Следвайте ни

Юрист пред "Марица": Европрокуратурата може да разследва и пловдивски проекти

viber icon

Биляна Гяурова-Вегертседер е един от учредителите на Българския институт за правни инициативи. Председател на управителния съвет на института.  Завършила е Английската гимназия в Русе. Адвокат от 1999 г., регистриран медиатор от 2006-а.

- Г-жо Гяурова, оказва ли се България под двоен мониторинг след доклада на Брюксел от 30 септември?

- Това е първият механизъм, който обхваща всички 27 страни членки, но той не елиминира автоматично другия Механизъм за сътрудничество и проверка,  Mechanism for Cooperation and Verification, който стои върху България и Румъния. Така че оставаме под двоен мониторинг - по т.нар. CVM няма писмен доклад, но зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова обяви, че той остава  в сила. 

Не трябва  да се залъгваме, че имаме проблеми в областите, посочени в доклада, и са нужни мерки за разрешаването им в дълбочина.

Начинът на разпределение  на ВСС на прокурорска и съдийска колегия не доведе до изпълнение на изискванията.

Имаме паритет между професионалната и парламентарната квота, за което сме критикувани от приемането ни в ЕС. Това трябва да се промени -професионалната квота да преобладава.

Критиката за недосегаемостта на главния прокурор също върви от 2007 г. и оттогава се повтаря с различен интензитет.

Как да въведем независим прокурор, като самата структура на прокуратурата е като пирамида, на върха на която е главният?! 

Ако сравним ролята на главния прокурор с  партия шах, той в момента е царицата по начина, по който това е уредено в българската конституция и Закона за съдебната власт.

Това на практика означава, че той може да се движи навсякъде по йерархията и да контролира всеки прокурор. 

- В доклада на Брюксел за върховенството на закона в страните членки сме критикувани за липса на резултати в битката с корупцията. Биха ли могли да заинтригуват институцията на Лаура Кьовеши мащабни регионални проекти със съмнения за злоупотреби, като Транспортния в Пловдив?   

- Краткият отговор е да. На практика това, което ще започне да прави европейската прокуратура, е да разследва престъпления, които на първо място са свързани с ДДС измами със средства от ЕС,  с други видове измами, свързани с евросредства. На трето място Европрокуратурата може да разследва активна и пасивна корупция, свързана с присвояване на финансови средства, отпуснати по различните финансови механизми на ЕС. И на четвърто -  институцията на г-жа Кьовеши може да разследва  и участие в организирана престъпна група, ако фокусът й на дейност отново е свързан с финансовите инструменти на ЕС и с пари от общия бюджет на Съюза. Става въпрос за различни фондове, за пари, отпускани по различни програми -инфраструктурни, земеделски.  

В обект на такова разследване могат да се превърнат всички 22 страни, членки на ЕС, подкрепили създаването на европейската прокуратура.    

- Наднационален орган ли е Европейската прокуратура?

- Да, тя ще упражнява прокурорски функции в съдилищата на 22-те страни. На практика всички прокурори в тази прокуратура ще могат да повдигат обвинения пред съдилищата на държавите, подкрепили създаването й.

По преценка на главния европейски прокурор съответното разследване, което се отнася за България например, може да бъде възложено на прокурор от друга страна, за да се избегне потенциален конфликт на интереси.

- Специализираният съд у нас ли ще гледа дела на Европейската прокуратура?

- Изготвени са промени в нашия НПК, за да съответства на правилата за действие на Европейската прокуратура. Релевантните органи, към които ще бъдат отнесени обвинителните актове  на европейските прокурори за България, ще бъдат специализираните  съдилища.

 На практика при внасяне на обвинителен акт за българските прокурори, които ще бъдат делегирани към Европейската прокуратура, няма да се отнася надзорът за законност, който главният прокурор упражнява в момента над всички наши прокурори. Но тези промени в НПК са още проект, който тепърва ще се гледа в парламента.  Предстои прокурорската колегия във ВСС да определи делегираните прокурори. 

По логиката на инстанционното производство издадена присъда на подобно дело с решение на специализирания съд може да бъде обжалвано в Апелативния специализиран съд и Върховния касационен съд като последна инстанция.  

- Кой ще подава сигнали до Европейската прокуратура? Може ли сигнали да бъдат подавани от Пловдив например? 

- Сигнали може да подават националните власти, от институции, от служби. Европейската прокуратура може да действа и да се самосезира.

Смятам, че и от Пловдив може да бъдат подадени сигнали за казуси със съмнения за корупция. С уговорката, че трябва да са свързани със засегнати финансови интереси на Съюза - бюджет или други финансови инструменти.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да,бе ,да!

Да,бе ,да!

03.10.2020 | 15:38

Институцията ,кмет на град Пловдив да не си чеши ташаците и да блее в небесата сми да сяда и да пише до европейската прокуратура!Въпреки ,че много ме съмнява ,че може да го направи ?Кой може да пише срещу началника си?Ми утре нали той ще го уволни!Всичко в тази държава и в този град в България е потънало в корупция ,а властта се изпозва за разчистване на сметки!Полужението е трагично!

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?