4020

Венцислава Любенова, кмет на район „Северен“: Абсурд е да има улици без осветление и да се стига до бой при паркиране

 

- Г-жо Любенова, жителите на район „Северен“ изтърпяха три драматични години заради проекта за водния цикъл. Кога ще бъдат завършени окончателно ремонтите на Брезовско шосе и бул. „Дунав“?

- Сагата с Брезовско шосе се точи вече месеци. На срещите ми с гражданите те споделят, че бизнесите, разположени в тази зона, имат големи проблеми с транспортния достъп и са пред фалит. Министерството на културата спря проекта заради археологическото проучване, което ще бъде възобновено в края на март, когато и времето навън позволява. За да има все пак достъп и хората да могат да работят спокойно, с фирмата изпълнител се разбрахме да заровят изкопа, но напролет отново ще се наложи да бъде затворен един участък. Разкопките се извършват бавно, защото археолозите работят с четчици, сантиметър по сантиметър. Надявам се, че строителните работи на Брезовско шосе ще бъдат завършени възможно най-бързо. Ние сме в постоянен контакт с всички страни по този въпрос. С ръководствата на КАТ-Пътна полиция и на Община Пловдив сме се разбрали да се осигури алтернативен маршрут, като предварително се даде информация на гражданите откъде ще се минава и за какъв период от време. Информацията е много важна. За бул. „Дунав“, където са положени два пласта асфалт, дори не се знаеше, че е отворен. Реконструкцията трябваше да приключи до края на миналата година, но дъждовете объркаха плановете. От фирмата обясниха, че асфалт се полага в сухо време и напролет ще завършат окончателно пътната настилка. Нека хората да знаят, че районното кметство не е възложител на обществената поръчка, но ние непрекъснато ходим на място и следим отблизо как върви изпълнението на проекта.

Заедно с Община Пловдив правим всичко възможно ремонтите да приключат по-бързо и качествено

- Предстои да бъде приет бюджетът за 2024 г. и се предполага, че шестте района ще получат по един милион лева за ремонти и благоустрояване в кварталите. Имате ли готови проекти?

-  Голяма част от средствата ми се иска да вложим в пътна инфраструктура, тротоари, улично осветление - това са ключови задачи за района. Когато постъпих в кметството, мислех, че ще заваря готови проекти, които да започна веднага да надграждам. Вместо това заварих една неработеща администрация. В момента имам проекти за разширение на ДГ „Бреза“ и за изграждане на нова детска градина в квартал „Юрий Гагарин“ за 8 групи. В района се строят  нови жилищни комплекси и ние трябва да планираме отсега детски заведения, за да не се окажем в ситуация, че не можем да приемем повече деца. През декември в уебсайта на районната администрация и във Фейсбук  - на кметството и на личната ми страница - отправих покана към гражданите да дадат своите  предложения  за подобряване на условията в кварталите. За мен е важно какво искат хората, защото те имат най-точна представа за проблемите. В тясна връзка съм с домоуправителите. Честно казано, бях силно изненадана да разбера, че има улици вътре в кварталите, по които повече от 3-4, а някъде и 10 години няма осветление. Ние живеем в 21. век, хората плащат данъци и такси, от тези пари ние получаваме заплати и сме длъжни да работим за гражданите. До този момент в районната администрация са постъпили повече от 50 предложения  с различна насоченост - за тротоари, дупки по улиците, зелени площи, превърнати в паркинги в междублокови пространства, просто защото хората няма къде да спират колите си, за улици, които не са ремонтирани с години и гражданите вече ги наричат "дунавски вълни". Паркирането е огромен проблем и до мен стигат сигнали дори за физически сблъсъци между хората за свободно място. Това е недопустимо. Не можем да обхванем всички зони, но трябва да направим всичко възможно поетапно да бъдат изпълнени желанията на гражданите. Ще действаме по приоритети и най-неотложни проблеми и зони.

- Какви обекти предвиждате да изпълните тази година?

- Анкетата сред гражданите, за която споменах, продължава до края на месеца и по резултатите от нея ще подредим програмата. Личната ми идея и желание е да започнем квартал по квартал, за да може благоустрояването да върви комплексно и хората навсякъде да усетят промяната и свършеното. Подготвили сме списъци, например трябва да ремонтираме повече от 10 детски площадки и над 4-5 фитнеса на открито. Повечето от тези сигнали са на граждани и аз благодаря на всички, които ми пишат.  Вече знаят, че контактът с кмета е лесен.

- В пешеходния подлез срещу Панаира преди повече от месец е паднала мазилка и опасният участък е ограден с лента. Кой и кога ще възстанови тавана?

