1553

Владислав Панев пред "Марица": Изборът вече опря до старото срещу новото

- Ако хипотетично и оптимистично за вас приемем, че коалицията ПП-ДБ спечели изборите с 80-90 гласа, с кой ще направите правителство, тъй като сигурни за парламента са ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и БСП?

- Въпрос на преговори, както беше сега при втория мандат, но вече от позицията на силния. Целта е да бъдат извършени реформите, било то с правителство на малцинството. Все пак не е въпрос кой с кого се харесва, а с кой може да се свърши работа. Конкретно за изброените партии  - не мога да ви дам отговор. Защо не като последния път да предложим декларация за приоритети. Да видим кой ще я подкрепи. Или кой ще е виновен да ходим на още едни избори - 2 в 1 с местните.

..................

-   Винаги може да има сръдни за листите, но в ДБ се справяме вече 5 години

-   Това беше най-популисткият парламент от Жан Виденов насам

-   Хартиената бюлетина беше върната заради местните тарикати на изборите за кмет

-------

- Г-н Панев, явяват ли се твърдо „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ с общи листи още тази пролет на парламентарните избори?

- 100 процента решение няма, но ръководствата на всички партии взеха такова за преговори. Ще видим дали ще се явяваме заедно на изборите през април, или ще подпишем споразумение за обща група, чрез която да получим първи мандат. Определено посоката е единни действия на ПП и ДБ с цел да се направи управление, което да положи основите на реформите в България - съдебна система, регулации, администрация. Вече 15 години сме членове на ЕС и буксуваме.

- Ако предположим, че сте в общи листи с ПП, вярвате ли, че наистина сборът на депутатите ще надхвърли сегашния от 53 плюс 20?

- Избирателите ще решат, за това ще работим. Според мен хората обичат да гласуват за победителя на изборите. Второ, повече българи ще ни се доверят, ако видят, че има смислена нова коалиция, която си е поставила реформите за цел. А тя ще е единствената новина за тези избори.

- Тоест, тактиката е коалицията да бъде представена като новото срещу старото, или добрите срещу  останалите, ако цитирам Кирил Петков?

- Старото се показа много явно при третия мандат сега. Коментарите от Борисов, БСП и ДПС, че ще управляват заедно след изборите, към този момент математически излиза. Ние трябва да направим така, че математиката да покаже обратното. Вярвам, че хората разбират - изборът вече е бинарен, т.е. новите срещу старите.

Но това го показват куп гласувания само последната седмица. Вземете кодекса за застраховането, в който промени искаха само ДБ и ПП. А те са важни не само за приемането ни в еврозоната, но и за застрахователния сектор като цяло. Те са насочени изцяло това родни застрахователи да си плащат щетите по зелена карта в чужбина. Това е воденичният камък на българското застраховане, затова е под мониторинг и нашето бюро „Зелена карта“.

Очевидно е противоборството. Другото са съдебните закони. Таймингът беше така разчетен от ГЕРБ и останалите, за да не стигне времето за гласуване на контрола върху главния прокурор. Очевидно е кой къде стои.

- Какво друго можеше да свършите дори в този раздробен парламент, а не успяхте?

- Много неща. Освен цитираните закони гласувахме други точно с обратния ефект. Най-вече в енергетиката с предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, с компенсациите за електроенергията. Гледах отчетите на „Неохим“, който Бойко Борисов обяви миналата година, че фалира. Е, на 80 милиона лева печалба е. И „Неохим“ получава сериозни компенсации за електроенергия.

А най-големият получател за тази година ще е „Лукойл“. Сметнах, че ще са около 250 милиона лева компенсациите им за ток. Иначе се чудим как да им облагаме печалбата. Това са тъпотиите на този парламент.

Иначе имаше две свестни неща. Поне! Едното е да облекчим значително режима по поставяне на фотоволтаици върху еднофамилни къщи. Другото е „синята карта“, с която компаниите ще наемат чуждестранни специалисти на позиции, за които има дефицит. Онзи ден Германия обяви спад на икономиката за четвъртото тримесечие на 2022 г. Т.е, рецесията ще дойде тук или ще има твърде занижен растеж. На нашите основни пазари икономиката им буксува.

- Не се ли подведе парламентът по стачки и митинги тук на паветата, като пое откровено популистки закони, като този ТЕЦ-овете да работят без ограничения до 2038 г.?

-  Да, този парламент е най-популисткият от Жан Виденов насам. Аз лично не съм гласувал за нито едно от тези решения. Сигурно съм единственият депутат. Не подкрепих и постоянното намаляване на ДДС за ресторантите, при условие че има маса по-важни сектори. Лобистки промени.

- Така или иначе, пазарът рано или късно ще спре тези решения?

-  Рано, защото от началото на седмицата цената на тока падна под 300 лева на мегаватчас, т.е. тецовете вече са на загуба, а е зима. Какво остава за лятото! Миналата година работеха на печалба, защото и спрелият часовник показва два пъти на денонощие точно времето. Но забравяме, че конкретно „Марица изток 2" за миналата година трупаше стотици милиони загуби.

Просто цената на тока в Европа вече пада, интересът към инвестициите във фотоволтаици е в небето, ръстът е 47 процента спрямо 2021 г. У нас заявеният интерес е над 30 000 мегавата. Проблемът - мрежата е остаряла, ЕРП-ата действат изключително бавно, да не кажа корупционно за някои от тях. В един момент ще внасяме електроенергия не защото въглищата ще свършат, не защото е станало 2038 година, а просто Румъния и Гърция ще ни продават по-евтин ток от тецовете.

-  Реално ли е да се стигне до предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, за каквото настоява и служебното правителство? ЕС едва ли би приел всичко ей така.

