи преди официалното им оповестяване

viber icon

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието. Разговаря Елица Кандева.

-Г-жо Михайлова, как оценявате проведената матура по български език и литература? 

-Тази година няма изтичане на информация - предишния ден и или два часа преди изпита да се знае коя ще бъде темата по 41. въпрос и в каква посока е тестът. Това не се случи въпреки всички опити за сдобиване с верните отговори. 

В нашата система всеки изпит трябва да е честен. Когато отиваш на изпит, трябва да покажеш това, което знаеш - може 3 да изкараш, но това да е твоята оценка. Това е реалната представа какво се знае и може. 

По отношение на сложността матурите не бяха нито по-трудни, нито по-лесни. Дали един изпит е тежък, или лек, зависи от това дали си се подготвил, или не. Въпросите са съизмерими с предишни години. Падна се „Вяра” на Вапцаров. За някои беше супер тема, за други беше трудна. За мен по-важно е всички да работят. Тестът за 7. клас също не беше по-сложен или по-есен. 

-Какви са случаите с анулираните работи от държавния зрелостен изпит? 

- Общо са 12 в цялата страна, макар много да ми се искаше да са най-много 2, тоест да няма такива прояви. За съжаление, имаме 12 случая, но на фона на предишни кампании това е по-малък брой. Девет са за преписване, а 3 - за ползване на мобилни телефони, като в тези случаи учениците са предали на квесторите един джиесем, но друг са задържали у себе си. Моята молба за втората матура е всички да спазват изискванията - да си оставят телефоните, за да няма неприятни ситуации. 

-Как е установено преписването - от квесторите или чрез видеонаблюдението? 

-Различно. На места преписвачите са засечени от квесторите в залата, другаде са видени чрез камерите, има случаи и на разобличаване от мобилните екипи на МОН, които обикалят училищата. Всички, които бяха ангажирани за честно провеждане на изпитите, са се справили. Най-тежката задача е на квесторите, защото те трябва да осигурят спокойна атмосфера за работа в класната стая. Недопустимо е те също да ползват мобилни телефони и трябва да ги оставят при директора. Апелирам тези, които излизат от изпита по-рано, да се въздържат да обявяват теми и въпроси от изпитния формат, преди те да бъдат оповестени официално. 

-Има ли грешка в задача 7, както се заговори? 

- Направихме консултация и с преподаватели от университета, защото има персонална отговорност при съставянето на теста. Задачата не е грешна. В изречението, което е посочено като верен отговор, имаме неопределена комисия. Ако е например Комисията за борба с организираната престъпност, тогава е само една и трябва да се употреби пълен член. В другите случаи казваме „Ще се явя пред комисия”. Нямаме контекст на задачата, за да кажем, че комисията е известна и това налага членуване. За разлика от случая с друг от възможните изрази - за Искърското дефиле. Това вече е географско понятие, единствено е и трябва да е с пълен член. 

Задачата граматически не е грешна. В крайна сметка изпитът е на различни нива на сложност и трябва да отдели по-добре подготвените.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай