Следвайте ни

Владимир Каролев пред "Марица": Тръмп ще спечели, защото...

viber icon

Владимир Каролев е роден на 31 юли 1961 г. във Варна. Икономист със солиден опит и в политиката. Консултант на чуждестранни фирми за инвестиции в България. Бивш общински съветник от НДСВ в столичния местен парламент. През 2011 година е кандидат-кмет за София на царската партия. 

 

- Г-н Каролев, прави ли са анализаторите, които сравняват по важност сегашните американски избори с онези, когато е избран Ейбрахам Линкълн?

- Не мисля, че е чак така. В Съединените щати има сериозно разделение между законодателна и изпълнителна власт. Самата законодателна власт има три основни колони - Сената, Долната камара и Върховния съд. Това, което постигна сегашната администрация на Тръмп във Върховния съд, ще определя политиката за десетилетия напред. Много важни решения в САЩ ще минават оттам.

 Демократите ще опитват да прокарват

техните идеи, но те ще бъдат спирани

във Върховния съд, където

републиканците имат мнозинство.

А там мандатите са до живот. Тръмп подходящо подбра млади, около 50-годишни кандидати, и аз очаквам това мнозинство на републиканците да работи там с десетилетия. В Сената има частични избори и аз не очаквам демократите въобще да обърнат мнозинството. Трябва само да се види какво ще стане в Долната камара.

В крайна сметка дори Джо Байдън да спечели президентския вот, пак няма да последват големи промени в политиките на Белия дом, защото те просто няма да минат през Върховния съд. Но лично аз продължавам да мисля, че Тръмп отново ще бъде победител.

-Според повечето предварителни проучвания обаче демократът Джо Байдън води убедително през Тръмп?

- Същото го гледахме и преди 4 години. Даже в деня преди изборите „Хъфингтън Пост“ даде 98% шанс Хилари Клинтън да стане президент.

- Защо има такива разминавания между прогнозите на социолозите и резултатите?

- Специалистите в поведенческата психология са доказали отдавна, че много е важно как е зададен въпросът. И това важи особено много, когато някой е ангажиран или ви отговаря по телефона. Повечето медии в Щатите са либерални, тоест левичарски, те искат публиката да види, че техният кандидат ще спечели, и така задават въпросите. Второто нещо - един телевизионен водещ от Сан Франциско бе казал, че

е опасно в някои райони да кажеш,

че си републиканец или

поддръжник на Тръмп.

Наричат го социално желан отговор. Даваш социално желан отговор на улицата или по телефона, ако не си сигурен, че срещу теб има отговорен човек. Много зависи и от извадката. Току-що гледах една от агенциите - „Расмусен“. Тяхното проучване е на 1320 човека от Щатите. То отговаря на т. нар. представително проучване, но извадката е малка. В същото проучване се казва, че 18% от хората, които казват, че Тръмп върши много добра работа, но не казват за кого ще гласуват, а само 8% казват, че не го харесват и ще гласуват за Байдън. Тук е очевидният факт, че поради натиска от медиите, а и не само, много хора просто не искат да заявят, че ще гласуват за Тръмп.

- Как ще се отрази на България резултатът от президентските избори в САЩ?

- За съжаление, републиканците не се интересуват от България. Решили са, че Демократическата партия ще се грижи за американското влияние тук. Така нареченият „политически елит“ в България, който се определя за десен - СДС и това, което остана от него, е създаден с подкрепата на Демократическата партия на САЩ. А и самите ГЕРБ са си доста левичари.

- С какво може да се похвали Тръмп в желанието му да спечели втори мандат?

- Освен да слуша медиите, човек трябва да гледа и грубата статистика. От нея  се вижда, че Тръмп изпълни обещанието си да либерализира американската икономика. Това се доказва много просто с броя на отменените административни актове в сравнение с новите. Новите са видимо по-малко от старите. Очаквам афроамериканците да подкрепят силно Тръмп, защото

единствено в последните 4 години

има видимо повишение

на доходите им.