- Подлезът ще бъде ремонтиран, след като има одобрен бюджет. Дори искам да направя конкурс, за да украсим стените. Но когато това стане, ще разчитам и на гражданите да опазим това, което сме направили, защото примерите с изподраскани стени и разбито осветление в подлезите на града, за съжаление, не са малко.

 

Имам проекти за разширение на ДГ „Бреза“ и за изграждане на нова детска градина в квартал „Юрий Гагарин“ 

 

- От години се говори за разширение и продължение на бул. „Марица-север“. Има ли проекти и кога реално може да започне реконструкцията? 

- В районната администрация няма проект за този участък. Въпросът обаче е наистина важен и по него ще работим. На една от оперативките с кмета на града Костадин Димитров обсъдихме, че трябва да бъде изготвен проект и за благоустройство на крайбрежната алея. Темата е сред приоритетите ми и се радвам, че г-н Димитров обеща подкрепа идеята да бъде осъществена.

- Какви промени направихте в администрацията на района и колко заместници имате? 

-  Искам администрацията на район “Северен” наистина да започне да работи и хората да виждат и усещат това. Към настоящия момент имам двама заместници - Цветомир Цветков по екология и чистота, в които ресори има най-много проблеми, и Аделин Младенов, който отговаря за контрола на строителството и инвестиционните проекти.  Проблемът е, че правомощията на районния кмет са ограничени и понякога се чувствам като пощенска кутия, защото ние приемаме сигнали и ги препращаме по компетентност. Когато се случи бурята - в неделя в рамките на 30 минути събрах екипа, проверихме всяка улица, направихме снимки с паднали клони, спешно обработихме и подадохме в ОП „Градини и паркове“ над 150 сигнала.

За съжаление, имаше голямо забавяне от страна на предприятието, като за много от сигналите екипите нямаха възможност да реагират бързо. Обадих се на заместник-кмета в Общината Иван Стоянов, с когото много добре работим, с предложение да наемем бригада отвън за по-бързото справяне със ситуацията. Оказа се обаче, че нямаме това право, защото има компетентно общинско предприятие. Друг е въпросът, че очевидно силите и ресурсът на "Градини и паркове" не са достатъчни.

- Какви практики бихте искали да пренесете като опит от Ирландия, където сте живеели и работили в продължение на цели 18 г.?

- Да работим ефективно за гражданите и те да кажат как да бъде разпределен  бюджетът на района - дали част от парите да се насочат за градинка, паркинг, озеленяване, спортни площадки, детска кухня или пенсионерски клуб. Много добра практика в Ирландия, и в други държави в Европа, е комплексното обслужване на гражданите и бизнеса на едно място. Като отида в районното кметство, мога да си прехвърля кола, да си платя данъци, битови сметки за вода, ток. Повечето от услугите се предлагат онлайн.

Например при нас, ако някой иска разрешение за извънработно време, трябва да подаде документите, след което  тече законов срок, той чака, ние се свързваме с него, уточняваме, и пак се чака. Този процес може да приключи в рамките на 2 - 3 дни. По такива въпроси  - като строителни разрешителни, кадастър, регулация, се изисква повече време, но има много услуги, които могат да се предоставят електронно или служителят на гишето да свърши работата в рамките на едно посещение на гражданина, а не да го караме да чака един месец. Уебсайтът на кметството трябва да се обнови и да се синхронизира с Община Пловдив, за да имаме възможност да предоставяме електронни услуги. Практиката, която ми се иска да пренеса в района, е гражданите да се чувстват добре дошли в кметството, а данък МПС, който плащат, да отива за ремонти на улици и тротоари и да е видно как и къде се разходват парите. Но си давам сметката, че за да стигнем Ирландия, трябва да извървим дълъг път, тъй като тя е известна като една от най-социалните държави. При нас има още много работа, но аз не се притеснявам да се заема с каквото мога.

Искам по примера на Ирландия хората да кажат как да бъде разпределен  бюджетът на района  

- Преди 20 години Община Пловдив беше предоставила право на строеж на частна фирма с условието в жилищната сграда на бул. „Цар Борис  III Обединител“ и „Дунав“ да има помещения за кметството на район „Северен“. Но и днес администрацията все още е в бараки. Има ли надежда тази сграда да бъде завършена? 

- Работим в насока да се реши този проблем. За мен не е нормално районната администрация да бъде разделена, дори разхвърлена, на различни места. Служба ГРАО е в друга сграда, счетоводители са настанени в детски градини, защото няма къде да ги сложа. Недопустимо е гражданите да стоят на пейката и да попълват документи. Повдигнах няколко пъти въпроса пред г-н Димитров и в момента търсим подходяща сграда, която може да се ползва от цялата ни администрация. Евентуалното изграждане на нова сграда би отнело много време. С фирмата, която отдавна трябваше да предостави помещения на кметството, се водят съдебни дела от Община Пловдив и в следващите години едва ли ще бъде разрешен този въпрос. 

