Следвайте ни

Юрий Борисов: Истинската заплаха за България е собственото ни поведение

viber icon

Юрий Борисов е доктор по философия. Първи зам. главен редактор на в. “Дума”, главен редактор на сп. “Ново време” и на българското издание на в. “Монд дипломатик”. Автор на книгите “Психология на подсъзнанието”, “Приказка за Буда”, “Войната на Мърфи”, “Христос на возкресе”, на редица статии в периодичния печат. Борисов е секретар на Национално движение “Русофили”. Името му беше замесено в шпионския скандал. Той беше освободен без обвинение, след като е бил разпитан в следствения арест единствено в качеството на свидетел, според уточнение на прокуратурата.

- Как Вие, доктор  по философия, се озовахте в шпионски скандал, ако изобщо е правилно да го наречем така? 

- Формулировката „Шпионски скандал” трябва да се постави в кавички, защото досега никой не изнесе нито един факт, който да е свързан с класифицирана информация, с шпионска дейност. Даже се учудвам как съдия е разрешил обиск, след като им липсват всякакви основания. Да, философ съм, работя в движение „Русофили”.   Вероятно на някои хора им идва малко в повече нашата критична позиция спрямо външната политика на България. Явно, че идват времена, в които няма да е лесно да се говори срещу НАТО, както и срещу външната ни политика. 

Обидно ми е много. Особено за това – в колата ръцете ми са свободни, а по улицата – щрак!  Смятам се за уважаван човек в моите среди, а ме гледат с белезници по улицата.  

С конфискуваните компютри ми отнеха ценен архив, събиран години. 

Добре, че хората от ДАНС ми позволиха   да копирам две почти готови за издаване книги.

Обърнах внимание на разпитващите, че начинът, по който задават въпросите, е  структуриран по вестник „Телеграф”, който от 2015 г. по един и същи начин пише и в едно и също обвинява Николай Малинов.  Непрекъснато ме питаха за Цветан Василев. А какво общо има той с националната сигурност и особено с „Русофили”?!  Чух, че за някакъв юбилеен кръст ни е помогнал  финансово. Естествено е да търсим помощ, нашата дейност струва пари, трябва да ги намираме отнякъде. 

Защо да не търсим пари от Русия? Значи може Соломон Паси да е взел, без да се притеснява, 98 000 лева от „Америка за България”, може Огнян Минчев да е взел 100 хиляди, съдийска структура да е взел милион, а ние не можем да търсим пари от Русия?!

- Каква  е целта на действията срещу  Вас? Сплашване или нещо друго?

- Чух доста хипотези.  Дори  една твърде екзотична се появи по руска телевизия  – че става въпрос за  удар по православната църква.

Случилото се е абсурдно, в него няма никаква логика. Все пак имам две хипотези – първо е сплашване,  защото ние отдавна обясняваме нашата позиция, че геополитическата ориентация на България днес е грешна и вредна. Точно в тази насока, както твърдят, сме извършвали шпионаж.

Второ – натрупаха се факти, които ми подсказват, че взаимоотношенията София-Москва се атакуват енергично с цел да се влошават, да се повишава напрежението. Даже съм допускал, че една такава атака има връзка с опита да се провалят общи икономически сделки, които, слава Богу, вървят. 

- С какво всъщност се занимава национално движение „Русофили”?

- Ние сме си кротки хора, които  организират концерти,  провеждат  конкурси, свързани с руската култура, а изведнъж се оказахме врагове на народа.   

Защото сме голяма организация, имаме над 30 хиляди члена, със стройна структура, някъде 250 структури.  Имаме дейности в няколко направления, включително лекционна. Правим конференции, издаваме книги. Сега например ни конфискуваха маса компютри, в един от които се намира цяла готова книга на Андрей Климов – „Русия и светът”. Климов е руски сенатор, заместник председател на партия „Единна Русия”, заместник на Дмитрий Медведев. 

- Все пак – водили ли сте разговори на ръба, които да представляват някаква, макар и косвена заплаха за България, които са дали основания за подобни действия срещу Вас?      

- Но разберете, аз нямам достъп до такава информация, която може да бъде окачествена като предпоставка за шпионство. Ако съм министър или заместник-министър на вътрешните или на външните работи,  бих могъл да имам достъп до информация за НАТО например. Това е абсурд. Какво значи разговори на ръба? Да, водил съм разговори с различни хора. Нека ви кажа, че първо получих персонална морална подкрепа не от Москва, а от Париж.   Свързан съм с журналистически кръгове  от френската столица поне от 15 години. Водил съм всякакви разговори в рамките на моите интереси  и компетентности – и с руснаци, и с французи, и с германци. 

