Следвайте ни

Загуба на слуха или шум в ушите може да издава коронавирус или друга опасна инфекция

Оперативното премахване на сливиците е краен вариант за лечение, казва д-р Божидар Митев

viber icon

Д-р Божидар Митев е специалист по УНГ в УМБАЛ - Пловдив (бивша Окръжна болница). Той е магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. Разговаряме с него за сливиците, тяхното значение за имунитета на човека и кога се налага да бъдат отстранени и как да реагираме при бръмчене или звънене в ушите, за да не загубим слуха си.

– Д-р Митев, защо сливиците са толкова важен орган?

– Сливиците са важен имунокомпетентен орган. Те са разположени във фаринкса. Освен всеизвестната “трета сливица”, разположена в най-горната част на фаринкса, непосредствено зад отворите на носната кухина към гърлото и двете небни тонзили, има още една голяма сливица, разположена по задната повърхност на езика. Всички те, заедно с множество малки, пръснати из лигавицата единични лимфоидни структури, образуват своеобразен кръг, наречен пръстен на Waldeyer. Разположени по този начин, сливиците успяват да обхванат входните врати на дихателния и храносмилателния тракт и

да улавят голяма част от патогените, ко​ито навлизат с въздуха и храната в човешкия организъм

След контакт с патоген сливиците го анализират, обработват и изпращат сигнал на останалите имунокомпетентни органи, че в организма е навлязъл нашественик, с когото трябва да се справи.  

– Може ли да се проведе друго лечение освен хирургично? За колко време?

– Задължително първо се започва с медикаментозно лечение, изчакване и наблюдение на пациента. Лечението е комплексно и обикновено включва комбинация от антибиотик, когато е необходимо, както и имуностимулиращи и имуномодулиращи препарати. Ефектът от лечението е индивидуален, трудно предвидим, понякога подобрява моментното състояние и отлага оперативното лечение във времето, а понякога траен. Продължителността на лечението също е индивидуално, много фактори, сред които общото състояние, придружаващи заболявания, повлияването от проведеното лечение, имат значение. Оперативното премахване на сливиците е краен вариант.

– Кога се налага махането на сливиците?

– Двете основни показания са рецидивиращите фарингеални инфекции и дихателните разстройства по време на сън. Основните критерии за тонзилектомия, формулирани от J. Paradise през 1984 г., са актуални и до днес и са залегнали в Европейския консенсус. Това са 7 гнойни ангини за една година, по 5 или повече на година за 2 последователни години или по 3 за три години. Допълнителни индикации са преживян перитонзиларен абсцес, постстрептококов гломерулонефрит, ревматични сърдечни увреждания, псориазис, алопеция ареата, хронична инфекция с бета-хемолитичен стрептокок от група А. Значение има и протичането на ангината,

има тежки случаи с висока температура, отказ от храна и дехидратация, налагащи хоспитализиране на детето

В практиката се абстрахираме от абсолютните числа, защото всеки пациент има нужда от индивидуална преценка. При пациенти, непокриващи критериите на Paradise, се прилага изчакване и наблюдение за срок от 6 до 12 месеца в някои случаи, а в други с тежко протичане, неповлияващи се от медикаментозното лечение, полиантибиотична алергия и други, се пристъпва към оперативно лечение.

– Какви опасности има, ако не се извадят навреме?

– При назофарингеалната сливица, така наречената "трета сливица", значение има не абсолютният размер на сливицата, а съотношението между обема на сливицата и назофаринкса. Тази сливица е с най- голям размер във възрастта 3-5 години, а след 10-12-годишна възраст започва обратно развитие и значително намалява обема си. Когато тази сливица е хронично възпалена и твърде голяма за детския назофаринкс, се затруднява носното дишане. Детето стои с леко отворена уста и диша предимно през устата. Вечер спи пак така и хърка.

Това пречи на нормалното физическо и умствено развитие на детето

То изостава в растежа, става разсеяно, апатично, вечер не се наспива и през деня е уморено. Допълнително уголемената трета сливица запушва отворите на евстахиевите тръби в гърлото и може да доведе до рецидивиращи възпаления на ушите и трайно намаление на слуха.  

– Какво представлява операцията за премахване на сливиците?

–Отстраняването на небните сливици се нарича тонзилектомия, а на третата сливица  - аденоидектомия. И двете операции се извършват под обща анестезия, абсолютно безболезнено. Има различни техники със съответната апаратура, но резултатите са сходни.

– Колко трае възстановителният период?

– Възстановяването е сравнително бързо, особено при децата. Естествено има известен дискомфорт при преглъщане, който се повлиява много добре със сладолед. Важно е след операцията да се избягват горещи храни и напитки, пикантни храни, храни с твърди частици, да не се пие от сламка и да се приемат достатъчно течности. При възрастните възстановяването трае малко по-дълго. Моите наблюдения показват, че при тях има по-изразен дискомфорт и болка при преглъщане в първите няколко дни след операцията, но те се повлияват от стандартни обезболяващи като парацетамол и аналгин например.

– А възможно ли е сливиците отново да израстат?

