Следвайте ни

Зам.-кметът Пламен Панов: Целта на ЕСК е да създаде устойчивост на процесите в културата

viber icon

Снежана Костадинова - един от авторите на мониторинговия доклад, изпълнителният директор на ОП "Пловдив 2019" и зам.-кметът по културата Пламен Панов отговориха на уточняващите въпроси на репортера на "Марица" във връзка с направените заключения в документа.  

- Изпълнени ли са всички ангажименти, които Пловдив пое в апликационната книга, с която спечели домакинството на инициативата Европейска столица на културата?

Кирил Велчев: До голяма степен програмата на Европейска столица на културата се изпълни. Процесите стартираха непосредствено след спечелването на титлата. Успехът се вижда и чрез мнението на хората. Те са очаквали заложените събития. Някои са се развили, дошли са и нови, други са се преструктурирали, но аз съм категоричен, че изпълнихме ангажиментите си към града.

- Говори се за директни и косвени ползи за градската икономика в стотици милиони. Кое е събитието, донесло най-много приходи на града?

Снежана Костадинова: Няма индикатор, който да отчете от кое събитие има най-много приходи. Принципно най-масовите събития носят най-много приходи, макар това невинаги да е критерий. В контекста на ЕСК може би това е Hills of Rock. Въобще фестивалите събират много голяма публика, но това не омаловажава Onedanceweek или OperaOpen. Новите форми, които не са толкова масови, като уличните игри, също са много предпочитани, макар че не носят големи приходи.

Трябва да подчертаем и че мненията, включително на някои културни дейци, невинаги са основателни. Те са на база на личната гледна точка. В апликационната книга няма описани конкретни събития, а програма и насоки. Културните творци кандидатстват по отворени покани. Много често се случва хората да не са добре запознати. Освен НСИ няма други проучвания.

Пламен Панов: Много е важно да знаем, че инвестицията в културното съдържание не трябва да бъде обект на разглеждане. Инвестицията в културата е дългосрочна и тя носи материални и нематериални ефекти - облагородяване и одухотворяване, които не бива да бъдат подценявани. Хубаво е да финансираме комерсиални мероприятия, но и да обръщаме внимание на по-камерни форми. Трябва да има баланс.

- На каква сума възлизат средствата, които Община Пловдив вложи в ЕСК?

Кирил Велчев: Целият бюджет на Европейска столица на културата възлиза на 20 млн., включващи и наградата "Мелина Меркури". Една немалка част са от спонсори, които допринесоха за финансирането. В момента сме в процес на отчитането на ЕСК и ще продължи поне до септември или октомври месец. Тогава ще знаем какво е струвала инициативата до стотинка.

- А как бихте коментирали критичните изказвания към мониторинга и бюджета от страна на зам.-кмета Илия Кирчев?

Пламен Панов: Всеки има право на мнение и своите аргументи. За мен ефектите на ЕСК са подплатени с реални аргументи и инициативата е успешна в нашия контекст. Заместник-кметът по бюджет и финанси възприема нещата в икономически план, но инвестицията не може да се гледа само като директна възвращаемост на вложените средства. Да, това е важно, но целта е да се изгради и устойчивост.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

партийни игри

партийни игри

28.05.2020 | 08:38

Не, г-н Панов! Целта на ЕСК е да продължи да "усвоява" обществени средства! И да осигури топли местенца на някой наши хора!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?