Йордан Божилов: Най-опасно е внушението, че сме петата колона на Русия в ЕС и НАТО

Строги наказания за действия срещу националната ни сигурност 

Пробив в сърцето на Министерството на отбраната е знак за проблем в подбора и проверката на кадрите 

Не става дума за супершпиони, но дейността на групата не трябва да се омаловажава  

- Г-н Божилов, класически шпионаж ли е случаят със задържаната група българи, действали в полза на Русия?

- От изявленията на прокуратурата знаем за група българи, предимно служители на Министерството на отбраната, респективно служба „Военно разузнаване”, обвинени са в шпионаж в полза на Русия. Това, което не знаем, е как точно е действала тази група и къде са контактите й с Русия.

Като служител в Министерството на отбраната с над 20-годишен стаж аз съм шокиран.  Познавам част от тези хора, никога не съм подозирал, че би могло да се стигне до такава ситуация.

 

- Защо ген. Димо Г​яуров окачестви случая като „квартален шпионаж”, т.е. на ниско ниво?

- Ген. Гяуров имаше предвид как са действали хората от групата, че не са взимали предпазни мерки, които би взел един супершпионин. В романите  на Джон льо Каре шпионажът е доста по-изтънчен. Но в никакъв случай дейността на групата не трябва да се омаловажава.

- Какви биха могли да бъдат мотивите на тези хора?

- Най-различни. Личностно-ценностни - недоверие в правилността на избрания от България път, емоционални. Може да е зависимост - да е направена разработка и тези хора да са били принудени да работят за другата страна. Може мотивът да е чисто финансов или комплекс от всички. 

Никога не съм се съмнявал в почтеността на българските офицери и служители в системата. Но този случай е сериозен пробив с няколко измерения. От една страна, е чисто националното. Трябва много добре да разберем мотивите, да разберем кои хора биха били по-лесни за привличане в такава шпионска дейност срещу страната си. Трябва да имаме много ясна политика за това как обучаваме младите хора в ценностите, произлизащи от организациите, в които  членува България - ЕС и НАТО. Ако това не се прави, ставаме уязвими.        

Случаят има и сериозно международно измерение, тъй като е замесена Русия.

- Каква трябва да бъде реакцията на България?

- Действията, к​оито видяхме при задържането на групата, при оповестяването на случая, не оставят много варианти за действие на правителството. Впрочем то има само един вариант оттук натам -

да обяви за персона нон грата определени руски дипломати. 

Невинаги при разкриване на подобни дейния се стига до тези крайни мерки. Но в случая така се стекоха обстоятелствата, че не виждам друг вариант.  Което, естествено, ще влоши българо-руските отношения.

- Има ли риск този случай да накърни  доверието на партньорите ни от НАТО?

- Много ще зависи от действията на българското правителство, от разкриването на цялата информация около дейността на тази група.     

Подобни неща се случват често. В деня, в който беше задържана групата български шпиони, беше осъден експерт на много високо ниво в Естония. Той е арестуван без много шум миналата година за шпиониране в полза на Китай, изтичане на класифицирана информация за подводниците на НАТО. Не се е стигнало до по-сериозни действия - така са решили естонските власти съвместно с Алианса.   

Така че от това как ние представим случая пред нашите съюзници и партньори, от нашите действия,  ще зависи и тяхното доверие към нас. Засега знаем само върха на айсберга.

- Не можеше ли да се действа по-дискретно с разгласата, предвид и напрегнатата предизборна ситуация у нас?

- Има различни подходи за действие.

Много от случаите дори не се оповестяват,

използват се в други, по-деликатни дейности, между разузнавания.

В случая от действията, които виждам, заключавам, че правителството е поставено в ситуация с много малко опции и всички водят към доста негативни последици във външната ни политика.

- Възможно ли е хората от групата да са се добрали до твърде важна информация?

- Всяка информация има своята ценност и интерес за чужди служби,  не само класифицираната. Зависи за какви цели е събирана информация. Може например да се събира информация за това какъв е процесът на взимане на решения в Министерството на отбраната,  какви слабости има даден управленски кадър. Това не е секретна информация, но може да е много важно за чуждо разузнаване.   

Един от задържаните е имал достъп до бюджетите, до програмите на МО. Това са документи, които показват колко пари за какви дейности ще се разходват. От това може да се направят изводи колко летателни часа ще има един самолет, един пилот и оттам - каква е готовността на авиацията.

- Кое прави България интересна за чужди разузнавания?

Не трябва да се фиксираме само върху Русия

Да, при този случай в основата си има разузнаване в полза на Москва, но България е интересна за много държави, за много организации.

Ние сме важен фактор на Балканите, ключови сме за Черноморски регион, член на НАТО и на ЕС, при това сме външна граница, което е свързано с  контрол на миграция, на терористични групировки. Не мога да изключа интерес и към технологичните разработки в България. 