– Понякога, макар и рядко, когато персистира хроничното дразнене върху остъка от назофарингеалната сливица, е възможно тя отново да уголеми рамера си до степен, че да затрудни носното дишане. За щастие това се наблюдава рядко.

– Вие бяхте в екипа за лечение на пациенти с коронавирус. Какви поражения нанася вирусът върху сливиците?

– Да, бях част от екипа на новосъздаденото КОВИД отделение в УМБАЛ - Пловдив, както и помогнах на колегите в една от частните болници. За мен беше предизвикателство естеството на работата в такова отделение и съм щастлив, че успяхме да помогнем на толкова много хора. Възпалението на горните дихателни пътища, заедно с висока температура, обща отпадналост и умора са сред най-честите симптоми на тази коронавирусна инфекция. Няма специфични изменения във фаринкса и съответно сливиците, който да отличават коронавируса от останалите вирусни инфекции.

Изследователи пишат за необходимостта да се обърне специално внимание на оплакванията на пациенти с COVID-19 относно чувството за бръмчене или звънене в ушите, за да започне своевременно лечение със стероиди, предотвратявайки загуба на слуха. Какъв е вашият коментар?

– Наистина има съобщения за случай с внезапна загуба на слуха, както и с поява на шум в ушите в хода на тази инфекция, което не беше наблюдавано при предишните коронавирусни епидемии - SARS и MERS. Трябва да напомня, че има редица вирусни и бактериални инфекции, при които се наблюдават същите усложнения. Типичен пример е варицелата. Моят съвет към всички хора, които изпитат внезапна промяна в слуха и/ли поява на шум в ушите, е да се консултират с УНГ специалист.

Това е спешно състояние, което често се дължи на увреда на слуховия нерв

Шансът за възстановяване на нерва е най-голям, ако се започне правилно лечение в първите часове след появата на оплакванията. Освен стандартното лечение с кортикостероиди през устата в нашето УНГ - отделение прилагаме за тежките случаи и транстимпанално приложение на кортикостероид. Под местна анестезия инжектираме висока доза кортикостероид в тъпанчевата кухина. В момента провеждаме и кампания за лечение на внезапно намаление на слуха и шум с иновативно лекарство, което повлиява увредения нерв, ако лечението започне в първите часове от началото на оплакванията.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Може ли да пия вода-това симтом ли е?

Може ли да пия вода-това симтом ли е?

25.10.2020 | 21:35

Всяка година по това време при смяна на сезоните си имаме тия ,па и други симптоми! В края на краищата има ли симпом, който да не е свързан с тоя вирус? Квото и да стане-кихнеш,пръднеш,оригнеш се-все ковид е.....Ако само за една седмица медиите престанат да пишат за тоя вирус,убеден съм,че нивото на заболели драстично ще спадне!

