Следвайте ни

Велислава Дърева: Широката коалиция може да изяде гласове на БСП

viber icon

- Възможно ли е 46-ият парламент да е различен от предишния въпреки очакванията за повторение?

- Тревожно е засилването на националистическата радикална тенденция в българския политически живот. Може в следващия парламент да влязат същите партии с някои добавки. ВМРО обединява т.нар. патриоти, това също е националистическата ниша, в каквато е и "Възраждане" на Костадин Костадинов. На носталгия, отмъщение за нещо  и национализъм залага и левият съюз около Виденов. Носталгия, реванш, отмъщение ли е бъдещето на България? В 21. век предизвикателствата в света са много драматични и съдбовни и вместо отговор на тези предизвикателства тези хора предлагат обезумителен национализъм!

- Нинова е като Тато: Раздрусва чувала с котки  да се понаместят малко!

- В левия съюз на Виденов са милионер до милионера, капиталист до капиталиста

 - Ако ще се появи  партия около президента, тя няма да се появи сега

--------------

- Г-жо Дърева, какви шансове за успех на изборите на 11 юли дава новата по-широка коалиция около БСП?

- Тази широка лява коалиция нито е широка, нито лява, нито е коалиция. За да има коалиция, трябва да има общо коалиционно споразумение. До момента има коалиция с други партии, не тези, които сега се включват. С новите партньори - АБВ, Нормална държава на Георги Кадиев и с Движение на непартийните кандидати на Минчо Христов, се подписват двустранни споразумения, които не представляват коалиционна формула.

Има и други въпроси.

Какъв електорат стои зад Георги Кадиев освен енергийния му бизнес?

Някой каза, че електроразпределителното му дружество било фалирало.  А Минчо Христов изведнъж се включва в партийна коалиция.

Колкото до АБВ, непрекъснато спекулативно се внушава, че Георги Първанов и Румен Петков били изключени от БСП. Не, те не са изключени. В устава е написано ясно, че когато създадеш своя партия, се самоизключваш. Отношението към АБВ в БСП винаги е било критично, тъй като  създаването на АБВ  нанесе много голяма вреда на БСП. Напомням - АБВ беше коалиционен партньор на ГЕРБ. А и какво ще прибави АБВ, която взе 0.56 процента на 4 април, към резултата на БСП?

Не знам дали тази тъй наречена широка и лява коалиция ще донесе допълнителни гласове. По-скоро може да отблъсне гласове именно заради отношението - съществува нетърпимост към хората, които са предали идеята, партията.  Притеснена съм, че БСП по-скоро може да загуби гласове.

Има и друг важен въпрос - преди да се осъществи чудесната идея за обединяване на лявото пространство трябва да бъде консолидирана самата БСП, която е разтресена в резултат на авторитарното еднолично управление на Корнелия Нинова и сие.

По места общински партийни организации са буквално разбити именно от амбициите на това ръководство да подчини абсолютно всичко.

Обединението е правилно действие, но е изключително закъсняло и то се прави при разбита от същото това ръководство партия. Така че в това действие има твърде голяма доза лицемерие - това са финтове, фалшиви движения.

- Но г-жа Нинова се отказа да води листа в Пловдив, отчела е грешка в отношенията с местната организация. Променени са водачите на 11 листи. Това няма ли да доведе до по-добър резултат по места?

- Не съм убедена. Нинова няма да води в Пловдив, но ще е водач във Варна, където организацията е даже още по-разбита от пловдивската. Навсякъде в БСП има вътрешно разцепление, предизвикано от наложените в последните пет години еднолична политика, груб авторитаризъм, остракизъм, демонизирането на всеки, който мисли различно от ръководството.

Неслучайно на последните избори

най-ниските резултати на БСП бяха именно в районите, които бяха водени от Нинова.

А 11-те сменени водачи на листи са просто разместени, отиват в друг избирателен район. Това ми напомня доста безочливото чувство за хумор, с което някога Тодор Живков обяснявал поредните реорганизации на партийни кадри: раздрусваш чувала с котки  да се понаместят малко! Това с листите е същата история.

- Какъв потенциал да откъснат значим брой леви гласове имат формациите, които остават извън коалицията с БСП - "Възраждане", Левия съюз за чиста и свята република около Жан Виденов?

- "Възраждане" са крайно националистическа организация с фашизоидни протуберанси. Що се отнася до Левия съюз за чиста и свята република, много моля да не се злоупотребява с името и думите на Васил Левски! 

Тази формация може да събере вота на хора носталгици. Може да получат гласове от хора, които са по-близки до националистическа партия от типа на "Възраждане". А и на по-млади хора, които живеят с илюзии.

