3906

Вежди Рашидов пред „Марица“: Моралът ми казваше „не“, но гласувах с разума си

 

По-важен ми е човекът в Пловдивско, на когото обещах път до гробищата, а не да се правим на политици 

Знаехме как ще гласува Делян Добрев, ръката му е по-важна

Аз издърпах новия министър на културата в Пловдив, много качествено момче е

ДПС играе отново умно, оставя си отворена вратичка за кабинета

 

Вежди Рашидов даде интервю специално за „Марица“ буквално минутка след гласуването за правителство. Един от знаковите депутати на ГЕРБ няма нужда от представяне. Бивш министър на културата, известен скулптор, а за кратко - и председател на Народното събрание. 

-             Г-н Рашидов, честито правителство, какво очаквате от него?

-             Много е рано да се дават прогнози. Нека минат първо 3 месеца поне, да преценим каква работа върши. Ще го усетим всички заедно. Но че трябва да има правителство, това е ясно. Подредбата му е неприятна за мен и за моите колеги. Разумът обаче надделя. Аз искрено му желая успех, макар и да гласувах с ясното съзнание, че е против морала ми. Но пък е в името на България. Защото тази държава вървеше и върви на разпад. Разпадат се българите като нация. И селяни, и граждани искат да има правителство. Някой трябваше да сложи спирачка на всичко това. Казвах го още като председател на Народното събрание. Никак не ни е приятно, че става с втория мандат, но трябва да го преглътнем в името на България. Нека все пак носителите на втория мандат поемат своята отговорност. Престои да видим какво ще свършат. Отговорно и разумно е да има правителство и това беше един от малкото шансове.

-               Г-н Борисов каза, че е било договорено правителство с първия мандат, нямаше ли то да бъде преглътнато по-лесно от избирателите на ГЕРБ?

-             Не бих казал, а и четворните коалиции са още по-трудно устойчиви от тези между две парламентарни групи. Знам, че правителството с първи мандат беше на ръба. Но защо не се получи, нямам идея. Не бях сред преговарящите групи, сред атовете, както се казва. Нека вървят по-млади и енергични хора. Г-н Борисов може да ви обясни най-добре. Вижте, аз бях водач на ГЕРБ в Пловдив-област. Един изключително голям и важен регион. Ако не ме лъже паметта, победих в 15 от всичките 17 избирателни райони, по един взеха ДПС и БСП. Аз съм ги обиколил, сядал съм с хората и съм говорил с тях. Е, как да се чувствам победител, като мандатът е реализиран от тези, които съм победил. Но отново ще припомня за човека, който ме срещна в едно от селата. И помоли да оправя пътя за гробищата, като плачеше. Трудноподвижен беше. Искаше просто да ходи по нормален път на гробищата. Е, този човек ми е много по-важен от това с кой мандат ще има правителство. Ако му помогна, ще ми е спокойна душата. Не да се правим тук на големи политици. Защото фактурата винаги я  плаща българският народ. За това сме пратени в парламента и гласувах „за“ правителството на Денков и  Габриел. Моралът ми забраняваше да го направя, но разумът ме накара. Е, тези неща до снощи бяха на кантар.

-             Знаехте ли, че Делян Добрев ще гласуват против, и не се ли опитахте да го разубедите?

-             Знаехме, естествено, но не сме опитвали да го разубедим. Делян е много читаво момче. Каза публично, че ще си отреже ръката, ако гласува за кабинет на ПП-ДБ. Нека не се правим на… Е, какво да искаме от него. Да си отреже ръката ли! Тя е много по-важна от разума в неговия случай.

-             Как ще коментирате знаковото гласуване на ДПС - два гласа „за“ кабинет и останалите въобще не гласували? Познавате отлично тази партия.

-             ДПС винаги са играли политическата игра умно. Консумирали са умно властта, а сега искат да покажат нещо. Това са знаци, когато вече е ясно гласуването. Поне аз го тълкувам така - ако това правителство не успее, по-голяма част от депутатите не са го били подкрепили. И ДПС ще има пълното морално право да иска оставката му. Ако кабинетът тръгне, ДПС ще си остави вратичка да го подкрепят. Пак играят умно на политическия харман.

-             Твърди се, че гласовете са на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ?

-             Нормално, те са вождовете, те задават посоката. Кой друга да гласува! Тежестта най-много е в знаменосците.

-             Като бивш министър на културата познавате ли новия министър Кръстю Кръстев? 

