Следвайте ни

Юрий Асланов: БСП има нужда от лидер визионер, а не от Борисов в рокля

viber icon

- С победата на Нинова става ли БСП лидерска партия от типа на ГЕРБ?

- От типа на ГЕРБ не може да стане, слава богу. Хората в БСП са с друга ценностна настройка. Това не са хора, които, за разлика от гравитиращите около ГЕРБ, очакват срещу подкрепа да получат материална или друга отплата. Но трябва да спрем да говорим, че БСП е единствената демократична партия, защото това не е вярно, при толкова нарушения на устава. Тази година ръководният орган на партията, Националният съвет, не функционираше, тъй като беше бламиран от председателя.

Няма приет бюджет за тази година, макар по неясен начин финансирането на партията да продължава да се осъществява. Никой не може да каже как. Както и току-що отминалият пряк избор беше финансиран по много съмнителен и неясен начин.

Очевидно демократичните механизми в БСП са избутани на заден план и не функционират.

 

БСП е най-силната алтернатива на ГЕРБ от наличните в момента, но се затвори само в едно поколение

Партията се концентрира върху един вътрешен проблем и дезертира от голямата политика

В момента имаме две Българии, които не искат да си говорят

 

- Г-н Асланов, Корнелия Нинова спечели нов мандат начело на БСП на първите преки избори, при това с невероятен резултат от над 81 процента. Каква е Вашата оценка на този триумф? 

- Не е триумф. Случилото се е предизвестен факт. Беше ясно,  че който и да е действащият лидер,  той се ползва с огромно предимство и би било странно, ако не получи победата. Но на практика целият изборен процес беше компрометиран от това, че се превърна в  състезание с един участник. Надпреварата беше много неравностойна, но доведе до изостряне на отношенията,  

партията се раздели на воюващи агитки, групирани около един или друг кандидат.

Тези сблъсъци се случиха в момента, когато политическата обстановка в държавата ври и кипи, а партията, концентрирайки усилията си върху един вътрешен проблем,  дезертира от голямата политика и на практика не формулира нито една активна позиция. Това не може да няма отражение и в бъдеще.

Но на практика това изостряне на тона и вътрешно напрежение доведе и до естествено покачване на активността и легитимира резултата по очаквания начин.

- Показва ли резултатът от изборите, че са мит както силната вътрешна опозиция в БСП, така и кризата в партията?  

- По-скоро е мит т. нар. единство, защото резултатът с нищо не показва, че партията е консолидирана. Противоречията, които се виждаха в ръководството на партията, отдавна се пренесоха и надолу. Така във всички низови организации полето заприлича на  военен фронт, на враждуващи една с друга групи, на хора, които доскоро бяха уж съмишленици, а днес се мразят.

По-скоро е мит обратното - че този избор ще консолидира партията. Нищо такова не се случи и не може да се случи. Точно обратното - вече има призиви за изгонване, за изключване от партията на тези, които не са съгласни с нейния лидер. Ситуация от началото на 90-те, към която се връщаме 30 години по-късно.   

- Не е ли полезно за БСП в подобно динамично кризисно време да има напорист лидер като Корнелия Нинова?

- БСП не е партия, за която е било важно кой и какъв е лидерът. Най-малко партията се е нуждаела от силовак, от лидер от типа Бойко Борисов в рокля. БСП винаги се е нуждаела от лидер визионер, който да се опитва да поднася представа за бъдещето. БСП е била силна, когато е говорела за бъдещето, когато е описвала бъдещето като различно от настоящето на ощетени и унизени хора, които го отхвърлят. В тоя смисъл лидерът никога не е бил важен за тази партия.

- Но нито един от конкурентите на г-жа Нинова на изборите не може да се вмести в представата за визионер...

- Може би затова и такива като мен не гласуваха - просто нямаха избор. Със сигурност в бъдеще ще се появят подобни фигури.

А що се отнася до упреците, че БСП не е алтернатива на управлението, те не издържат на фактите. Разбира се, че БСП е алтернатива, и то най-силната алтернатива от наличните в момента.

