71

Владислав Панев: Битката е за регулаторите, министър се сменя и за 2 месеца

Кабинетът „Денков“ спаси отделянето ни за Шенген, но нови избори може да са фатални 

Европа изостава от САЩ и Китай, източните страни трябва да съживим идеята на ЕС

Клуб „Ускорение“ не е вътрешна опозиция, а генератор на идеи за икономическо развитие 

 

- Г-н Панев, ще има ли ротация в кабинета, или вървим към предсрочни избори?

- Да се надяваме, че ротацията ще е успешна и парламентарното мнозинство ще стигне до разбирателство. Пред България има ясни приоритети и още няколко месеца губене на време ще са, хайде, не фатални, но от голямо значение. Говоря за приемането ни изцяло в Шенген например. Миналата година бяхме напът да ни отделят от Румъния при преговорите. Благодарение на кабинета „Денков“ това не се случи, но още няколко месеца забавяне този път могат да са от значение.

- Извинявам се за грозната дума, но хората се питат какви ще са пазарлъците тази седмица-две - за министри ли, за регулатори ли, за нещо трето?

- И в двата документа - нашия меморандум и този на ГЕРБ, които може би са на двете крайности, са изброени механизмите, по които ще бъдат избирани регулатори, агенции и т.н. Това наистина е много важно за изчистването на нашата администрация, за да стане тя отзивчива към хората и към  бизнеса. Не да ги рекетира. Това е дневният ред на България. Няма как изборът на регулатори да не е в центъра на преговорите. Но сближаването на тези крайности ще е отговорност на преговарящите екипи. 

- Има и доста общи неща в двата документи, и разлики. Какво може да обърне каруцата, за да не се случи правителство?

- Голямата разлика е в начина на избиране на регулаторите. При ГЕРБ е по-скоро пожелателен. В хода на разговорите трябва да се разберат как ще бъдат избирани. Защото с промените в конституцията може да се окаже, че ще трябват две трети, което не е добър вариант специално при регулатори. Не е оптимално и предложението на ГЕРБ да се избират шефове на регулаторите от Народното събрание, а пък те да предлагат членове. Това би създало шанс за проблеми в самото мнозинство или пък за алтернативни мнозинства. Не е добър този сценарий. Надали ще се съгласим.

- Ясни ли са вече имена на министри, около които няма спорове?

 

-  Не знам лично, защото оценките на г-н Денков и г-жа Габриел за министрите трябваше да са вече готови, но поне аз не разполагам с такива. Вижте, за мен не са толкова важни имената, защото един министерски съвет може да изкара и два месеца. А регулаторите имат мандат от 6 години, че е повече. Затова казах, че важен е механизмът по техния избор. Там няма мърдане! Министър може да бъде сменен винаги.

 

 

- Ясно ли е поне разпределението на министрите - 50 на 50 ли ще бъде между двете коалиции?

- Зависи дали ГЕРБ ще иска ярки политически фигури в кабинета, или ще се дебатира около предложени експерти. Дяволът е в детайлите. Първоначалната идея беше да остане максимално голяма част от настоящия състав на Министерски съвет. Доколко ще се реализира, не мога да кажа.

- Оптимист ли сте?

- Хубаво е, че вратата за преговори е отворена. Документите предполагат сериозни разговори, така че няма как резултатът да е ясен. Нашата основна цел са реформите - в икономика, в регулатори, в администрация. Ако те се осъществят, тогава има смисъл от общо управление. 

- Има ли искане на ДПС да вземе част от регулаторите, чува се версия, че там може да стане проблем?

- Ние с ДПС контакти нямаме по темата. Вероятно от ГЕРБ си разговарят с тях. 

- Страх ли ви е от избори?

- Не. Страх ни е от забавяне на реформите. Ако се излъчи немощно правителство, без парламентарна подкрепа да ги осъществи, то няма смисъл да си губим времето. 

- Мнозина казват, че ПП-ДБ върви надолу при избори?