- На някаква цена - вероятно е възможно. Трябва да предложим отстъпки. Окей, няма да е намалението на въглеродните емисии с 40 процента до 2025 г., но затваряме най-мръсните тецове на Ковачки, които тровят хората и ги разболяват. Или примерно тецовете да работят до 2032, а не 2038 г., защото никой не си прави илюзии, че динамиката на пазара ще го позволи. Направят ли се отстъпки, нека има предоговаряне.

Но държавата да инвестира в същото време в мрежата и в съхранението на електроенергия. Това са двата момента в енергетиката, които пречат към момента за развитие на ВЕИ сектора. И биха довели до внос на ток след години. И то огромни количества!

- Имаше една национална стратегия за енергетиката на МС. Мнението ви?

- Все едно е писана 1993 година. В национална стратегия трябва да има точно това - развитие на мрежа, на съхранение. Пък после пазарът да покаже кой вид енергия е печелившият и най-евтин за потребителите. А не да вкараме всички огромни проекти, за които сме чули. Че вътре нямаше прогнози за цени на тока, за развитие на световната енергетика, за потреблението на България!

- Да се върнем към политиката. Адекватна ли е България спрямо войната в Украйна?

- Политиката на служебното правителство не е особено адекватна. Виждаме, Украйна се бие за всички нас. И е в състояние да спре агресията на Путин, който си представя света по различен начин от нас, хората в ЕС. А именно - диктатура, сеене на омраза. Това не е печеливш модел, показва го и руската икономика с минимална заплата от 300 лв., или нещо от този порядък. Не искаме България да се развива по начин, който вече ни е чужд.

В този смисъл трябва да оказваме подкрепа на Украйна. Агресията да бъде спряна още в Донбас, а не да стигне до границите на ЕС.

- А може ли да се изпокарате кой на кое място да е в листите при коалиция с ПП?

- Всичко е възможно. Тук е въпрос на его и лични амбиции, които трябва да бъдат туширани. В „Демократична България“ успяваме да го правим вече пет години. Така че имаме опит. Подреждането на  листите няма да бъде драматично, ако се доверим на този фактор.

- Не са ли по-важни за вас и „Промяната“ местните избори наесен?

- Те са изключително важни, тъй като в общините на ГЕРБ и ДПС властва феодалният модел. Само така доходите на хората там могат да понастигнат софийските, да намалее безработицата. Обикновени в тези общини има двама работодатели - Общината  и местният тарикат. Това трябва да бъде разбито.

За мен хартиената бюлетина беше приета да обслужи тези местни тарикати, а не толкова заради националните избори през април. Така го виждам. Освен това бюджетът на София е 2 милиарда, тези на Пловдив, Варна, Бургас не са малки. Това не трябва да бъде подценявано.

- Ако има замисъл за манипулиране с хартиената бюлетина действително, ще мине ли според вас?

- Контролираният вот ще се увеличи със сигурност. Специално при местните избори в София вече няма шанс за ГЕРБ. Хората искат промяна. В останалите градове трябва да ги убедим.

 

Визитка

Владислав Панев е икономист, роден в Димитровград, завършва УНСС. Развива успешен частен бизнес, преди да стане депутат. Съпредседател на "Зелено движение" и на "Демократична България". Депутат в последните четири парламента.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Грозник

Грозник

02.02.2023 | 12:04

Ти кой беше ?

Отговори
5 1
Тона съм аз

Тона съм аз

02.02.2023 | 13:00

Богат лъжец!

Отговори
4 1
Златко Попов

Златко Попов

02.02.2023 | 12:03

Като знам кой ви е представителя за Пловдив една никаквица Добромира няма кой да гласува за вас помияри

Отговори
5 1
Само бла-бла

Само бла-бла

02.02.2023 | 13:01

Нито един глас за тия, не са заковали един пирон.

Отговори
5 1
Всеки зависим, от нарушение на

Всеки зависим, от нарушение на

02.02.2023 | 11:15

Божия промисъл е управляем в наш ущърб ! Ще намрази ли дъгата-?

Отговори
4 3
Драган

Драган

02.02.2023 | 10:17

Вие комунистите за ново ли се мислите!?

Отговори
4 4
Та кой е комунист и кой - не, е разтегливо понятие...

Та кой е комунист и кой - не, е разтегливо понятие...

02.02.2023 | 10:21

Доколкото си спомням, вашият Патрон си е запазил червената партийна книжка, отказвайки да се деполитизира навремето.

Отговори
7 3
Още жив

Още жив

02.02.2023 | 10:13

Какви преговори с БСП или Възраждане?! Не сте наред,наистина не сте. Затова,вървете всички по дяволите,а тези,които все още се държим на крака...Бягайте от това прокълнато място,бягайте и не се обръщайте!

Отговори
2 0
комунист

комунист

02.02.2023 | 09:33

Фантазьори и кариеристи. Без тях България щеше да е по- добра и развита държава. Нагли проводници на чужди и лични интереси.

Отговори
7 15
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.02.2023 | 09:17

33 ГОДИНИ погубена РОДИНА МАЙКА БЪЛГАРИЯ

Отговори
4 12
Това е истината

Това е истината

02.02.2023 | 08:55

Изборът опря между Европа и северна азия!

Отговори
18 4
Смях в залата

Смях в залата

02.02.2023 | 08:40

Какво ново сте вие, смешник

Отговори
14 16
Бсп

Бсп

02.02.2023 | 08:36

Никой не ви иска. Пп докараха страната в пропастта заидно с вас.

Отговори
13 15
Денерис

Денерис

02.02.2023 | 08:54

Научи се да пишеш на български, пенси

Отговори
16 6
Май името

Май името

02.02.2023 | 11:13

Изаура, по ти приляга джендър-бройлер?

Отговори
2 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?