Следвайте ни

Зам. - кметът Илия Кирчев: Заем за важните проекти на Пловдив, а не за ремонти

viber icon

Можем да получим кредитна линия за 120 млн. от Европейската инвестиционна банка при много изгодни условия

Нашата цел е да подобрим качеството на живот на пловдивчани - чистотата на въздуха, трафика и градската среда

Реалните приходи в бюджета на Пловдив за 2019-а се очертават с 30 млн. по-малко от планираните

Бившият кмет Иван Тотев е сключил договори за около 50 милиона лева, за които няма осигурено финансиране 

За да се справим, затягаме коланите в общинската администрация и предприятията

 

Г-н Кирчев, ясен ли е бюджетът на община Пловдив за догодина?

Ще започна от там, че в бюджета за тази година има около 30 милиона разлика между планираните и реалните приходи. Налага се да започнем планирането на бюджета от минус 30 милиона. Това трябва да е ясно, иначе всичко останало означава да лъжем хората. Очакваните приходи от собствени източници (местни данъци, такси и т.н.) са около 140-150 милиона лева. Държавното финансиране е отделно, там ние като община не можем да влияем. То възлиза на около 200 милиона.

 

Ще стигнат ли тези пари за изпълнение на големи проекти, ключови за града?

Нашата цел е да подобрим качеството на живот на пловдивчани, чистотата на въздуха и градската среда. Именно поради тази причина ще предложим на Общинския съвет тегленето на заем, с помощта на който да се реализират ключови за града проекти. Водили сме преговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за кредитна линия в размер на 120 милиона лева при много изгодни условия. Заемът може да бъде със срок 20-25 години, гратисен период до 7 години и лихвен процент до 1%. Няма никакви други такси или разходи за кандидатстване и одобрение. Благодарение на едно такова финансираме ще можем да работим по големи инфраструктурни проекти като „Модър- Царевец“, Водния цикъл, изграждането на нов мост над река Марица на бул. „Копривщица“, също така по „вътрешния ринг“, който да свърже кварталите помежду им, без да се налага трафикът да минава през центъра. Ще има връзка на „Южен“ с „Тракия“, „Тракия“ със „Северен“, „Западен“ с „Южен“ и чрез новия мост - на "Западен" със "Северен".

Един нов заем няма ли да натежи на бюджета, при положение че общината има още плащания по стари кредити?

Аз съм против да се взимат заеми за покриване на текущи разходи, защото това е хабене на ресурс и излишно натоварване на гражданите на Пловдив като данъкоплатци. Това е практика на социалистите. Нашата цел е да взимаме заеми само за инвестиции, които наистина ще се отразят положително върху стандарта и качеството на живот на пловдивчани.

Конкретният отговор на въпроса ви е: не, нов дълг няма да натежи на бюджета. Старите заеми, които още общината изплаща, съставляват малък процент от общинските приходи - около 5%. Както казах, общината преговаря с ЕИБ за кредитна линия. Това означава, че ние няма да усвоим цялата сума наведнъж, а на части. При готовност от наша страна подаваме по кой проект искаме да усвояваме средства и ни ги отпускат. До края на седмицата ще получа пълен списък с проектите, по които трябва да работим, и следващата седмица ще пуснем официално искане към банката. Трябва да е ясно, че дори и да усвоим изцяло заема от 120 милиона лева, ще плащаме 1,2 милиона лихви годишно в продължение на 7 години, в рамките на гратисния период. Чисто хипотетично, ако в края на мандата сме усвоили цялата сума, ще бъде чудесно, защото това ще означава, че всички проекти, които сме заложили, са изпълнени. А ако не ги усвоим, лихвата ще е още по-малка от това, което коментирахме.

 

Кой ще е приоритетният проект, откъде ще започнете?

Ние движим успоредно всички проекти и по който имаме готовност, започваме. Защото процедурите са тежки, трябва да се провеждат обществени поръчки, те пък се обжалват, избира се надзор, има много организационна работа и така минава много време. Някои проекти са напреднали, но има по тях нерешени проблеми, които трябва да изчистим и да ги довършим. От стария кмет Иван Тотев има сключени договори за около 50 милиона лева, за които няма осигурено финансиране. В следващата година по тях трябва да платим 30 млн. лв., което прави вземането на заем задължително. По този начин ще можем да финализираме Водния цикъл, който е забавен 9 години, и на нас се пада тежката задача за 2 години да завършим абсолютно всичко. Това са дадености, които ние заварваме и трябва да се справяме с тях.