- Не съм убеден. Последното проучване на „Алфа рисърч“ показа абсолютно същата конфигурация. Плюс-минус петима депутати няма да променят нищо. Вариантите за кабинет ще останат същите. Иначе няма какво да се страхуваме от избори, не сме се венчали за депутатски места. И да има извънреден вот, ще е шести за три години.

- Подценяваме ли европейските избори, които политологът Огнян Минчев нарече най-важни за последните 70 години?

- Не знам дали за 70 години, но са изключително важни, особено в една посока. Западните общества са завили в една алтуристична форма на съжителства. Докато източните страни сме още гладни за успехи. Това предвещава един сблъсък. Наблюдаваме го и в самите западни общества. Евроскептичните партии, макар че не е най-точното определение, добиват огромна сила в целия ЕС. Самите те са много различни. „Алтернатива за Германия“ няма нищо общо с партията на италианския премиер Мелони, нито с Консервативната партия в Полша или формацията на Вилдерс в Нидерландия, или тази на Льо Пен във Франция. Те са радикални, но по свой начин. Растат като подкрепа заради цялата тази концентрация на власт в Брюксел, която разпределя стотици милиарди. Но Европа вече не е конкурентна на Китай, на САЩ. Иновациите са там. Европа само пише стратегии. Този откат, който насочва гласове към евроскептичните партии, е напълно резонен. Това ще доведе до различен  парламент. В Европа липсва и лидерство. Затова тези избори са много важни конкретно за България и за Източна Европа. Този мач с концентрацията на цялата власт в една столица или в една партия сме го играли 45 години. И видяхме докъде доведе. Затова трябва да бием камбанката на колегите от Запада, че този път не е най-добрият. Загубата на конкурентоспособност на Европа води до по-ниски доходи, оттам и до недоволство в голяма част от обществата. Независимо дали се отчитат реалните проблеми като деиндустриализацията или миграцията. Това ще доведе промени в Европейския съюз, но трябва Източна Европа да влезе в ролята си и да съживи европейската идея. А основата ѝ е свободно движение на хора, стоки и капитали. 

 

 

- Ще се формира ли стабилно мнозинство в Брюксел?

- Задължително, защото там извънредни избори няма. Дали ще бъдат привлечени част от евроскептичните партии, това вече е въпрос на механизъм. Аз съм на мнение, че това ще е от полза за ЕС - да бъдат включени в управлението партии като тази на Мелони, полската консервативна, цитираната в Нидерландия. Няма да е нещо непознато. В Италия наблюдаваме подобно мнозинство, в Швеция и във Финландия също евроскептичните партии участват в управлението. Този процес е нужен!

- Има ли умора в ЕС от подкрепата за Украйна?

- Вероятно да, не и в мен. Диктаторът трябва да бъде спрян далеч от границите на България, а Украйна да запази териториалната си цялост. Това може да стане само чрез подкрепа за Украйна, иначе идва ред на други държави. 

-  Да, виждаме вече сценарий за Молдова. Въпросът е, че евроскептиците, и не само те, казват следното: Америка, особено ако Тръмп стане президент, си бие шута, а ние ще трябва да плащаме цялата сметка за Украйна.

- Затова правя разлика между евроскептичните партии. Мелони, Вилдерс, поляците не казват такова нещо. Това може да го чуете от нашите „Възраждане“ и „Алтернатива за Германия“. Сигурно и някой друг. 

- Създадохте клуб „Ускорение“ с известни личности, включително и хора от ДБ и ПП. Някаква вътрешна опозиция ли е това?

