Следвайте ни

Зам. - кметът Илия Кирчев: Заем за важните проекти на Пловдив, а не за ремонти

viber icon

Можем да получим кредитна линия за 120 млн. от Европейската инвестиционна банка при много изгодни условия

Нашата цел е да подобрим качеството на живот на пловдивчани - чистотата на въздуха, трафика и градската среда

Реалните приходи в бюджета на Пловдив за 2019-а се очертават с 30 млн. по-малко от планираните

Бившият кмет Иван Тотев е сключил договори за около 50 милиона лева, за които няма осигурено финансиране 

За да се справим, затягаме коланите в общинската администрация и предприятията

 

Г-н Кирчев, ясен ли е бюджетът на община Пловдив за догодина?

Ще започна от там, че в бюджета за тази година има около 30 милиона разлика между планираните и реалните приходи. Налага се да започнем планирането на бюджета от минус 30 милиона. Това трябва да е ясно, иначе всичко останало означава да лъжем хората. Очакваните приходи от собствени източници (местни данъци, такси и т.н.) са около 140-150 милиона лева. Държавното финансиране е отделно, там ние като община не можем да влияем. То възлиза на около 200 милиона.

 

Ще стигнат ли тези пари за изпълнение на големи проекти, ключови за града?

Нашата цел е да подобрим качеството на живот на пловдивчани, чистотата на въздуха и градската среда. Именно поради тази причина ще предложим на Общинския съвет тегленето на заем, с помощта на който да се реализират ключови за града проекти. Водили сме преговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за кредитна линия в размер на 120 милиона лева при много изгодни условия. Заемът може да бъде със срок 20-25 години, гратисен период до 7 години и лихвен процент до 1%. Няма никакви други такси или разходи за кандидатстване и одобрение. Благодарение на едно такова финансираме ще можем да работим по големи инфраструктурни проекти като „Модър- Царевец“, Водния цикъл, изграждането на нов мост над река Марица на бул. „Копривщица“, също така по „вътрешния ринг“, който да свърже кварталите помежду им, без да се налага трафикът да минава през центъра. Ще има връзка на „Южен“ с „Тракия“, „Тракия“ със „Северен“, „Западен“ с „Южен“ и чрез новия мост - на "Западен" със "Северен".

Един нов заем няма ли да натежи на бюджета, при положение че общината има още плащания по стари кредити?

Аз съм против да се взимат заеми за покриване на текущи разходи, защото това е хабене на ресурс и излишно натоварване на гражданите на Пловдив като данъкоплатци. Това е практика на социалистите. Нашата цел е да взимаме заеми само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани.

Конкретният отговор на въпроса ви е: не, нов дълг няма да натежи на бюджета. Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват малък процент от общинските приходи - около 5%. Както казах, общината преговаря с ЕИБ за кредитна линия. Това означава, че ние няма да усвоим цялата сума наведнъж, а на части. При готовност от наша страна подаваме по кой проект искаме да усвояваме средства и ни ги отпускат. До края на седмицата ще получа пълен списък с проектите, по които трябва да работим, и следващата седмица ще пуснем официално искане към банката. Трябва да е ясно, че дори и да усвоим изцяло заема от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период. Чисто хипотетично, ако в края на мандата сме усвоили цялата сума, ще бъде чудесно, защото това ще означава, че всички проекти, които сме заложили, са изпълнени. А ако не ги усвоим, лихвата ще е още по-малка от това, което коментирахме.

 

Кой ще е приоритетният проект, откъде ще започнете?

Ние движим успоредно всички проекти и по който имаме готовност, започваме. Защото процедурите са тежки, трябва да се провеждат обществени поръчки, те пък се обжалват, избира се надзор, има много организационна работа и така минава много време. Някои проекти са напреднали, но има по тях нерешени проблеми, които трябва да изчистим и да ги довършим. От стария кмет Иван Тотев има сключени договори за около 50 милиона лева, за които няма осигурено финансиране. В следващата година по тях трябва да платим 30 млн. лв., което прави вземането на заем задължително. По този начин ще можем да финализираме Водния цикъл, който е забавен 9 години, и на нас се пада тежката задача за 2 години да завършим абсолютно всичко. Това са дадености, които ние заварваме и трябва да се справяме с тях.

 

Означава ли всичко това, че ще се търсят нови начини за вдигане на приходите на общината?

Не, по отношение на местните данъци няма да има други увеличения. Но по отношение на някои такси - за паркиране и репатриране например, очаквам предложения от колегите, в чийто ресори се намират тези дейности. Докладите им ще дойдат през януари.

 Както знаете, след Нова година планираме да слеем общинските предприятия „Чистота“ с „Градини и паркове“ в мегаструктура и от това преструктуриране очакваме да спестим средства от бюджета. Чрез тази стъпка ще съкратим излишна администрация, ще оптимизираме разходите за издръжка, предприятието ще работи по-ефективно, с по-добра механизация и по-малко ръчен труд, което също ще доведе до известни икономии. Паралелно с това целта е да се подобри услугата.

Икономии и приходи биха могли да дойдат и от по-доброто управление на общинската собственост. Сега голяма част от структурите на общината са разпилени по различни сгради, навсякъде се плаща поддръжка, ток, отопление, консумативи. При сливането на предприятията ще бъдат освободени сгради, които или ще бъдат отдадени под наем, или продадени.

Пловдив има нужда от нови детски градини и някои от терените могат да бъдат използвани за това. Това е насоката, а конкретната програма ще бъде представена през януари.

 

Защо се наложи кметът Здравко Димитров да спре редица обществени поръчки? Защото не стигат парите ли?

