Следвайте ни

Зам.-кметът Йордан Ставрев: Бариерите в Капана и Стария град са част от план срещу терористи

viber icon

Изисквам  служителите  да се отнасят етично и коректно към гражданите, да сме в услуга на пловдивчани и гостите на града, а санкции да се налагат само ако е наложително

Всяка година от глоби, които се налагат от Общинска охрана и Общинска полиция, вкарваме в общинския бюджет около 2 млн. лева.

Гражданите, които живеят и работят  в „Капана”, ще могат да влизат, както в момента се влиза в Стария град. 

 

- Г-н Ставрев, от една година наблюдавате работата на  Общинска полиция и Общинска охрана.  Каква оценка давате на тези звена, от които ние, гражданите,  очакваме да ни гарантират безопасност?

- Считам, че   служителите  на Общинска полиция и Общинска охрана много добре  се справят със своите задължения. Миналата година, когато нашият град беше Европейска столица на културата, ние осигурихме  опазването  на обществения ред  на над 700 мероприятия.  Служителите на тези две структури работят в тясна координация  с Областната дирекция на МВР, което е изключително важно. През цялата 2019 г.  в  Пловдив не е регистрирано нито едно тежко нарушаване на обществения ред, нито престъпление, свързано с тези мероприятия,  за чиято охрана Община Пловдив активно подпомагаше полицията.  Нарушенията бяха  административни и по- често на правилата за паркиране и  чистота,  за които веднага взимахме мерки.

 

- Има ли проблеми и пропуски в работата на двете звена?  Шофьорите се ядосват, когато видят, че на колата е залепен стикер за неправилно паркиране, няма къде другаде да спрат. Това ли е основната мисия на Общинска охрана?

- Контролът върху спазването на  общинските наредби, включително  за престой и паркиране, е една от многото функции на общинското предприятие. Персоналът е около 290 души, от които 261 са охранители, ангажирани с охрана на общинските обекти. С всяка година те се увеличават. Например вече охраняваме Епископска базилика, акведукта с фонтаните на Бунарджика, археологическите  разкопки, включително и  бариерите, монтирани на обществени места. Освен това  извършваме денонощни дежурства с патрулни двойки и поддържаме СОТ на такива общински сгради като детски градини, ясли, социални домове.

- Въоръжени ли са служителите на Общинска охрана?

- По закон те нямат право на огнестрелно оръжие. Но ние работим съвместно с Общинска полиция и веднага ще ви дам пример. В 3,55 часа през нощта във вторник срещу сряда  

две лица се опитват да проникнат в детска градина  в кв. „Христо Смирненски”.

Задейства се СОТ, нашият патрул веднага отива на мястото и успява да задържи един от нарушителите, след което го предава на  Второ РУП. Другият е избягал. Оказа се, че  това са 18-19-годишни младежи,  познати на полицията от предишни криминални прояви.  Общинска охрана има патрули в централната градска част,  в Стария град и „Капана”.  Общинска полиция разполага  с 54-ма служители, също е много организирана и функционална. Работи в тясно взаимодействие с районните управления и Областна дирекция на МВР.  Всяка година от глоби, които се налагат от Общинска охрана и Общинска полиция, вкарваме в общинския бюджет около 2 млн. лева. По време на извънредното положение тези звена работеха денонощно, наблюдавайки  не само за спазването на действащите общински наредби, но и на заповедите на министъра на здравеопазването и на Националния оперативен щаб.

- Няма ли проблеми и пропуски в тяхната работа?

- Когато се осъществява някаква дейности, няма как да не се допуснат и грешки. Но няма пропуски, които да са станали умишлено. Ако виждаме, че нещо не е наред, правим  анализ и се стараем да  отстраним пропуските. Аз  изисквам  служителите  да се отнасят етично и коректно към гражданите, да сме  в услуга на пловдивчани и гостите на града, а санкции и глоби да се налагат само когато е необходимо.

- Защо вандалите продължават да трошат автобусни спирки, пейки, осветителни тела, кошчета за смет, цапат и грабят пешеходни подлези, дори крадат цветя и храсти, след като службите работят отлично?

- Щетите се нанасят предимно нощно време, когато има по-малко патрули - две-три патрулни двойки на Общинска охрана и една на Общинска полиция. Районните управления също имат дежурни, но нали разбирате, че

не може на всяка спирка да дежури полицай или наш охранител.

Нито един град в света, дори и в най-развитите държави, не е в състояние да  осигури  такава охрана.

От миналата година работя по проект  за разширение на зоните за видеонаблюдение, за да повишим сигурността на гражданите, и предполагам, че до края на 2020-а ще го подготвим.  Районните кметове също проявяват голяма активност, инвестирайки в новата инфраструктура, и настояват за видеокамери, за да я пазят. Разбрахме се, че техните предложения ще бъдат включени в общия проект.

- Колко видеокамери  ще бъдат монтирани и на кои места?