За съжаление в България започна да се налага един стереотип – точно по книгите  на Джордж Оруел, че е полупрестъпно да разговаряш с руснак, полупрестъпно да правиш бизнес с руснак. И всички балони, които надуха във връзка с Решетников , са толкова далече от истината и действителността, че нямам думи. 

- Що за хора са генерал Решетников и Константин Малофеев?  С какво са толкова опасни за България? Защо е това отношение, граничещо със сатанизиране?

- Естествено, познавам се с Решетников. С г-н Малофеев са ме  запознавали, но нямам контакти. 

За последно съм  виждал Решетников преди година на негово посещение, главно в Русенско. Беше заедно с група за концерти, с историци, правихме конференция за българо-руските взаимоотношения, за Руско турската война. Посещавахме манастири.         

Следите така наречената  хибридна война.  Западните, натовските  държави  сатанизират Русия поне от 5 години, атакуват, създават един невероятен образ . Но тъй като крадецът вика Дръжте крадеца!  обвиняват Русия, че извършва такава хибридна война. И им трябва фигура, която да бъде посочена за оказваща влияние  върху българската политика. И тъй като ген. Решетников  идваше често в България, той им идва дюшеш – генерал, бивш разузнавач, доскорошен директор на Руския институт за стратегически изследвания. Неговият образ просто им пасва, за да го използват и да твърдят, че Русия влияела върху България. Как влияе? По какъв начин? Гледам в разни предавания, че поръчал социологическо проучване – да, поръчал е, той доскоро е оглавявал инстетут, който се заничава с анализи. Това му е работата. 

Впрочем България не представлява такъв интерес, дори изобщо не представлява интерес  за тях – колкото пъти сме разговаряли, съм го констатирал.   Русия има достатъчно други проблеми.  

- Що се отнася до интереса към България, всеки втори българин ще ви контрира, че Решетников едва ли не избра българския президент. Как ще оспорите тази разпространила се теза?

- Как Решетников ще ни е избрал президента?! Това са пълни глупости! Това се натъртва, без аргументи. И хората го приемат. Но те не са длъжни да се задълбочават в новините. Но е много трудно, когато някой каже на къщата слон или жираф, да му обясниш, че не е. Как да ви обясня, че не е слон?!    

Слушах по едно радио за разкритията на прокуратурата по повод на шпионския скандал. И хората, които го слушат – защо да не вярват, че сме разкрити?!  Интересното е, щом сме разкрити, как така аз от арестуван се превръщам в свидетел и след това съм освободен, без повдигнато обвинение?! Не знам дали в света има обвинен в шпионаж, който да е пуснат под гаранция, какъвто е случаят с Николай Малинов.  Проверете дали има такъв случай изобщо!  

Тук няма шпионски скандал, а скандал с прокурорски произвол. Какво следва – нямам представа. Ще вдигнат ли това дело на трупчета, ще продължат ли да ровят за пране на пари. Чухте ли някакъв факт за пране на пари, за узаконяване на незаконно придобити средства, например от проституция, наркотрафик, покупко-продажба на органи? Много е смешно, но за мислещите хора. За другите  е  факт. 

Истината е, че нашият „опит за преврат” се захлупи от още  два опита в последните дни – на кметицата Иванчева и от случая в БНР. Така че – всяко чудо за три дни. 

- Как ще коментирате думите на премиера Борисов, че отношенията ни с Русия за коректни и прагматични?

- Според нас това е удар и срещу Бойко Борисов.  И декларацията на Външно министерство, и т.нар. шпионски скандал, и случилото се в БНР, не произтича от волята на премиера,според мен. И той се опитва да замаже нещата. Дори прочетох, че енергийният министър Теменужка Петкова е казала на руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров: „Шпионският скандал свърши!”  как един шпионски скандал, ако има данни за такъв, ще свърши за два дни?! Ние не се занимаваме с такива неща, каза пък премиерът Борисов след подписването на договора за газопровода „Балкански поток”, по който през България ще тече руски газ. Според мен правителството беше затруднено от натрупването на тези факти в своя опит да нормализира донякъде взаимоотношенията с Русия. 

- Кой тогава пречи на това нормализиране?

- Външно министерство според мен си е министерство на собствен ход, на ментори, които не искам да коментирам. Според мен са на чуждо управление, което не е на Иран или Албания.  Като че ли МВнР не се съобразява с премиера и изобщо с цялостната политика, с нещата, които предстоят на това правителство.