 

Означава ли всичко това, че ще се търсят нови начини за вдигане на приходите на общината?

Не, по отношение на местните данъци няма да има други увеличения. Но по отношение на някои такси - за паркиране и репатриране например, очаквам предложения от колегите, в чийто ресори се намират тези дейности. Докладите им ще дойдат през януари.

 Както знаете, след Нова година планираме да слеем общинските предприятия „Чистота“ с „Градини и паркове“ в мегаструктура и от това преструктуриране очакваме да спестим средства от бюджета. Чрез тази стъпка ще съкратим излишна администрация, ще оптимизираме разходите за издръжка, предприятието ще работи по-ефективно, с по-добра механизация и по-малко ръчен труд, което също ще доведе до известни икономии. Паралелно с това целта е да се подобри услугата.

Икономии и приходи биха могли да дойдат и от по-доброто управление на общинската собственост. Сега голяма част от структурите на общината са разпилени по различни сгради, навсякъде се плаща поддръжка, ток, отопление, консумативи. При сливането на предприятията ще бъдат освободени сгради, които или ще бъдат отдадени под наем, или продадени.

Пловдив има нужда от нови детски градини и някои от терените могат да бъдат използвани за това. Това е насоката, а конкретната програма ще бъде представена през януари.

 

Защо се наложи кметът Здравко Димитров да спре редица обществени поръчки? Защото не стигат парите ли?

Обществените поръчки, които са спрени, са с недъзи - или са без осигурено финансиране, или документално не са прецизирани. Само ще ви кажа, че обществената поръчка за Водния цикъл, която също е спряна, беше изготвена с тръби, за които е посочен само един производител. В момента нашата цел е да се извърши препроектиране и да се намали прогнозната цена. Защото финансирането, което е спечелено от ЕС, е фиксирано, то е 90% от 120 милиона. Ако има някакви допълнителни харчове, те са за сметка на общината, а пари за това не са осигурени. Така че ние нямахме никакъв друг избор, освен да я спрем. Другият ни мотив беше, че до състезанието трябва да се допуснат максимален брой участници.

За новия басейн „Младост“ пък няма осигурено финансиране. Не е помислено, че след като се построи, ще трябва да има отделена издръжка за него. Иначе ще се повтори казусът със зала "Колодрума", която е на загуба и пада на плещите на данъкоплатците. Те пък не искат да им се увеличават данъците и са прави.

 

Новата власт в местната администрация твърди, че общината е на червено, а министърът на финансите Владислав Горанов похвали Пловдив, че е в топ 3 на отличниците. Къде е истината?

Възможно е Пловдив да е в челната тройка сред общините-отличници, но това не означава, че финансовото състояние е цветущо, а просто че е по-малко лошо от това на останалите общини. При всички случаи финансовото положение на Пловдив не е добро. И как няма да е, като предишното управление е бюджетирало 170 милиона приходи от данъци, а са събрани едва 130 млн. лева. 

 

Позволете накрая един личен въпрос. След години наред кариера в банките и собствен бизнес защо се решихте да влезете във властта?

Отдавна се познаваме със Здравко Димитров. Работили сме заедно по програмата за енергийна ефективност, когато аз бях в Българска банка за развитие. В интерес на истината имах други планове за себе си, след като напуснах банковия сектор, но когато бях поканен в екипа на кмета, не се замислих. Искам да направя града си едно по-добро място за живеене.

 

 

Илия Кирчев е финансист с огромен опит. Възпитаник е на Английската гимназия в Пловдив, по-късно взима магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и професионална квалификация „Електроенергетика“ в Техническия университет, филиал Пловдив. В момента приключва магистратура по финанси, банково дело и недвижими имоти в SDA Bocconi & AUBG.

Цялата му кариера е свързана с банковия сектор. В последните 20 години е заемал мениджърски позиции като регионален управител последователно в търговските банки Алианц банк, Ейч Ви Би Банк Биохим АД, Юробанк И Еф Джи България АД (Пощенска банка) и Първа инвестиционна банка. В периода 2014-2018 година заема поста изпълнителен директор и член на УС на Българска банка за развитие.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

orbet

orbet

25.10.2021 | 11:04

Аз съм г-н Орбърт, кредитор по заем, ние сме легитимни, регистрирани и компания с гарантиран заем и даваме заеми на физически лица, компании, държавни институции, църкви и бизнес организации и хора от всякакъв вид. Имате ли нужда от заем за някаква цел? Имате ли финансов проблем? Имате ли нужда от финансови решение? Услугата Orbert loans е решението за всички ваши финанси проблеми, нашите заеми са лесни и бързи. Свържете се с нас днес за този заем по ваше желание можем да уредим всеки заем, който да отговаря само на вашия бюджет 3% лихва. При интерес, свържете се с нас чрез имейл: [email protected]

Отговори
0 0
AHMED

AHMED

08.10.2021 | 10:20

Кандидатствайте тук за заем, за да отпразнувате този празничен сезон, а за всички други видове заеми е лесно и бързо, така че ако се интересувате, свържете се с нас по имейл на ([email protected]) Благодаря.

