Следвайте ни

Юрий Асланов: БСП няма полезен ход в сделката за кабинет

viber icon

ИТН има минимални шансове да направи правителство с плаваща подкрепа в последния момент 

Най-вероятно от утре ще вървим към нови избори, най-вероятно във форма 2 в 1 

Румен Радев е безспорен фаворит за президентския вот

 

- Г-н Асланов, какъв е шансът да има кабинет на ИТН?

- Съдейки по изявления и коментари на политически лидери, шансът не е голям, но тук не бива да се търси развръзка по логика. Възможно е в последния момент да сработят други рефлекси.

Така че не изключвам да има правителство, но не изключвам обаче и обратното. 

Основен текст 

- Защо се изпариха възможностите другите две партии на протеста - ДБ и ИБГНИ, да подкрепят правителство на ИТН?

- При партиите на протеста има съвпадение в политическите намерения, но има разногласие по кадровия състав на правителството.

А в политиката сериозни са и персоните, защото те осъществяват политиките и ако не получат одобрение, декларациите за сходство в политическите намерения не значат много.

- Кое влоши отношенията на ИТН с другите две партии на протеста?

- На пръв поглед дребен факт - че "Има такъв народ" отказа да съгласува кадровите си решения с тях. Те заявиха, че нямат претенции за участие в кабинета, но не приеха, че предлаганите кандидатури няма да бъдат обсъждани с тях.

Това ги раздалечи. Но не изключвам нищо в последния момент. Много пъти сме били изненадвани, възможно е да бъдем и сега, като в последния момент се случи нещо друго и да се получи подкрепа. Но засега като че ли вероятността за нови избори е по-висока.

- БСП се оказа в интересна ключова позиция. Ще успеят ли те да отиграят това в най-добър за тях вариант?

-  БСП няма полезен ход. Това е единствената парламентарно представена политическа сила, която е заявила подкрепа, която обаче не е достатъчна, не събира достатъчен брой гласове. Ако подкрепата на ИТН увисне само на БСП, а всички други са срещу нея, това ще бъде свързано с нови негативни последици за БСП.

 Социалистическата партия е заложник на една лична стратегия за оцеляване на лидера

Г-жа Нинова прави всичко възможно да се задържи на поста и всичко подчинява на тази стратегия, без да прави сметка за щетите, които партията ще понесе от нейното поведение.

Дано не се случи, защото за БСП една негативна развръзка в сегашната ситуация, която е много вероятна, ще бъде свързана с фатални последици.

Ако се изхожда от принципи, по-скоро БСП не бива да дава подкрепа на кабинет на ИТН.

- Допускате ли, че ИТН биха направили компромис в името на това да получат подкрепа за кабинета си?

- Допускам го. Те показаха, че са способни да правят компромиси, за разлика от предишния път, когато бяха непреклонни. Сега могат да направят компромиси, ако, разбира се, скритото им желание наистина е да не се отива на нови избори. Предполагам, че не се плашат от нови избори, за разлика от някои други политически сили.

- Доколко сериозен е капанът, ако правителството бъде избрано с трик като падащ кворум или с негласна подкрепа на партии на статуквото като ДПС?

- Разбира се, че подобна ситуация е капан, защото означава зависимост. Но по никакъв начин не може да предвидят действията на правителството, което може да набере популярност и да привлече в парламента неочаквана подкрепа. Така че всичко е в ръцете на бъдещия кабинет и на неговите министри.

- Как ви се струва предложеният състав на кабинета? Възможни ли са промени в последната минута?

- Разбира се, премиерът не може да бъде сменен, могат да бъдат сменени само някои от номинираните за министри. Но след като търпяхме 12 години Бойко Борисов, защо сега изведнъж  тези хора с прилично образование и добри професионални биографии станаха по-неприемливи от министрите на Борисов, които понякога бяха избирани на напълно случаен принцип?

През 2001 г. повечето от номинираните от Симеон Сакскобургготски министри бяха също тотално непознати за широката публика. 

Търпяхме 12 години до точката на кипене Борисов и сега се уплашихме от  нови хора в политиката,

след като постоянно твърдим, че е нужно обновление. Нека да дадем шанс на нови лица. Не може едни и същи, познати от десетилетия фигури да имат претенции, че само те разбират и могат да управляват държавата.

Беше ясно още миналото лято, че политическата система навлиза в дългосрочна криза и че ще премине през тежки турбуленции. Дори сега да се излъчи кабинет, тази криза няма да се прекрати, а ще продължи да се развива. Но без някаква промяна, без демонтиране на т.нар. модел ГЕРБ, който вкара държавата и обществото в ступор, ние нямаме шанс като общество.

