Следвайте ни

Веселина Александрова: Партийците не бива да яхат протестите, но също трябва да са на улицата

viber icon

– Засилват ли се опитите за политическо яхване на обявените за безпартийни протести у нас?

–Така е! И аз съм на мнение, че не трябва да яхваме протестите, макар че те почнаха заради действията на лидера на „Да, България!“ и съпредседател на Демократична България Христо Иванов в Росенец. В момента, в който политици започнат да се занимават с протести, някак си се изкривяват нещата. От друга страна, аз не мога да стоя вкъщи и да не изразя гражданската си позиция. Дори политиците сме граждани. В Пловдив върви едно говорене, че партийците не са добре дошли на протестите, вследствие на което те почнаха да оредяват. Да, партийците не са добре дошли, ако вдигат партийни лозунги и агитират, защото времето за това е по време на избори. Но в момента е важно протестът да е масов, голям, силен. Да сме рамо до рамо. Не е важно кой ще стои до мен, стига да не издига партията си в лозунги. Имаме една обща цел и ако се получава разделение, накрая ще остане само един организатор да протестира. Протестите трябва да обединяват, а не да разединяват по определени признаци.

- Цялата ни държавност и демокрация са един болен организъм, който трябва да се излекува

Първата стъпка от реформите е смяната на Висшия съдебен съвет

Странно е как общинските съветници от ГЕРБ гласуват срещу кмета, който е техен съпартиец

 

– Как работи Общинският съвет в Пловдив по време на продължаващите протести срещу властта? Как се формира мнозинството и как се взимат важните решения?

– В Общинския съвет нищо не се е променило през последните седмици. Отношението към „Демократична България“ е същото като преди, но пък се вижда и постепенно заслушване в нашите тези. В началото на работата на новия Общински съвет се наблюдаваше разделение в ГЕРБ, което бе странно, защото 8 години гледахме как гласуват като едно цяло. А сега общинските съветници от управляващата партия в много от случаите са срещу кмета си, който също е от ГЕРБ. Такъв случай имаше и при гласуването на бюджета. Районните кметове изискваха да се отпуснат още средства за районите, защото им бяха предвидили много малко. Тогава групата на ГЕРБ направи заявка, че ако това не стане, може и да не подкрепят бюджета.

Когато собствената ти група не те подкрепи, то ти връзва ръцете

Съюз за Пловдив и Кауза Пловдив също са интересни за наблюдение, защото в предното управление се обявяваха за опозиция. Сега не ги виждам като мислеща, а като изнудваща опозиция. Има много въпроси, по които те могат да застанат на нашата позиция, но изваждат някаква странна логика, по която подкрепят предложенията на управляващите или застават срещу тях, включително когато гласувахме бюджета на Фондация „Пловдив 2019“. Тя имаше нужда от повишение на средствата с милион и нещо, за да се разплати с културните оператори. Миналата година е бил предвиден бюджет, от който от Общината са превели с 2 млн. по-малко, защото не са им трябвали на онзи етап. Тази година вече средствата им трябват, но първо нямаше активен управителен съвет, след това съставът му се запълни и обнови, но после пък нямаше пари.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев встъпи като зам.-председател на УС на Фондацията и изпадна в една много странна роля. Като част от УС бе категоричен, че им трябват пари, за да се разплатят с творците, а после отиваше в общината като зам.-кмет по финанси и казваше: „Е, няма да им дам“. Колкото и шум да вдигахме, пари за култура нямаше. Най-накрая той все пак се усети, че трябва да ги преведе, защото творците ще почнат да съдят Фондацията, което ще рефлектира и върху общината. Най-интересното при гласуването на бюджета им бе, че Кауза Пловдив и Съюз за Пловдив не подкрепиха увеличението, което за мен е безпринципно. Не ти харесва Фондацията и не мислиш за последствията нататък. Не смятам, че опозицията трябва да действа напук.

 

– Каква е ролята на пловдивската организация на Демократична България в протестите?

– Енергията е гражданска и ние не искаме да се натрапваме. Да, ходим на протестите, подкрепяме ги, организираме се помежду си, помагаме с логистика, но не сме горе на микрофона.

Има много хора, които подкрепят идеята, но не всички имат възможност да излязат на улицата. Протестът е показателен, че на хората им е писнало. То не бяха „Апартаментгейт“, „Яневагейт“, „Ало, Банов съм“ и какво ли не друго. Това, което се случи край морския сарай на Доган на Росенец, преля чашата и хората си казаха: „Стига вече!“.

 

– Каква е визията на вашата партия за града и страната? Какво трябва да се промени?

– Цялата ни държавност и демокрация са един болен организъм, който трябва да се излекува. Това, от което безспорно имаме нужда, е съдебна реформа. Съдът е пазител на законността и когато в едно общество няма законност, това се отразява на всеки един от нас и всяка една сфера от държавността. В момента се пишат закони, които противоречат на основни принципи на правото, и това още повече засилва усещането за липса на справедливост. Базовите нужди, за които следва да се борим и работим, са свобода, законност и модернизация.

 

– Как смятате да реализирате промяната, ако влезете в бъдещото управление на държавата?

– Имаме конкретен план и основни конституционни промени, които следва да се реализират, за да гарантираме поне онези базови нужди, които изброих преди малко. И все пак първата стъпка е смяна на Висшия съдебен съвет, от който зависи изборът на главния прокурор. Следват конституционни промени и последващите законодателни промени надолу по пирамидата. Трябва задължително да я променим в онази ѝ част, в която може да гарантираме политически независим главен прокурор, но подчинен на отчетност и контрол. Ако имаме един силен, смел и почтен прокурор, който няма възможността да се чувства недосегаем, тогава никой няма да се чувства недосегаем.