- Не, това е генератор на идеи за пазарно-либерално икономическо развитие на България. Поради споменатите проблеми в Европа и липсата на иновации България е принудена само да преписва директивите на ЕС и да го броим за успех на управлението. А това води до загуба! Ето, износът ни намалява. Растежът е слаб, защото генерираме по-големи дефицити в сравнение с преди. България има нужда от индустриализация, от насърчаване на инвестициите в частния сектор. И доколкото държавата играе в икономиката - да изгради необходимата инфраструктура. И тук не говоря само за пътища и жп линии, за енергийната и финансовата инфраструктура. Така че на абсолютно пазарен принцип срещу всеки държавен лев инвестиция да има пет от частния бизнес. Това е единственият ни шанс за ускорено развитие. Не просто да догоним средните доходи в Европа. Целта е българинът да бъде по-богат, по-щастлив. Най-вече да започне да се връща у нас. Ако стигнем 70-75 процента от доходите на ЕС, българите сами ще започнат да се прибират.

- Както става в Полша, доколкото наблюдавам?

- Да, но успоредно с това трябва да си оправим здравеопазване и образование, защото никой няма да се прибере на 60 години заради разнебитеното ни здравеопазване, в което те чакат да умреш. Имам познати, които на тази възраст дори емигрираха на Запада, защото смятат, че така ще удължат живота си с още 10 години.

- Хората ще кажат - оправете ги, нали вие управлявате?

- Не става от днес за утре. Помните каква съпротива се надигна в бордовете на болниците срещу някои промени. Бюджетът на НЗОК скочи тройно за последното десетилетие, при условие че България намаля с над 1 милион души. Фалшифицират се здравни пътеки, купуват се лекарства на десетократно по-високи цени.

- Къде са резервите за индустриализация на България?

- Проекти за стотици милиони евро има и сега. Просто трябва да се стиковат нещата с администрация, за да се случат. Модернизация на електропреносната мрежа върви и в момента. Това ще доведе до много производители и съответно спад в цените на тока. Да, оптимист съм за индустриализацията на България, защото това ще е процесът в цяла Европа. Махалото стигна единия край и трябва да бъде коригирано. Не казвам, че ще стане за 2-3 години. Трудно ще е, най-малкото да убедим нашите избиратели, че невинаги Западна Европа е права. Този дебат е нужен и необходим. Иначе ще оставим цялата ниша на откровени путинисти - като „Възраждане“.

 

Владислав Панев е депутат от „Демократична България“ и бивш съпредседател на "Зелено движение“. Той е собственик на финансова компания, лицензиран инвестиционен консултант. Автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. Наскоро Панев беше сред основателите на клуб „Ускорение“, който включва известни лица от политиката и бизнеса.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
борци за затвора

борци за затвора

14.03.2024 | 08:16

Битката е за всякаква власт! Алчността и лакомията са безгранични! "Борците" срещу корупцията - в скута на корумпираните, "делкат" властовите постове в държавата и пият мазно турско кафе!

Отговори
3 0
Асен

Асен

13.03.2024 | 08:48

С псевдо политици като Панев сме за никъде, то се вижда че не можем да имаме нормално управление

Отговори
5 1
Добри

Добри

12.03.2024 | 21:20

Ами измамници няма да мините бариерата за влизане повече змамници

Отговори
4 1
Позна

Позна

12.03.2024 | 17:59

Господа Дами измамници

Отговори
5 2
Ядосан

Ядосан

12.03.2024 | 17:58

ПАНЕВ, НЕ КОЖЕ А ЩЕ СА ФАТАЛНИ ЗА ТЕБ,ДОБРОМИРА КОСТОВА ЖАЛКО ШВЕСТЕРИ !!!

Отговори
4 2
ти да видиш

ти да видиш

12.03.2024 | 11:26

големи биткаджии ще излезете

Отговори
3 1
СГЛОБКА

СГЛОБКА

12.03.2024 | 08:41

Гнусна продажна пасмина

Отговори
9 2
да крадем неуморно, другари

да крадем неуморно, другари

12.03.2024 | 08:27

Партии - ОПГ!

Отговори
9 2
Град Козлодуй

Град Козлодуй

12.03.2024 | 09:36

кражби усвоявания мафия

Отговори
5 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?