Грях му на този или на тези, които активираха Жан Виденов след 24-25 години

Сложиха го начело да ги води като знаме. Впрочем в този т.нар. ляв съюз са милионер до милионера, капиталист до капиталиста! Те злоупотребяват с Виденов, притеснена съм за здравословното му състояние.

Всъщност Жан обяви война на БСП. "Трябваше да напусна БСП още  през 1991 г., вместо да <210> ставам председател, трябваше да я емна отвън!”, каза Виденов. Какво е това - реванш, отмъщение? И това го казва  председател на партията, който е бил и премиер, който обвинява целия свят за собствените си неблагополучия.

В изявлението си Жан изобщо не спомена думата социализъм. Но най-много ме втрещиха думите му, че организацията „Бранник” не са фашисти, а са патриотични млади хора. Каза, че дядо му е бил член на „Бранник”.  А  това  е българското копие на Хитлерюгенд! Бранниците пребиваха българските евреи!

Това означава, че Жан не познава историята на собствената си страна. А всеки нормален човек, антифашист ще бяга далеч от организация, където се държи проповед в защита на фашизма.

Според мен хората, които активират Жан, имат много коварна цел, те са истински врагове на БСП. Жалко, ако избирателите не разберат това.

- Каква е рецептата за успех на БСП на тези избори на платформата „Социализъм 21 век"?

-  Първо и главно е да се възстанови идейно-политическото единство в БСП, да се възстановят демократичните принципи на ръководство в партията. Естествено, трябва да има нова платформа, нова програма, която обаче не се пише за 24 часа. 

 За да може БСП да осъществи своята социална програма, трябва самата партия да бъде излекувана.

-  Ако и на 11 юли БСП е трета сила, ще има ли оставка на лидера Нинова?

- Оставката е въпрос на политическа култура. Всеки политик, ръководител на партия, който е загубил на избори 500 хиляди гласа, трябва да има култура да се оттегли. Не знам какво ще измисли Нинова при нов провал.

БСП е на 130 години. Ние сме членове на БСП, ние сме БСП. В същото време има една фалшива партия - лидерска, диктаторска, авторитарна, малобройна, която е само на 5 години.  Повтарям - ние сме БСП!

- Дали все пак "Има такъв народ" може да стане първа сила в новия парламент?

- Възможно е да има отлив от ГЕРБ, възможен е и отлив от "Има такъв народ". Може обаче "Демократична България" да вдигне 1-2 процента. „Изправи се! Мутри вън!” очевидно са тръгнали към консолидация.

Колкото повече партии влязат, толкова по-фрагментиран ще е парламентът. И стоят  въпроси -  колко дълъг ще е животът му, ще успее ли да състави правителство? Загадките стават все повече.  Но може би все пак партиите ще се опитат да постигнат споразумение за правителство - макар и временно, програмно.  

- Предвид силната позиция на президента в момента, може ли да очакваме да се появи пропрезидентска партия? Време ли е за президентска република?

- Ако ще се появи  партия около президента, тя няма да се появи сега. А що се отнася до президентската република, тази година се навършват 30 г. от приемането на Конституцията на България от Великото Народно събрание.

Аз съм от радетелите на  конституцията и не смятам, че трябва  да бъде променяна формата на държавно устройство.

Когато изгря звездата на Борисов, искаха силна ръка, която да ги бие, да ги гали и да ги храни, а те да махат опашка. Получиха тая силна ръка, но сега нещо не я искат. Да бяха мислили навреме!

Някои разправят колко хубаво било да има един български Пиночет, който да изтрепе  всички мутри и крадци.  

Забравят кого натика и изби като кучета по стадионите генерал Пиночет -  интелектуалците 

Така че на стадионите няма да вкарат мутрите, муцуните и корупционерите, а точно мутрите, муцуните и корупционерите ще вкарат на стадионите интелектуалците, опозиционерите.

Изумена съм от дълбоката неграмотност и невежество, които са обладали българското общество. Мислете! Не гласувайте за бандити! Не овластявайте всеки посредственяк и неграмотник да се разпорежда с живота ни!

Визитка

Велислава Дърева е публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист, един от създателите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, вечен дисидент. Родена в Пловдив. Завършва журналистика в Софийския университет. Специализира телевизия, документално кино. Преди 10 ноември са забранени 2 нейни книги, 2 сценария. След 1989 г. работи във в. „Дума“, където е политически наблюдател. Носител на награди за публицистика и документално кино.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

Ифандиев

Ифандиев

27.05.2021 | 13:29

Дърев, престани да се излагаш вече, ставаш смешен.

Отговори
18 3
Ифандиев

Ифандиев

27.05.2021 | 11:53

Еееех, хубаво те наричах навремето Дърев, щото повече ти подхожда май а. Ама това "а" що го слагаш в края на фамилията си а, за благозвучие ли а Дърев?

Отговори
4 2
Велислава е самотен воин

Велислава е самотен воин

27.05.2021 | 11:47

Интересно е признанието на Жан, ме дядо му е бил бранник. За да те приемат в Партията, те проучваха до девето коляно. А него го бяха направили и окръжен секретар на комсомола. Как така? Има само едно обяснение, че ДС са дали съгласието си. ДС, които проведоха Прехода, създадоха групировките, докараха Царя и планираха проекта Бойко Борисов.

Отговори
7 0
Сик

Сик

27.05.2021 | 13:24

много филми си гледал. Може да ти е чудно, но зетя на бай Тошо Славков си беше от буржоазно семейство и даже след промените реституира магазини на Пиротска.

Отговори
5 1
панелен

панелен

27.05.2021 | 11:41

Каква е тая грозотия бе?

Отговори
4 4
Жан

Жан

28.05.2021 | 18:59

Била е мъж, но си е направила операция за смяна на пола.

Отговори
1 1
пари,пари....

пари,пари....

27.05.2021 | 11:40

Ако няма коалиция, защо няма ! Ако има, ще изяде гласове ! Ей, няма угодия !Важното е да се служи вярно на спонсора!

Отговори
8 1
Сик

Сик

27.05.2021 | 10:11

Нинова изчисти 2 групи съпартийци - децата на активните борци и тия дето искаха коалиция с Герб. Тази е от първите.

Отговори
9 3
Вярно  ли  е

Вярно ли е

27.05.2021 | 11:02

Че на някои величия децата им живеят в САЩ в къщи за 300хил. долара. И са деца на действащи партийни величия. Кой може да се похвали с такива големи успехи.

Отговори
4 0
Сик

Сик

27.05.2021 | 13:22

Верно е, но не само в САЩ, и в България има такива.

Отговори
3 0
Тони

Тони

27.05.2021 | 08:43

Велислава, на която Гергов плаща книгите е ясно в кой хор пее. Не спря да плюе 4 години и защо не избрахте някой "истински" социалист начело на партията? Като Краси Янков (ТИМ) или Кирчо Добрев (Шиши), но следващия път направо възстановете Гергов и го издигнете, така ще е най-добре!!!

Отговори
13 3
Милионер  до  милионер   а?

Милионер до милионер а?

27.05.2021 | 08:41

Интересно . Ще се появява нова социалистическа партия на милионера. И аз искам да членувам в такава партия. Така де надявайки се да стана милионер.

Отговори
10 0
дали  ше  изяде  гласове?

дали ше изяде гласове?

27.05.2021 | 08:31

По вероятното е този път окончателно Корнелия Нинова да си изяде сама главата. Защото тя въобще не може да се сравнява с Жан Виденов. Но и той е социалист. Как ли ще се казва бъдещата социалистическа партия.

Отговори
7 6
Лейтенант от запаса

Лейтенант от запаса

27.05.2021 | 08:35

Жан едва ли е социалист. Той е комунист, та дрънка!

Отговори
16 2
Ами

Ами

27.05.2021 | 08:46

Може и да си прав лейтенанте. Зашото по вашата аналогия и в комунистически Китай има много милионери та даже и милиардери. Милионер до милионер.

Отговори
7 0
Лейтенант от запаса

Лейтенант от запаса

27.05.2021 | 09:24

Точно така! Ако сте забелязали, позлатени ферарита в комунистически Китай карат само най-верните синове и дъщери на Партията майка! Е, отвреме навреме ги свалят от фераритата и ги поосъждат, но...Кръгвратът на Живота - какво да правиш?

Отговори
11 0
Сик

Сик

27.05.2021 | 10:12

В Китай, който направи най-успешните реформи след 1989 г. ферарита карат и бившите учители по английски като Джак Ма.

Отговори
4 2
Велислава е самотен воин

Велислава е самотен воин

27.05.2021 | 11:51

Комунистически Китай е капиталистически. Само знамето му е червено. Но и това е стара императорска традиция. Комунистически беше при Мао, когато гонеха врабчетата от оризовите ниви.

Отговори
2 1
Ами

Ами

27.05.2021 | 12:20

Сега сигурно внасят врабчета от чужбина. Ама ми е чудно защо ядат и прилепи та да заразяват цял свят.

Отговори
4 1
5 за 4

5 за 4

27.05.2021 | 13:13

Съгласен съм, че дрънка, но не и че е комунист.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?