71

Величко Родопски: Инфлацията вкара в риск строителната програма на Пловдив

Пловдивчани плащат средно по 10 стотинки на ден за такса смет. Ако я вдигнем обаче, ще стане война

Реално в града живеят над 600 000 души, които ползват пътната и социалната инфраструктура, а данъци тук плащат 340 000

В центъра на Пловдив коефициентът за изчисляване на данък сгради е по-нисък в сравнение с крайните квартали на Бургас и Стара Загора 

Засега не предвиждаме ръст на цените на общинските наеми, такси и услуги, казва заместник-кметът по „Финанси и стопански дейности“

 

- Г-н Родопски, до финансовото приключване на 2022 г. остава един месец. В бюджета  на община Пловдив няколко пъти са правени корекции, включително на последната сесия на Общинския съвет.  Първоначално одобреният план беше за 526 млн. лева, през октомври се увеличи на 577 милиона, основно в резултат на държавни субсидии. Как оценявате изпълнението на бюджета? 

- Държавата изпълнява без закъснение ангажиментите си, които има към държавно делегираните дейности. Първоначалният бюджет е актуализиран до 577 млн. лева в резултат на допълнителните трансфери, преведени от държавата основно за увеличение на заплати, например, за училищата и музеите, за стипендии, учебници. Тези средства ще се актуализират, защото за ремонт  на Голямоконарско шосе въз основа на подписаното споразумение преди две седмици от републиканския бюджет са преведени 4,5 млн. лева. В момента тече процедура за избор на изпълнител и до края на годината, пак по споразумението, чакаме още 4,5 милиона. При планирането на местните приходи заложихме по-високи показатели в общ  размер на 216 млн. лева с идеята, че миналата година имахме преизпълнение на част от тях. До края на октомври сме събрали  по-малко от очакваното - 145 милиона. 

- Какви са причините изпълнението на местните приходи да изостава? 

-  Не става дума за кухи прогнози, тъй като разчетите  са направени на база тенденциите за миналата година. 2022-ра обаче е тежка за всички. Затова се забавят както процесът с инвестициите на бизнеса, така и потреблението на услуги и стоки от гражданите. Съответно се събират и по-малко приходи. Има и още една важна причина, която засяга изпълнението на бюджета. Държавният бюджет за 2022 г. беше приет с голямо закъснение, в резултат на което  реално започнахме да работим по бюджета едва през май вместо през февруари, както беше в предишните години. Поскъпването на строителните материали и горивата негативно се отрази на капиталовата програма, тъй като фирмите чакаха индексация на договорите.

- В Пловдив продължава бумът на строителство. Защо приходите от данък придобиване, който се дължи при сделки с движима и недвижима собственост, изостават от плана? 

- През миналата година бяхме събрали около 35 млн. лева, при план 30 млн. лева. Мислех,че тази тенденция ще продължава и през 2022-ра, но към момента от заложените 44 млн. лева в бюджета са постъпили само 29 милиона. Има много голямо строителство, но самите сделки се бавят. Ще посоча още един пример. Предполага се, че хората, които идват от други населени места да живеят в Пловдив и купуват жилища, ще регистрират колите в Пловдив, в резултат на което ще се вдигнат и нашите приходи от данъци. Оказва се обаче, че на практика това не става - те продължават да плащат данък  МПС по родните се места. При заложени 29 млн. лева сме събрали 20 милиона.

- Няма ли как да се накарат да плащат данък МПС в Пловдив, при положение че ползват пътищата и местата за паркиране, а и всички услуги?

- Няма законов механизъм, който да задължава собствениците на коли да ги регистрират там, където живеят. Реално Пловдив вече обслужва може би  над 600 000 души, а по документи сме 340 000. Формулата  за определяне на субсидиите е на базата на регистрирани жители, а не колко реално живеят, затова не можем да претендираме за повече държавни средства.

Има и друг фактор, който ограничава  собствените приходи на Общината. От данък недвижимо имущество в Общината са постъпили до края на октомври 23,4 млн. лева, при планирани 33 млн. лева. Д​анък сгради се изчислява на база данъчна оценка и коефициентът за Пловдив е най-нисък в сравнение със  Стара Загора, Варна, Бургас. Не знам защо е приета тази методика от Министерския съвет и от 2008 г. досега тя не е променена.

- От план-сметката за 2023 г. става ясно, че такса смет и данък сгради няма да се променят. Ще се увеличават ли останалите местни данъци, такси и наеми, при положение че всички цени на услуги и стоки нараснаха?

- Не. Изпратил съм писма до нашите предприятия  кои услуги можем да вдигнем още малко. Например при репатриране на неправилно паркиран автомобил, тъй като разходите по тази дейност са нараснали. Окончателното решение зависи от Общинския съвет, ако  в Общината се прецени, че  цените  на някои услуги следва да се увеличат.

