71

Йоаким Каламарис, рекетиран от Нотариуса: Без истинска реформа в правосъдието България ще остане бедна държава

Проф. д-р Йоаким Каламарис е роден в Гърция, той е икономист, университетски преподавател, писател, политически и икономически анализатор, общественик, предприемач, дипломат, експерт в областта на управлението и поддръжката на активи на недвижими имоти и на уникални концепции и проекти в сектора на строителството. Освен това е филантроп, хуманист, разпознаваем е с даренията си за деца в неравностойно положение, S.O.S. детски селища и педиатрични клиники.  

През 2011 г.  основава AXION GROUP, където и днес е управляващ собственик. Холдинговата структура е пър­вата и единствена компания на пазара, която осъществява както реално развитие на RealEstate проекти и строителство, така и пълен набор от услуги за управление и поддръжка на имоти. Проф. д-р Йоаким Каламарис е обявен за мeниджър на годината през 2004 г. През август 2017 г. е номиниран за престижната международна награда „Сократес“ - Великобритания. През август 2021 г. е избран от българското издание на списание Forbes за корпоративен фактор в бизнес постиженията. Същата година стана част от проекта „Мъжете, които задават TREND“. Автор е на осем книги на български език. 

Проф. Йоаким Каламарис публично огласи как е бил рекетиран от убития Мартин Божанов-Нотариуса подобно на други гръцки бизнесмени.

 

Когато мафията превзема държавата, това е пагубно не само за даден инвеститор, но и за цялото общество


 В Гърция схемата на Нотариуса е невъзможна! Там не съществува „кумова” и „шуробаджанашка” правова система


Оттук нататък на пазара на имоти трябва да се предлага комфортна среда на обитаване - това е бъдещето! - Г-н Каламарис, корупцията ли е най-големият проблем за чужденците, които правят бизнес в България?

- Проблемът е, когато чиновници на правовата система се намесват и се превръщат в катализатор на бизнес климата и бизнес средата. Или когато те са нечии "бухалки" за унищожаване на дадена инвестиция или за смачкване на нечия конкуренция.

- Схемата за изнудване с участието на Мартин Божанов-Нотариуса обичайна практика ли е в България, или е прецедент?

- Бих казал: „Все още пълзи и силно съществува“. Дали е обичайна, т.е. регулярно повтаряща се, не мога да зная, но със сигурност не е прецедент. За съжаление, видно от многото нашумели напоследък случаи, е по-скоро присъщ елемент на бита и душевността в съвременната история на българския пазар.

Когато мафията и техните практики са присъщи за държавността и дори надделяват, тогава е пагубно не само за даден инвеститор, но и за цялото общество.

- Къде е първопричината за съществуването на подобен рекет: в политиците, които покровителстват подобни схеми, в подкупни магистрати или в сенчестия бизнес, който разчиства конкуренцията по този начин?

- На Балканите има някои мъдри поговорки. Една от тях е: „Рибата мирише от главата!“. 

Покровителите никога не биват осветлени, но със сигурност те не са и неоткриваеми. Това зависи от волята на дадения субект на контрол, мотивацията му или пълната му апатия.

Бързите и лесни печалби и бизнеси са водещи, визията и перспективата са второстепенни качества - за съжаление.

- Как ще коментирате твърденията на адвоката Велимир Атанасов, свързван с Мартин Божанов, че никога не се е срещал с Вас извън съдебната зала, за да Ви заплашва?  

- Лично с мен не се е срещнал (никога не съм го твърдял), а с г-н Дикос. Но ме е нападал лично, както и всички свидетели по наши търговски дела, с грижата те да се превърнат в “лъжесвидетели”, а ние - в обвиняеми, или за да приберат чужд имот, или за да получат неследващи им се седем милиона лева, или просто да унищожат бизнеса ни, криминализирайки всички нас предварително. 

Дългогодишните изградени близки отношения на Атанасов с лицето Невена Зартова (вече бивш шеф на Софийска районна прокуратура - б.р.)  са потвърдени и от нея, и от него. Потвърдена е и връзката с партньора му Нотариуса (тя не може и да се скрие, защото фигурира официално в Търговския регистър), и фактически топлата връзка между тримата.

Попитайте колеги адвокати и магистрати дали са състоятелни твърденията в пресата и в електроните медии за това.

Велимир Атанасов и Нотариуса са присъствали често на мероприятия на СРП, но колко от останалите членове от адвокатската колегия са имали тази привилегия?

И щом е така, защо ние трябва да вярваме в “безпристрастното правосъдие”, когато абсурдни твърдения се превръщат в абсурдни, но тежки обвинения?

Отговорът на лицето Велимир Атанасов е предназначен за интелектуално непретенциозна публика или за някой, който чете по диагонал, без да влага особена мисъл. Отрича да се бил срещал лично с нас и да е направил изявления, че е в някакви отношения с лицето Невена Зартова. 

Ами разбира се, че не ​- ние никога не сме твърд​ели, че е толкова глупав, че да ни заплашва лично или да размахва името на Зартова пред нас. Извън тези нелепи и никому ненужни отричания обаче лицето Велимир Атанасов хвърля две партенки - едната е, че някой си мой адвокат евентуално бил “съпруг” на “прокурора”, отменил постановлението ми за привличане като обвиняем. Бих искал да отбележа, че адвокатът ми е жена, а прокурорът, отменил постановленията ни, видно от акта, е също жена. 

