Следвайте ни

Владислав Кънчев от "Сиенит холдинг”: Западът вече прави нови заводи в Източна Европа, а не в Азия

viber icon

 - Фирмите от ЕС препозиционират бизнеса си и искат да скъсят пътищата за доставки. Точно тук е големият шанс на Пловдив

 - Днес компаниите-гиганти не отиват там, където е най-голямата безработица, а там, където е най-сигурната среда

- Търсенето на офиси ще се възстанови следващата година

 

- Г-н Кънчев, изпратихме една трудна година, свързана с пандемията около COVID-19. Как се отрази тя на бизнеса, продължава ли прелокацията на производства от Азия към Източна Европа. Как се разви за това време "Тракия икономическа зона"?

- Изминалата година беше много тежка, но се получи странен парадокс ​- имаше много работа, силен интерес и потенциални нови клиенти. Корона кризата генерира промени в бизнеса, особено във веригата на доставки. Много европейски фирми взеха мерки, за да скъсят пътищата за доставки, и точно тук се отвори големият шанс на страната ни. Също на Пловдив, който

вече има добре работещи и развити индустриални зони.

В последно време се наблюдава и друга тенденция - западни  фирми с по няколко завода в различни части на света, сега, вместо да направят още един в Азия, идват в Източна Европа. Това е така, защото днес стойността на една инвестиция в Азия не е толкова изгодна чисто финансово. Доказва го и ситуацията в Китай ​- сега доставката на стока от там струва 4 пъти повече на клиентите, в сравнение с началото на миналата година.

Неслучайно американците също предприеха по-сериозни проучвания - да изтеглят поръчките си от Китай. Този тренд определено оказа благоприятно влияние върху страната ни и по-конкретно върху Пловдив.

- Казвате, че има интерес към икономическите ни зони, но откъде идват най-често инвеститорите?

- В момента сме в преговори с производствени компании, които търсят вариант да позиционират бизнеса си близо до европейските пазари. Това са предимно бизнеси от съседна Турция и естествено България е първата удобна спирка за тях. Подготвяме няколко интересни сделки в тази посока. Фирмите са компактни с малко персонал, но добре заплатен, производството е изключително автоматизирано. В последно време нещата се развиват в посока на една по-развита и устойчива икономика.

Забелязва се подем в преработвателния сектор, предимно в хранителната индустрия, но не само

Въпреки пандемията се развиват и сектори като текстилният, автомобилният и машиностроенето. Опитваме се да привлечем инвестиции в медицинския сектор, също в хранителните добавки и фармацията. Днес компаниите-гиганти не отиват там, където е най-голямата безработица, а там, където е най-сигурната среда.

- В състояние ли сме обаче да отговорим на очакванията на подобни инвеститори?

- С икономическите си зони Пловдив вече стъпи на картата на Европа. Това, което можем да предложим в ТИЗ на този тип компании, е една изградена като инфраструктура локация, сериозна подкрепа, така че да облекчим техните административни трудности - като консултации за визи, пребиваване, устройване за живот (покупка, продажба или наем на недвижими имоти) и др.

Вълната на индустриализация, която досега се наблюдаваше основно в София и Пловдив, вече се забелязва и в други части на страната. Това ще стимулира цялостното развитие на индустриалния сектор.

- Какви са очакванията ви от 2021 година, как ще се развие пазарът на имоти?

- Най-засегнат от пандемията се очертава да остане офисният сектор. В момента той е в точка на замръзване, според мен кризата в него ще приключи през следващата 2022 г. Но искам да подчертая, че наблюденията ми са, че не за първи път се стига до подобно ограничаване на работното място. То е едно много специално място за всеки човек, но мисля, че следващата година търсенето на офиси ще се възстанови.

