1939

Васко от Скопие ме спаси да не спя на германска гара! Говори пловдивският депутат от ПП Йордан Маждунков

Между младите хора от България и Северна Македония няма спорове и вражди

Йордан Маждунков е депутат от ПП, избран от Пловдив. Автор на прочутия пост как спирането на далаверата в „Капитан Андреево“ е секнала и потока на хероин през България. Но поводът да го потърсим е друг - „Македонияяяяя“, както би казал Слави Трифонов.

- Г-н Маждунков, разказахте интересна случка с вас и македонец, бихте ли я споделили в „Марица“? 

- През 2011 година заминах за Аахен, Германия, да правя магистратура в областта на компютърните симулации. Градът не е голям, намира се близо до границите с Белгия и Нидерландия. Пристигнах със счупен крак, две огромни раници и никаква квартира. А последното е тежка задача.

- Като баща на бъдещ студент, търсещ квартира недалеч от Аахен, потвърждавам, че кошмарът продължава и сега.

 

 

- Всеки български студент там го е изпитал. Та слизам в Аахен от влака, обикалям цял ден. Пари имах, но получих само откази - квартири, хотели, каквото се сетиш. И отчаян, се оттеглих на гарата. Избрах една пейка, събрах багажа с идея да нощувам там и на другия ден да продължа търсенето. Тогава се появи Васко, студент от Македония, още не беше Северна.

- Как ви забеляза Васко?

- Бил дошъл да посреща приятел ​- друг македонски студент. Забелязал ме, вероятно и заради счупения крак, вероятно и заради това, че нямам вид на постоянен обитател на гарата. Заговори ме и веднага предложи да спя в неговата квартира - на пода. Каза: „Брате, няма да те оставя така“. Естествено, веднага приех. Изкарах две седмици, докато си намеря квартира. Винаги ще бъда благодарен на Васко.

- Говорихте ли си с него за темата България-Македония?

- Да, разбира се, но не беше нито основна тема, нито имаше някакви сериозни спорове. Високообразованите македонци, сред които бяха Васко и другото момче, са наясно за общата ни история. Говорих им на български, те - на македонски. Разбирахме се, видяхме, че много повече неща ни свързват. Нашите теми бяха други ​- как да правим заедно бизнес, като завършим, бизнес, компютри, социални мрежи, даже футбол.

 

Младите македонци не се интересуват от спорове с България. Скачат повече възрастните в Македония. Ние, младите и образовани хора, нямаме проблем помежду си. Между нас няма разлика. Та, ако за някой Македония е спор за ​цар Самуил, за мен са Васко и останалите студенти, които срещнах в Аахен. С Васко и останалите, е, няма смисъл от тази война, вечни препирни. Те водят доникъде! Какво, стена ли да построим. За мен не е окей.

- Поне за футбол не може вече да спорите, защото ни бият вече, уви?

- Като са по-добри, нека им го признаем (смее се).

- Поддържате ли още връзка?

- Да, по Фейсбук вече, иначе в Аахен бяхме непрекъснато заедно. Той само се ожени в Скопие, сега отново живее в чужбина.

- Депутат от Пловдив сте, какво съжалявате, че не успяхте да свършите до този момент за родния град?

- Уви, много неща. Постоянните разправии в парламента ни принуждаваха да сме тук, да пазим кворум. Имах няколко срещи с кмета на Пловдив, най-вече да помагаме на инфраструктурата. Заседанията не ми позволиха да присъствам на още доста събития в Пловдив, а и не само. Дано това или едно следващо правителство има повече време и свобода да помогне на Пловдив.

- Като IT спец виждате ли развитието на Пловдив като значим регионален хъб?

- Пловдив е IT хъб и в момента. Страхотно се развива в това отношение. Още не е от мащабите на София, но догонва в добри темпове. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Страхил

Страхил

28.06.2022 | 17:58

Вчера се прибрах от Македония, където бях за седмица. Абсолютно никакви проблеми нямаше. Навсякъде ме питаха от къде съм, като чуят, че говоря на развален македонски. Казвам им и всички се държаха като с наши хора. Даже постоянно си казваха, кой къде е идвал в България, какви приятели има и т.н. Всичко е политически и журналистически ла*на

Отговори
1 0
Смешко...

Смешко...

27.06.2022 | 03:54

Много тъпо! Разказ за наивници...ега ти депутата на ПП,е га ти умника! Глупак! Те циганите са по оправни от тоя .

Отговори
2 3
Юлия

Юлия

25.06.2022 | 14:51

"Проблемът" със Северна Македония е само в главите на политиците и журналистите, търсещи сензации. Същото е и с нашите турци. По места хората си помагат, заедно празнуват празниците и на двете вери, но по време на избори картината се променя. Всички сме хора и няма какво да делим. Само че ако има мир и разбирателство какво ще правят горноспоменатите особи?

Отговори
14 0
Любе

Любе

25.06.2022 | 16:08

Браво Юлия! Истината е такава каквато си я написала. Може би си с педагогическо образоание?

Отговори
4 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?