Следвайте ни

Влади Ампов - Графа: Не съм супер герой, а просто мечтател

viber icon

На концерта в Античния театър ще зарадвам пловдивчани с нови вариации на стари парчета и песни и от новия ми албум

 

Влади Ампов-Графа е един от най-обичаните изпълнители в съвременната българска музика. Неговата музикална кариера започва още от десетгодишна възраст и вече 30 години не престава да завладява меломаните. Освен музикант и текстописец той е и треньор на изгряващи звезди, като се опитва да ги учи на най-важното - да са верни на себе си.

След отварянето на външните сцени Графа тръгна на лятно турне, което започна на 14 юли в София и ще приключи на 3 юли в Бургас. Певецът няма да пропусне и любимия си Античен театър в Пловдив, където ще представи на 30 юли новия си албум, както и превърнали се в класики песни.

За „Марица“ той разказа какво да очакваме от концерта и как му се е отразило извънредното положение.

- Успешно ли беше началото на лятното турне?

- Вече имахме четири концерта на стадион „Юнак“, които минаха отлично. А и всички мерки за безопасност бяха спазени както от нас, така и от публиката. Това, че хората бяха на определена дистанция един от друг, не им попречи да се чувстват като едно цяло на емоционално ниво. Беше много зареждащо и за нас, и за тях.

Позволеният капацитет за използване на пространството е 50%, а останалите 50% бяха заети от фигурките греещи човечета, които предварително поставихме. Те ще пътуват с нас и на останалите ни концерти - на 22 юли във Велико Търново, на 26-и във Варна, в Пловдив на 30 юли и накрая в Бургас на 3 август.

- Какво символизират тези греещи човечета, които радват публиката по време на концертите?

- От една страна, те са свързани с актуалната песен от новия албум „Ти грееш“, която носи и емоцията на концертите. Но от друга страна, са допълнителен повод за хората да се разсмеят. Допълнително спокойствие и за нас, че дистанцията през ред ще се запълни от тях. Броят им надхвърля 1000.

- На 30 юли ще сте в Пловдив, на Античния театър. С какво ще изненадате пловдивчани?

- Правил съм два концерта на Античния театър в Пловдив, а последният бе през 2018 година, когато го заснехме и после излъчихме по телевизията. Останал ми е много готин спомен и за целия екип, с който работех, и за публиката. Още споделяме хубави общи емоции.

Надяваме се тази година най-малкото да надградим настроението, което постигнахме преди две години. За целта сме разработили нови вариации на стари парчета, ще изпълним песни и от новия албум. Посетителите ще могат да намерят шапки и тениски, разположени на входовете, с греещи човечета, които да си вземат за спомен.

- Много ваши колеги предвидиха, че при отварянето на външните сцени публиката няма да се завърне бързо, къде от страх, къде от обедняване. Според Вас така ли е?

- Не мога да си кривя душата - не е както обикновено, усеща се известна доза страх. Много често преди концертите ни се обаждат хора, за да разпитват за мерките за безопасност и как ще се спазват. Опитваме се да ги успокоим, че всичко, каквото трябва да се направи, ще бъде направено.

Но иначе всички онези, които искат, идват на концертите. Нормално е някои да се боят, паниката е обща и не само в България. Някои хора не могат лесно да се отърсят, особено когато се откриват още активни случаи. 

Но ако трябва да говоря лично за мен, концертите ни са добре посетени, макар и на 50%. В случая те помагат не само за нашата заетост като творци, но и на публиката. Цялата индустрия много пострада и е хубаво, че въпреки това можем да правим изкуство.

- Много артисти се отдадоха на виртуално изкуство. Вие възползвахте ли се от интернет платформите?

- Не съм правил големи проекти онлайн, по-скоро live stream включвания, но не ги обявявахме като концерти. Нищо не може да сравни емоцията от едно истинско участие. От досега с публиката пред сцената. Но в крайна сметка, ако се наложи, виртуалните платформи бяха вид алтернатива за извършване на културна дейност.

Аз смятам, че ако става въпрос за цели концерти и представления онлайн, то те трябва да са платени, защото за тях се грижат не само артистите, но и техници, озвучители, монтажисти, сценични работници. Организацията не е много лесна и на тези хора трябва да им се плаща за труда, макар и да се пускат по-евтини от обикновено билети.

Силно се надявам да не стигаме отново до подобни алтернативи. Надявам се да преживеем всичко през лятото и да не се сбъднат лошите прогнози за зимата.

- А самото извънредно положение как ви се отрази?

- Не мога да се оплача, тъй като използвах времето за себе си и семейството си. Живея извън София, близо до природата, затова повече се разхождахме, не бяхме потиснати. Изкарах един хубав период с децата си. 

А и реално не съм спирал да работя. Подготвях се подсъзнателно за лятното турне, макар че по това време още не бяхме решили да го организираме. Трябваше да имам един голям концерт в столицата, но поради извънредното положение се отмени. Затова направихме четирите по-малки на стадион „Юнак“. Изумен и впечатлен съм как е възможно хората да танцуват и да се забавляват на разстояние един от друг. Спазваха изискванията, което изобщо не им пречеше да реагират на музиката. Напротив, реагираха още по-силно. Възхитен съм и от публиката, и от организацията.

- На 21 юли имахте рожден ден. Какъв е най-добрият подарък, който можете да направите сам на себе си след толкова години успешна кариера?

- Честно казано, не обичам особено да празнувам рождения си ден. Обикновено на 21 юли съм на концерт. Този път бях на 22-и във Велико Търново. Да празнувам на сцената с прекрасните музиканти, с които работя, може би е най-готиният подарък.

- Има ли още мечти, които не сте достигнали?

- Със сигурност имам мечти, които са свързани с още по-големи сцени, по-готини проекти. Имам идеи за филмова музика, така че, да - не спирам да мечтая.

- Мъдрите са казали, че мечтите са именно за това - за да останат недостижими...

- Мога да отговоря с цитат от новата си песен: „Не съм супер герой от някой филм, а просто мечтател, обикновен човек“. Не трябва да спираме да сме мечтатели, защото мечтите ни дават крила и стимул за живот.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?