4020

Юрий Асланов, социолог: "Промяната" вече са горещ камък, който ГЕРБ няма да иска да пипне

- Г-н Асланов, компроматна кампания с много скандали - това ли да очакваме? 

- Тя вече започна като компроматна. Очевидно така ще продължи и ще приключи, тъй като скандалите, които гръмнаха, няма да затихнат до края на кампанията и тепърва ще се развиват. Звучат грозно и в случая няма никакво значение дали са доказани, или не. Дори да се докажат, това ще стане след изборите, дори да не се докажат, няма да има значение.

За зла участ, в политиката не е най-важно какво се случва в действителност, а само онова, което хората си мислят, че се случва. А то е от първостепенно значение и е продукт на много фактори, на много публични внушения и интерпретации. Може да си виновен или невинен, но ако хората мислят обратното, истината няма значение. 

- Кой ще е най-губещ от скандалите? 

- Очевидно "Продължаваме промяната" е големият губещ, защото скандалите засягат ключови имена от ръководството на тази формация. А скандалите тепърва ще се разрастват, ще добиват мощ. Но е ясно отсега, че ПП ще загубят. Колко и докъде, ще научим, когато имаме първите резултати от масовите сондажи, от предварителните нагласи. Но това ще образува вълна, която тепърва ще се развива.

- Значи разместване в следващия парламент е напълно реалистично?

- Със сигурност. Мога да се ангажирам с тази прогноза към този момент, че ПП няма да са онзи ключов фактор при формирането на бъдещото мнозинство, ако такова се формира, какъвто те бяха досега.

- Това дава шанс на другите играчи, включително новите. Кой от тях е с най-добри перспективи? 

- Ситуацията дава шанс както на новите, така и на част от старите играчи. Има две хипотези. Първата е, че разочарованите избиратели на ПП няма да отидат до урните. По-вероятната хипотеза обаче е, че немалка част от тях ще проявят активност в полза на други формации. Част от старите не могат да са добър гостоприемник на този вид разочаровани гласове, защото са формирани на базата на омраза към тях. Имам предвид ГЕРБ, ДПС, но и "Възраждане", тъй като това не е националистически електорат. 

ПП-ДБ няма да бъдат решаващ фактор в следващия парламент


На терена загряват доста нови играчи - "Левицата", формацията около Григорова и Манолова, но е по-малко вероятното развитие те да привлекат разочаровани от ПП гласове,  защото този тип формации, произлизащи от БСП, разчитат основно на електоралното тяло на социалистическата партия. Част от тях са подкрепяни заради разочарованието от БСП, но те си остават леви избиратели по своята същност. Едва ли е много вероятно точно тия формации да получат сила от отлива от ПП.

Може би в сметката трябва да прибавим и формацията на Слави Трифонов, която е сравнително нова. Сегашното развитие на ситуацията като че ли дава шанс на ИТН да получи част от наследството на ПП.

При много ниска избирателна активност можем да очакваме големи изненади


Но едно е сигурно - следващият парламент по нищо няма да прилича или много малко ще прилича на досегашния. Ще има принципно ново подреждане на политическите сили и навярно нова посока в усилията да се формира следващо мнозинство. 

- Ще помогне ли за стабилен резултат на БСП предстоящото обединение с малки леви формации? 

- Не съм сигурен дали точно това ще им помогне, защото в определен смисъл БСП си остава сама. Много части се отделиха от нея, много бивши нейни сподвижници формираха нови проекти. Може би това обединение ще има чисто символичен характер да покаже на хората, че БСП не е сама, но на практика, тя е сама на тези избори. И ще се опита да воюва за чест и достойнство, предвид ударите, които понесе от приятелски огън, от удари в гръб.

Това е възможно да мотивира много бивши избиратели на БСП, които се бяха отдръпнали, да се върнат пред урните. В този смисъл очаквам БСП, което не очаква никой към този момент, да подобри представянето си на тези избори, а не да го влоши, въпреки роенето на части от нея.