- Към Центъра за видеонаблюдение, който се ръководи от Общинска охрана и се намира в сградата на пл. „Централен” 1, са включени над 200 камери. Идеята ни е да изградим нов видеоцентър с около 1000 камери,  защото технологиите са много напреднали в сравнение с техниката, с която в момента разполагаме.  Вече не е необходимо четирима служители да гледат 20 монитора, тъй като има софтуер, който позволява на един екран да виждаш къде точно  е станал инцидент. Това дава възможност да използваме служителите другаде - за повече патрули, а съответно и за по-бърза реакция, ако някой е паднал, има счупено стъкло или се извършва кражба в подлеза. Предвиждаме да оборудваме с камери  основните  обществени места - паркове, градини, културни и исторически забележителности, възлови кръстовища,  подлези, автобусните спирки.  С тази система ще разполагат  службите по сигурността  и полицията  и това  ще даде възможност за  по-бързо разкриване на  престъпления. Ние сме задължени да я  направим за  сигурността на пловдивчани и туристите.  

- Бариерите  на ул. „Железарска” и до Радио-телевизионния център предизвикаха недоволство сред гражданите.  Квартал „Капана” е културно-исторически ансамбъл. Съгласувани ли са загражденията на ул. „Железарска” с НИНКН?

- При мен

няма нито една жалба против тези бариери.

Ако има при вас, дайте ми имената на  тези хора, които се жалват, и аз ще се срещна с тях. При поставянето на будката за охрана на ул. „Железарска” разговарях с гражданите, които живеят там. Те  даже бяха доволни. Казаха ми: „Елате, г-н Ставрев, да видите какво става  тук след 17, 30 часа. Коли, включително от Смолян и Хасково, влизат в пешеходната зона, спират пред къщите ни и ние не можем  да се движим. Плащаме за зелена зона, а няма къде да паркираме нашите  автомобили”.  Недоволните граждани нека да дойдат при мен, за да им покажа документите и да отговоря на техните въпроси.

- Кои са тези документи?

- (Отваря папката с документите.) Имаме всички становища за бариерите, които законът изисква. Тези съоръжения са монтирани въз основа на Генералния план за организация и безопасност на движението, утвърден със заповед на кмета на Община Пловдив и публикуван на нашия сайт през миналата година.  Този план е одобрен от всички институции. Но искам да подчертая, че бариерите са предвидени и във връзка с план

за противодействие на тероризма на територията на Община Пловдив,

приет с решение на Общинския съвет. Този план е част от мерките за цялата Пловдивска област, които също са утвърдени.  Един от сценариите, описани в тези планове, е влизане  с превозно средство в пешеходна зона с цел тероризъм. Двете бариери контролират достъпа на автомобили в  градския център и такива мерки се предприемат в цял свят. Гражданите, които живеят и работят  в „Капана”, ще могат да влизат, както в момента се влиза в Стария град. Искам да напомня, че в квартала има три подземни паркинга с около 120 места и ние заедно с техните собственици ще създадем необходимата организация за престой. Но който няма право, няма да паркира  безразборно на улицата. Снабдяването на търговските обекти ще се извършва до 9,30 часа. Убеден съм, че по този начин се слага ред в паркирането в центъра на Пловдив.

 

Йордан Ставрев е назначен за заместник-кмет "Обществен ред" в Община Пловдив през миналата година. Полицай от кариерата, започнал да работи в структурите на МВР още от 1982 г. Бил е автоконтрольор в КАТ, разузнавач в сектор „Борба с организираната престъпност“ в  ОД на МВР - Пловдив и в Криминална полиция, а след това - началник-група „Наркотици и криминален контингент“, шеф на  сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР - Пловдив и началник на Районно управление на полицията в град Раковски до 2013 г.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Рангелов А.

Рангелов А.

05.07.2020 | 07:22

Има пропуски в кариерното му развитие, пропуснали сте, че е бил домакин и шофьор на линейка, както и че от икономическа полиция го изгониха за изчезнали веществени доказателства-цигари, след което го пратиха в Раковски и там...мани, мани, пълна излагация, абе дялан камък, като всеки бивш комунист и слагач.

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

02.07.2020 | 11:14

"ВСЯКА ГОДИНА ОХРАНЯВАНИТЕ ОБЕКТИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ" - ЕВАХ ТИ ГНУСНИЯ БУЛГА-РАШКИ КЕ НЕФ :) ВМЕСТО ДА СЕ ЦИВИЛИЗОВАТ, ПСЕ ТАТА ПОДИВЯВАТ ОТ ДЕН НА ДЕН :) МАЛКО ВИКАХА - Ю-ЕС-ЕЙ! Ю-ЕС-ЕЙ! Ю-ЕС-ЕЙ! :)

Отговори
2 1
dii

dii

02.07.2020 | 09:28

Отива терориста към Стария град примерно и вижда бариера и си казва: "Ядец, не може да стане, язък за барутя" и се прибира при ханъмата да лапа баклава.

Отговори
7 1
Арх

Арх

02.07.2020 | 09:17

Ами ако терористите решат да проникнат в тунела, за да гръмнат Античния театър отдолу? Там няма ли да сложите бариери от двете страни? Малко през пръсти я кара господин заместникът.

Отговори
8 1
Луда работа

Луда работа

02.07.2020 | 09:01

С тия бариери интересно какъв вид превозно средство може да се спре?? Само обществени поръчки без да мислим, нужни ли да или не. Важен е комисионна

Отговори
10 2
Р. Каменов

Р. Каменов

02.07.2020 | 09:00

Поздравления за кмета , Общинска охрана и Общинска полиция...

Отговори
1 10
Батко

Батко

02.07.2020 | 08:47

Абе какви терористи бре, шамари за вас!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?