 Така че в никакъв случай не трябва да спускаме гарда. Много внимателно трябва да се проучват хората, които работят в служби, в министерства, внимателно да се анализират процесите на обработка на информация - тук може също да има проблеми и е нужен сериозен одит.

Преглед на хората в ключови министерства, които имат достъп до по-чувствителна информация, се прави на няколко години. Има Закон за защита на класифицираната информация. Всички служители на МО, на службите за сигурност, на МВР минават през много строги проверки. Сигурно трябва да се засили контролът при периодичните проверки.

Но е възможно да има пробив не само от гледна точка на хора, но и на системи. Свидетели сме на хакерски атаки, имахме няколко пробива в последните години в НАП, в банки.

- Достатъчно ли е защитена информацията, свързана с националната ни сигурност?

- Надявам се. Нашите мерки са в синхрон с мерките в НАТО, в ЕС. Ние обменяме данни с други страни по това как да се защитава информацията. Отново може би трябва да се провери  защитата на електронните системи. Може би е добре да се направи и независим одит за това как се опазва информацията, през какъвто минаха някои държави.     

- Дали ще се стигне до присъди?  

- Щом съдът остави задържаните в ареста, това означава, че са събрани достатъчно доказателства. Наказанието по отношение на разгласяването на класифицирана информация е ясно, но може да има и друга важна информация, която не попада в графата "класифицирана".

На случая трябва да се погледне комплексно. България трябва много ясно да се постави като страна, член на НАТО и ЕС, която категорично не приема шпионска намеса.

Всеки български гражданин трябва да е наясно каква е ориентацията на България

и че всяко подобно деяние е в разрез с интереса на страната.  

- Интересът на Русия към нас неизменно ще се засилва. В състояние ли сме да действаме адекватно, да запазим коректни партньорски отношения?

- България е суверенна държава и всяка намеса трябва да бъде посрещната с категоричен отговор. Никой няма право да се намесва в отношенията на други държави, особено по този незаконен начин.  От тази гледна точка България трябва демонстрира твърдост. 

Няма човек в България, който не би искал да имаме нормални отношения с Русия. Но страната ни ясно е избрала своята позиция, избрала е ЕС и НАТО и трябва да бъде на висотата на това членство. По никакъв начин не трябва да се създава впечатление, че България е зависима, че е пета колона на Русия в ЕС, че е пропита от шпиони. Допуснем ли го, рискуваме да изпаднем в безтегловност при съюзниците си.

Голяма част от българското население има положителни сантименти към Русия. И някои политически партии се опитват да използват точно това. Води се агресивна дезинформационна война срещу България. Виждам проруски сайтове, които искат да покажат НАТО като ненадежден съюзник, ЕС като разпадаща се организация. На всичко това трябва да бъде даден много ясен отрицателен отговор.

Трябва да сме бдителни и много категорично да реагираме на всякакъв опит за намеса в нашата национална сигурност. Всички агресивни дейности в тази насока трябва да бъдат наказвани в съответствие с българското законодателство и международното право.

ВИЗИТКА 

Йордан Божилов e магистър по политология и по право. Председател на Софийски форум за сигурност. Дългогодишен служител на Министерството на отбраната в периода 1992-2013 г., като е заемал различни експертни и ръководни длъжности. В периода 2005-2009 ръководи международната дейност на министерството, а в периода 2010-2013 е началник на Политическия кабинет на министъра на отбраната.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
спасението е

спасението е

23.03.2021 | 17:17

лустрация и изчистване от червените въшки по снагата на родината ни .НЕЗАБАВНО!

Отговори
4 1
Девет въпроса към Каракачанов за шпионската мрежа

Девет въпроса към Каракачанов за шпионската мрежа

23.03.2021 | 15:48

https://www.mediapool.bg/devet-vaprosa-kam-karakachanov-za-shpionskata-mrezha-news319738.html Девет въпроса към Каракачанов за шпионската мрежа

Отговори
3 1
Нали

Нали

23.03.2021 | 15:02

С тази статия Марица облиза зaдника на Путин!