Има факти, които показват, че администрацията си върши много добре работата. Обама 8 години само говореше, но конфликтите в Близкия изток стигнаха до създаването на Ислямска държава. Тръмп не запали за 4 години нито една нова война и сериозно намали напрежението. Направи същото и в градовете на САЩ до момента, в който една грешка на полицията не доведе до смъртта на Джордж Флойд.

- Да се върнем от САЩ към ситуацията в България. Очаква ни кризисен бюджет с висок дефицит. Чуха се гласове, че държавата може да фалира?

- Красен Станчев написа преди няколко дни, че през 2022-2023 г. България може да фалира. Нищо че е малко държавният ни дълг. Той и в Гърция беше малко, а след това стана много. Надявам се, че този бюджет ще бъде променен в следващия парламент. Сега ще бъде приет от ГЕРБ и т. нар. „патриоти“. Силно казано е да кажем, че с него се подкупват гласоподаватели, но очевидно е насочен към пенсионери и държавни служители.

- Говорим за 4,4 милиарда лева дефицит, а Менда Стоянова каза в интервю за „Марица“, че той изобщо няма да ни попречи да сме в чакалнята в еврозоната. Не се ли нарушава важен маастрихтски критерий?

- Трябва дефицитът да е до 3% от БВП. Но Менда Стоянова е била данъчен експерт и не разбира от публични финанси. Тя разчита на това, че Европейският съюз винаги досега е правил изключения. За съжаление, на други държави! Когато се окажем с по-голям дефицит, нашите ще кажат: "Ама вижте и другите държави!". И най-вероятно това, на което разчитат, ще се случи. 

- Как определяте бюджета за 2021?

- Това е бюджет само за харчене. Няма нито една антикризисна мярка и е ориентиран към бюрократите и държавните служители. Това е антипазарно отвсякъде! Пенсиите са ниски, но те няма как да пораснат, ако правиш така, че баницата да не расте. А за да расте баницата, трябва приходите в бюджета да се увеличават. Трябва да има действия, които да помогнат на инвеститори и предприемачи. 

- Кабинетът обяви, че освен съществуващата мярка 60/40 ще има и други за директна помощ за бизнеса. Адекватна ли е държавната помощ за фирмите, пострадали от Ковид кризата?

-Трябва да има директна помощ само за малките и средни предприятия. Една голяма компания, ако не е спестявала и няма достатъчно ресурс, за да мине през криза, очевидно нейният бизнес модел не е работил добре. Със сигурност не трябва да бъдат раздавани пари на калпак за всички индустрии. Има браншове, които са много по-засегнати. Примерно ресторантьорската индустрия, хотелите и услугите. Там трябва да има повече помощ. Но влизаме в омагьосан кръг, защото за да има повече помощ, това означава още пари и натиск върху тези, които работят. Преди малко говорихме за големите неразумни увеличения на заплати - на някои с 30% на първа линия.

 И на тази първа линия

бяха сложили данъчните

инспектори! Защо са там?

Такова увеличение, обещано за догодина и с нови помощи за фирми, ще доведе до проблеми с дефицита в бюджета и не само за догодина, но и за следващите години. Досега наистина имахме едно ниско дългово бреме, но тези политики ще ни поведат в друга посока.

- Има две философии за справянето с коронавируса - или да продължим да работим без ограничения, или да се затворим отново. На коя сте привърженик?

- Аз съм привърженик на шведския модел. Че има пандемия - има. Че К-19 е опасен, така е, но не за всички хора. Мен ме хвана вирусът, почувствах се зле 2-3 дни. Направих си изследвания - оказа се, че имам пневмония, и започнах да взимам антибиотици. Но пневмония може да се развие и от сезонна настинка или от грип. А и ковидът няма да изчезне, нито пък в следващите 6 месеца ще има ваксина. А дори да има - не може веднага да се произведат милиарди бройки. За мен това е световна лудост! Досега е имало и други вируси. Десетки хиляди деца умират от грип всяка година, но не и от Ковид. Позитивното е, че ще си мием често ръцете и няма да се прегръщаме на улицата. 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КАРОЛЕВ

КАРОЛЕВ

04.11.2020 | 19:29

КЪДЕ СИ. СЕГА МИ ГОВОРИ НЕ ВЧЕРА.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?