- Как се чувствате в управлението на Пловдив, доминирано от ГЕРБ?

- Силно се надявам партийната принадлежност да не бъде поставена на преден план. Ние трябва да работим за гражданите на Пловдив и партиите нямат значение. Има значение човекът. До този момент не съм усетила към мен да се проявява различно отношение по признак партийна принадлежност. Всяка седмица в Общината имаме оперативки, на които всеки районен кмет казва какви проблеми има, за да се вземат мерки. Може би ми е по-трудно, защото нямам оп​ит и стаж като районен кмет, но съм в комуникация и с колегите от „Централен“ и „Южен“. Имам подкр​епата на кмета Костадин Димитров, поддържаме връзка по телефона, когато е необходимо, и в извънработно време.  

ВИЗИТКА

Венцислава Любенова е кмет на район “Северен” в Пловдив от ноември 2023 г. Била е народен представител в 47-ото и 48-ото Народно събрание от групата на “Продължаваме промяната”. Има административен опит като член на Комисията по култура и медии и като председател на Комисията по външна политика в парламента. Връща се в Пловдив след 18 години в Ирландия, където се обучава, живее и работи. По време на престоя си там е съосновател на първото българско училище, в което в момента се обучават над 250 деца, и културен център за социални дейности и развитие. Посланик на българските традиции и култура и посредник за решаването на редица важни въпроси - като премахването на визите за българите в Ирландия, още преди сроковете от ЕС. Любенова е и главен организатор на програмата по посещението на бившия ирландски президент Мери Макалийз у нас. 

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 11 оценки
4.5/5 от 11 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
29 коментара
скумриите на ристю!

скумриите на ристю!

03.02.2024 | 11:13

тая кънтри тояга от къде я измислиха ? две вмирисани скумрии на северен и другата на западен тони стойчева!

Отговори
5 2
Любов ли бе да я опишеш

Любов ли бе да я опишеш

01.02.2024 | 20:56

Любиш ли се със Свинчо Ананиев ?

Отговори
6 2
Змамничка

Змамничка

01.02.2024 | 10:57

Тази е от Кюстендил какво общо има с Пловдив ?

Отговори
11 4
Пп измамници

Пп измамници

01.02.2024 | 10:56

ТАЗИ Е ПО ГОЛЯМА ЩЕТА И ОТ ГЕРБ

Отговори
7 4
как сте  г-жо кмет?

как сте г-жо кмет?

31.01.2024 | 11:18

госпожо, четете ли коментариите?! ето това е атестацията за вас за вашето ПП и още и още...не ставате за нищо некадърнице!

Отговори
11 6
Йовчева

Йовчева

31.01.2024 | 09:07

Три въпроса: Някой повдига въпроса за незаконен апартамент на Иван Рилски 35 и аз питам!? Аз съм пращала сигнал до госпожа кметицата още като кандидат кмет : за нерегламентираното сметище в двора на общински имот на ул Панагюрище 5... Трето :дали може да даде отговор на цял блок жители общо 88 семейства част от които бивши собственици на земята върху която са построени блоковете България 170_172 и на 174_176 как и кой продаде междублоковото пространство пред блока,така щото никой собственик бивш не разбра... И кой умник даде разрешение и определи за продан земя така щото ако реши да си загради купувача имота ние трябва да летим не можем да си отворим входната врата!? МОЛЯ ГОСПОЖО ОТГОВОРЕТЕ МИ!! ЧАКАМ ОТГОВОР!

Отговори
12 0
Проверка!

Проверка!

31.01.2024 | 08:55

Любенова имотчето на Иван Рилски 35 последния етаж терасата като на ральо ральв казуса!От тераска апартаментче!? Ама законно ли е!, Няма въздух за дишане вече в този квартал!

Отговори
9 2
Кършака

Кършака

31.01.2024 | 08:51

Горката колко приказки,ред думи без всякакъв смисъл!!! Лаладжийка!

Отговори
13 5
Абсурд

Абсурд

30.01.2024 | 22:23

Абсурдно е дупките по целия път от текстилното училище чак до ул.Розова долина още да си стоят.Станали са цели ями.А да не говорим за мизерията,която ВиК оставиха след ремонт на аварии.А по пешеходните пътеки е трудно предвижването особено с детска количка.

Отговори
9 2
2ри февруари

2ри февруари

30.01.2024 | 20:45

Не правиш нищо и се скатаваш ирландски опит

Отговори
19 5

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?