Следвайте ни

Величко Родопски: 70-80% от дълговете на Пловдив са несъбираеми

viber icon

-   Какви мерки предприемат общинската администрация и районните кметства спрямо длъжниците?

- Не сме спирали да работим усилено. Почти за всички задължения има заведени дела, много от длъжниците са дадени на съдебни изпълнители. От началото на годината от „Местни данъци и такси“ са изпратени 2745 писма и са издадени 922 акта за задължения в общ размер над 3 млн. лева.  При частни съдебни изпълнители са внесени 409 преписки, към публични изпълнители - 42.  Отделно подобни мерки се предприемат и в общинската администрация. Проблемът е, че често се оказва, че фирмите на длъжниците  са спрели да работят, обявени  са  в несъстоятелност и фалирали.  Част от тях не съществуват и ние няма какво да им вземем. Съдебната практика  в годините показва, че докато се води дело, фирмата  се източва от съдържание. В резултат на това остава без  активи  към  момента, в който Общината получи изпълнителен лист.

В нашия мандат няма  реално увеличение на просрочените вземания от фирми и граждани.

 Дори и при наличието на изпълнителен лист Общината няма как да прибере част от  дълговете

-  Г-н Родопски, кои са  основните причини за просрочените вземания на Общината  от фирми и граждани?

-    Към 30 юни тази година просрочените вземания са в размер на 19 434 668 лева.  Реално  в нашия мандат няма увеличение на задълженията - през 2019 г. те бяха 19 288 000 лева, през 2020 г. - 19 354 000. Ръстът е заради начислените лихви. През 2015 г. просрочието беше 15,5 млн. лева, през 2016-а - 17 милиона. 

 Повечето вземания са с давност повече от 10 години, голяма част от тях са от  2014-2016 г. и са предимно по наказателните постановления,  за които няма сигурност, че някога изобщо ще ги съберем. Те са в размер на 5,6 млн. лева.  Другата по-голяма сума е на „Жилфонд“ - 3,7 млн. лева. Неплатените сметки са натрупани в годините  предимно от социално слаби граждани, които са живеели в общинските жилища и  

не са плащали наеми, данък сгради, такса смет, ток и вода.

Срещу повечето от тези хора са заведени съдебни дела, но дори и при наличието на изпълнителен лист Общината няма как да прибере от тях дълговете, защото те нямат никакво имущество, което по закон може да се вземе. Част от несъбраните вземания са на училищата от времето, когато  те минаха  на делегирани бюджети. По-голяма сума е и на шестте района - около  3,5 млн. лева, и се дължи  от наеми и  такси, предимно за ползване на пазари и тържища.

-  Защо районните кметства не събират по-ефективно задълженията?

-  Водим дела, но често се оказва, че фирмите на длъжниците  са спрели да работят, обявени  са  в несъстоятелност и фалирали.  Част от тях не съществуват и ние няма какво да вземем от тези дружества. 

Анализът сочи, че  повечето от текущите сметки се събират и почти няма нови вземания, но върху сумите, просрочени с  години, се начисляват лихви. Например, ако към 2018 г. в район „Централен“ са имали  825 000 лева просрочени вземания, то към днешна дата те са 842 000, тоест нарастването е много малко и се дължи на лихвите.

- Каква е причината  в район „Западен“ да има значително по-малко длъжници към бюджета?

-   „Западен“ е с най-малко вземания - около 134 000 лева, защото в този район има по-малко търговски дейности в сравнение с "Централен", за които се ползват общински имоти. Част от несъбраните суми са от неизрядните  наематели  на гаражите. В „Западен“ те бяха най-малко на брой, за разлика от другите райони, особено в „Тракия“ и „Южен“.    

- „Жилфонд” от години трупа „черни точки” с бомбастичните суми на неплатени наеми за  около 3 млн. лева, а тази година те вече са  близо 4 милиона с начислените лихви.  Защо  ръководството  на предприятието не предприема никакви действия и търпи длъжниците, при положение че в Пловдив има десетки  хора, които чакат от много време да се настанят в общинско жилище?

- В активите на „Жилфонд“ се водят около 3500 жилища, от които над 2000 са в район „Източен“ и най-вече в „Столипиново“,  където събираемостта е много трудна.  Работим в посоката да продадем по-голямата част от апартаментите на наематели, които могат да ги закупят и да ги стопанисват.

От  предприятието постоянно изпращат писма, сключват  споразумения с длъжниците, завеждат дела, но дори и когато предприемат принудителното освобождаване на жилището, следващият наемател също започва да трупа неплатени сметки. От друга страна, Общината има задължение да помага на социално слабите.

-  Не може ли безнадеждните случаи да се отпишат от счетоводството на Общината, поне да не се трупат  лихвите? Както стана на една от последните сесии, когато част от вземанията бяха отписани с решение на Общинския съвет по предложение на администрацията.

- Общата сума на тези вземания, за които беше взето решение, е над 8255  лева и за тях беше минал  10-годишният давностен срок.  Разпоредил съм да се подготви справка във всички райони и общински предприятия

какви вземания не можем да съберем, за да ги отпишем от финансовата отчетност,

след като Общинският съвет одобри. Предполагам, че  70 - 80 процента от просрочените задължения  няма да се съберат. 

 В същото време от Министерството на финансите ни препоръчват да не отписваме вземанията по презумпция, че ако някой ден някой реши да заплати дължимата сума, тя трябва да съществува в нашето счетоводство. По закон, ако в договора има клауза за плащане не само на наем, но и на такса смет, нямаме право да отписваме дори и след изтичането на давностния срок.

- Как се стигна до просрочените вземания от  концесиите  за един милион  лева? Толкова  са общите  годишни приходи в бюджета от вноските за концесии.

-  Една от големите суми за  2015 ​- 2017 г.  е за пешеходния подлез „Тримонциум“  на фирма „Рента груп плюс“ - 391 000 лева неплатени вноски и 167 000 лева лихви. Същата фирма има 209 000 лева и 100 000 лева лихви за концесията на подлеза до аптека „Марица“.  Договорите са прекратени и тези вземания се водят просрочени.       

- Защо Общината не може да си вземе парите, след като бившият концесионер и собственик на фирмата  дори е спечелил обществена поръчка в Пловдив  за строеж на детска градина, само че с друго търговско дружество?       

- Общината води дела, но нашите служители се опасяват, че няма как да получим тези средства,  тъй като фирмата вече няма активи, а по закон няма как да търсим вземания от друго дружество.

- Как несъбраните вземания се отразяват върху бюджета на Община Пловдив?

-    Ние не разчитаме на тези пари, защото още когато направихме анализ, видяхме, че повечето от тях са несъбираеми.  От началото на мандата се взимат адекватни мерки да не се допускат нови случаи на  забавените плащания.  Просрочените  вземания не се планират в бюджета. 

 

ВИЗИТКА

Величко Родопски е заместник-кмет на Община Пловдив с ресор „Финанси и стопански дейности“. Преди да бъде назначен в администрацията,  повече от 12 години е заместник-ректор на Аграрния университет - Пловдив.  Защитил е научна степен „Доктор на икономическите науки“. Има опит в управлението и контрола на финанси в Териториалната агенция на НАП-Пловдив. 

Завършил  е магистратура във Варненския икономически университет,  специалност „Счетоводство и контрол“. Семеен, с две деца.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?