- Може ли "Възраждане" да дръпне нагоре?

- Още от появата на "Възраждане" мнозина анализатори заговориха за таван, може би по аналогия със случилото се с партии като "Атака"и НФСБ. Но не е същото. Познатите в миналото националистически формации наистина имаха таван, който опира на 10-11 процента, когато на едни избори се явиха обединени. За разлика от тях "Възраждане" е нещо по-особено - не е само чиста националистическа идея, а съчетание от много други идеи. Хранителната среда на тази партия е евроскептицизмът, недоверието към геополитическата ни ориентация като цяло. Недоверието между хората и институциите е трайно разрушено и ако тази пропаст продължи да се увеличава, "Възраждане" ще набъбва още. Разбира се, има таван, но той не е този, който слага предела на националистическите възгледи в страната. 

Но на тези избори "Възраждане" може да получи или да губи мощ в зависимост от поведението на институциите, които ще се формират след вота.

- Какво управление можем да очакваме след изборите?

- Нищо не е изключено. Най-вероятно е следваща сглобка, т.е. коалиционно управление, да е неизбежна. Ако се получи такава сглобка, ще се формира най-вероятно около ГЕРБ. Поне засега изглежда, че това ще е най-влиятелната политическа сила, но не достатъчно, за да формира самостоятелно управление, както формацията на Борисов го правеше в миналото. 

А и всичко е в ръцете на т.нар. избирателна активност. Ако тя се повиши, влиянието на ГЕРБ ще спадне относително. В миналото ГЕРБ печелеше своите мнозинства на базата на 1.3-1.5 милиона гласа. Сега партията се е свила до нейното най-мощно електорално ядро - около 600-700 000 избиратели. И ако по някакво чудо се вдигне избирателната активност, влиянието на ГЕРБ ще спадне. Това касае и всички останали. При хипотеза за неочаквана висока активност  шансовете на по-малките играчи, на аутсайдерите, ще намалее, за сметка на тези, които са формирали устойчиви електорални ядра.

Ако тези скандали отблъснат голяма част от избирателите и активността спадне, може да се случат всякакви чудесии, включително много големи изненади, които ще излязат от прогнозните рамки.

Вероятно истината е някъде по средата, но при много ниска активност можем да очакваме големи изненади.

- Може ли все пак ГЕРБ да играят с ПП-ДБ?

- Вече не вярвам в това, освен ако не искат по някаква перверзна причина да злорадстват с това. ГЕРБ си дават сметка, че ПП са вече горещ камък, който не бива да се взема в ръце, защото ще вреди. Такова ще е отношението и на всички останали към ПП. Водещ коментатор използва метафора в началото на скандала "Коралгейт" - днес беше денят на погребението на "Промяната". Може би това не е краят, вероятна началото на края на ПП. 

- Тогава ще се осмелят ли ГЕРБ да си партнират с ДПС?

- Може да се окаже, че могат да си партнират, въпросът е дали ще искат. А и тези избори ще се провеждат в условията на променена Конституция. Не вярвам КС да се произнесе по внесените жалби преди изборите, което значи, че не могат да бъдат променени резултатите. Една от промените е много съществена от гледна точка на падането на забраната за издигането на кандидат-депутати с двойно гражданство. Това се очаква да облагодетелства в електорално отношение ДПС.

"Възраждане" може да надскочи тавана на националистическия вот

Но и двете партии имат специфична много токсична биография във взаимоотношенията с други формации. Дали ГЕРБ и ДПС, обединявайки се, ще искат да съжителстват във властта, не знаем. Но лидерите и на двете като че ли в последните седмици се опитват да се сближат.

Очевидно и двете формации смятат, че са "изпрали" образа си пред отговорните геополитически фактори. Като че ли са убедени, че ще ги преглътнат лесно и ще ги допуснат във властта безпроблемно.   

- Отново ли външните фактори ще са решаващи за следващото управление? 