Обществените поръчки, които са спрени, са с недъзи - или са без осигурено финансиране, или документално не са прецизирани. Само ще ви кажа, че обществената поръчка за Водния цикъл, която също е спряна, беше изготвена с тръби, за които е посочен само един производител. В момента нашата цел е да се извърши препроектиране и да се намали прогнозната цена. Защото финансирането, което е спечелено от ЕС, е фиксирано, то е 90% от 120 милиона. Ако има някакви допълнителни харчове, те са за сметка на общината, а пари за това не са осигурени. Така че ние нямахме никакъв друг избор, освен да я спрем. Другият ни мотив беше, че до състезанието трябва да се допуснат максимален брой участници.

За новия басейн „Младост“ пък няма осигурено финансиране. Не е помислено, че след като се построи, ще трябва да има отделена издръжка за него. Иначе ще се повтори казусът със зала "Колодрума", която е на загуба и пада на плещите на данъкоплатците. Те пък не искат да им се увеличават данъците и са прави.

 

Новата власт в местната администрация твърди, че общината е на червено, а министърът на финансите Владислав Горанов похвали Пловдив, че е в топ 3 на отличниците. Къде е истината?

Възможно е Пловдив да е в челната тройка сред общините-отличници, но това не означава, че финансовото състояние е цветущо, а просто че е по-малко лошо от това на останалите общини. При всички случаи финансовото положение на Пловдив не е добро. И как няма да е, като предишното управление е бюджетирало 170 милиона приходи от данъци, а са събрани едва 130 млн. лева. 

 

Позволете накрая един личен въпрос. След години наред кариера в банките и собствен бизнес защо се решихте да влезете във властта?

Отдавна се познаваме със Здравко Димитров. Работили сме заедно по програмата за енергийна ефективност, когато аз бях в Българска банка за развитие. В интерес на истината имах други планове за себе си, след като напуснах банковия сектор, но когато бях поканен в екипа на кмета, не се замислих. Искам да направя града си едно по-добро място за живеене.

 

 

Илия Кирчев е финансист с огромен опит. Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив, по-късно взима магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и професионална квалификация „Електроенергетика“ в Техническия университет, филиал Пловдив. В момента приключва магистратура по финанси, банково дело и недвижими имоти в SDA Bocconi & AUBG.

Цялата му кариера е свързана с банковия сектор. В последните 20 години е заемал мениджърски позиции като регионален управител последователно в търговските банки Алианц банк, Ейч Ви Би Банк Биохим АД, Юробанк И Еф Джи България АД (Пощенска банка) и Първа инвестиционна банка. В периода 2014-2018 година заема поста изпълнителен директор и член на УС на Българска банка за развитие.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (5)

mr scott

24.01.2020 | 11:56
0 0

добро утро Имате ли някакви финансови проблеми? Нуждаете се от заем, за да изчистите дълговете си? Ще увеличите ли финансите си? Вие сте предприемач, който иска да разшири фирмата си. Съветваме ви да се свържете с истинския герой, доверителен и ефективен бизнес за отпускане на вашия кредит. Признан съм както от отделни лица, така и от правителството за нашата голяма ефективност. Имейл: [email protected] Услугите включват: * Лични заеми (сигурни и обезпечени) * Бизнес кредити (сигурни и обезпечени) * Подобрение на дома * Кредити за изобретатели * Авто кредити и др .. Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез Имейл: [email protected] Whatsapp: +79265038734 връзка Г-н Скот [email protected]

mr scott

24.01.2020 | 11:54
0 0

добро утро Имате ли някакви финансови проблеми? Нуждаете се от заем, за да изчистите дълговете си? Ще увеличите ли финансите си? Вие сте предприемач, който иска да разшири фирмата си. Съветваме ви да се свържете с истинския герой, доверителен и ефективен бизнес за отпускане на вашия кредит. Признан съм както от отделни лица, така и от правителството за нашата голяма ефективност. Имейл: [email protected] Услугите включват: * Лични заеми (сигурни и обезпечени) * Бизнес кредити (сигурни и обезпечени) * Подобрение на дома * Кредити за изобретатели * Авто кредити и др .. Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез Имейл: [email protected] Whatsapp: +79265038734 връзка Г-н Скот [email protected]

Дерек Дъглас

28.12.2019 | 22:41
0 0

Здравейте Търсите ли заем за стартиране на бизнес, плащате сметките си, ние даваме при заем от 3000 до 500 000 000 долара, ние предлагаме или видове заем тук с 3%. Очаквам с нетърпение вашата актуализация по този въпрос. Благодаря за отделеното време и разбиране! Затова се свържете с нас, ако се интересувате .. Кандидатите трябва да се свържат с нас чрез   Имейл: [email protected] Сърдечни поздрави, Дерек Дъглас [email protected]

Дерек Дъглас

22.12.2019 | 20:42
0 0

Добър ден, Имате ли някакви финансови затруднения? Имате ли нужда от заем, за да изчистите дълговете си? Ще увеличите ли финансите си? Вие сте бизнес човек, който иска да разшири своята компания. С настоящото Ви съветваме да се свържете с истинския герой, доверието и ефикасната фирма за отпускане на кредит за вашия заем. Признан съм както от отделни лица, така и от правителството за нашата голяма ефективност. УСЛУГИТЕ ВКЛЮЧАТ: * Лични заеми (сигурни и необезпечени) * Бизнес кредити (сигурни и необезпечени) * Подобрение на дома * Кредити за изобретатели * Автоматични заеми и др .. Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез Email: [email protected] Сертифицирани сме, надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен. За разбирането, Г-н Дерек Дъглас [email protected] 3% Налично и гаранционно предложение за заем

!!!

13.12.2019 | 10:41
0 0

https://m.youtube.com/watch?v=ELX_CqveATU

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?