Тук има обвинения в шпионаж на Русия, оставате нас, ние сме уж оръдията. Но да обвиниш Русия, че шпионира, е много сериозно. Ако има логика и синхрон между прокуратура и правителство, това щеше да се случи не на сакралната дата 9 септември,  а след подписването на документите за газовото трасе. Защо обвинението се прави три дни преди посещението на руски министър тук, а не три дни след заминаването му?   Явно се търси пречка и тук ролята на американците си е съвсем наяве. 

Какво се получава? Американското посолство поздравява и одобрява действията, след като се е запознало с разследването. Вие не сте запозната с разследването, аз не съм, обществото и правителството не са запознати, но  американското посолство е запознато. Как става това? Явно че вече ни смятат за безкрайно глупави и не се опитват да изпипват нещата така, че да изпитваш удоволствие от опонента. Аз нямам врагове, но искам свободно да изказвам своите мисли, да отстоявам своите ценности. Нали затова  ядохме жабите 30 години! 

 Тарашили са ми дома и през 1989 г., преди 10 ноември – по други поводи, пак за служене на друга държава, на друга култура, беше формулировката тогава. Не сме напреднали и една крачка, дори ми се струва, че се свличаме надолу. 

В началото на 1990-те са ме замеряли с камъни в буквалния смисъл на думата. Но въпреки яростта през 1991-1992 г.  тогава като че ли имаше някакво уважение към опонента, търсеха се аргументи, за да те обвинят.  Сега няма аргументи, има квалификации: ти си престъпник, шпионин и толкова! Слагат ти белезници, махат ти белезници. Утре могат да решат пак да дойдат да ми ги сложат. Нищо не можеш да кажеш – силата е в тях. Вярно, опитахме се да правим една телевизия, но това мина отдавна. За какво да ни наказват по сто пъти и след 10 години? 

-  Какъв е тоя митичен План България? 

-  Аз си признах в предаването Панорама, че съм един от авторите на  тоя документ. Ако искате го разглеждайте като мозъчна атака. Казваме така: с какви средства трябва да разполагаме,  за да можем да влияем сериозно върху общественото мнение в посока на промяна на погрешната геополитическа ориентация на България? Какво лошо има в това, че имаме такава цел? Впрочем оказахме се твърде слаби, за да я реализираме. Смятахме, че ни трябва силна телевизия – тогава ТВ7 беше силна, направихме опит да я купим – не ние от „Русофили”, а кръгове, които бяха решили да ни помогнат.  Смятахме, че трябва да направим силен аналитичен център, интелектуален тръст, който да прави анализи, да се опитва да влияе върху общественото мнение със система от сайтове. И това сме записали. Дори имах и вариант на френски.  И как не им е неудобно на тези прависти  прокурори да вадят това като силно веществено доказателство. Ние не сме партия и това излиза извън основните ни дейности, но всяка партия може да си поставя такава цел и като получи чрез избори благословията на българския народ,  може да се опита да променя. И ние   искаме да променим ориентацията  на България. 

Моите другари и аз сме абсолютно убедени, че  политиката на НАТО днес представлява пряка заплаха за националната ни сигурност. Вече има руски ракети, насочени към България. Саломон Паси заговори за разполагане на ядрено оръжие в България. Ами ако се стигне до военен конфликт, а ние сме на ръба на горещия конфликт в света  - ако се получи горещ конфликт между НАТО и Русия, и ние участваме в него, колко изтребителя ще ни трябват, за да не ни направят на пепел за нула време?! Представяте ли си българският народ  да участва във военни действия срещу Русия? А натам ни тикат. Твърдим, че това е много опасно. Ние сме преди всичко за неутралитет, но искаме референдум – нека българският народ да бъде питан дали иска да членува във военни блокове. Но чрез закона беше изключена възможността за референдум  по въпроси на външна политика.         

- Според вас се оказва, че 111 г. след обявяване на независимостта нито сме свободни, нито сме независими?

- Така е, за жалост.  А тия, които ни диктуват политиката, викат: Дръжте крадеца! Но политиката навсякъде е цинична. Впрочем прокурорския произвол, на който станахме свидетели, се вписва в картина, която се налага в света от 2-3 години за обявяване в престъпление без доказателства. По Скрипал не извадиха доказателства, по отравянето на Гебрев у нас – също, за руско влияние върху Тръмп също няма доказателства, но години наред основните световни медии го гърмят като факт. Заради случая Скрипал маса държави изгониха руски дипломати. Газенето на международното право се превърна в стил  в този еднополюсен свят, вреден за човечеството.  

- Коя е истинската заплаха за България сега?

- Собственото ни поведение, убеден съм в това. Достатъчно е да видим как  другите държави се държат с Русия – Турция, Унгария, Словения Австрия, Германия. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?