- Тези фактори са много преувеличени. Те никога не са били решаващи, на практика. Но истината е, че на вътрешнополитическата ситуация у нас по традиция влияе много геополитическата обстановка. А в момента никой не може да каже накъде върви светът и докъде ще стигне напрежението в международните отношения. България е малко колелце в големите колела на историята и по традиция след Освобождението политическият ни елит се радва на много ниско национално самочувствие и на много високо чинопреклонничество пред силните на деня в глобалния свят. Това стана причина за поява на партии като "Възраждане" - точно тази съпротива срещу този начин на мислене. 

- Ще ходим ли на нови избори наесен?

- Трудно е да се каже какво ще се случи, ако не се състави стабилна коалиция. Не знаем какво ще реши КС и кога. Ако промените, направени в Конституцията, останат в сила, на практика, може дълго да живеем с т.нар. служебни правителства, защото това не означава, че парламентът трябва да прекрати съществуването си. 

Такава нелепост сътвориха великите автори на конституционните промени. И по силата на иронията съдбата на тези избори ще накаже именно тях. Те ще изпият най-горчивата чаша от това, което са сътворили. Защото направиха възможна поредица от служебни правителства, без да се провеждат извънредни избори.

 

ВИЗИТКА 


Юрий Асланов е завършил икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител на социологическа агенция "АФИС". Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател в периода от 2008 до 2011 г. Автор на книгата "Неприлични думи", на множество научноизследователски публикации, монографии. 

Оцени новината

Оцени новината
2.2/5 от 6 оценки
2.2/5 от 6 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Гришо

Гришо

30.04.2024 | 15:54

Промяната с нищо не са се променили. Новините около тях са дело на клеветите на бандата около Боко Шарлатанина и ОПГ ГРОБ. Истината е в друго. Както МВР, така и ДАНС са пълни с калинки на Боковата дружина. Разпадането на сглобката се случи именно защото промяната реши, че ще "монтират" свои калинки. След изборите, независимо от резултатите, Галя ще ги привика и пак ще управляват заедно. Разбира се заедно със Сокола, който яко е стиснал Асфалт паша за топките. Умиране има, отърване няма.

Отговори
11 1
Минаващ

Минаващ

30.04.2024 | 15:25

Всички дърти комуняги по амбразурите за Боко болшевика! Хахахаха

Отговори
12 0
пишещ

пишещ

30.04.2024 | 13:23

И пак много меко се е изразил - можеше да ги определи пп-тата на *стара пацавура*!

Отговори
4 11
пишещ

пишещ

30.04.2024 | 13:22

Явно трола,писал като *свилен*,*българин* и *авицена*,скимти от болка!Взимай лекарства навреме - дано отмине!

Отговори
0 8
Авицена

Авицена

30.04.2024 | 15:22

Явно коментарите ни са ти бръкнали там, където слънце не огрява, много здраво и то със завъртане! А сега можеш да виеш от болка:)))

Отговори
5 0
Бай Онзи

Бай Онзи

30.04.2024 | 12:06

Никога вече прокопиeвата банда шарлатани ПП/ДБ !

Отговори
7 16
Бай Този

Бай Този

30.04.2024 | 10:39

Как ги извъртя Тулупа тея "Ентелегенте" даже и не разбраха от къде им дойде

Отговори
7 13
Свилен

Свилен

30.04.2024 | 10:15

Щом и този изкопаем бокл@к впрегнаха, вече нямам никакво съмнение, че трябва да се гласува ЗА ПРОМЯНАТА - ПП и против мафията ГЕРБ-ДПС.

Отговори
18 8
Българин

Българин

30.04.2024 | 10:04

Щом и това московско изкопаемо изръмжа срещу Промяната, за себе си съм наясно за кого да гласувам!

Отговори
24 7
Авицена

Авицена

30.04.2024 | 09:49

Щом всички са против младите, значи за тях трябва да се гласува.

Отговори
18 10
Дрон

Дрон

30.04.2024 | 09:41

Ех , На@ранов , каменна глава от червен гранит .

Отговори
20 4

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?