Отговори
0 0
kenedy

kenedy

20.09.2021 | 19:08

Търсите ли средства за изплащане на кредити и дългове или бизнес заем? {[email protected]}. Тогава отговорът е GEORGE WILLIAMS LOAD FIRM. Предлагаме всички видове заем, отпускаме заем с изключителен лихвен процент Заинтересованите кандидати трябва да се свържат с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Kumah James

Kumah James

26.01.2021 | 02:28

Търсите ли бизнес, компания или личен заем? Ние предлагаме всички видове заеми при лихвени проценти от 3% годишно, изпратете ни имейл с вашите данни на ([email protected]) за повече информация.

Отговори
0 0
Kumah James

Kumah James

26.01.2021 | 02:26

Търсите ли бизнес, компания или личен заем? Ние предлагаме всички видове заеми при лихвени проценти от 3% годишно, изпратете ни имейл с вашите данни на ([email protected]) за повече информация.

Отговори
0 0
Kumah James

Kumah James

26.01.2021 | 01:08

Търсите ли бизнес, компания или личен заем? Ние предлагаме всички видове заеми при лихвени проценти от 3% годишно, изпратете ни имейл с вашите данни на ([email protected]) за повече информация.

Отговори
0 0
lance hopkinson

lance hopkinson

26.10.2020 | 19:30

Добър ден, Отпускаме заеми на хора в нужда, независимо от сумата или забавянето във времето, лихвеният процент е нисък и можете да получите заема си в рамките на 24 часа. Пробен процес ще ви убеди и вашите съмнения ще бъдат изчистени. Ако се интересувате, свържете се с нас чрез [email protected] и попълнете изискванията по-долу. Пълно име: Заета сума: Продължителност на кредита: Благодаря.

Отговори
0 0
Sky Finance

Sky Finance

28.09.2020 | 22:00

ОФЕРТА ЗА ИНВЕСТИЦИОНЕН КРЕДИТ 2020 Кандидатствайте сега и вземете спешен заем в рамките на 48 часа Добър ден сър, / госпожо Автокредити Ипотечни заеми Бизнес заеми Лични заеми Заем за недвижими имоти Студентски заем Заем за кола Кредит за къща. Кандидатствайте сега и вземете спешен заем в рамките на 48 часа, кандидатствайте сега и си осигурете кредита. Уебсайт: www.loansbyworld.com За повече информация, моля свържете се с нас, имейл: [email protected] Адрес на централния офис: 10 Upper Berkeley Street Kent Washington WIH7PE United State Кредитен агент: Брау Франклин Благодаря ти.

Отговори
0 0
MIDLAND CREDIT HOME

MIDLAND CREDIT HOME

10.06.2020 | 20:34

Имате ли нужда от бърз и спешен заем със сравнително ниска лихва от 3%? Ние предлагаме бизнес заеми, лични заеми, жилищни заеми, автокредити, студентски кредити, кредити за консолидация на дълга, напр. без значение от кредитния ви рейтинг. Гарантирано сме да предоставяме финансови услуги на нашите многобройни клиенти от цял свят. С нашите гъвкави пакети за отпускане на заеми, кредитите могат да бъдат обработвани и прехвърляни на кредитополучателя в най-кратки срокове, свържете се с нас чрез имейл: ([email protected]) и станете свидетели на финансово преживяване, променящо живота.

Отговори
0 0
Max A Bent

Max A Bent

14.05.2020 | 12:28

Имате ли нужда от спешен заем, за да изчистите дълговете си или имате нужда от собствен кредит, за да подобрите бизнеса си? Отхвърлени ли сте от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация на заем или ипотека? Не търсете повече, тъй като ние сме тук, за да превърнете всичките си финансови проблеми в минало. Свържете се с нас по имейл: [email protected] [email protected] Това е ипотека на Ocean Finance. Ние предлагаме заеми на тези, които се интересуват от разумна лихва от 2%. Диапазонът варира от 5 000,00 Евро до максимум 100 000 000,00 Евро.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?