71
Следвайте ни

Юрий Асланов пред "Марица": Кабинет по тънък лед след 14 ноември и нови избори напролет

viber icon

Не подценявайте ИТН, Слави остава ключов играч

БСП не е готова за ключов играч, партията е надценена в социологическите проучвания

Скандалът с двойното гражданство превърна Кирил Петков в мъченик

Вече е ясно,че ще има балотаж за президент, в който фаворит е Румен Радев

 

- В тези объркани времена на кого е по-вероятно да се доверят избирателите  на 14 ноември - на т. нар. партии на промяната или тези от статуквото?

- На 4 април и на 11 юли хората заложиха на статуквото. Сега ще разберем дали това съотношение няма да се промени в полза на партиите на промяната. Очаквам отговорът да е по-скоро да. По-вероятно е, въпреки страховете,  хората да предпочетат промяната заради огромното желание да се накаже статуквото.

Макар че това няма да доведе до устойчиво във времето мнозинство и няма да даде развръзка на основния проблем - да се сложи край на политическата криза. Напротив, макар да е възможно да се формира мнозинство и редовен кабинет след тези избори, това няма да е трайна решение. 

 Основен текст

- Г-н Асланов, очаквате ли размествания в подреждането на партиите на изборите на 14 ноември предвид насложените няколко кризи?

- Размествания се очакват не само заради кризите, а и поради това, че настъпиха промени в политическото пространство от изборите на 4 април до сега. В предстоящите избори с потенциални шансове участва и новата формация "Продължаваме промяната", на която сондажите отреждат място в следващия парламент. Естествено, това води до промяна в съотношението на силите. 

И заради неуспеха да се състави кабинет в два поредни НС, някои от формациите пострадаха тежко на имиджово ниво - например "Изправи се, БГ" може да не  участва в следващия парламент.

Ясен е към този момент по предварителни сондажи символичният победител - коалицията ГЕРБ-СДС. Наричам го символичен, защото нито ГЕРБ желае да управлява, нито някой друг желае да управлява с тях. Това повишава тежестта на втория в състезанието. От второ до пето място обаче има четири партии на минимално отстояние една от друга, в рамките на 12-15 процента. Някои са на разстояние десети от процента и е трудно да се каже на кое точно място ще се позиционират. Така че не знаем със сигурност кой ще е втори и ще получи със сигурност мандат за съставяне на кабинет, ако първият - ГЕРБ, откаже.

Най-вероятно пета ще се класира ДБ  и шестата ДПС ще затвори списъка на потенциалните призьори в следващия парламент.  Обаче главният въпрос, главното предизвикателство няма да бъде решено. Следващият парламент не предполага стабилно мнозинство за дълго време.

- Ще предизвика ли разочарование и отлив на гласове от формацията решението отпреди дни по казуса „Кирил Петков“, според което бившият служебен министър и сегашен съпредседател на ПП е подписал декларация с невярно съдържание?

- Засега това не се случва. Даже обратно, има прилив на нови гласове към "Продължаваме промяната". Това се обяснява с дълбокото недоверие в институционалната среда в България. Всичко, което произлиза от официални източници, се възприема като несправедлива атака, превърна Петков в мъченик. Това мобилизира т.нар. протестен вот в полза на новата формация. Впрочем не се знае дали тя ще се окаже балон под налягане с резултат над очаквания или това чудо няма да се състои.

Вероятно ще разберем в последния момент. Електоралната ни практика показва, че общественото съзнание е в период на объркване, склонно към резки обрати, заради което и на 4 април, и на 11 юли предизборните прогнози се оказаха крайно неточни спрямо истинския резултат. И сега ще бъде така.

-  В крайна сметка да очакваме ли редовен кабинет след 14 ноември?

- Да, но който и да успее да състави кабинет, ще бъде под силна атака и  без съмнение ще натрупа доста негативи в предстоящите трудни зимни месеци. Трябва да сложим в сметката и това, че след като в рамките на тази година не се състави мнозинство и два парламента приключиха скоропостижно живота си, масовият гняв може да избие по непредвидим начин. Има риск в обществения дебат да се въведе антисистемна реторика, което ще даде храна за нови популистки оратори и предложения за радикални промени. 

Не е изключено, ако продължи да се нагнетява несигурност, нещата да избият в крайности. Напрежението може да ескалира в края на януари. За мен избори напролет няма да са изненада.

- Щом надеждата за съставяне на редовен кабинет е по-голяма, кой държи ключа? Не е ли БСП, на които някои проучвания отреждат второ място в 47-ия парламент?

- Не споделям подобни гадания.  БСП е партия, която е надценявана в социологическите проучвания. Това се видя нагледно и тази година. 

При това рязко спадна и възрастовата граница на гласуващия човек, а електоратът на БСП е на по-висока възраст и са хора, които повече се притесняват за здравето си, наплашени от пандемичната обстановка, която е сериозна и не знаем докъде ще се утежни до изборите. Освен това гласоподавателите на БСП в най-голяма степен се притесняват и от начина на гласуване. С машинния вот най-тежко бяха ударени две партии - БСП и ДПС, които също получиха резултат под очаквания.

БСП не може да получи бонуси и от увеличения вот на български граждани в чужбина.  Ако всичко това се сложи в сметката, не само второто място, а и третото за БСП е под въпрос.