Засега не предвиждаме ръст на общинските наеми и такси, въпреки че те са много ниски. Така на един човек се пада на месец средно 3 лева такса смет, но ако кажеш, че тя ще бъде увеличена, за да се повиши качеството на чистота, ще се разрази война.  За да поддържаш обществените площи, трябва да имаш пари, а по закон средствата за дейностите по сметопочистване, сметосъбиране, транспортиране и депониране на отпадъци  постъпват единствено от приходите от такса смет. 

- Успявате ли да покривате всички сметки?

- Досега не сме допуснали забавяне при изплащане на  заплатите и  осигуровките на  близо 11 000 служители, работещи в бюджетните звена. През декември трябва да дадем по две заплати във всички структури, на които се плаща от общинския бюджет, включително на учебните, детските и социалните заведения. Според правилата възнагражденията се изплащат, като мине месецът, но сега ще се вземат  за ноември и декември, както е  заложено в бюджета. Това е голям разход - близо 45 млн. лева, но няма да оставим служителите без пари.  Всички плащания се извършват без закъснение, включително в сферите на спорта и културата. Навреме превеждаме средства на общинските предприятия и на фирмите, които имат договори с Община Пловдив, след като те представят фактури за извършен обем работа.

-  Има риск бюджетната година да приключи с дефицит, на червено?

- Категорично не. Ние успяваме да покриваме всички първостепенни плащания, а тази година вдигнахме и заплатите  с 25% за цялата година, защото те бяха много ниски -  800 лева за специалист с висше образование. Никога не е имало подобен ръст, затова възнагражденията на  служителите на Община Пловдив бяха по-ниски от тези в общините "Родопи" и "Марица". В предприятията увеличението е 10% и в новия бюджет залагаме още толкова.

В последните години за следващия бюджет се прехвърля т.нар. преходен остатък - предимно неусвоени средства от капиталова програма. Каква картина се очертава този път, при положение че част от планираните обекти не са започнати? 

- Преходен остатък отново ще има и към 7 декември ще стане ясно каква сума се очертава. За двата стадиона миналия месец бяха останали приблизително 15 млн. лева и ако изпълнителите не ги изразходват, парите ще се прехвърлят  за следващата година. За ремонт на ул. „Владая“ има преходен остатък от 1,2 млн. лева, за почистването на речното корито на „Марица“ - 1,5 млн. лева, тъй като тече процедура за избор на изпълнител. Държавните средства за Голямоконарско шосе също ще бъдат пренасочени в новия бюджет.

- Кметовете продължават да чакат държавата и респективно Народното събрание да промени закона и най-малко 2% от данък общ доход да остават  като местен приход за общините. Как това би се отразило на финансовото състояние на община Пловдив?

- Ако тази промяна се случи, допълнително в бюджета ще дойдат около 44 млн. лева. С тези средства можем да разчитаме на  по-добра издръжка на бюджетните звена и повече инвестиции в инфраструктурата в кварталите. На всички избори партиите говорят за децентрализация в България, но на практика, се получава обратното - все по-голяма централизация и зависимост на общините от държавното финансиране.  Данък  общ доход се плаща по месторабота и е логично част от тези пари да остават тук за подобряване на условията на живот. 

Каква финансова година се очертава за Пловдив догодина?

- Трудно ще бъде, ако не спре войната. Моето мнение е да запазим рамката на местните приходи от тази година, дори малко можем да намалим, където нямаме голяма събираемост. Силно се надявам, че държавният бюджет няма да се забави така драстично, както през тази година. Ако това се случи, ще имаме големи проблеми с инфраструктурните и капиталовите проекти. Ако пак наложат ограничение на разходите до 1/12-а, това означава, че колкото сме харчили миналия януари, толкова ще имаме и през следващия януари, което много ще ни затрудни.

 

Величко Родопски е зам.-кмет на ​община Пловдив с ресор „Финанси и стопански дейности“. До назначаването си, повече от 12 години, той е помощник-ректор на Аграрния университет. Защитил е научна степен „доктор на икономическите науки“. Има опит в управлението и контрола на финанси в Териториалната агенция на НАП-Пловдив. Завършил е магистратура във Варненския икономически университет, специалност „Счетоводство и контрол“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Истината

Истината

29.11.2022 | 12:24

И гърнето е същият шапшал ,като мамината конска глава и слабоумния Зи.Но по простотия и лакомия им отстъпва.