Друг е въпросът, че може да е по-убедителна и по-силна, ако имаше по-избистрена идейна ориентация, идентичност, по-приемлив образ пред обществото. И, разбира се,

ако беше се отворила към нови социални прослойки, особено към младите и активни възрастови групи,

а не се беше затворила в едно поколение, което в една или друга степен е вторачено в миналото и очаква нещо от него да се върне, което няма как да се случи.          

- Очаквате ли ново прочистване от недоволни и неудобни? Имат ли основание опасенията на бившия председател Михаил Миков за предстояща нощ на дългите ножове?

- Не изключвам нищо, вече има призиви за изключване на т. нар. инакомислещи от партията, за прочистване на редиците около правата линия. Да, това ще отслаби партията, но тя вече е отслабена.

- Срещу евентуална колаборация с ГЕРБ ли гласуваха социалистите толкова масово на изборите в събота, каквато опасност им беше непрекъснато повтаряна? Пропада ли вариантът за евентуална бъдеща коалиция ГЕРБ-БСП, за каквато се говори под сурдинка?

- Такъв вариант никога не е стоял и не стои на вниманието на който и да е член на БСП.  Но по много нечестен начин тази пропагандна лъжа беше използвана и вероятно много хора са се  поддали на това внушение и са излезли да гласуват предвид „опасността” едва ли не някой от другите кандидати да хвърли БСП в обятията на Бойко Борисов. Но това беше много нечестна манипулация.

- Подаването на оставка и насрочването на предсрочни избори стават ли все по-малко вероятен сценарий?

- Не бих изключил нищо. По-скоро тази игра на инат от страна на Борисов да не подава оставка може да се окачестви като агония, от което губят доверие и той, и партия ГЕРБ. Колко ще продължи тази агония, няма голямо значение. Повече обществото няма да им позволи по никакъв начин да повтарят управлението си.

Така че дали ще има предсрочни, или редовни избори, не е важно

Важно е да има ясен политически план за действие, когато се стигне до тези избори, за да може този път кризата да не завърши с обикновен институционален финал - оставка и смяна на кабинета, а да има силно политическо продължение, което да доведе до истинска, а не мнима промяна на начина, по който се прави политика в България. Всъщност хората са на улицата заради това - те са възмутени и отвратени от начина, по който се прави политика у нас.

- Толкова лош вариант ли е твърде раздробен следващ парламент, от което всички се опасяват?

- Не мисля, че е лош. Едва ли не се вещае, че държавата ще блокира, ще спре да работи. Нищо такова няма да се случи. В тая ситуация може би дори е добре, за да не се позволява на една партия основно да се изкушава за злоупотреба с власт, а да бъде принудена, която и да е тази партия, да търси  компромис, национално съгласие по важните за обществото теми.

- Смятате, че политическата система у нас е болна. Имате ли рецепта за оздравяването й?

- Който си въобразява, че може да предложи рецепта, е или наивник, или авантюрист мошеник.

- Фатално необратимо ли е разделението в обществото ни? Всички мостове ли са изгорени?

- Очевидно имаме конфронтация по оста управляващи-управлявани. То е направо пропаст, това са две Българии, които не желаят в момента да си говорят. Това разделение е преодолимо, но не толкова лесно, защото това означава да се извади напред национално отговорен управляващ елит - с друга култура, манталитет и най-вече с визия. Това трябва да са хора, назначени да свършат работа в полза на народа, без да очакват облаги за себе си. Нарочно цитирам Прокламацията от Учредителното събрание от 1879 г. 

Т.е. хората трябва да осъзнаят, че ако не изберат отдадени на каузата на народната воля свои представители, нищо няма да се получи.

-  Т.е. сме на прага на нов етап от политическото развитие на страната?

- Ако той не настъпи, ще продължим да затихваме като общество и да се разпиляваме като нация. Но вярвам, че има бъдеще за България.

БСП е преживявала всякакви периоди, кризи, но въпреки всичко е успявала да се впише в дневния ред на обществото, преодолявайки кризите.

 

Юрий Асланов е завършил икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител е на социологическа агенция "Афис".

Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател от 2008 до 2011 г. Асланов е член на Националния съвет на БСП. Автор на книгата "Неприлични думи", на множество монографии, студии.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?