В този сегмент отичаме добро развитие на проекта ни „Офис зона 36” - това е сградата ни срещу Панаира, който е в своята финална права. Постигнали сме 40 .% заетост на партера, където имаме успешни сделки в сектора на застраховането, лаборатории, заведения за хранене и др. Разполагаме с 3000 кв.м гъвкави офис площи. Центърът ни е отворен за нови клиенти и в него освен наеми предлагаме и продажби.

- А какви са тенденциите в жилищния сегмент, ще продължи ли бумът от ново строителство?

- Очакваме динамична година в целия сектор на недвижимите имоти. Но що се отнася до нашия голям проект в момента - „Каменица Хил” - не очаквайте той да е поредният затворен тип жилищен комплекс в Пловдив. Напротив, планираме една отворена структура, така че

вътрешното пространство да е достъпно за пловдивчани и да предоставя различен вид услуги

- кафенета, ресторанти, магазини и др. В същото време клиентите ни, които ще закупят апартаменти, ще си имат обособен достъп до своите жилища, който няма да се пресича с обществените пространства. Ще разширим пътя към ул. „Марин Дринов” за удобство на обитателите.

Тук залагаме напълно на луксозното строителство, което осигурява висок жизнен стандарт в комплекса. Покриваме пълната палитра от търсенето на купувачите - от дву-, три- и 4-стайни апартаменти до мезонетите. Приоритет са ни апартаментите с площ над 150 кв. м, с 3-4 спални за големи семейства. Наблюденията са ни, че подобни жилища липсват в момента на пазара в Пловдив. За всяко жилище е предвидено паркомясто, екстра тук е и отоплението на ТЕЦ.

Така че

жилищата в „Каменица Хил” са от по-високия клас

и отговарят на изискванията както на родния, така и на световния пазар. Целта ни е да удовлетворим търсенето на купувачите - от българите до инвеститорите, които идват в Пловдив по линия на „Тракия икономическа зона”. Това са мениджъри от висшия ешелон и за тях е важно да имат качествена среда на обитаване. За нас като инвеститори е предизвикателство да промотираме Пловдив като добрата жилищна локация.

- Не е ли време за алтернативни проекти на жилищния пазар? 

- 2020-а показа, че е време за нов тренд, а именно да преоткрием комфорта на малката еднофамилна къща. Ето защо един от актуалните ни проекти е е за нискоетажно строителство - квартал с къщи с уредена инфраструктура.

Идеята ни е в него да предлагаме както имоти за застрояване, така и вече готови къщи

В индустриалния сектор пък имаме друг иновативен проект - той е за халета за малки и средни предприятия. Развиваме три подобни проекта - за Пловдив, за община "Марица" и в Куклен. Общата площ на всеки един е около 5 000 кв. м, като залагаме на малки складове, от порядък на 300-500 кв. м, достатъчно компактни и гъвкави, за да отговорят на търсенето в момента.

 

Владислав Кънчев е проджект мениджър от екипа на "Сиенит Холдинг". Координира инвестиционните проекти на компанията като "Каменица Хил", "Офис зона 36" и двата нови проекта за ритейл парк и нов квартал с ниско жилищно застрояване. Също така вече 9 години е част от екипа на "Тракия икономическа зона" и отговаря за преговорите с нови клиенти. Магистър по урбанизъм към УАСГ и последваща специализация по международни практики в градоустройството в UCL Лондон. Изучава също така "Бизнес администрация и икономика" в ПУ и "Фасилити мениджмънт" във ВУЗФ. Завършва и сертифицирано обучение по устойчиво строителство на немската система DGNB.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Курнелия Нинова

Курнелия Нинова

06.02.2021 | 20:43

Какъв позитивизъм, какъв оптимизъм мале мале, пяна ми излиза от устата. Като заграбим властта, ще видите вие едни западни инвестиции и къщи на един етаж и халета малета, всички в кoнцлагерите ще ви набутам. Глас не ми остана да врякам пред прoстите сeляни на Бузлуджа да се излагам. Всичко ще си платите.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай