Велислава Дърева: С Нинова БСП е разбита команда, трябва й обединител

- Какво се случи на заседанието на Националния съвет на БСП на 13 юни? Може ли да се твърди, че вътрешната опозиция е надвила лидера г-жа Корнелия Нинова?

- И по трите точки от дневния ред Националният съвет отхвърли предложенията, направени от Корнелия Нинова. Най-важното, което стана на пленума, е това, че Националният съвет, който е ръководният орган на БСП, си върна обратно правомощията. От 4 години насам Националният съвет играе ролята едва ли не на украшение, което трябва да потвърждава едноличните решения на Корнелия Нинова и всеки, който мисли различно, бива обявяван за враг, изменник, предател. 

- Може ли да се твърди, че вътрешната опозиция е надвила лидера г-жа Корнелия Нинова?

- Вече стана ясно, че решенията се вземат от Националния съвет, че има колективно ръководство в БСП, което е основен принцип. Парирана е възможността Корнелия Нинова да направи това, което много обича - да каже нещо пред журналисти, след което да постави Националния съвет пред свършен факт.

Г-жа Нинова искаше Националният съвет да препотвърди решението за пряк избор на лидер на 26 септември, взето „на подпис”, но Националният съвет категорично отказа това. Точно обратното, беше казано ясно, че това е противоуставно, не могат да се вземат решения „на подпис”.

Така прекият избор на лидер ще е на 12 септември, а конгресът ще се проведе на 26 септември.

- В крайна сметка ще има ли единни действия в БСП за предизвикване на „всенароден вот на недоверие” към управляващите?

- БСП е парламентарна партия с достатъчно възможности за действие в Народното събрание. Беше взето решение да се поиска вот на недоверие по темата корупция именно в парламента, а не от улицата.

Беше отхвърлен и финансовият отчет на БСП, тъй като Националният съвет не получи ясна информация за какво са похарчени 30 милиона. Не се знае къде са парите. Но при финалното гласуване вече нямаше кворум, след като членове на Изпълнителното бюро напуснаха заседанието на Националния съвет, така че финансовият отчет фактически беше приет.

- Какво се случва с медиите на БСП? 

- Странни неща. Вероятно са давани пари за партийната телевизия БСТВ, която никой не гледа, но задоволява егоцентрични интереси на двама-трима души, докато за вестник „Дума” се дават мизерни пари, смешни 2000 лв. на година се дават на сериозното списание „Ново време”, създадено от Димитър Благоев, част от международния научен обмен. Оставяйки тези издания да висят на косъм, е извадена от медийната среда и от високата теоретична лява философска политологическа мисъл.   

- Кое активира вътрешната опозиция? Резултатът предопределя ли трудни избори за Корнелия Нинова през септември?

- Още от конгреса, когато г-жа Нинова беше избрана за лидер, бяха направени промени в устава на БСП, които много радват т. нар. широко народни маси, за това, че хора с три мандата в парламента трябва да бъдат изхвърлени, независимо от приноса им.  Противник съм на подобни формални критерии, защото според тези уставни промени лидерите на партията Димитър Благоев, Васил  Коларов, Георги Димитров, Христо Кабакчиев, Георги Кирков би трябвало да бъдат незабавно изхвърлени от Народното събрание.

Големият проблем е, че в последните 4 г. беше нарушен основен принцип на БСП -колективното ръководство и единството на партията - идейно-политическо, идеологическо, историческо.

Свидетели сме на нещо невиждано - пълно разделение на БСП като партия, разделение вътре в Националния съвет, напълно съзнателно противопоставяне на едни хора срещу други. Тежко разделена е и парламентарната група - бяха събрани подписи за промяна в ръководството на групата, но Корнелия Нинова в нарушение на правилата отказа категорично това да бъде гласувано. Всеки, който мисли критично, е обявяван за враг и чудовище.

Такова нещо не се е случвало в БСП  и е абсолютно противопоказно за живота на партията.       

За пръв път виждам лидер или човек, който претендира да е лидер, да се опитва да намали броя на членския състав. Според доклад на ръководителя на Организационния отдел Кирил Добрев се оказа, че членският състав е 84 000 души, но това не устройва председателката.

Колкото по-малко са хората, толкова по-малко ще отидат да гласуват и така тя си мисли, че ще осигури преизбирането си. Официално беше казано, че от Изпълнителното бюро прозвъняват хората по телефоните с въпрос дали са членове на БСП. Питани са дори депутати и членове на Националния съвет. И на мен ми звъниха да ме питат член ли съм на БСП. Оказва се, че живи хора и партийни членове изчезват от членския състав на БСП - това са върховни парадокси.

- Това ли са основанията на Георги Гергов да обяви лидера Нинова за вредна за БСП?

- Не мога да коментирам г-н Гергов, който е много лесна мишена - българинът не обича богатите хора, винаги има подозрения към тях.

Много груби думи бяха произнесени и преди пленума. Вътрешната битка срещу инакомислещите и въобще срещу мислещите в Националния съвет и в БСП придоби направо вулгарни измерения. Изключително непристоен език държа Александър Симов, говорител на парламентарната група.

Така че събитията от заседанието са плод на натрупани настроения, емоции. Не може за 4 години една 130-годишна партия да бъде унижена!

Проблемът на Корнелия Нинова е в това, че тя няма нищо общо с БСП, нито с нейната история, нито с нейните ценности, нито с нейните принципи. Тя е чуждо тяло, човек, който се появява на хоризонта на БСП, след като е била успешен участник в правителството на Иван Костов и в приватизацията, което в средите на БСП е повече от непоносимо.

За съжаление много хора, които днес са много ярки опоненти на Нинова, носят голяма отговорност за избирането ѝ за председател на партията. Един от тези хора е самият Георги Гергов.

- Какъв избор за лидер се очертава на 12 септември?

- До момента има 47 номинирани. Както обикновено 90 процента от тях ще се откажат, не мога да кажа кои ще продължат напред. Когато се види някаква листа, ще можем да разсъждаваме.

Напълно възможно е г-жа Нинова да не бъде избрана, възможно е и никой да не бъде избран на преките избори. Тогава следва конгрес, промяна на устава и връщане на предишното положение, когато конгресът избира председател.  

Но след промените в устава се стигна дотам, че реално конгресът, върховният орган на БСП, беше лишен от правомощия. Това цялата партия да избира председател означава, че избраният ще бъде безконтролен - над Национален съвет, над конгрес, над самата БСП. Тя не е лидерска партия, не може един човек да стои извън контрола на самата партия. Това е много единовластна позиция, нехарактерна за БСП. Климатът в партията беше тежко отровен.

Това произвеждане на нетърпимост вътре е абсолютно непознато за БСП, в която винаги е имало всякакви идейни движения. Винаги е имало толерантност към правото на всеки да има позиция. 

- Как толкова разединена БСП ще очаква да спечели парламентарни избори идната пролет? 

- Не съм оптимист за изборите, защото БСП е докарана до колапс.

И на всеки, избран за председател, никак няма да му е лесно. Нужна е фигура, която да обедини хората, а не да ги разделя, както е в момента.

БСП в момента е разбита команда и то по вина лично на председателката и на антуража ѝ.

Такива остри противопоставяния е имало някога по времето на най-грубия сталинизъм в България - 1948-1950 г. Но не можеш да връщаш времето, в което е бил обесен Трайчо Костов. Но се провокират точно такива настроения, правила съм документален филм за Трайчо Костов. Ужасно е, че днес се ползва същият език срещу всеки, който мисли различно.

Сериозен проблем е и това, че в последните години беше разгонена реалната коалиция около БСП, тези хора бяха елиминирани. С право от партия Българска социалдемокрация изпратиха много гневно писмо до членовете на Националния съвет заради нарушеното сътрудничество, което е най-естествено. Става дума за обща история, за партньорство с партията на д-р Петър Дертлиев, на д-р Атанас Москов -могъщи светли фигури! 

Тревогата ми е огромна, но все пак не може за 4 години да бъде погубена 130-годишна партия!

Визитка

Велислава Дърева е  публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист; един от създателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, вечен дисидент. Родена в Пловдив. Завършва журналистика в Софийския университет. Специализира телевизия, документално кино. Преди 10 ноември са забранени 2 нейни книги, 2 сценария. След 1989 г. работи във в. „Дума“, където е политически наблюдател. Носител на награди за публицистика и документално кино. Член на Националния съвет на БСП, който проведе ключово заседание през уикенда.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Цецо

Цецо

15.06.2020 | 18:17

Помните ли,че свалянето на Жан Виденов започна от така наречената вътрешна опозиция.Сега това се повтаря. Нека Дърева да си спомни кои стари пловдивски социалисти се отказаха от партийна работа заради Г.Гергов,а той вкара в ръководните органи свой млади хора,които го подкрепят за всичко.Един Търновалийски например беше в теглене болница когато Комисията по бюджет гласува 16 милиардния заем,а от неговия глас зависише дали ще влезе разглеждането в НС.На следващия ден същият седна на депутатското си место.Помислете дали Банкянския случайно даде на Гергов 42 милиона за дупката във Варна.Падне ли Нинова БСП се оттича в канала. Гергов е ТРОЯНСКИЯ КОН на Борисов и Първанов в БСПV

Отговори
6 0
bad company

bad company

15.06.2020 | 09:09

И Велислава ли се продаде? Не е за вярване, но говори като купена. Не тя, а Гергов "лапна" 43 милиона от варненската дупка и още толкова от ББР. С тези пари се плаща, за да се разцепи БСП. А 4о фирми на Киро Добрев, захранвани с обществени поръчки? Това е лошата компания, в която Велислава сама влезна. Нинова изобщо не е важна.

Отговори
19 2
Мойто момче, айм сори, момиче исках да кажа

Мойто момче, айм сори, момиче исках да кажа

15.06.2020 | 08:35

БСП е,, бита карта,, отдавна, Нинова няма нищо, поддръжниците на партията, да преминат на,, свободна практика,,..!

Отговори
6 5
Без да исках

Без да исках

15.06.2020 | 09:14

Си сложих отр.лайк, често го правя, защото сме стари с Дърева, но партията им е по стара....!

Отговори
5 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?