Следвайте ни

Вежди Рашидов: Светлин ме запали по колекционерството

viber icon

- Г-н Рашидов, различно ли е, когато художникът е колекционер?

- Нормално е художникът да е колекционер, защото не е богат като меценатите -трудно събира, много разбира. Няма по-добър познавач от самия творец. Намерих два портрета на две бабички, разхождайки се по „Марсел Пруст” в Париж - едни възрастни хора донесоха две хубави картинки.

Аз ги гледам като живопис, не като имена. Пазарих ги евтино - два портрета от един от големите холандски портретисти. Започнах да се оглеждам - магазинчета, антиквариати, маршета /пазари/ за изкуство.

Така съм намирал невероятни картини от 17. век. Взимал съм ги в старо и трагично състояние. Имам хубав реставратор и така започва вторият живот на картината.

За всичко това и Светлин ме зарази - той има една от най-хубавите колекции в България. Аз го изненадах за рождения ден с една малка холандска картина, а той за моя дойде с едно офортче на Рембранд.

- Сертификат имате ли?
- Предизвиквате ме! Аз правя разлика между менте, моят живот не е менте и тук няма ментета! По-голям експерт от Светлин Русев може ли да има? Това е личен подарък от него и аз безкрайно го уважавам.

Всяка картина помня как съм я купувал. Картината, която изобразява падрето, я взех, когато ходих до музея на Рубенс. На връщане минах през един малък антиквариат в една уличка. Харесах я и я спазарих за 350 евро.

Подарих веднъж на националната галерия 5-6 картини. И на пловдивската галерия съм заделил няколко неща за подарък. Начо Културата най ги разбираше тези неща - ходеше да купува мебели от Виена за Стария град и така те останаха в Пловдив.

Всички колекции - и на Васил Божков, и на Светлин, ще останат в България.

- Изкарахте три мандата като депутат от Пловдив. Подкрепяте ли колегите си от Пловдив за новата галерия на ул. „Гладстон”?

- Аз подкрепям да бъде на художниците. Но трябва да се направят ясни правила. Да се поддържа една зала, е доста голяма тежест. Апелирах да има едно споразумение, хората да имат възможността безплатно да я ползват.

Трябва да се изясни кой ще издържа тази зала - кой ще я финансира. Не е само да го имаш - иска се и много усилие и пари за поддръжка.

- Усетихте ли, че градът ни е Европейска столица на културата?

- Празникът почти не се усеща - градът си е същият, празничен и хубав. Трябва да ви командироват до Матера да видите как се прави. Там се усеща. Много ми се искаше в Пловдив цяла година да е празник за хората.

Всеки един площад да е за тях - да играят, да свирят, да се веселят. Така ми се дощя, може пък да не съм прав.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?