- Ако кабинетът не мине, отиваме ли на нови избори?

- Да. При сегашната ситуация, дори ако третият мандат отиде при БСП, това е обречена кауза, тъй като партията в момента е заложник на лична стратегия за оцеляване и запазване на личния пост на лидера. 

- Изключвате ли вариант служебният кабинет да поеме функциите на редовен?

- Няма как това да стане без подкрепа от парламента. Но ако отиваме на нови избори, сегашният кабинет ще продължи да действа като служебен, без парламент. 

- Доколко рисков е сценарий "избори до дупка"?

- Рисков е за актуализацията на бюджета. Не съм финансист и не мога да преценя доколко тя е наложителна, слушам противоречиви мнения на експерти по този въпрос. Подобен сценарий е рисков от гледна точка на това, че парламентът няма да работи за известно време. Предполагам, че това по-скоро се харесва на повечето хора, които имат крайно негативно мнение за тази институция.

Иначе риск няма - дори да не се приеме бюджетът за следващата година, той може да се приеме по-късно. А по правилата на демокрацията колкото пъти се налага да се правят избори, толкова пъти  ще се правят. Изборите имат само едно предназначение при демокрацията - властта да се сменя по мирен път, без насилие. Затова и не бива да се плашим от избори или да ги отричаме и да твърдим колко е лошо, че има избори. Ще има - докато се формира устойчиво мнозинство.

Много държави с по-стари и по-развити демокрации от нашата са минавали през подобни периоди на продължителни политически кризи и нищо фатално не се е случило с тях.

- Кой от играчите ще загуби най-много при нови избори?

Големият губещ на 4 април и на 11 юли не е ГЕРБ, който се оказа много корав политически субект

Очевидно е способен да се адаптира и много дълго време ще отнеме да се демонтира този модел. Големият губещ на последните два избора е БСП.

Възможно е при нови избори ИТН да предизвика разочарование у привържениците си, но доколкото ИТН влезе с големи предизвикателства към политическата система с идеята да я предизвика тя да започне да се променя, може би пък на много хора това им харесва, защото са развили непоносимост към вида, в който политическата система съществува.

Гласът за ИТН е също протестно-наказателен и много хора са склонни по този начин да упражнят гласа си, желаейки нещо да се промени. ИТН обаче се държат адекватно на очакванията на своите избиратели. Проблемът е, че ако искат да разширят електоралната си база и да привлекат нови избиратели, вероятно по-скоро няма да могат да го направят.

- Споделяте ли очакванията, че при нови избори ГЕРБ могат да повишат резултата си?

- Не, това е изключено. Но ГЕРБ се оказа много корав противник и битката с него ще бъде доста продължителна. Те ще продължат да имат ключова роля в политическия живот, макар и в опозиция.

- Възможни ли са избори две в едно наесен?

- Ако сега се стигне до избори, е много вероятно те да са заедно с президентските. Ако животът на този парламент се проточи до края на август например, хипотезата за избори две в едно става напълно реалистична.

Тук има само един деликатен момент - че тези избори ще бъдат подготвени от правителство, назначено от един от кандидатите за президент. Но за това няма конституционни пречки. 

- Сигурен ли е вторият мандат на президента?

- Г-н Радев е безспорен фаворит за предстоящата президентска надпревара, независимо че още са неизвестни другите кандидати. И избори, подготвени от правителство, назначено от него, дават допълнително, скрито предимство.

- На кой етап сме от така желаната промяна?

- Съвсем в началото, съвсем в преддверието на този процес. Промяната е неизбежна, доколкото политическата система на практика не е призната от българските граждани. Вижда се и от намаляващата изборна активност, че хората са дълбоко отчуждени от политиката, от институциите, от държавата.

Така че промяната е неизбежна, ако не искаме да стигнем до някакъв взрив от насилие, бунтове. Пружината на злото е растящото неравенство в България, липсата на усещането за справедливост. Това отдавна мина всички линии на поносимост и сега политиците са на изпит. Дано го издържат.

Визитка  

Юрий Асланов е завършил икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител на социологическа агенция АФИС. Член на УС на Института за социална интеграция от неговото създаване и негов председател в периода от 2008 до 2011 г. Автор на книгата "Неприлични думи", на множество научноизследователски публикации, монографии, студии.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гьобелс

Гьобелс

11.08.2021 | 09:00

Трепането ви е малко долни комунисти

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?