Отговори
3 0
мякащи пед.али

мякащи пед.али

29.11.2022 | 10:31

АКО ГЪРНЕВСКИ Е НАУЧЕН ДОБЪР ДЕН! ГЪРНЕВСКИ СЪБИРАШЕ ИЗРЕЗКИ С БАЙ МУТО ЦИГАНИНА ВЪВ ВИСОКОПЕЧАТНИЯ ЦЕХ НА ПЕЧАТНИЦА ДИМИТЪР БЛАГОЕВ! ПОНЕЖЕ БЕШЕ МЛАД НО С ПРАДНА ГЛАВА КАКВАТО Е И СЕГА...НА ЕДИН ПИЧ ТОДОР ТОДОРОВМУ ДОЖАЛЯ И ГО ВЗЕ ЧИРАК В СЛУЖБА / МТС/... СНАБДИТЕЛ... САМО КАТО ГО ВИДЕШЕ ГЪРНЕВСКИ СЕ НАПИКАВАШЕ --- РЕВА ДА ГО ВЗЕМАТ ЗА ЧЛЕН НА БКП ТОГАВА...И НЕ МУ РАЗРЕШИХА : ВЕРА ВИЧЕВА - ПЕТКО ЦАРЕВ - ИВАН ФЪСОВ ГАНЧО ЙОВЧЕВ--- ДИРЕКТОР ТЯНЧЕВ. ВСИЧКИТЕ ИНЖЕНЕРИ СПЕЦИАЛИСТИ ПОЛИГРАХ.ФИСТИ.... ЗАВЪРШИЛИ В ЧУЖБИНА ДАКАЗАНИ СПЕЦИАЛИСТИ КОИТО ОСТОВИХА ПЕЧАТНИЦАТА В ИДЕАЛНО СЪСТОЯНИЕ МОДЕРНА И С ВИЗИЯ...И ТОЙ ОТ МАЗНЕНЕ ЗАПОЧНА ДА ПИШЕ ХВАЛЕБСТВЕНИ СЛОВА ЗА БКП И ЛИНИЯТА .. И ПАК НЕ СТАНА ЧЛЕН... 1989Г СЕ ВЪЗДИГНА ЗА ДИРЕКТОР НА ПЕЧАТНИЦАТА И ЗАПОЧНА ГОНЕНИЕ. МЕЖДУВРЕМЕННО ЗАВЪРШИ НЯКАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ПО ЛИНИЯ НА РАБФАГ- ЩОТО САМО ЗА ТОВА МУ СТИГАШЕ МОЗЪКА....ДИПЛОМНАТА РАБОТА МУ НАПИСА АНА ПЕТРОВА - КОЯТО БЕШЕ ИКОНОМИЧЕСКИ ДИРЕКТОР И ТОЙ Я ИЗГОНИ ПЪРВА КАТО СТАНА ДИРЕКТОР НА ПЕЧАТНИЦАТА.... Е ТОВА Е ГЪРНЕВСКИ СЪС ЗНАНИЯТА СИ И ОПИТА СИ....БО.К.ЛУК БЕЗМЕРЕН...........

Отговори
2 0
Точно така!

Точно така!

29.11.2022 | 10:10

Всички събрани от клубовете на гепи герб.Като ни докараха маминия изгони цялата администрация ,още от времето на Томасян и Гърневски, научени и опитни и ги замени с празноглави калинки от клубовете.

Отговори
6 1
така ли ?

така ли ?

29.11.2022 | 10:05

хайде да си декларират имотите при влизане във властта и към момента..... само гушите им се напълниха..... един поне един журналист да поиска тези данни и да ги публикува..... от сополиви селяндури ще ги видите заможни управляващи с претенции...

Отговори
6 0
така ли ?

така ли ?

29.11.2022 | 10:03

нещастници пак намерихте повод за оправдание.... с мухи и калинки ви напълни инфлацията главите некадърници селски събрани от кол и въже..... до един тези некадърници вън.... от следващия парламент на града.................. 30 години едни и същи бо.клуци.............

Отговори
2 0
Снимката казва всичко

Снимката казва всичко

29.11.2022 | 09:56

Още като ти видя мутрата на селски тарикат си ми ясен.Гаврата с тоя велик град продължава вече 11 години.Кошмар, безкнижници и елементарни парчета , като мамин и Зи да са ти кметове! Какво от това , че ни ги назначиха от София! Резилът е пълен , щом официално ни се водят кметове.Какви тогава да бъдат замовете и рай кметовете? Случайници и още по - некадърни ще бъдат!

Отговори
10 0
Егати и късмета, да живеем в чумавото време на Пловдив

Егати и късмета, да живеем в чумавото време на Пловдив

29.11.2022 | 09:34

Помнете , че "управлението" на Тотев и Димитров ще остане в осем хилядната история на Пловдив , като най -мракобесния и тъмен грабителски период на нашия град.Чумавото време на Пловдив.

Отговори
10 0
Ники Благоев

Ники Благоев

29.11.2022 | 09:08

Родопски, сам не си вярваш на лъжите. Ти една индексация на служителите в общинските предприятия не успяваш да направиш а си се заел с проекти, не става, не са за теб тези сложни дейности, на Зи трябва подметките да му целуваш, че още те търпи в общината, а идват избори и с хора като теб...лошо.

Отговори
13 0
Цапни единия - удари другия , К.И.

Цапни единия - удари другия , К.И.

29.11.2022 | 08:53

Ако. с предишния кмет визираш маминия цървул си в дълбока заблуда.И Зикито и маминия освен да крадат , за друго не ставаха.Умственият им капацитет не стигаше да управляват град , като Пловдив.И го удариха на башибозушки грабеж.

Отговори
16 0
К.И

К.И

29.11.2022 | 08:41

Гергов потърква доволно ръце с теб като зам кмет. Предишния беше на светлнни години пред този.

Отговори
4 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?