-             Отлично го познавам. Лично аз го издърпах от Смолянския театър и го назначих в Пловдив. Имам добро мнение за него. Организирано момче, показвал е, че има качества. Новият министър има характер. Желая му успех, както и на цялото правителство, естествено. Той е едно от добрите попадения в правителството.

-             Споменахте за пътя до гробищата, който сте обещали на онзи човек край Пловдив. Но какво друго трябва да се направи спешно за града? 

-             Не съм в изпълнителната власт, за да говоря подробно, но съм обещал дребни неща на хората и ги помня. Аз ще работя в парламента за проблемите на културата. Ето, първото нещо ще е закон за авторското право. Пловдив като културен център със сигурност ще има полза от всяка положителна промяна в тази област. Иначе съм винаги отворен да помогна на този град. 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 14 оценки
3.5/5 от 14 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
Рязан

Рязан

11.06.2023 | 11:41

нагъл помияр.доносник гъзолизец.пезевенк на турски- най обидното нещо за един мъж.това си ти.

Отговори
4 2
Георги v.

Георги v.

10.06.2023 | 16:04

Рашидов и морал? Две несъвместими понятия!

Отговори
8 1
Ибо доживяхме

Ибо доживяхме

08.06.2023 | 09:56

Ако имаше морал нямаше да продадеш душата си на Партията на младини и щеше да станеш прочут кларнетист.

Отговори
13 2
От Пловдив

От Пловдив

08.06.2023 | 09:42

Хич не исках,ама имах желание! Хахаа за смях ставаш за пари като всички останали.

Отговори
18 1
Гавра с родителите ни!

Гавра с родителите ни!

08.06.2023 | 09:30

Тар'кат Фончу, Исках да гласувам ма нямах желание!? Ега ти простаците ...тоя,оня Хазарта,пеевски меевски .до кога до кога робе български ще се бъзикат с нас .. Метлата....днес има протест в Стара Загора.. давайте и в Пловдив...метлата ...

Отговори
18 1
Мира

Мира

07.06.2023 | 16:35

Ех, Вежди! Ти защо се подлагаш, защо петниш името си? С разума си сигурно чувстваш колко лицемерни са всички обяснения за народа, държавата и т.н. и т.н. Да се обединиш, не да се подложиш на тези, за които ни убеждавахте, че са негодни и, лъжци... Обидно е!

Отговори
20 1
Моралът

Моралът

07.06.2023 | 14:42

и твоя милост са две несъвместими неща дюлгерино!

Отговори
15 6
мечо

мечо

07.06.2023 | 15:47

Който и да си -си абсолютен глупак!! Ти на този човек на "малкия му пръст вода не можеш донесе". Само бездарник и завистник (защото всички бездарници сте такива) може да съди Вежди Рашидов за морал.

Отговори
8 18
Няма

Няма

07.06.2023 | 16:58

едно нещо, за което да му завиждам, а за водата си прав, не мога да му занеса, но виж водка в клуба на културните дейци по времето на соцса съм му носил. Многократно!

Отговори
14 3
евро-либерал

евро-либерал

07.06.2023 | 13:23

Значи, разумът ви е малко, г-н Рашидов. Защото това не е управление в полза на народа! Това е клика, назначена с определени цели! Да ни държи потопени в блатото и да ни източва ресурсите в полза на господарите и "одобрените" партийни елити!

Отговори
21 6
КАИШКОВ

КАИШКОВ

07.06.2023 | 10:38

ВЕЖДИЧКАТА ВИНАГИ Е С ВЛАСТТА. НА СОФРА ПРИ БАЙ ТОШО ОТЯВЛЕН ЗАЩИТНИК НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС , СЛЕД ПРОМЕНИТЕ Е ДЕМОКРАТ ДАЖЕ РЕПРЕСИРАН СЕ ПИШЕ ОБХОДИ ЦЕЛИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ПЕЙЗАШ НО НИКОГА НЕ Е БИЛ ДАЛЕЧ ОТ ДЪРЦАВНАТА ЯСЛА. ТЕЗИ НИ УПРАВЛЯВАХА ДО ДЕСЕТИ УПРАВЛЯВАТ НИ И СЛЕД ДЕСЕТИ.пРОМЯНА? ЗАБРАВЕТЕ.

Отговори
26 7
Действия

Действия

07.06.2023 | 09:47

Интересно как да разделим във себе си моралът и разума, не отива ли към лицимерие

Отговори
25 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?