Отговори
2 2
Мич Бюкянън

Мич Бюкянън

23.03.2021 | 14:11

То пък , какво има да се изнася като държавна тайна. Скъсаните им кубинки или продуханите боксерки. То няма армия , само белотаджии и стърчитумбаци , като оня дебил Каралайнянов

Отговори
4 4
Размисли от храсти без страсти

Размисли от храсти без страсти

23.03.2021 | 10:03

И нека разгледаме казуса по детайлно защото тук един чифутски екстрамент и експиримент да се направи човек мимоходом загатва че Сиренето било с пари Чифутска му мисъл ко да правиш Все за пари мисли та така Баш шпионина на възраст 74 години даже и търчи та половин България както се оказва не може да го хване Явно не само е баш шпионин а може да бъде включен и в Националния по футбол за да търчи Та да се върнем на мисълта Тридесет години димо крация Да знаете че произлиза от думичката ДИМ Значи много дим Не бдим а дим Та топ шпиончето ни е било в разцвета на силите си и кариерата и отдавна прихванато от ГРУ дори и чрез женичката му Тридесет години момчето расте ли расте в кариерата и папка СИРЕНЦЕ купено с нашите ПАРИ На всичкото отгоре пък и е незаменим Сменят се Министри Правителства Но никой не забелязва как той папка ли папка Няма да отварям дъвканата тридесет години тема за досиета и лустрация защото едни шпиончета мънички ще ме насочат към Психиатрията да се лекувам а те да растат кариерно докато станат Министри Дупетати и топ шпиони Абе на Шкембе Войвода расте ли му шкембенцето Това ще бъде ТОП новина

Отговори
5 5
Гешев Мутро

Гешев Мутро

23.03.2021 | 09:59

Почти идентична история се разигра преди 20 години - на 6 март 2001 г. Тогава възрастният о.з. полк. Яни Янев, бивш шеф на аналитичното звено на Разузнавателно управление (РУМНО), която сега е служба "Военно разузнаване", бе арестуван пред вратите на руското посолство в София с чанта със секретни материали. Поне така твърдяха Националната служба "Сигурност" и прокуратурата. В Министерството на отбраната бе арестувана Лиляна Гешева, шеф на секретната секция на служба "Военна информация". Двамата бяха обвинени за разгласяване на държавна тайна, което се наказва от 3 до 10 г. затвор. България изгони трима руски дипломати, а веднага след това в София пристигна тогавашният шеф на ФБР Луис Фрий. Визита, която се смяташе за потупване по рамото за смелостта. 8 години по-късно, през юни 2009 г., Върховният касационен съд окончателно ги оправдава. Върховните съдии приемат, че на практика няма никакви доказателства за издаване на държавна тайна. Откритите в тях материали не са класифицирана информация, което е изрично изискване при обвинения в шпионство.

Отговори
11 4
Нали

Нали

23.03.2021 | 15:01

Той Лозанчо пусна чист убиец на свобода! За "наште" шпиони няма да му мигне и окото!

Отговори
3 3
Бъбу

Бъбу

23.03.2021 | 09:20

Стига с тази "вечна дружба" бе "другарю", дружбата си е дружба но сиренето си е с пари, нали затова руските другари години наред ни продава ха най скъпия газ в Европа, пък и освобождението ни и войната с Турция е била в името на царя, на руския цар и ненаситните имперски стремежи на Русия. Хич не ми пробутвайте тези приказки за дружба. Човека е много прав, крайно време е България и най вече всички държавни служби да бъдат почистени от комунисти и продажни руски лакеи, както и университетите от преподаватели отдавна минали пенсионната възраст, но за сметка на това възпитани в духа на комунистическите и проруски идеи. Непрекъснато съм свидетел на коментарите им по разните телевизии. Докога?.

Отговори
11 6
Тиква

Тиква

23.03.2021 | 10:00

На вас помаците 3 март ви бърка в гъза, щото хич не ви се искаше да има свободна България.

Отговори
6 9
Тиква

Тиква

23.03.2021 | 10:02

на вас помаците Русия много ви пречи, а 3 март е черен ден за вас.

Отговори
5 9
Оствака, Иване! Шкембе кадесарско!

Оствака, Иване! Шкембе кадесарско!

23.03.2021 | 09:05

https://www.mediapool.bg/boiko-noev-i-shpionstvoto-i-teatarat-okolo-nego-hvarlyat-ogromen-sram-varhu-bulgaria-news319704.html Бойко Ноев: Ако Гешев няма доверие във Военна полиция, Каракачанов трябва да си подаде оставката!

Отговори
9 2
Само питам

Само питам

23.03.2021 | 08:51

Божилов, при такъв огромен (пореден) скандал, не е ли редно ДС агентът Иван Каракачанов да вземе да си подаде веднага ОСТАВКАТА? М?

Отговори
9 2
Инсинуаций и Внушения нема ич

Инсинуаций и Внушения нема ич

23.03.2021 | 08:32

Тука няма внушения бре серсем Това е самата истина Даже не пета а първа колония Само как безпардонно обижда серсема Били сме пета Знаеш ли бе серсем за вечната дружба между наш Тиквун и другаря Путкин скрепена крепко с четири кучешки лапи Лично скрепена и с газов паток и с гьола Белене и много милиарди от другаря Тиква и неговите другарчета от Априлския пленум на Партията с голямо Пъ

Отговори
9 6

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?