Отговори
3 0
Авицена

Авицена

22.10.2020 | 17:26

ФАЛШИВА НОВИНА – „ЧЕТВЪРТ БЪЛГАРИЯ БОЛНА ОТ КОВИД-19“! ПРОСТАЩИНАТА И СИЛОВАШКИТЕ МЕТОДИ БЯХА НАЛОЖЕНИ ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ НА ЕДИН ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК ТАКА ИЗФАБРИКУВАХА ФАЛШИВА НОВИНА – „ЧЕТВЪРТ БЪЛГАРИЯ БОЛНА ОТ КОВИД-19“! ПРОСТАЩИНАТА И СИЛОВАШКИТЕ МЕТОДИ БЯХА НАЛОЖЕНИ ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ НА ЕДИН ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК ПРЕДИ СВЕТЪТ ДА ЗАПОЧНЕ ОТ ВЧЕРА Доклад на МЗ от 15.09.2004 г.: „Данните от дългогодишни наблюдения над грипа и ОРЗ сочат, че тези инфекции са сериозен проблем за България. Само в областните градове всяка година се регистрират средно около1 400 000 случая на респираторни заболявания, които съставляват до една трета от всички случаи с временна нетрудоспособност. По време на грипна епидемия заболяват не по-малко от 250 000 – 300 000 души, което означава, че една пета от всички случаи на ОРЗ през годината се концентрират в рамките само на няколко седмици. По-тежките грипни епидемии винаги са свързани с повече и по-тежки усложнения. Дори и при относително по-малко интензивни епидемични подеми броят на пневмониите (най-честото усложнение) е значителен. За периода 1995-2000 г. в България са били хоспитализирани поради пневмония общо 306 373 души (средно 51 062 годишно). Най-много – 61 167, са през 1996 г., когато и грипната епидемия е била най-интензивна.“ Към днешна дата с коронавирусна инфекция са потвърдени 30 527 души (не коментирам дали от самото начало на епидемията 1 позитивен тест отговаря на 1 човек открит за първи път, нито дали ПСР дава грешки). Освен това, този брой позитивни е открит за 8 месеца, а в доклада на МЗ от 2004 г. са посочени не по-малко от 250 000 – 300 000 заболели от грип само за няколко седмици! ТОВА Е 10 ПЪТИ ПО-МАЛКО ЗАБОЛЕЛИ ОТ КОВИД-19 ЗА 8 МЕСЕЦА СПРЯМО ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ ГРИП ЗА НЯКОЛКО СЕДМИЦИ ВСЯКА ГОДИНА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ. За общия брой хоспитализирани с пневмония вследствие на Ковид-19 няма информация, но със сигурност е по-малко от 30 527 (колкото е целият брой открити позитивни) и много по-малко от 61 167 (колко е броят на хоспитализираните с пневмония през 1996 г. при грипната епидемия от вируса „Ухан-95“). Пак според МЗ, в България от грип боледуват между 5 и 30 човека от 100 души. С Ковид-19 до тук са открити 0,44 от 100 души. Според NOVA ТВ, обаче, от вчера се тиражира една абсолютна глупост „всеки четвърти българин с Ковид-19“, защото някой неграмотен редактор видял, че около 25% от направените ПСР тестове за предния ден били положителни и решил да го отнесе към цялото население на страната. Така изфабрикуваха фалшива новина – „четвърт България болна от Ковид-19“. В доклад на ЕК от 08.07.2009 г. (КОМИСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ | Брюксел, 8.7.2009 COM(2009) 353 окончателен) е записано: „Според една оценка на дължащите се на грипа допълнителни смъртни случаи, се оказва, че по време на сезоните на по-умерено проявление на грипа са се наблюдавали около 8 смъртни случая на 100 000 души от населението, като в години на по-сериозно, но не пандемично проявление на грипа, те са достигали 44 на 100 000 души. В една друга независима оценка бяха посочени подобни данни със средно равнище от 25 допълнителни смъртни случая на 100 000 души за периода между 1989 г. и 1998 г. Ако тези данни се екстраполират за населението на ЕС от около 500 милиона души през 2008 г., се достига като резултат до равнище от 40 000 смъртни случая през умерена година и до 220 000 през особено тежък грипен сезон.“ За България, до момента починалите с Ковид-19 са 14,54 на 100 000 души. За целия ЕС с Ковид-19 са починали 196 058 души, или това са 32,21 на 100 000. Все още под 44 на 100 000 каквито са били критериите за пандемичен грип през 2009 г.! Тогава също беше обявена пандемия, но от „свински“ грип, само че нямаше истерия, задължителни маски, социална изолация, затваряне на градове и държави, глоби и криминализиране нарушаването на противоепидемични мерки. Обърнете внимание, че става въпрос за 8-44 на 100 000 души ДОПЪЛНИТЕЛНИ смъртни случаи вследствие на грип!!! А данните за общата смъртност в ЕС и в България от началото на епидемията показват намаление с 4-6%! От този пандемичен абсурд ще излезе, че Ковид-19 има по-добър ефект върху населението като цяло, в сравнение с политиката за ежегодна профилактика на грипа. И понеже допълнителният дял на Ковид-19 към общата смъртност засега е 0,9%, то само може да си представим от какво друго сме спрели да умираме. Демонстрирано в числа, откакто в България има Ковид-19, 1008 души са починали с него, докато други 5472 души, които са щели да починат от нещо друго, поради някаква причина не са починали (изчислено спрямо броя починали през 2019г. – 108 000 души). Този феномен трябва обстойно да бъде анализиран. Правя уговорката, че тепърва предстои да видим и най-ужасния страничен ефект на Ковид-19 върху здравето ни – това са починалите заради липса на достъп до медицински грижи, заради влошени хронични заболявания, заради неоткрити предотвратими заболявания и техните усложнения. Изводите са ясни и без разяснение на фактите и данните!!! https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/okolo-300-000-dushi-u-nas-se-razboliavat-godishno-/?fbclid=IwAR1CcRI8uTzgyEQ8zQ_BZSkYnTWXNkhAzSHXeFsxZlxOacZZKTcLCVGpn44 … Браво д-р Трифон Вълков! Знаещите и мислещите професионалисти от всички специалности ставаме все повече. Има шанс злоупотребата с власт и с медицинската наука, манипулациите, паниката, профанизацията и невежеството да получат полагащото им се място в ъгъла на забвението, а за някои това ще е ъгълът на съдебната зала. Само много некомпетентни чиновнически умове, могат да измислят как с недомислени мерки и чрез налагане на глоби и репресии по спазването им да ограничават разпространението на въздушно капкова инфекция. Подобен вид злоупотреба с власт стана възможна, откакто невежеството, простащината и силовашките методи получиха своята легитимация в управлението на страната и бяха наложени по образ и подобие на един единствен човек. https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/d-r-trifon-valkov-noseneto-na-maski-na-otkrito-e-absurdno.html?fbclid=IwAR3c4CmevXRVnE_6YnmPGwjVLVp8p7fM4srabUWii5nSzcq-ecF5ELfoeP4 Антония Първанова

Отговори
4 3
Авицена

Авицена

22.10.2020 | 17:24

Всяка куха кратуна ШУМИ докторе. Шума не е от вируса, а от далаверите с него. Ще дойде време за истината и тогава шума ще прерасне в кънтеж!

Отговори
5 3
Abu Siena-(arabin) , a ne Авицена

Abu Siena-(arabin) , a ne Авицена

23.10.2020 | 00:42

...

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?