Зам.-министър пред „Марица“: Карантина за всички деца, идващи от Италия

Премиерът изиска Таня Михайлова да посреща лично групите на летището, за да се разяснят мерките и да няма паника

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието

 

- Г-жо Михайлова, как се стигна до това да посрещнете лично  група ученици от Математическата гимназия, които се връщат от Италия, и да ги уведомите, че се налага 14-дневна карантина?

- Не трябва да има смут. Имаше заседание на Комисията по сигурността – за разглеждане на ситуацията във връзка с разпространението на коронавируса. В България няма регистриран  случай.

Идеята не е да има паника, а да се вземат превантивно мерки, за да не допуснем такова развитие. В момента случаите в Италия лавинообразно нарастват. С оглед на това, че се прибират наши групи ученици, решението от днес и по препоръка  на премиера е ние да сме на летището и да дадем спокойно информация. Защото няма нужда от паника. Трябва само да се знае, че всички, които си идват от Италия, задължително трябва да са в 14-дневен карантинен период. Не защото са болни. А за превенция и тяхна сигурност. Смисълът е отговорност  към собственото здраве и отговорност към общественото здраве.

- В болница ли ще е карантината за групата пловдивски деца и учители, които са били в Италия по програма „Еразъм”?

- Не, ще са си у дома. Нужно е само да се обадят на личния лекар и да го информират. Това важи и за учителите. Трябва да обяснят, че са били в Италия.

Искам да кажа, че децата от Математическата гимназия не се зарадваха на неочакваната ваканция.  Бързам да успокоя родителите, които се притесняват, че ще се пропусне от училище. И аз съм майка – между това детето ми да знае всички формули и да е здраво, предпочитам второто. Ще говоря с началника на Регионалното управление по образование Иванка Киркова. Ще се вземат мерки и на ниво училище. Преподавателите ще дават консултации. Няма да се допусне изоставане на тези деца. 

Днес посрещнахме 20 деца с техните ръководители.

- Само за Италия ли са тези мерки? 

- Към момента тези мерки са само за Италия и Китай.

Когато става въпрос за частно пътуване в държави със заразени от коронавирус, трябва да се уведоми личният лекар.  За тези случаи режимът е малко по-различен – хората минават през здравен пункт на летището. Там дават информация къде точно са били. По време на това интервю се преценява близостта с огнища на заразата, преценява се и здравословното състояние. Тези деца могат да отидат на детска градина, ако здравните служби на аеропорта не са препоръчали карантина. Директорът трябва да уведоми РЗИ.

-  Днес само тази група ли посрещнахте?

- В полунощ следващата. 

- Всяка ли ще посрещате лично? Ще имате нужда от изнесен офис на Терминал 2. И маски.

- Да,  бях с маска. И да, там сме, за да се обясни на място, да няма интерпретации и смут. Не обяснявам аз, а здравният работник на летището. И това сме организирали със съдействието на „Гранична полиция”. 

Засега ограничаваме пътуванията до Италия за ученически екскурзии и обмени. Ще има абсолютна забрана. Трябва да сме сигурни, че всичко възможно сме направили. Това е нашата отговорност. Важното е, че децата се върнаха и всички са здрави. Доволни са от Италия. Прекрасно се чувстват. Просто малко ще си поседят сега вкъщи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Batko

Batko

26.02.2020 | 17:27

Само лекар може да налага карантина! Тая не е никаква в случая!

Отговори
0 0
mhm

mhm

25.02.2020 | 10:39

По-голям корона вирус от съществото на снимката аз не виждам!!!

Отговори
2 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?