 

– Очаквате ли по-сериозна подкрепа на редовните или предсрочни избори за Демократична България в Пловдив?

– Да, очакваме по-сериозна подкрепа, защото от предните парламентарни избори минаха над три години, през които успяхме да вкараме представител в Европарламента, представители в Общински съвет и пловдивчани успяха да ни видят в действие. Ако преди са се чудили кои сме, сега виждат как работим в местния парламент, търсят ни и ни имат доверие. На национално ниво също.

 

– Имате ли идея кои ще са лицата на партията за предстоящите избори?

– Ще имаме пълна листа от силен екип. Още обсъждаме кои личности ще включим. Подборът ще е много стриктен. Не ме интересува кой какви гласове ще доведе. Интересува ме, ако влезе в парламента, да не се срамувам от него. Да влязат с ясни и конкретни задачи, за които да се борят.

 

– Как една адвокатка като вас се озова в политиката?

– Именно адвокатската професия ме доведе до решението да се занимавам с политика и по-конкретно с Да, България. Като адвокат бях стигнала до момент, в който установих, че не можеш да работиш професията си такава, каквато смяташ, че трябва да е. Оказа се, че сме изключително притиснати от съдебната система, която пък е притисната от останалите две власти. Адвокатите се бяхме превърнали или в посредници, или в борци с вятърни мелници. По никакъв начин не можех да гарантирам справедлив развой за клиентите си, даже и да са в правото си. Бях стигнала до отчаяние, бях готова дори да напусна България и да работя каквото и да е, само и само да не се сблъсквам със съдебната система в този ѝ порочен вид.

И тогава се появи Христо Иванов. Той вече беше подал оставка като министър на правосъдието и сформираше политическо движение. За мен и моето семейство той е човек с достойнство и е почтен. Имаше организирана среща с него в Пловдив, на която отидох.

Бях сигурна, че каквото и да каже, няма да ме задържи в България, но все пак успя да ме убеди, че има шанс за страната ни

Това определих като последната ми надежда за България и затова реших, че ще помагам, доколкото мога.

Аз поех конкретни задачи в движението, полека нещата тръгнаха, учредихме местна организация в Пловдив. Номинираха ме за председател, макар че тогава не исках, защото не вярвах, че мога да съм лидер. Но някак се получи, просто е нужна работа.

 

– Налага ли се да правите компромиси с политическите си разбирания?

– Не! В момента, в който се наложи да направя компромис с принципите си, ще е моментът, в който ще спра да се занимавам с политика. Именно заради тях влязох в нея. За да ги отстоявам и за да постигна това, което вярвам за справедливо и правилно.

 

Веселина Александрова е общински съветник от Демократична България в местния парламент в Пловдив, където е родена през 1979 г. Завършва Езикова гимназия „Пловдив“ с английски език, впоследствие се дипломира в ПУ „Паисий Хилендарски“ , специалност „Международни икономически отношения“, а малко след това и „Право“. От 2007 година е практикуващ адвокат по облигационно и търговско право. За председател на местната структура на ПП „Движение Да България!“ е избрана през юли 2017 г. На последната Национална конференция на Движението през юни 2018 г. става член на Националния съвет, а впоследствие и на Изпълнителния съвет.

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ВАСИЛИСА....

ВАСИЛИСА....

27.08.2020 | 09:18

ПИТАМ СЕГА КЪДЕ Е КОМЕНТАРА......ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ЩЕ МЕ ЦЕНЗУРИРАТЕ... ЕТО ПИША ЧЕ ВЕСКА ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯ ДАНАИЛ КИРИЛОВ ЩОТО ТЯ САМО МАЙЧИНСТВОТО СИ ИЗКАРА КАТО АДВОКАТ В АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ ПЛОВДИВ..НЕ ЗНАЕ КЪДЕ Е ВРАТАТА НА СЪДА ... И ПИТАМ ЗА КАКВО СV СТАВА ВЪПРОС ТУКА РАБОТАТА Е КАТО ОВЦА БЕЗ ИСТОРИЯ.... И ТОВА УТРЕ ЩЕ КОВЕ ЗАКОНИ... Е ТЕ ТОВА ПИШЕШЕ В КОМЕНТАРА КОЙТО СКРИХТЕ....

Отговори
1 0
ВАСИЛИСА....

ВАСИЛИСА....

27.08.2020 | 09:03

АМИ ВЕСКА ЩЕ Е НОВИЯ ДАНИ КИРИЛОВ---ТЯ МИЛАТА САМО МАЙЧИНСТВОТО СИ ИЗКАРА КАТО АДВОКАТ....В ПОВДИВСКАТА АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ....КАКВО /CV ТЯ Е ВСЕ ОЩЕ КАТО ОВВ.ЦА БЕЗ ИСТОРИЯ.... ИНАЧЕ ЕТО НА ПЛЕЩИ И ТЯ ПО УЛИЦИТЕ....И ТОКУ ВИЖ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО ПО ПРАВО ЩОТО Е НАШ ЧОВЕК АМА ЧЕ НЕ СТАВА ЗА НИКАКЪВ ЧЕ.ЕП... КОЙ МУ ПУКА....

Отговори
1 0
Десен

Десен

25.08.2020 | 10:30

Ама Веске, много ти е късо CV-то. Пък чета и листи редиш вече. С клишетата който си изказала в статията си, показва наистина че не знаеш за какво си в политиката. Бъди жива и здрава

Отговори
6 2
СДС

СДС

26.08.2020 | 16:48

Весито и за домоуправител няма да я изберат , но щом дава интервюта в близка до властта медия е ясна работата . Лъже десните от ДБ пак ще гризнат дървото в Пловдив !

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?