1553

Видеоигри с герои като Левски да влязат в училище

От Валерия Герганова

 

Йордан Гергов е 31-годишен програмист, създател на видеоиграта "Пробуждането на Лъва", която направи своя дебют точно на 18 юли, когато се чества 185-годишнината от рождението на Апостола. Играчите имат възможността да се въплътят в образа на Васил Левски и да изживеят ранните му години. Играта е достъпна за компютър и телефон и може да се свали от сайта https://probujdaneto.com/. 

- Как се чувствате една седмица след дебюта на играта? Какви реакции предизвика тя?

- Играта ми има рейтинг 4.8 от 5 в Google Play, което е една наистина висока оценка. Харесаха я хора на всякаква възраст - и малки, и големи. Това беше целта ми и се радвам, че тя се сбъдна, без някъде да съм пояснявал, че това не е детска игра. Много съм доволен от резултата, понеже бюджетът ми за реклама беше точно нула лева. Разчитал съм предимно на социалните мрежи и медиите за разпространение.

- "Пробуждането на Лъва" обхваща само детските години на Апостола. Ще има ли втора част?

- Историята на Левски трябва да продължи - как се включва в Първата българска легия в Белград, как отива в Румъния и накрая как обикаля България и създава революционни комитети. Вече много хора питат за продължението, което ме мотивира още повече.

- Обмисляли ли сте игра за друго историческо събитие или личност?

- Със сигурност. Видеоигра за Българското средновековие или Дряновската епопея са само някои от идеите им.

- Имате ли любимо събитие от българската история, от което черпите вдъхновение?

- Бих казал - Априлското въстание, но освен него има много други, които не са толкова добре познати. Например Видинското въстание не е било много по-различно по размер, но не предизвиква толкова голям отзвук в Европа. Интересното е, че голяма част от хората, участвали в тези движения, са били образовани, с професия и семейства. Вземете за пример Бачо Киро и поп Харитон от Дряновската епопея. По днешни стандарти това са били едни напълно успели хора, с уреден живот. Преди всичко обаче са искали свобода.

- Освен Левски бихте ли посочила друга любима личност от историята ни?

- Неофит Бозвели, който за жалост не е добре познат на съвременниците ни. За него обаче е трудно да се направи игра. Все пак той е споменат в "Пробуждането на Лъва", понеже по времето на Левски вдъхновение е идвало именно от личности като Бозвели. Духовникът е един от първите, борили се за народна просвета. За тази кауза и умира. Не е обесен като Левски, но смъртта му отново е мъченическа. Гръцката патриаршия го заточва в Света гора, все пак по онова време са искали да изтрият националното ни самосъзнание.

- Досега няколко пъти споменахте събития и личности, които новите поколения познават бегло. Според Вас откъде идва проблемът и как можем да тръгнем в обратна посока?

- Хората в днешно време не четат, за тях това е отживелица. Предпочитат да гледат нещо. Освен това смятат, че трябва да си вперил поглед в бъдещето, а не назад. От друга страна, за да видиш накъде вървиш, трябва да знаеш откъде си тръгнал. Затова вярвам, че чрез видеоигри, клипове и други видове визуално съдържание можем да предадем познание за историята. Би било плюс някой ден подобни материали да се използват в училищата. Със сигурност ще предизвикат по-голям интерес у младите, но зависи как се тълкува историята.

- Каква видеоигра би се направила за събитията в днешно време?

- За да погледнем днешното време, трябва да минат поне десетина години. Историята не може да се разкаже веднага, пък и обикновено тя идва от страната на победителите.

- Да се върнем към "Пробуждането на Лъва". Срещнахте ли проблеми при публикуването на играта?

- Хубавото на видеоигрите е, че можеш да ги обновяваш постоянно. Това обаче създаде и дребни проблеми, понеже до последно, до 7 часа сутринта, добавях нови детайли към играта. Исках да включа възможно най-много неща, защото все пак излизаше на годишнината от рождението на Левски. Проблемите бяха малки и още на другия ден ги изчистих.

 

- Какво Ви беше нужно за осъществяването на проекта? Някой ден бихте ли работили в екип, за да направите поредица от игри за българската история?

- Желание, дисциплина, експертиза. Ако не бях програмист от години, щеше да ми отнеме много по-дълго време да създам играта. Най-вече обаче ме водеше родолюбието. Много хора може да имат желанието да работим заедно, но малко от тях ще са сериозни. Въпреки това помощ трябва, даже на сайта на играта пише, че търсим художник. Много съм благодарен на Христо Михайлов, мой приятел, който ми помогна с част от визуализацията.

- Ако можете да отправите послание към всички играчи, какво ще е то?

- Ценете родното, защото няма кой друг да го цени. Ако ние самите нямаме национално самочувствие, няма кой да ни уважава.

От играча зависят 4 възможни финала

Целта на видеоиграта „Пробуждането” е да обхване периода на Българското Възраждане, погледнато през очите на Апостола. Първите глави проследяват детството и младежките години на Васил Иванов Кунчев. Решенията на играча определят дали от „срамежливото като сърна” момче ще порасне Апостола на свободата. Играчът има стотици избори, които влияят на показателите на героя, развитието на историческите случки и на края на историята.

На принципа на игрите „отворен свят” играещият може да отиде на много различни локации, където има възможност да общува с реални исторически личности и да изпълнява задачи. При изпълнение на задачите се отключват нови локации и играчът събира „Пробуждания” - основния показател за класацията.

Ходенето между различните сгради на случаен принцип сблъсква играча с десетки случки и стотици избори в диалозите. Играта има четири различни края на базата на представянето на играча.

За създаването на играта са използвани голям набор от исторически книги. Те хвърлят светлина не само върху живота на Васил Левски, но и върху епохата на Българското Възраждане. Играчът може да участва в исторически достоверни случки от 1840-те в Карлово, чак до 1870-те из цяло Българско. Главната цел на играта е да представи историческата истина.

„От над хилядата часа труд досега инвестирани, огромна част е в историческо проучване. В самата игра са включени книги, за които може да твърдим, че подрастващият Левски е прочел или поне е имал досег до тях”, сподели Йордан Гергов.

Това са „Буквар с различни поучения” (останал в историята като "Рибният Буквар") на Петър Берон, „Басни или приказки”, „Христоития, или благонравие” на Райно Попович, „Царственик, или история болгарская”“ на Христаки Павлович (сочи се за преработен вариант на „История славянобългарска”), „Стематография” на Христофор Жефарович и "Взаимоучителните таблици" на Неофит Рилски, които са и използвани във взаимното училище в Карлово.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Коментар

Коментар

24.07.2022 | 22:02

Видеоигра в която Левски обикаля пеша, на магаре или в каруца и организира комитети няма да е достатъчно атрактивна. Може да се помисли и за нещо друго. Да се сражава например с извънземни, които се опитват да поробят България, със зомбита или с динозаври. Дано сте ме разбрали правилно.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?