- Влиза ли обаче в сметката разочарованието на избирателите на "Има такъв народ" от неспособността на партията да състави кабинет като първа сила в 46-ия парламент?

-  Не бива да се подценява ИТН, защото това е партия, ползваща антисистемен език и антисистемни послания. Нейните избиратели като цяло не са разочаровани от поведението на нейното ръководство, защото то действа съобразно техните очаквания. Те целяха да тласнат към промяна политическата система, т.е. нейната партийна част, и най-вероятно ще продължат натиска да наказват партиите, образно казано. Така че като цяло ИТН няма да падне под нива, които да не им позволят да са ключов фактор в следващия парламент и от тях да зависи съставянето на кабинет. Няма да е възможно да се преборят за първото място, както беше в миналия парламент, но  в никакъв случай ИТН не бива да бъдат отписвани като потенциален участник в следващия парламент.

- Колко е важно кой ще бъде президент?

- Много важно, защото ролята на държавния глава в такива условия е изключително сложна заради начина, по който ще се проведат консултациите при съставянето на потенциалното мнозинство, респективно на кабинет. Президентът може да бъде модератор, може и да не сполучи. Засега преднината на Румен Радев се запазва, макар че разликата между него и втория претендент - Анастас Герджиков, намаля. Към този момент е ясно, че ще има балотаж и е по-вероятно Румен Радев да спечели втори президентски мандат.

Ако той подходи конструктивно към пълномощията си след изборите и успее да сведе до минимум противоречията между политическите сили, заявили потенциално участие в мнозинство, тогава вече ще имаме редовен парламент и кабинет. Политическата криза обаче е дълбока и трудно преодолима. Големият дефицит в България е масовото усещане за несправедливост, за толерантност на съдебната система към властимащите и богатите.

 Тази година политическите сили се оказаха много далече от зоната на разбирателството. А е ясно, че в кризата, в която сме, без компромиси от всички страни не можем да получим напредък.

- Какво би могло да подхлъзне президента Радев на втория тур? Предвид заиграването на президента с новия проект "Продължаваме промяната" не можем ли да очакваме някои хора от БСП да накажат президента, като не гласуват за него на балотажа?

- Засега изглежда невъзможно нещо да спъне Румен Радев - преднината му е доста обезкуражаваща за неговия опонент. Ако тя се запази, трудно ще се преодолее на балотажа. Парадоксът е в това, че Румен Радев се ползва с изключителна подкрепа в БСП, но противоречивите послания, които ръководството на партията даде относно неговата подкрепа, оставиха впечатление за неединност на подкрепата.  Радев ще получи подкрепа от БСП. Но подкрепата за него не е от определена партия, а е доста широка, във всички социални групи, в столицата, в големите градове.

- Коя е причината за такава широка подкрепа?

- Хората искат в лицето на президента да имат пред себе си човек с характер, какъвто Радев демонстрира. Дори с риск да си навлече най-силните критики за това - винаги заема позиции, заема страна.

Никога не се отметна от обявените си цели - нещо, което очевидно се харесва на хората. Те явно предпочитат в ситуация като тази да виждат силен човек като него, демонстриращ силен характер и т.нар. желязна ръка, отколкото някой, който завоалира нещата и  разсъждава, вместо да действа.

Това е добре във време на кризи, но е опасно за време извън кризи, когато може да нарасне подкрепата за по-силова фигура. Все пак сме парламентарна република и акцентът на властта не трябва да бъде преместван.

 

Юрий Асланов е завършил икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител на социологическа агенция АФИС. Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател в периода от 2008 до 2011 г. Автор на книгата "Неприлични думи", на множество научноизследователски публикации, монографии, студии.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Алфа

Алфа

03.11.2021 | 17:28

Ще има изненади , ако се броят и изборните разултати машинно и хартиено , няма да е лесно на измамниците йесмени чужди лакеи ,дето свикнаха на служебна победа вече 32 г . Товеа са най-важните избори в поседните 30 г ... Масово гласуване за несистемни партии и кандидати е начина да се отъревем от новото робство..

Отговори
3 1
Всички неглижират,

Всички неглижират,

03.11.2021 | 12:26

ПП" Възраждане", особенно социолозите на статуквото, но този път тя ще бъде изненадата. И в 47 НС. Което ще е за добро. Повече гласове срещу новото време и свят.

Отговори
6 8
Отблъскващо

Отблъскващо

03.11.2021 | 09:19

Колко лошо прикрита реклама на Радев и престъпните му отрочета, като лъжеца Петков...., Но какво друго да се очаква от персона, завършила в Москва...

Отговори
18 16
ОТБЛЪСНИ СЕ САМ ИЛИ САМА..

ОТБЛЪСНИ СЕ САМ ИЛИ САМА..

03.11.2021 | 09:35

В МОСКВА СА ЗАВЪРШИЛИ МНОООГО УМНИ ХОРА.... ДАЖЕ ПО УМНИ ОТ ТЕЗИ ЗАВЪРШИЛИ НА ЗАПАД..... А ТИ СИ ТЪ.ПАК!!!!!

Отговори
19 9
Читател

Читател

03.11.2021 | 10:39

Доста ТЪПО мнение,но с претенции.

Отговори
14 3
676

676

03.11.2021 | 11:58

целият "елит" на т.н. десни партии, както и т.н. леви партии са завършили в СССР

Отговори
12 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?