Също така тези обвинения са толкова абсурдни, че няма нужда някой да е нечий съпруг или познат, за да ги отмени само като ги прочете, без дори да трябва да се запознава с преписката. Какво обаче е накарало прокурора, който ни повдигна тези обвинения, да напише тези несъстоятелни постановления - ето това е въпросът, с който сега ще се занимават други отдели в прокуратурата.

Втората партенка е, че „доколкото му било известно“, неговият съдружник Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Еврото били на наша страна и дори бил предупреждаван от тях да не се бил занимавал с нас ​- как ви звучи собственият му съдружник и доверител по бракоразводно дело да е на наша страна и да го заплашва? 

Другото ми звучи като някаква битка за разпределяне на пазара за изнудване на хора между Мартин Нотариуса и Пепи Еврото, но аз не знам за какво говори лицето Велимир Атанасов. Той явно знае и нека обясни, а не да се крие зад адвокатска тайна, защото в това паралелно правосъдие няма нищо адвокатско.

Мина времето, когато чуждестранни инвеститори се обясняват за деянията на задкулисни индивиди. Сега е техен ред да се обясняват пред институциите и евентуално службите.

- От кои инстанции търсихте съдействие срещу опитите за рекет и как реагираха те?

- От всички възможни институции, но без какъвто и да било резултат - от някои от тях дори не получавахме отговор, въпреки че бяхме привиквани да даваме обяснения.

- Възможно ли е подобна схема за изнудване и присвояване на бизнес да действа и в Гърция? 

-  Не е възможно! Там не съществува „кумова” и „шуробаджанашка” правова система.

На Запад чуждестранните инвестиции имат своето свято място на пазара. Те не биват третирани, омаскарени, фалирани, за да се усвоят от местни „инвеститори” с нерегламентиран произход на средства и капитали. Изрядната правова система е катализатор за развитието на модерната икономика и финансовото щастие на гражданите на дадената страна, на стандарта на живот и на изкореняване на битовата престъпност. Това е видно от разликата на БВП между двете страни. Свиването на БВП в България си е факт от 30 години.

Забележете, дори Сърбия, която не е член на ЕС и на международни пазари и организации, набелязва по-високи успехи в развитието на БВП, който е далеч по-висок от българския. 

- Преди две години прогнозирахте, че имотите ще скочат драстично, а офисите ще се трансформират в жилища. Случи ли се това?

- Цените са почти двойно по-високи и тройно по-скъпи (в София, Варна и в Бургас), а тенденцията за трансформиране от офиси в жилища си е също факт. Очаквах тази тенденция да се прояви с по-високи темпове, но не всеки усвоява коректно и правилно шансовете на пазара. Най-важна в живота и индивидуалната ни позиция е умението да уловиш визията на времето! 

- Каква е тенденцията на имотния пазар, която се оформя в този момент обаче?

- Пазарът на имоти отчита смирено увеличение - с не повече от 5-10%. Търсенето намалява, защото икономическата криза се задълбочава. Войната в Украйна е с непредвидимо развитие. Само стратегическите локации с доказано качество ще генерират стабилно по-високи печалби и по-ускорен процент за реализиране на продажби на имотите.    

- При тези темпове на строителство, какво ще е бъдещето на градове като София и Пловдив? 

- Обществото живее в жилища, не оцелява от жилища, въпреки тенденцията за хоум офис. Ако не се изравним в стандартите и критериите с европейските нива, ако не се осъществи реална и истинска реформа в правосъдието - предимно в прокурорската и по-малко в съдебната система, ще продължаваме да имаме „транзитна” икономическа роля и функция в развитието на Новия свят.

- Какви са рисковете от преуплътняването на градската тъкан с нови строежи?

- Резултатът ще е лошо наследство и нефукциониращо настояще. Вече съм казвал, че традиционно недвижимото имущество винаги е било най-сигурното решение за устойчиво съхранение на спестяванията.

Просто хората, които имат възможност и разполагат със средства и финанси, би било добре да са по-взискателни при избора на имот. Имоти, които дават добавена стойност и оправдават една инвестиция от първия ден, това са т.нар. "зелени проекти". А не поредните кутийки, без елемента на добрата облагородена среда около тях. Оттук нататък трябва да се предлага комфортна среда на обитаване - това е бъдещето!

- Кое е устойчивото решение срещу презастрояването в градовете?

- Експертна подготовка навреме. Ясна визия по важните градоустройствени проблеми, а те са: недостиг на места за обитаване, постоянно покачване на наемите, оскъпяване на кредитите, рязък скок в цените на строителните материали.

- Европа затъна в имотна и жилищна криза. Как ще коментирате тези процеси, къде е техният генезис? 

- Проблемът идва от изявата на генома на безкомпромисното глобализиране на спекулата, на свиването на средната класа. Кризите облагородяват международния елит.

Без катарзис няма да се постигне обрат. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 6 оценки
5/5 от 6 оценки

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?